| - gupa (93.92.52.23) --- 3. 2. 2025
Re: Kvalitní krmivo pro včely
Asi jsem nějaký rok nesledoval odborné diskuze, ono se dnes zase začíná dělat umělé bílkovinné - proteinové krmivo pro včely?
Kdysi se na to používala upravená sójová moučka.<
Ano, bez kvalitních proteinové speciální clony nevyzimuješ včelstva pro produkci velkého množství medu nebo oddělků, nebo je to základem při chovu matek.
Je to vedle boje proti nemocem součást výrobní strategie. Prostě to je jeden z vyšších stupínků znalostech o včelařtsví. A asi dva roky to tu píšu. Že vyzimovat stojí docela hodně. Jde o úroveň mezi zazimování a vyzimováním 0-5% .
Představ si oddělkáře jako stromkaře. Stromek jak velmi známo, má vlastní režim výživ, ale pokud ho po prodeji v nové díře nemá, co se děje? Musí mít správné půdní plyny, musí mít předpřípravu, musí být chráněn před napadením různých nenocí a chorob. S narůstajícím horkem se řeší vedle půdního plynu i vodní režimy, tz. že pokud se má vyrobit bal okolo kořenu, musí mít speciální složení typu zadržovačů vody, příhodný součísti pro tvoření kořenového biofilmu atp.
Nejprve u oddělků a stromků se využívají zásobní látky a odolnost jedince je jen díky speciálnímu výživovému komplexu který je uložen do kusu pěstitelem - chovatelem, které zabezpečí co nejmenší nemocnost a omezí ztráty při výrobě. Takže stromek snese docela hrubé zacházení. To i oddělek když si ho někdo koupí od profíka. (ne od břídila co se naučil jen sekat a prodávat) A po nějaké době je vše jen na mistních půdních podmínkách a u včelstva na podmínkách které dává místní ekologie a včelař.
Ale. Ve včelařství jak platí pravidlo třetin po vyzimování, tak to vypadá podle nových informací, že to platí i o vlastnostech při po prodeji materiálu typu matek nebo oddělků. Prostě třetina odolných včel je stále statisticky odolná, další třetina je statisticky neodolná, a poslední třetina je katastrofa. (Randy Oliver, 2025, podcast)
Nakonec včelař, který nepokračuje v komplexní ochraně a výživě, dojde ke ztrátě při dnešních podmínkách od 40-90%. Zazimovat a vyzimovat je to nejsložitější. Proto na celé planetě kvete obchod s oddělky, zájemce o včelstva který je ochoten platit, to zaplatí, jenže zpravidla to je sezónní záležitost a díky pohybu včelstev v okolí o ty vlastnosti se musí běžný včelař postarat jak jinak, než koupí nových oddělků v příštím roce. Naprosto běžná praxe u matek.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 78649
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |