- Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu
Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se jedná o medovici ze smrku. Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama. Pěkný víkend Daniel Prokeš
> Ahoj Radime, > tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové > nepravděpodobnosti, > když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál. > ---------------------------- > > Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila. > > Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu > povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a > určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť > docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád, > medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový > přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl > případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a > snad to i prodávali.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9286
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |