- HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu
Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr. vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky, zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel. Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem producentem nema smysl. Radek ----- Original Message ----- From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM Subject: Re: kvalita medu
> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku. > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši > sama. > Pěkný víkend > Daniel Prokeš > > >> Ahoj Radime, >> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové >> nepravděpodobnosti, >> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál. >> ---------------------------- >> >> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila. >> >> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu >> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a >> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na >> chuť >> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování >> limonád, >> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový >> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl >> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a >> snad to i prodávali. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9294
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |