78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

jarda - začátečník (193.179.220.253) --- 18. 2. 2005
dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Opět jsem dneska koukal na disk. stránky, ale vůbec nejsem moudrý z toho, jestli když koupím cca 40 kg polobílého cukru v Globusu za 16,50 neudělám včelám při krmení "medvědí službu"


Stačí odpověď KOUPIT, nebo NEKUPOVAT?????

Každá rada drahá, zkušení včelaři poraďte.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ing. Martin Kupka - kancelář (e-mailem) --- 18. 2. 2005
RE: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Kup si ho zase tak špatný není. Cena je slušná možná bude levnější nebo také
ne.

s pozdravem Martin Kupka

-----Original Message-----
From: jarda - začátečník [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, February 18, 2005 9:37 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus


Opět jsem dneska koukal na disk. stránky, ale vůbec nejsem moudrý z toho,
jestli když koupím cca 40 kg polobílého cukru v Globusu za 16,50 neudělám
včelám při krmení "medvědí službu"


Stačí odpověď KOUPIT, nebo NEKUPOVAT?????

Každá rada drahá, zkušení včelaři poraďte.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Vhájek (81.19.46.66) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Není to tak úplně jednoduché. Také jsem se o to zajímal, z nekterých zjištěných informací to vypadá, že by to neměl být problém. O cukru pojednává vyhláška Min. zemědělství č.76/2003 Sb k zákonu č.110/97Sb. V té jsou uvedeny kategorie cukru dle bělosti a definované povolené obsahy příměsí. Ta rozlišuje cukr extrabílý, bílý a polobílý a dále cukr přírodní, kandovaný atd. První tři jsou uváděny na trh ve spotřebitelských baleních. Je to cukr, který prošel rafinací. Zatím se mi nepodařilo najít na netu slušný popis cukrovarnické technologie, tedy takový, ze kterého by šla odvodit vazba na uvedené druhy cukru. Jestli z toho někdo z vědeckých pracovníků dokáže určit, jaký to může mít vliv zimování včel při zakrmení tímto cukrem těžko říci. Z rodinných zkušeností mohu říci, že jsme v minulosti ke krmení používali i afinovaný cukr a nikdy nám nedošlo k úhynu včelstna ne úplavici. Asi jsme měli i trochu štěstí. Je to spojeno určitým rizikem, záleží hodně na průběhu zimy (možnost proletu).Také záleží na technologii krmení, tedy na uložení zásob. Lze použít kombinované krmení a zajistit uložení zásob tak,aby pro zimování byl použity zásoby z krmení bílým cukrem a pro jarní rozvoj pak zásoby z cukru horší kvality.

S pozdravem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (160.218.209.67) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus



Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním krm.

Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru ,Bretschneidera a kolektiv.

Dovolím si drobný výtah.

Z historie.
Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás začala pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.



Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.

Produkt Koeficient čistoty v %
řepa..........................70-75
řepná šťáva...................88-90
difúzní šťáva.................90-91
těžká šťáva...................93-94
surový cukr(jednotný).........96-98
surový cukr o Rd>95...........98
afináda.......................>99
rafináda......................>99,95

Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Předloni jsme s kamárádem polobílý cukr použili ke krmení 300 včelstev,bez
problémů.Letos jsme nakrmili 460 tím stejným a podle měli to vypadá že
včelám chutná.
S pozdravem Dan Prokeš


>
>
> Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním
> krm.
>
> Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru
> ,Bretschneidera a kolektiv.
>
> Dovolím si drobný výtah.
>
> Z historie.
> Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové
> třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás
> začala
> pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.
>
>
>
> Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.
>
> Produkt Koeficient čistoty v %
> řepa..........................70-75
> řepná šťáva...................88-90
> difúzní šťáva.................90-91
> těžká šťáva...................93-94
> surový cukr(jednotný).........96-98
> surový cukr o Rd>95...........98
> afináda.......................>99
> rafináda......................>99,95
>
> Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

ten problém s barvou cukru se může odvozovat zvláště u starších včelařů od
časů kdy se v některých cukrovarech dělal jen nerafinovaný cukr a ten se
později v jiných znova rozvářel a čistil a spusta včelařů se tak doběhla,
když takový nerafinovaný dali včelám, že o ně přišli několik jsem jich
znal.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Gustimili?n Pazderka" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, February 18, 2005 7:57 PM
Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus


>
>
> Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním
> krm.
>
> Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru
> ,Bretschneidera a kolektiv.
>
> Dovolím si drobný výtah.
>
> Z historie.
> Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové
> třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás
začala
> pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.
>
>
>
> Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.
>
> Produkt Koeficient čistoty v %
> řepa..........................70-75
> řepná šťáva...................88-90
> difúzní šťáva.................90-91
> těžká šťáva...................93-94
> surový cukr(jednotný).........96-98
> surový cukr o Rd>95...........98
> afináda.......................>99
> rafináda......................>99,95
>
> Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.
>
> __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Již je to pár let, kvalita cukru byla vždy při stejné technologii rafinace
závislá na době která uběhla od vyorání řepy v září-říjnu , až po její
zpracování září-leden ten prosincový a lednový se používal jen pro
průmyslové zpracování kvůli svému vzhledu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Vh?jek" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, February 18, 2005 10:26 AM
Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus


> Není to tak úplně jednoduché. Také jsem se o to zajímal, z nekterých
> zjištěných informací to vypadá, že by to neměl být problém. O cukru
> pojednává vyhláška Min. zemědělství č.76/2003 Sb k zákonu č.110/97Sb. V
> té jsou uvedeny kategorie cukru dle bělosti a definované povolené obsahy
> příměsí. Ta rozlišuje cukr extrabílý, bílý a polobílý a dále cukr
přírodní,
> kandovaný atd. První tři jsou uváděny na trh ve spotřebitelských baleních.
> Je to cukr, který prošel rafinací. Zatím se mi nepodařilo najít na netu
> slušný popis cukrovarnické technologie, tedy takový, ze kterého by šla
> odvodit vazba na uvedené druhy cukru. Jestli z toho někdo z vědeckých
> pracovníků dokáže určit, jaký to může mít vliv zimování včel při zakrmení
> tímto cukrem těžko říci. Z rodinných zkušeností mohu říci, že jsme v
> minulosti ke krmení používali i afinovaný cukr a nikdy nám nedošlo k úhynu
> včelstna ne úplavici. Asi jsme měli i trochu štěstí. Je to spojeno určitým
> rizikem, záleží hodně na průběhu zimy (možnost proletu).Také záleží na
> technologii krmení, tedy na uložení zásob. Lze použít kombinované krmení a
> zajistit uložení zásob tak,aby pro zimování byl použity zásoby z krmení
> bílým cukrem a pro jarní rozvoj pak zásoby z cukru horší kvality.
>
> S pozdravem.
>
> __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Tomáš Ustohal (195.39.85.146) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Tímto problémem jsem se také zabýval.Ptal jsem se přímo v cukrovaru a bylo mi odpovězeno, že polobílý cukr je plně rafinovaný.Jeho neúplná bělost je prý způsobena výrobou ke konci sezony, kdy již cukrovar není schopen vyrobit plně bílý cukr.
Tomáš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jirka S (62.77.112.36) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus

Zdravím všechny, čtu tady o cukru bílém, polobílém atd., Můj osobní názor je: KUPUJ, levnější těžko seženeš. V obchodní síti balený v kilovkách dle mě bude vždy rafinovaný. Těžko pro domácnosti na slazení dají do prodeje nerafinovaný cukr, 99 % domácností by ho nekoupila kdyby měl tmavší barvu. Co ty na to? PS: kup i pro mě mám Globus daleko HIHIHI! Škoda! Jinak věda ve včelách dle mě je jinde, taky jsem začal, tak Ti přeju hodně zdaru! JS

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu