78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek --- 7. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

Po devadesátém roce jsem koupil díky módě stavět skleníky z flašek, nějakou
stovku flašek od okurek a začal jsem je používat jako výměnné obaly na med,
ale i pro skladování medu. Ztekucování medu v těch flaškách jsem vyřešil
takto.
Použil jsem topnou elektrickou kostku z tchajvanu, prodávala se před cca 10
lety. Obsahuje ventilátor, který prohání vzduch přes tři topná tělesa
zapojená paralelně o celkovém výkonu podle štítku 1600 Wattů. Kostku jsem
doplnil bimetalovým termostatem, původně určeným na výměnu do bojleru, tak,
aby ventilátor běžel pořád a termostat spínal jen topná tělesa. Zařízení
jsem umístil do obyčejného plastového 50litrového vědra, kromě toho se tam
vejdou tři flašky od okurek s medem. Ukázalo se, že 1600 wattů je moc,
teplota stěna vědra na místě, kde zevnitř foukal vzduch dosáhla rychle tak
60 st. C, proto jsem paralelní zapojení topných těles v kostce přepojil na
sériové, topné těleso pak má výkon cca 200 wattů. Na stupnici termostatu mám
už dlouho nadstaveno 45 stupňů. Zvenku vědro izoluji starými ručníky. Pokud
chci med z flašek jenom vylít a nevadí mi netekuté hroudy v medu, trvá to
tak 12 hodin. Pokud chci smíchat třeba dvě flašky květového medu a jednu
tmavého, trvá rozehřátí tak 24 - 36 hodin a flašky se musí občas otočit,
protože strana u stěny vědra se ztekucuje hůře. Teplý med je dobře tekutý,
ale je pořád zakalený, protože obsahuje nerozpuštěné krystalky. V pohodě ho
rozmíchávám několikerým přelévaním z flašky do flašky. Ze tří flašek tuhého
medu udělám dvě plné a jednu neplnou flašku míchaného medu a něco zbytkového
medu s nečistotami a pěnou. Zařízení mi stačí a jsem s ním spokojen. Málokdy
chce někdo více než dvě flašky medu za dva dny.
Nevýhody se ukázaly tyto.
1- Běžné ventilátory při teplotě 40 - 50 st. C vydrží odhaduji maximálně
několik stovek hodin provozu. Originální vydržel tak 5 let, druhý od jiného
azijského výrobce asi tři, nyní používám z šuplíku hliníkový, ještě
"socialistický" ventilátor z Mezu Náchod, který má ale odlišné rozměry a je
proto přidrátován zvenku ke kostce a zatím funguje.
2- Cirkulací vzduchu ventilátorem ve vědru dochází k jeho obohacování
"smradíky", možná z plastů, nebo z jiskření ventilátoru. Přes sklo to ale
zaručeně neprojde a na hrdla flašek dávám zásadně hliníková víčka, ne
plastová.
3- Určitá provizornost zařízení včetně použité tepelné izolace a tím určitá
nebezpečnost.

Pokud by byl zájem a někdo chtěl něco podobného (a na vlastní nebezpečí)
vytvořit, můžu udělat snímky a po vyfocení filmu ( cca nějaký týden)
zveřejnit někde na webu.

Co se týká přehřátí, taky hodně záleží asi na místě, kde je umístěno čidlo
termostatu. Na rozehřívání jedné hliníkové konve medu by podle mne byl
optimální tak výkon 600 wattů. Plotýnku bych asi nepoužil, vzal bych asi
obyčejné 100 wattové žárovky. 8 žárovek zapojených pro vyšší životnost
sériově do dvojic a rozmístěných kolem konve by mělo mít výkon asi těch 600
wattů. Ventilátor uvnitř by stejnoměrnost teploty ještě zlepšil.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Jindra" <jan.jindra/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, September 07, 2004 7:50 PM
Subject: Re: Ztekucovací zařízení


> Hystereze kapilárového (bojlerového) termostatu je pro ztekucování
naprosto
> vyhovující, protože celé zažízení má značnou tepelnou setrvačnost. Tedy
> vůbec nevadí dočasné přehřátí vzduchu v ohřívací komoře.
> Osobně používám vařazenou ledničku, která ma na dně železný stojánek na
> konev, pod kterým je umístěna (vyřazená) plotýnka z elektrického sporáku
> ovládaná zmíněným termostatem (200Kč).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7134


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Langi --- 8. 9. 2004
Re: Ztekucovací zařízení

V prubehu letosniho roku jsem cca 200 kg zpastovaneho medu v 45kg barelech nestihl stocit. Na konci srpna jsem se domluvil s jedním lihnarem drubeze, ktery tou dobou ma desinfikovane lihne a celou varku umistili do jedne ze tri lihni, termostat na 45 stupnu Celsia a za cca 30 hodin jsem ztocil tekuty med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7139


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu