78167

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

1984 (37.48.17.136) --- 14. 12. 2022
Práce

Jo a kdyby někdo třeba záviděl, tak není co. Ráno vstanu a musím pokrmit v jakémkoliv počasí. V sezoně práce od rána do večera. V zimě výroba a příprava, mezitím občas nějaký prodej. Do toho práce na baráku, hospodářství a děcka. To není stížnost, tak jsem si to vybral a tak jsem to chtěl, jako zaměstnanec jsem žít neuměl. Takže za mě spokojenost, žiju jak jsem chtěl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76416


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
JosPr (46.135.93.129) --- 14. 12. 2022
Re: Práce

Od rána do večera to mám podobně i jako zaměstnanec.Výhodu mám v tom,že cca 3 měsíce v zimě spokojeně včelařím v dílně a jde mi 60% platu,stihnu se nachystat na celou sezónu a jenom beru z připraveného,což je v sezóné obrovský bonus.
Kdysi jsem v mladickém nadšení zvažoval včelí farmičku budovanou postupně,ale jsem rád,že jsem si svoje včelí hospodářství posunul do pozice hobby a po práci,budované taky postupně a pouze z prodeje medu,bez potřeby do včelarení investovat z rodinneho rozpočtu.Dodnes mám rodinný rozpocet oddělený od včelarení a na to,že by jedna jedina koruna z medu skončila v rodinném rozpočtu,na to může rodina zapomenout.Včely mají svoje peníze,tak si můzu dovolit koupit materiál na úly,sklenice,atd,a mít koníčka,kterému věnuju pouze svůj volný čas,nebo jinak,část svého mála volna,co mám.Mam i jiné aktivity,pole,louka,zahrada,sad,zvířectvo atd.A taky si nestěžuju,mám co jsem si naplánoval.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76418


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(91.221.213.137) --- 15. 12. 2022
Re: Práce

To je stejné jako krachujícím kravínům nebo sadařům říct - hele jste blbci, měli ste si zasadit po 5 stromech a jednu krávu, nechat se zaměstnat a žít si spokojeně.

Odjakživa se med obchodoval je to sočást zamědělství. Jedl se ve větším množství, starší generace brali i desítky kg, ale jsou pryč vymřely. Dříve nebylo tolik druhů jídla co dnes, dneska obchody plné, žaludek má každý jen jeden, když ho 3x denně nacpe hlavním jídlem, na med pak ani pomyšlení. Kdo si dnes ještě každý den maže chleba s máslem s medem? Ani nekteří včelaři med nejedí, do čaje trocha...

To je jádro problému - klesá odbyt, pak se provejí ono známé v kapitalismu není problém vyrobit, ale prodat. Reakce - medy z příběhem, provázky, ozdoby, blbiny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76419


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu