78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (90.178.51.173) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Tak cukr se snad dává proto, aby tu látku s kyselinou 3ťavelovou včely zkonzumovaly a tím dostaly šťavelku do tělních šťáv, které roztoč nasává.
Jinak by se použil třeba škrob nebo třeba glycerín. Když ten se se dává, aby šťavelku s cukrem udržel dostatečně dlouho v páscích.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78415


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel (91.217.53.175) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Tak si to testněte zda to včely budou sát. Stačí kaplka na rámek a počkat jak se k tomu postaví. Těch 5% KŠ ani nepoznají za tím sladidlem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78416


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pepe (109.81.82.11) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina štavelova proč cukr ?

Diky všem za reakce chtěl jsem zbavit včely roztoču šetrnějšim zpusobem ale asi pokap ětavelkou nebude taky ěejak dobry tak zbyva zase ta fumigace ktere jsem se chtěl vyhnout

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78417


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
gupa (93.92.52.23) --- 21. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Tak si to testněte zda to včely budou sát. Stačí kaplka na rámek a počkat jak se k tomu postaví. Těch 5% KŠ ani nepoznají za tím sladidlem<

Je jedno jestli do roztoku dám cukr, glycerín nebo třeba vazelínu nebo škrob. Pokud je tím pobliju, vč. obsazeného prostoru včelou, dělnice se bude snažit sebe a prostor očistit, přitom používá kusadla a sosák. A jak jsem psal s tím čištění čehokoli třeba i buněk dojde na pojmutí ak problému s kontaminacemi které moho ústit iv nemoc - , bakterie, viry. Prostě to pozřou a přenesou to do koloběhu krmiv. Proto když se dělá pravidelný veterinární monitoring léčiv, stačí si vzít vzorky medů a podle degradujících nebo rezistentních látek, které se hledají se zjišťují míry kontaminací a to, jestli včelaři v nějakém souhrnu produkují ještě med který vyhovuje k lidské spotřebě. Samozřejmě že u nemocí se míra infekce sčítá podle koeficientu např. ředění snůškou atp. A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. Míry kyselin pokud vím jsou stanoveny, jenže se díky curům mění na jiné sloučeniny. Jenže u KM je to v podstatě těkavá sloučenina, v medu běžně k nálezu, zatímco u šťavelky jsou šťavelany soli které se zachytávají a případně rostou jako krystal. Jak v medu tak ve včele někde v Mappigických žlázách a hemolymfě. Takže pokud si pamatuji dobře, EU ve směrnicích na KŠ dala limit do svých monitorovacích tabulek jako kontaminant. Vedle ATB, a jiných hledaných mňamek co mohou být v medu k nalezení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78418


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (90.178.51.173) --- 21. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78419


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
gupa (93.92.52.23) --- 22. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.<
To jsem napsal kde? Nebo se Tě zeptám, co ovlivňuje produkci těchto enzymů, co živí nebo omezuje produkci žláz které ty enzymy produkují? Jaké to jsou enzymy, včetně nevčelích metabolitů podílející se na kooexistenci s medem (úlová mikrobiologie) Včelstvo a její dutiny v kterých žije a produkty vč. biofilmů které to včelstvo obklopují, jsou bioindikátory životního prostředí. Dojde člověk, změní okolí a vnitřek úlu a to za účelem produkce medu. Musí přemýšlet o tom, co se děje při jeho činnosti dále. Jenže to nechápe nebo neumí pochopit nebo jen nechce chápat aby byl v pohodě z toho, co se zřejmě děje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78423


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (90.178.51.173) --- 22. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

"A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. "

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78424


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
gupa (93.92.52.23) --- 23. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ?

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.<

"A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. "


Ne, vypadlo jedno slovo >použije<, ani slovo o včele která používá ke štěpení kyselinu. Jak píšu někdy si při úpravě něco odmažu nebo to po sobě až tak pečlivě nečtu. Dál to rozvedu a bude doufám jasnější jak to myslím.

Metabolismus medu chápu tak, že to je živá věc. A pokud se jakkoli kontaminuje kyselinou kterou do úlu láduje jako chovatel člověk, med pojme tuto kyselinu a jeho metabolismus (toho medu) tu kyselinu použije pro výrobu medu.

Zní to blbě ale čím dál více si myslím, že všechny věci - jev má svou duši.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78426


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu