78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- DaDa --- 10. 2. 2005
medove pivo
Vážení přátelé. Již delší dobu vaši konferenci z povzdálí tiše sleduji. Jsem zájmový včelař,mám všehovšudy 15 včelstev. Velkou část produkce medu zkapalňuji na medovinu,ale ta se pořád,zvláště v parném létu pít nedá. Chci se pokusit o výrobu medového piva. Našel jsem několik receptů podle kterých by to nemuselo být tak těžké,ale ve všech zdůraznují použití výhradně pivovarských kvasnic. Vůbec netuším,kde by se daly sehnat.V Bránickém pivovaru mě poslali do háje. Nemáte někdo s výrobou piva nějakou zkušenost? Napadá mě použít Pangamin,což jsou spreyově sušené a lisované piv.kvasinky,ale nevím jestli jsou potom ještě aktivní. Děkuji za jakoukoli informaci nebo zkušenost. David Žlábek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8630
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Čáp --- 10. 2. 2005
Re: medove pivo
> Velkou část produkce medu zkapalňuji na medovinu,ale ta se pořád,zvláště v > parném létu pít nedá.
Ale dal by se asi pít střik z medoviny ..
> Chci se pokusit o výrobu medového piva. > Našel jsem několik receptů podle kterých by to nemuselo být > tak těžké,ale ve všech zdůraznují použití výhradně pivovarských kvasnic. > Vůbec netuším,kde by se daly sehnat.V Bránickém pivovaru mě poslali do háje.
Zkus kontaktovat autory tohohle projektu:
Homebrewing aneb uvař si své pivo http://www.svetpiva.cz/article.php?PHPSESS4a67cc2cfb5a052813af7416d21de0e4&ID=583
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8634
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek --- 10. 2. 2005
Re: medove pivo
Před několika lety jsem byl na kurzu vaření medoviny a piva. Kvasnice by se asi daly sehnat v Dole, metodika vaření tamtéž. Daleko větší problém je ,že při určité operaci musí být mírný přetlak a to je zajistit dost složité. Pivo by se na nějakém pustém ostrově asi dalo pít, jinak nic moc a já si raději dojedu do krámu. Jinak Emane není důvod být na někoho zlý na trhu je dost místa pro všechny¨a špindírové s odbytem mají jistě potíže už teď. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8636
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Kouba --- 10. 2. 2005
Re: medove pivo
Pivo z medu vyrábějí v Černé Hoře u Blanska a je docela dobré!
S přáním hezkého dne Josef
----- Original Message ----- From: "DaDa" <zlabek/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 10, 2005 9:05 AM Subject: medove pivo
> Vážení přátelé. > Již delší dobu vaši konferenci z povzdálí tiše sleduji. > Jsem zájmový včelař,mám všehovšudy 15 včelstev. > Velkou část produkce medu zkapalňuji na medovinu,ale ta se pořád,zvláště v > parném létu pít nedá. > Chci se pokusit o výrobu medového piva. > Našel jsem několik receptů podle kterých by to nemuselo být > tak těžké,ale ve všech zdůraznují použití výhradně pivovarských kvasnic. > Vůbec netuším,kde by se daly sehnat.V Bránickém pivovaru mě poslali do háje. > Nemáte někdo s výrobou piva nějakou zkušenost? > Napadá mě použít Pangamin,což jsou spreyově sušené a lisované > piv.kvasinky,ale nevím jestli jsou potom ještě aktivní. > Děkuji za jakoukoli informaci nebo zkušenost. David Žlábek >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8651
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Poláąek --- 11. 2. 2005
Re: medove pivo
Medové pivo to asi není, ale v létě si z medu nebo cukru dělám v PET flaškách slabě kvašený nápoj. Vařím z chmele a případně dalších bylin "čaj", do dvoulitrové láhve dávám cca 2-4 malé lžíčky medu nebo pár kostek cukru, zákvas z běžných pekařských kvasnic a na ochucení třeba cca 4 květenství černého bezu na flašku, zkoušel jsem taky lípový květ, hrst třešní nebo rybízu. Láhev je zavřená, takže se v ní udržuje přetlak oxidu uhličitého, který asi vyhovuje jen kvasinkám a ostaní nežádoucí organismy ničí. Pokud kvasí, musí se co2 opatrně odpouštět (pění), jinak by se láhev asi roztrhla. Výsledek je mírně alkoholická a oxidem co2 nasycená limonáda, docela dobře v létě pitelná na žízeň, rozkvašená někdy obsahuje kvasinky a trochu burčákovou příchuť. Pokud je kvašení skončeno a v láhvi se nechá větší tlak, co2 konzervuje a v chladu to vydrží nejméně půl roku. Dělám to teprve asi dva roky, vlastně to vzniklo jako modifikace receptu na bezovou limonádu. Dá se to dost obměňovat, místo chmele se může použít odvar z benediktýnu, dobře vypadá kombinace chmelu a kopřiv, zajímavá by mohla být máta peprná, tu jsem zatím nevyzkoušel, z kupovaných věcí možná kořen zázvoru a další koření.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8654
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - René (90.176.48.142) --- 29. 5. 2008
Re: medove pivo
Zdravím všechny včelaře, kteří mají rádi medovinu a chtějí se pokusit udělat dobré medové pivo. Já doma vařím klasický český ležák z Bernardovského sladu, směsí chmelu a pivovarských kvasnic buď ze Zubru nebo VUPS 95. S kupovaným pivem se to v žádném případě nedá ani srovnat, dnešní piva kolem poctivého 11°-13°kvasnicového ležáku pluly tak maximálně v ponorce a to ještě byla pořádně kalná voda!!! Jednou jsem nechal kvasnice rozkvasit ne cukrovou vodou, ale medovou. Nevím přesně poměr vody a medu, bylo to přiměřeně-přiměřeně a nebyl tam ani vývar chmele. Když jsem po týdnu ochutnal tu holou rozkvašenou sladinu, nevěři jsem svým chuťovým pohárkům. Opravdu to nebylo špatné. V příštím týdnu se chystám uvařit další várku ležáku a chci zkusit i medové pivo.
Jak to dopadlo Vám napíšu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 29772
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 6. 2008
Re: medove pivo
Rád se přidám k této aktivitě, chystám se na medové pivo s jedním včelařem od nás, který ho vaří už 10let. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ren? <juroska.rene/=/seznam.cz> > Předmět: Re: medove pivo > Datum: 29.5.2008 12:17:00 > ---------------------------------------- > Zdravím všechny včelaře, kteří mají rádi medovinu a chtějí se pokusit > udělat dobré medové pivo. Já doma vařím klasický český ležák z > Bernardovského sladu, směsí chmelu a pivovarských kvasnic buď ze Zubru nebo > VUPS 95. S kupovaným pivem se to v žádném případě nedá ani srovnat, dnešní > piva kolem poctivého 11°-13°kvasnicového ležáku pluly tak maximálně v > ponorce a to ještě byla pořádně kalná voda!!! Jednou jsem nechal kvasnice > rozkvasit ne cukrovou vodou, ale medovou. Nevím přesně poměr vody a medu, > bylo to přiměřeně-přiměřeně a nebyl tam ani vývar chmele. Když jsem po > týdnu ochutnal tu holou rozkvašenou sladinu, nevěři jsem svým chuťovým > pohárkům. Opravdu to nebylo špatné. V příštím týdnu se chystám uvařit další > várku ležáku a chci zkusit i medové pivo. > Jak to dopadlo Vám napíšu. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 29844
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek HUBAČ (e-mailem) --- 3. 7. 2008
RE: medove pivo
Taky budu zakvašovat pro změnu pivovarskými kvasnicemi, s kvasnicemi šamanského se mi to povedlo, ale musím jít dál... Radek
MUDr. Radek Hubač drh/=/seznam.cz mobil: 774 028 601
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Ren? Sent: Thursday, May 29, 2008 12:17 PM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: medove pivo
Zdravím všechny včelaře, kteří mají rádi medovinu a chtějí se pokusit udělat dobré medové pivo. Já doma vařím klasický český ležák z Bernardovského sladu, směsí chmelu a pivovarských kvasnic buď ze Zubru nebo VUPS 95. S kupovaným pivem se to v žádném případě nedá ani srovnat, dnešní piva kolem poctivého 11°-13°kvasnicového ležáku pluly tak maximálně v ponorce a to ještě byla pořádně kalná voda!!! Jednou jsem nechal kvasnice rozkvasit ne cukrovou vodou, ale medovou. Nevím přesně poměr vody a medu, bylo to přiměřeně-přiměřeně a nebyl tam ani vývar chmele. Když jsem po týdnu ochutnal tu holou rozkvašenou sladinu, nevěři jsem svým chuťovým pohárkům. Opravdu to nebylo špatné. V příštím týdnu se chystám uvařit další várku ležáku a chci zkusit i medové pivo. Jak to dopadlo Vám napíšu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 30295
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Michal Pol (80.188.167.194) --- 4. 7. 2008
Re: medove pivo
Taky uvažuji o medovém pivě, viděl jsem i nějakou přednášku na toto téma, ale moc si z ní už nepamatuji.
Rád bych přetvořil med v nějaký nápoj, který není příliš sladký ani příliš alkoholický. Zároveň by měl být hotový rychleji, než medovina.
Splňuje tyto požadavky medové pivo? Jaké je chuťově? Spíše, jako pivo, nebo spíše jako medovina?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 30296
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 4. 7. 2008
Re: medove pivo
Já dělám kvašený nápoj z medu nebo cukru. Svařím vodu, buďto ve vodě vyvařím - bylinky, chmel, nebo zaliji horkou vodou - třeba bezové květy nebo vsypu do vychlazeného rozkvašeného kvasu - třešně, rybíz. Dávám cca 2 polévkové lžíce medu nebo 1 - 2 polévkové lžíce cukru na litr, ochutím kyselinou citrónovou plus někdy živnou sůl. Zakvašuji obyčejnými pekařskými kvasnicemi při pokojové teplotě v pětilitrových PET flaškách, 1 cm3 kvasnic postačí. Před koncem kvašení přeliji přes sítko tak, aby se nepřilil kal ze dna do 1,5 litrových Petek, nechám znova kvašením natlakovat CO2 a potom vychlazuji k nule v ledničce. Příprava trvá tak týden - 14 dní. Na medové pivo jsem viděl v diskuzi domácích vařičů piva nepříznivé názory, příměs sacharózy, glukózy a fruktózy do piva podle nich zhoršuje chuť piva a je doménou spíše levných piv, kde se sacharózou šetří drahý slad.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Michal Pol" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, July 04, 2008 10:35 AM Subject: Re: medove pivo
> > Taky uvažuji o medovém pivě, viděl jsem i nějakou přednášku na toto téma, > ale moc si z ní už nepamatuji. > > Rád bych přetvořil med v nějaký nápoj, který není příliš sladký ani příliš > alkoholický. Zároveň by měl být hotový rychleji, než medovina. > > Splňuje tyto požadavky medové pivo? Jaké je chuťově? Spíše, jako pivo, nebo > spíše jako medovina?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 30299
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu