78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jan Burgel (82.113.48.14) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753) (52756)

Mám dojem že varroamonitoringu se učasdtní jen velmi mala část včelařů.
A že dojít k nějakým objektivním poznáním není možné.

Dělá mi problém vlastní pčřihlášení, vstup a zadání.
Dalším problémerm je že včelaři jsou staří a nemají internet. Í já s ním stále bojuji a prohrávám.
J.B. )

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: [SPAM]pastování (52762) (52764)

Tekutý pastovaný med jsem tedy ještě neviděl, pokud tedy neni zrovna ohřátý na 30°C a víc...
Pro tazatele, tepelná komora to vyřeší, až povolí, tak pořádně promíchat a do sklenic s ním.

------------ Původní zpráva ------------
Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz>
Předmět: Re: [SPAM]pastování
Datum: 15.6.2011 18:33:34
----------------------------------------
Nechápu. Napastovaný med už vždy zůstává tekutý, proto se to dělá.
Mechanickým pastováním se rozbijí krystalky medu a už neztuhnou.Taže jedině
znovu pořadně míchat.
Pavel

----- Original Message -----
From: <e-mail/=/nezadan.spsul.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 15, 2011 6:21 PM
Subject: [SPAM]pastování


Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně
pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho
dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Votrubec (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: [SPAM]pastování (52762)

Nechápu. Napastovaný med už vždy zůstává tekutý, proto se to dělá.
Mechanickým pastováním se rozbijí krystalky medu a už neztuhnou.Taže jedině
znovu pořadně míchat.
Pavel

----- Original Message -----
From: <e-mail/=/nezadan.spsul.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 15, 2011 6:21 PM
Subject: [SPAM]pastování


Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně
pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho
dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.19.47.93) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786) (52761)

Citace: ... navíc včelstvo bylo poměrně slabé ....

Příteli, mnohokrát jste opakoval, že chováte jen velmi silná včelstva. Jak jste přišel k poměrně slabému včelstvu?

Dlouhodobé klíckování matek bylo mnohokrát vyzkoušeno a zapoměl jste uvést negativa. V teplých lokalitách, kde je časný jarní rozvoj je výhodné, když matka ploduje celou zimu. O zimním úbytku včel se potom nedá hovořit.
V ovocných sadech je výhodnější (kvůli opylení, medný výnos je minimální) mít včelstva kde se plodovalo celou zimu. Dále pracnost.
Samozřejmě na plodování má vliv více věcí (typ úlu, zateplený/nezateplený, ...).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(77.48.21.230) --- 15. 6. 2011
pastování

Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (93.99.204.43) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786)

Přináším vyhodnocení navazujícího experimentu dlouhodobé izolace matek.

Pokusný minisoubor dvou testovaných dvojmatečných včelstev se někdy ke konci zimy zmenšil o jedno včelstvo. Došlo k úhynu druhé matky v jednom z dotyčných včelstev. Při předjarní kontrole (12. 3.) jsem našel mrtvolku matky v klícce.

Příčinou úmrtí si nejsem jistý. Kromě toho, že se včely pouze přestaly o matku starat, čemuž moc nevěřím, mám silné podezření na to, že se klícka ocitla mimo chumáč nebo na jeho kraji. Klícka byla umístěna v 6. nástavku. Nad tímto nástavkem byla medná komora a nad ní nástavek se soušemi. Včelstvo se stáhlo úplně až ke stropu (dva prázdné nástavky, komín, víko), tedy je dost pravděpodobné, že i když po proletu obsedalo více jak 4 NN, při mrazech mnoho včel nalezlo do prázdných buněk ve vrchním nástavku a chumáč se zmenšil až natolik, že do 6. nástavku zasahoval jen částečně, zdali vůbec. Druhé včelstvo, kde zůstaly obě matky, se v průběhu zimy na souše do vrchního nástavku nestáhlo.

Můj předpoklad, že včelstvo „dopované“ feromonem dvou matek, bude výkonnější a méně rojivější, se nepotvrdil.
Dvojmatečné včelstvo (jedna matka volná, druhá matka v izolační klícce) existovalo až do 25. dubna, kdy jsem záložní matku odebral. Byla plně životaschopná a nikterak nepoškozená. Přidal jsem ji do plemenáče, kde založila krásné plodové plochy.
Vzhledem k tomu, že dotyčná matka byla do klícky vložena 18. září 2010, bez poškození setrvala uvězněná více jak půl roku, což je do očí bijící protiargument vůči všem pochybám o vhodnosti dlouhodobé izolace matek.

Výsledek toho experimentu se může stát inspirací k zavádění materiálově velmi nenáročných metodik uchovávání záložních matek založených na skutečnosti, že lze po celé období klidu a začátek produkčního obodbí přechovávat záložní matky v izolačních klíckách přímo v produkčních včelstvech.
Alternativ lze vymyslet více. Kromě již uvedeného a vyzkoušeného spojování včelstev v zimě lze podobného stavu docílit např. i tak, že se na podzim (říjen) ze včelstva odebere matka a přidají se dvě cizí. V tomto případě by účelnější byla vyjídací klícka s dvojím přístupem (přes průchod s mateří mřížku a přes vypouštěcí průchod). V klícce se záložní matkou se pochpitelně vypouštěcí průchod natrvalo uzavře.

MV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52761


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tom (88.103.219.174) --- 15. 6. 2011
Re: zábrany proti mravencům v úlech (52754) (52757)

Mě se nejvíc osvědčil postřik proti mšicím Metattion, který se už nevyrábí ale já ho ještě lahev nám. Stačí ho stříknout kamkoliv v okolí úlu, nebo do uličky ve skleníku a mravenci se okamžitě vystěhují. Léta to používám.Mravenci mi lezou do nástavků na polystyrénové výplně, tak zvenku na okénko, kde se nejvíc zdržují stříknu rozprašovačem hodně zředěný postřik a na řadu týdnú vyklidí pozice. Velmi jim to smrdí. Škoda, že se to už nevyrábí(kdybyste někdo znal náhradu, tak napište.)Třeba to někde doma ještě vyštracháte, tak to zkuste.
Použití je samozřejmě jen vně úlu!
Jinak proti mravencům je Formitox, ale to už je krmení pro mravence, které musí najít. Naopak smrad cítí zdálky a mažou pryč i se svýma kuklama.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (93.99.204.43) --- 15. 6. 2011
Re: matky - přidávání umělým matečníkem (52714) (52715) (52719)

Letos jsem provedl dva pokusné přidání matky umělým matečníkem, oba případy skončily úspěchem.

Stačil mi k tomu jen proužek mezistěny, ze kterého jsem kolem tužky smotal trubičku. Na špičku jsem přidělal úlomek vosku. Trubičku jsem propíchal jehlí (vzduchové otvory). Vpustil jsem dovnitř oplozenou matku, druhý konec zamáčkl. Výsledný umělý matečník s matkou jsem vložil do týdenního osiřelce přímo mezi nouzové matečníky. Držel jsem se metodiky, nouzové matečníky jsem nerušil. A opravdu to není třeba. Po „vylíhnutí“ přidávané matky je včely zruší sami.

Vím, že dva úspěšné pokusy je malá praxe, přesněji řečeno žádná praxe, ale i tak mě tato metoda nadchla natolik, že o ní uvažuji jako o jediné metodě přidávání matek praktikované v průběhu produkčního období. Primitivněji přidávat matky snad už ani nejde :-)

Připojuji se k varování před brzkou kontrolou přijetí matky. Proces přijímání matky je dlouhodobá záležitost. Definitivní přijetí nastává až v momentě, kdy matku začnou ošetřovat její vlastní dcery. To, že je matka mezi včelami ještě neznamená, že je vyhráno. Hlavně v prvních dnech po vyjití matky z klícky (umělého matečníku) je vztah včel k „cizince“ dost nestabilní. Pokud v tuto dobou nedočkavý včelař leze do včelstva, může velmi riskovat, že rozzuřené včely matku napadnou. Ale praxe je nepřenositelná, tak si to třeba opakovaně vyzkoušejte. Až to zažijete, ono vás ta zvědavost pro příště přejde! :-)
Sám jsem to jednou zažil na vlastní oči a od té doby se bez výjimek držím běžně doporučované zásady chodit do včelstva nejdříve po týdnu.

MV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753) (52755)

KaJi:Zkoušel někdo STŘES? Tedy SMyv bez usmrcení včel. Sklepání včel do pytle a uspání? Viz referát Ing. Titěry na VMS v Brně?
........
Ten referát neznám, ale jak je u STŘESU řešena slídivost a loupež v podletí, kdy se detekuje nejvíc? Dále je známo, že včely se umí při anestezii poblinkat a udusit - jak to je řešeno? Dále tu je paměťové okno včely, která je tak dezorientovaná ..._gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: z?brany proti mravenc?m v ?lech (52754)

mě se proti mravencům osvětčuje kypřící prášek do pečiva Stačí troška na místech kde se pohybují. Vydrží to hodně dlouho.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: z?brany proti mravenc?m v ?lech
> Datum: 15.6.2011 08:15:26
> ----------------------------------------
> Nemám zábrany proti vnikání mravenců na podložky zasítovaných den.
> Několik jsem jich viděl a vše mi přijde titerné technicky těžko
> zvládnutelné.
> Napíši příklad
> Pod úly mám betonové tvarovky a železné úhelníky asi 60x60 celý stojan se
> stejně pohybuje, propadá a mám problémy s vodorovností či svislostí úlů,
> hlavně pri 6ti až 7mi nástavcích.
> zábrany co jsem viděl:
> Na čtyřech vrutech nebo šroubech ve čtyřech miskách stojí úl. Váha úlu je v
> tomto okamžiku až 100 kg. včera jsem vytáčel včelstvo na váze mělo 25 kg a
> ubytek na váze byl 40 protože jsem odebral 5.nn.
> má tyto zábrany někdo dobže a jednoduše vyřešené.
> Loni jsem kvůli zkreslení denního spadu odnášením mravenci měl skoro
> problém, protože jsem měl nízky spad a nakonec na včelách roztočú bylo dost
> jern spady byly pravděpodobně odnesené mravenci ( měl jsem na podložce asi
> 5 mravenců na 1 roztoče.)
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan Čáp (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753)

Zatím jsem nemonitoroval, ale pokud se podívám na varroamonitoring,
zobrazím pohled 'Celkový průměrný spad' a porovnám mapu se stejným
obdobím před rokem a případně dvěma lety, je zde jasně patrný další
nárůst zamoření.

2009:
- 2 žluté
- 1 oranžové
2010:
- 5 žlutých
- 4 oranžové
- 1 červené
2011:
- 10 žlutých
- 9 oranžových
- 1 červené

Pohled vyjadřuje celkový spad od začátku roku ke zvolenému datu
přepocítaný na jednotlivé prahy zamoření k tomuto datu. Je vidět, že se
VD úspěšně množí, k čemuž jistě přispěje i letošní dobrá nabídka nektaru
a následné dobré plodování. Máme se tedy na co těšit. Doporučuji začít
monitorovat zamoření a včas reagovat na situaci.

Milan Čáp

Dne 15.6.2011 8:02, Jan Burgel napsal(a):
> Kdo máte názor na množství varroa v tomto okamžiku.
> Z varroa monitoringu kde je vetšinou
> šedé kolečko stanice nedala zprávu
> několik zelených do 2 roztočů a nekolik žlutých okolo 4 roztoču.
> Chci počítat ale mam tam mravence
> J.B.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.102) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753)

V 2007 jsme monitoroval, první roztoče jsme viděl až v červenci. ALe tady je to vše později.

Před 14 dny jsem vzal vidličku a koukal na trubčinu.
Směsné oddělky ze všesch stanovišť byly negativní, stejně tak i namátkově na stanovištích. Jen na jednom stanovišti, kde mám kontrolu na odolnost včelstev - vlhko, stín, pomalý rozvoj - a neberu tam ani plásty do oddělků, je tradičně napadeno. Přitom léčím stejně všude. Tam byla trubčina až na jendo včelstvo napadena z 30-50%. V některých buňkách i víc samiček. Úly o 50m výše negativní.
Mezi těmi 5 včelstvy bylo jedno negativní, včera jsem z něho klíckoval za šera matečníky.


Proti mravnecům - co natřít podložku vazelínou. Kdysi jsem to zkoušel, na pár dní je to dobré, pak se musí setřít a natřít znova.


Zkoušel někdo STŘES? Tedy SMyv bez usmrcení včel. Sklepání včel do pytle a uspání? Viz referát Ing. Titěry na VMS v Brně?
Na to se chystámm to je podle mě budoucnost. Přčijdu na stanoviště, a vím na čem jsem, nemusím chodit kontrolovat podložky. A je to aktuálnější informace - VD na včelách, ne vykladené na podložce.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 15. 6. 2011
zábrany proti mravencům v úlech

Nemám zábrany proti vnikání mravenců na podložky zasítovaných den.
Několik jsem jich viděl a vše mi přijde titerné technicky těžko zvládnutelné.
Napíši příklad
Pod úly mám betonové tvarovky a železné úhelníky asi 60x60 celý stojan se stejně pohybuje, propadá a mám problémy s vodorovností či svislostí úlů, hlavně pri 6ti až 7mi nástavcích.
zábrany co jsem viděl:
Na čtyřech vrutech nebo šroubech ve čtyřech miskách stojí úl. Váha úlu je v tomto okamžiku až 100 kg. včera jsem vytáčel včelstvo na váze mělo 25 kg a ubytek na váze byl 40 protože jsem odebral 5.nn.
má tyto zábrany někdo dobže a jednoduše vyřešené.
Loni jsem kvůli zkreslení denního spadu odnášením mravenci měl skoro problém, protože jsem měl nízky spad a nakonec na včelách roztočú bylo dost jern spady byly pravděpodobně odnesené mravenci ( měl jsem na podložce asi 5 mravenců na 1 roztoče.)
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 15. 6. 2011
Varroa nákazová situace

Kdo máte názor na množství varroa v tomto okamžiku.
Z varroa monitoringu kde je vetšinou
šedé kolečko stanice nedala zprávu
několik zelených do 2 roztočů a nekolik žlutých okolo 4 roztoču.
Chci počítat ale mam tam mravence
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746) (52748)

neoslepneš s toho

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 14.6.2011 10:05:30
> ----------------------------------------
> Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
> K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
> budovy celý porostlý Bagem.
> Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
> kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
> Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
> Mám toho jestě cca 50 l.
> Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
> doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
> Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
> Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
> Nechce se mi to víno vylét.
>
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> Gustimilián Pazderka
> Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
> mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
> nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
> podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
> umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
> jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
> velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
> známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
> jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_
>
> 2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> > Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> > chemikálií.
> >
>
>
>
> --
>   ___
>  / __| _  _
> | (_ || || |
>  \___|\___/
>  ____
> |  _ \ __ _
> | |_) / _\ |
> |  _ /\__/_|
> |_|
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Klein Ji�� (88.81.94.29) --- 14. 6. 2011
Re: medomet - prodej (52723) (52730)

není, ale už je prodaný a pořád mi volají zájemci :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (81.200.55.249) --- 14. 6. 2011
Med

Nabízím k prodeji větší množství květového medu . Baleno v sudech nebo plastových nádobách. Cena dohodou.Tel.605175435

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746) (52748)

Čím víc se do takového vína dodá dalšího cukru, tím víc bude ten metanol naředěný. Jestli ale ti hosté nebyli vinaři a neošívali se spíš nad tím řepným cukrem než nad bacem? Jestli se nepletu, je u pravověrných vinařů dnes dělat víno převážně z řepného cukru dost out.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746)

Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
budovy celý porostlý Bagem.
Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
Mám toho jestě cca 50 l.
Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
Nechce se mi to víno vylét.



-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
Gustimilián Pazderka
Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: metylakohol


Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746)

Já mám baco doma, pokud soused, od kterého jsme ji sehnali, už pár let. Ale hrozny jsme zatím neměli, protože jsme s ní všelijak šibovali . Můžu potvrdit, že to je odrůda odolná, že kde se zasadí, tam roste a že roste docela dost. Je asi vhodná skoro do všech oblastí republiky kromě těch hodně studených a drsných. k takovému účelu, jako třeba zakrytí nějaké staré neudržované hospodářské budovy či starého plotu a podobně, i třeba na severní straně jako takové lepší psí víno. Přiorozeně jako réva vyžaduje oporu. Jednou za čas bude akorát třeba vyšmiknout příliš starý kmínek a potom jen v době zrání hroznů předejít ptáky.
Jestli ty hrozny jsou málo kvalitní, potom budou současné hybridy do okrajových oblastí stejně odolné a pro konzum hroznů neb občasnou výrobu trošky vína lepší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740)

Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739)

O tom o výrobě jsem musel číst v učebnici zemědělství, v knihách to hledat nebudu, ale na wiki jsem našel něco podobného smyslu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bago_%28vinn%C3%A1_r%C3%A9va%29 (výňatek: Na rozdíl od Nového světa, není prakticky v celé Evropě výroba vín z přímoplodných hybridů povolena.)


------------ Původní zpráva ------------
Od: gp <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: metylakohol
Datum: 13.6.2011 16:40:39
----------------------------------------
Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny
normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro
kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a
odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou
bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se
hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná,
ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové
(tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních
odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není
doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře
.._gp_



.........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

je?ek.obecný (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: matky (52714) (52715) (52719) (52722)

jojo, takhle to jde skoro samo, to spojeni je dobré dělat klasicky přes
noviny, starou matku předem odstranit...


petr j.


Dne 11.6.2011 16:24, Pavel Zajicek napsal(a):
> Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat
> oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz
> klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle
> pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s
> puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis.
> P.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)

to se obvykle používá na dobarvování, jjinak je chuťově nic moc, oficiálně již asi ani není v sortimentu.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 13.6.2011 15:02:13
> ----------------------------------------
> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
> riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> R. Poláek
> Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
>
> K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
> až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
> Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
> sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
> Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
>
> Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
> neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
> nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek (88.100.66.7) --- 13. 6. 2011
Re: Re: Medovina zastudena (52718)

Ahoj Radku, návody čtu dost podrobně, byl to můj první pokus o výrobu medoviny a proto jsem se chtěl vyvarovat zbytečných chyb, a nepovedlo se. Dneska jsem si koupil v drogerii sušené hlubokoprokvášející kvasinky vínka, založil jsem kolem 17:°° kodin zákvas a teď kolem 21:°° hodin, tedy po třech hodinách se nestačím divit co v nádobě vyvádějí. Zákvas je kalný a na povrchu je pětimilimetrová vrstva husté pěny. Teď jsem si jistý, že to muselo být kvasinkami. Dolské už nechci, jsem jimi zklamán.
Jinak kvasinky Power od firmy schimansky, jsem si už objednal taky, ty vyzkouším jindy, později. Jinak Tě děkuji za ochotu podělit se o Tvé zkušenosti a poznatky, a připojuji svůj E-mail: radek.gerberg/=/quick.cz
Díky Radek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: Re: Medovina zastudena (52718)

Ahoj Radku, je třeba číst návod. Oni píšou 26 st. teplotu a v tom bývá problém. Porot jsem hledal a našel kvasinky Power... Prodává je firma www.schimansky.cz. Pokjud chceš bližší info ozvi se, pošlu Ti nějaké články, které jsem napsal.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek <radek.gerberg/=/quick.cz>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 11.6.2011 08:43:39
> ----------------------------------------
> Prosím Vás, můžete mě poradit?
> Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské
> hluboko-prokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes
> ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se
> vytváří plíseň. Je to normální proces, nebo je někde chyba??
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739)

Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských chemikálií.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)

Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná, ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové (tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře ..._gp_



..........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Jez (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)

dobrý den,

jen pro připomenutí, pár věcí, které ale asi víte :)

"Nutno konstatovat, že methylalkohol (CH3OH) nevzniká jako vedlejší produkt
lihového kvašení (fermentace), ale tvoří se rozpadem pektinu, pocházejícího
z ovoce, ze kterého byl vlastní kvas připraven."
...
"Methylalkohol (CH3OH) je jed, zasahující centrální nervovou soustavu,
způsobuje slepotu a smrt."
...
"Metylalkohol je záludný hlavně proto, že se chuťově nedá rozeznat od
etanolu." (takže dobrou chuť a bílou hůl vždy při ruce :)


(Dovoluji si všem doporučit vynikající knihu na dané téma: Jan Jílek -
Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek).)


petr j.



2011/6/13 Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>

> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
> riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> R. Poláek
> Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
>
> K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
> až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
> Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
> sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
> Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
>
> Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
> neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
> nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)

Nebyla náhodou výroba vína z této odrůdy zakázána? Myslím si na 99% že ano a nejspíš k tomu byl také důvod...

------------ Původní zpráva ------------
Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
Předmět: RE: metylakohol
Datum: 13.6.2011 15:02:12
----------------------------------------
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
R. Poláek
Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: metylakohol


"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)

Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
R. Poláek
Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: metylakohol


"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý
až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba
sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně
neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není
nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731)

"Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?"

Z destilační křívky při destilaci - závislosti množství kondenzátu na teplotě destilovaného kvasu (vína) . Pokud se dělá dostatečně pomalu a solidně, zjistí se koncentrace od cca 10 % výš.
jednoduše potom nasátím do příslušné stříkačky v předepsaném množství a jejím vstříknutím třeba do odpařovací komory plynového chromatografu, tam se zjistí i zlomky procenta, podle cislivosti chromatografu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733)

"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "

K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.

Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731)

Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova.

Samozřejmě je potřeba destilace a někdo takovou zkouškou dělí předek od hlavního toku. Je potřeba ale nebouchnout a dělat tu zkoušku opodál, občas to kvůli tomuto aby se nevypálila hůlkovka buchne a ví to přes ty dneska pošahané média co neví co psát celá republika. _gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52703) (52705) (52729)

prosím tě proč?

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: metylakohol
> Datum: 13.6.2011 08:33:26
> ----------------------------------------
> Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?
> Alois
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52732


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
metylakohol (52714)

Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?
Alois

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.112.80.6) --- 13. 6. 2011
Re: medomet - prodej (52723)

Ses asi zbláznil,je aspoň nerezový?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
metylakohol (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52703) (52705)

Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?
Alois

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52729


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lekki (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: Apiinvert (52726)

Zdravím, nejlevnější co jsem zjišťoval je Vast-oil z Karviné, ale to je prodejna.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: mPol <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Apiinvert
> Datum: 12.6.2011 22:07:49
> ----------------------------------------
> Před časem jsem zde dával inzerát na prodej včelstev. Nakonec všechno
> dopadlo jinak a včelky si nechám. Tímto se předem omlouvám všem, kteří
> uvidí inzerát v Moderním včelaři.
>
> Mám malou otázku. Má někdo aktuální kontakt na dodavatele Apiinvertu na
> severní Moravě? Myslím tím někoho, kdo má nižší ceny než včelařské
> prodejny. A nejlépe i dovoz.
>
> mp
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707) (52724)

nestačím se divit když čtu ty nesmysly_gp_

..........
Stonjek (213.151.87.2) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707)

Mám na to naprosto stejný názor a nestačím se divit když čtu ty nesmysly. Kolega má naprostou pravdu v tom, že základ je rozkvas a množství. Když ho uděláte neslaný nemastný výsledek vypadá obdobně. Žel nevím jak je na tom Dol s kvasinkami teď, ale po mých zkušenostech doporučuji se jim vyhnout! Jablečný mošt je velmi lehce a kvalitně zkvasitelný je z něj dobré ovocné víno, ale většinou se musí hodně dosladit, protože nemá požadovanou cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

mPol (178.72.192.120) --- 12. 6. 2011
Apiinvert

Před časem jsem zde dával inzerát na prodej včelstev. Nakonec všechno dopadlo jinak a včelky si nechám. Tímto se předem omlouvám všem, kteří uvidí inzerát v Moderním včelaři.

Mám malou otázku. Má někdo aktuální kontakt na dodavatele Apiinvertu na severní Moravě? Myslím tím někoho, kdo má nižší ceny než včelařské prodejny. A nejlépe i dovoz.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52726


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707) (52724)

Dne Sunday 12 of June 2011 17:32:39 Stonjek napsal(a):

> cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi
> dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete
> intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně
> rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek

Dobry den,

kolik to je asi procentuelne ? 10, 20, 50 % ?

Dekuji.

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707)

Mám na to naprosto stejný názor a nestačím se divit když čtu ty nesmysly. Kolega má naprostou pravdu v tom, že základ je rozkvas a množství. Když ho uděláte neslaný nemastný výsledek vypadá obdobně. Žel nevím jak je na tom Dol s kvasinkami teď, ale po mých zkušenostech doporučuji se jim vyhnout! Jablečný mošt je velmi lehce a kvalitně zkvasitelný je z něj dobré ovocné víno, ale většinou se musí hodně dosladit, protože nemá požadovanou cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52724


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Klein Jiří (88.81.94.29) --- 11. 6. 2011
medomet - prodej

Prodám čtyřrámkový medomet, pohon na kliku, cena 3.000 Kč, Antošovice u Ostravy, tel. 606 132 834

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52723


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 11. 6. 2011
Re: matky (52714) (52715) (52719)

Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis.
P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52718)

Tak to zahoď a začni znovu.

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek <radek.gerberg/=/quick.cz>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 11.6.2011 08:43:40
> ----------------------------------------
> Prosím Vás, můžete mě poradit?
> Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské
> hluboko-prokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes
> ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se
> vytváří plíseň. Je to normální proces, nebo je někde chyba??
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716) (52717)

Už mlčím.. ._gp_
.......
(e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716)

Prosím tě co sem pleteš ty učenosti z netu kde přispívá kde kdo.
Chlapíkovi byla dána jednoduchá odpověď a vůbec není potřeba mu zaplavovat hlavu učennostmi kterým stejně bez nějakého základní vzdělání v tomto oboru neporozumí. Zapoj do svého uvažování a hlavně rad obyčejný SELSKÝ ROZUM.

PEPAN

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(78.99.13.159) --- 11. 6. 2011
Re: matky (52714) (52715)

dakujem za radu ale v mojom pripade sa jedna este o neoplodnenu matku-najviac mi prijali matku v umelom matecniku ale ten cas bez matky trva 8 dni ake mate skusenosti?dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52719


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek (88.100.66.7) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena

Prosím Vás, můžete mě poradit?
Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské hluboko-prokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se vytváří plíseň. Je to normální proces, nebo je někde chyba??

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716)

Prosím tě co sem pleteš ty učenosti z netu kde přispívá kde kdo.
Chlapíkovi byla dána jednoduchá odpověď a vůbec není potřeba mu zaplavovat hlavu učennostmi kterým stejně bez nějakého základní vzdělání v tomto oboru neporozumí. Zapoj do svého uvažování a hlavně rad obyčejný SELSKÝ ROZUM.

PEPAN

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 21:50:11
> ----------------------------------------
> Při fermentaci jde o složitý proces, podle jednoho webu
> http://www.ekovin.cz/sekce-ekologicke-produkce/mikrobialni-kontaminace
>
> se píše, že fermentaci vlastně začínají kvasinky jiné, než ji dokončují.
>
> K octovým kvasinkám je tam fakt, že potřebují vzdušný kyslík, jenže ten je
> zase potřeba u něterých vín, které jsou dezertní - malaga a madeira. Ty
> zrají po zcelení za přístupu vzduchu a k tomuto je asi tato poznámka na
> wikipedii, že existuje kvasný proces, kdy z acetaldehydu nevzniká ethanol,
> ale ocet. Druhý typ octových bakterií ethanol - ocet to zvládne. Taková
> kontaminace je možná.
>
> Další informace o vínech jsou zase v dokumentu na:
> http://eso.vscht.cz/cache_data/1169/www.vscht.cz/kch/kestazeni/sylaby/vinar
> stvi.pdf
>
> Tam u té madeiry a malaga vín asi acetaldehyd je opravdu problém, jestli
> místo ethanolu přechází vlivem kontaminací moštu na ocet._gp_
>
> ..........
> (e-mailem) --- 10. 6. 2011
> Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)
> (52708) (52710)
>
> taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení
>
> pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: gp
> > Předmět: Re: Medovina zastudena
> > Datum: 10.6.2011 17:38:20
> > ----------------------------------------
> > Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v
> > ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně
> > naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a
> > nemusím to nějak ani hledat._gp_
> > ......
> > (e-mailem) --- 10. 6. 2011
> > Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)
> >
> > Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak
> 8%.
> > To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.
> >
> > pepan
> >
> > > ------------ Původní zpráva ------------
> > > Od: R. Pol?ek
> > > Předmět: Re: Medovina zastudena
> > > Datum: 10.6.2011 12:43:25
> > > ----------------------------------------
> > > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace
> alkoholu
> > > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které
> přeměňují
> > > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo
> > alkoholu
> > > dostaneme vysoce procentní ocet."
> > >
> > > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> > > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu,
> tak
> > > zhruba do těch 8 %.
> > > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného
> kyslíku
> > ,
> > > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
> > >
> > >
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713)

Při fermentaci jde o složitý proces, podle jednoho webu
http://www.ekovin.cz/sekce-ekologicke-produkce/mikrobialni-kontaminace

se píše, že fermentaci vlastně začínají kvasinky jiné, než ji dokončují.

K octovým kvasinkám je tam fakt, že potřebují vzdušný kyslík, jenže ten je zase potřeba u něterých vín, které jsou dezertní - malaga a madeira. Ty zrají po zcelení za přístupu vzduchu a k tomuto je asi tato poznámka na wikipedii, že existuje kvasný proces, kdy z acetaldehydu nevzniká ethanol, ale ocet. Druhý typ octových bakterií ethanol - ocet to zvládne. Taková kontaminace je možná.

Další informace o vínech jsou zase v dokumentu na:
http://eso.vscht.cz/cache_data/1169/www.vscht.cz/kch/kestazeni/sylaby/vinarstvi.pdf

Tam u té madeiry a malaga vín asi acetaldehyd je opravdu problém, jestli místo ethanolu přechází vlivem kontaminací moštu na ocet._gp_

...........
(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710)

taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 17:38:20
> ----------------------------------------
> Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v
> ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně
> naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a
> nemusím to nějak ani hledat._gp_
> ......
> (e-mailem) --- 10. 6. 2011
> Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)
>
> Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%.
> To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.
>
> pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek
> > Předmět: Re: Medovina zastudena
> > Datum: 10.6.2011 12:43:25
> > ----------------------------------------
> > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
> > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
> > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo
> alkoholu
> > dostaneme vysoce procentní ocet."
> >
> > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak
> > zhruba do těch 8 %.
> > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku
> ,
> > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
RE: matky (52714)

To jsi za dva dny rozebíral plodiště a kontroloval, zda matku včelstvo přijalo? To je dost hazard, často se včely naštvou a matku zabijí prvávě kvůli kontrole. Já to dělám tak, že novou matku dám v klícce do úlu, za den či dva, dle počasí, otevřu klícku, aby se mohly včely k matce dostat krze těsto. To jim cca den trvá. Kontroluju nejdřív 5 dní až týden po otevření klícky a s naprostým minimem kouře (většinou stačí kouknout, zda jsou tam vajíčka - přijatá nebo naopak matečníky - nepřijatá). V umisťování staré matky do klícky nevidím nic, co by mělo procento přijmutí zvýšit, jen to komplikuje život a rozčiluje včely.

------------ Původní zpráva ------------
Od: <e-mail/=/nezadan>
Předmět: RE: matky
Datum: 10.6.2011 20:03:11
----------------------------------------
matku staru som odchytil a dal do klietky 24 hod pred pridanim mladej o den
som staru zlikvidoval a dal k nej mladu na cesto a o dva dni som nasiel
mladu zlikvidovanu - kde som urobil chybu? dakujem Stano


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(178.40.245.133) --- 10. 6. 2011
RE: matky

matku staru som odchytil a dal do klietky 24 hod pred pridanim mladej o den som staru zlikvidoval a dal k nej mladu na cesto a o dva dni som nasiel mladu zlikvidovanu - kde som urobil chybu? dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710)

taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 17:38:20
> ----------------------------------------
> Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v
> ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně
> naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a
> nemusím to nějak ani hledat._gp_
> ......
> (e-mailem) --- 10. 6. 2011
> Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)
>
> Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%.
> To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.
>
> pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek
> > Předmět: Re: Medovina zastudena
> > Datum: 10.6.2011 12:43:25
> > ----------------------------------------
> > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
> > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
> > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo
> alkoholu
> > dostaneme vysoce procentní ocet."
> >
> > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak
> > zhruba do těch 8 %.
> > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku
> ,
> > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52704) (52706) (52709) (52711)

med dává čerstvě rozpuštěný, neb v té době je samozřejmě již dávno jako beton. Termokomoru na rozpuštění má nastavenou na 45°C - stejně jako já, proto si to pomatuju.
.........

A možná jsme u jádra pudla.

Jablka a květový med jsou v jiných časech ročního období.

Kvasinky co jsou v nějakém pasivním stadiu jsou stále citlivým mikroorganismem a ztekucený med na teplotu medu do 45°C je opravdu často pro ně smrtelný. Mnoho jich může třeba vyklíčit a prasknout vlivem osmotického tlaku. Mnoho jich prostě ztratí klíčivost. Zárodky spor hub co jsou také častěji v medech lesních také. Prostě asi toto bude ono a z podstaty věci jde vlastně o jakousi sterilizaci medu před kvasem. _gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52704) (52706) (52709)

Do zákvasu z jablek přidává vodu, to vím určitě. Také vím, že to nechává lisovat ve standardní moštárně.
Med a vodu samozřejmě nemíchá zastudena, voda je pramenitá, ale odstátá a "pokojové" teploty, med dává čerstvě rozpuštěný, neb v té době je samozřejmě již dávno jako beton. Termokomoru na rozpuštění má nastavenou na 45°C - stejně jako já, proto si to pomatuju. Takže z logiky usuzuju, že míchá med kolem 40°C a vodu kolem 20°C. Myslím, že kdysi říkal něco o přidání staré medoviny do zákvasu, ale tohle už fakt nevím a možná jsem si to jen z něčeho blbě odvodil, ale kvasinky nekupuje, to vím určitě. Bouřlivé kvašení probíhá při konstantních 20°C (pokojovka), ne jak je u mnohých vidět, že to v létě narvou do skleníku, kde je 30-40°C, to je zhovadilost. Jak to míchá netuším, skoro bych řekl, že čerpadlem jako když rozpouští cukr na krmení, ale tipuju, tohle fakt ani trošku netuším.
Pokud rozehřeju med, co to má společného s medovinou? Pokud se nejde nad 50°C, raději 45°C, na med a látky v něm by to nemělo mít žádný vliv. Zítra pojedu na chatu, tak jestli tam bude, poptám se, ale moc sdílenj k tomuto tématu nikdy nebyl, prý už si to předávají několik generací, ale je mu 65let a následovníka nemá, tak možná :-)
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdravím.
Já jsem jabčák dělal a prostě tuna jablek se musela nějak pomlet, nějak
vylísovat a nějak nechat kvasit. Mlely to ježkové válce, lisovalo se to v
pytlu protože to jen přes koš vystřeluje. Výsledkem byl jakkolineupravená
šťáva co přešla v kvas, který kvasil při normální sklepní teplotě malého
vinného sklepa dva roky. Po nekalikerém stáčení se to prostě nechtělo
vyčistit samo a bentonity a jiné čiřidla jsme s tátou nikdy nepoužívaly.
Takže nakonec pomohlo, když se to obnovilo - vylilo na matoliny a znovu
lisovalo a znovu nechalo čistit. Byla to odrůda pannenské a vedle
zavařených šťáv a různých kompotů jsme zkoušely i toto. S nevalným
výsledkem. Řešení je asi někde jinde než jsme dělaly my.

Otázkou je jak jablka pomlet, jak je vylísovat. Odšťavňovače třídy na tuny
jablek jsou docela drahé.

Dále je otázkou jak ten květový med rozpustit v té pramenité vodě, voda
opramenitá je opravdu studená a med se opravdu blbě v takové vodě
rozpouští. Sám si dělám medovou šťávu místo patoků z hypersuper. A pokaždé
hustší část sedne ke dnu. Pokud by toto udělalo v nádobě kde se zkvašuje,
hromada medu by zůstala kvasinkama nezpracována.

Otázkou kolem medu pro studenou medovinu je také to, že kvěťový med
krystalizuje. Jak se tedy ztekutit? Opět ohřátím? Jde v tom případě tedy o
studený způsob?

Tak se na mne nezlobte, ale zkuste to z toho kolegy nějak přes ty otázky
dostat jak to přesně dělá, protože se mi zdá, že to je takový způsob dělání
medoviny za studena takovou včelařskou chimérou a nakonec to je všecko
jinak._gp_
..........

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52711


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708)

Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a nemusím to nějak ani hledat._gp_
.......
(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)

Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%. To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 12:43:25
> ----------------------------------------
> speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
> nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
> meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo alkoholu
> dostaneme vysoce procentní ocet."
>
> Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak
> zhruba do těch 8 %.
> Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku ,
> takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52710


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52704) (52706)

Zdravím.
Já jsem jabčák dělal a prostě tuna jablek se musela nějak pomlet, nějak vylísovat a nějak nechat kvasit. Mlely to ježkové válce, lisovalo se to v pytlu protože to jen přes koš vystřeluje. Výsledkem byl jakkolineupravená šťáva co přešla v kvas, který kvasil při normální sklepní teplotě malého vinného sklepa dva roky. Po nekalikerém stáčení se to prostě nechtělo vyčistit samo a bentonity a jiné čiřidla jsme s tátou nikdy nepoužívaly. Takže nakonec pomohlo, když se to obnovilo - vylilo na matoliny a znovu lisovalo a znovu nechalo čistit. Byla to odrůda pannenské a vedle zavařených šťáv a různých kompotů jsme zkoušely i toto. S nevalným výsledkem. Řešení je asi někde jinde než jsme dělaly my.

Otázkou je jak jablka pomlet, jak je vylísovat. Odšťavňovače třídy na tuny jablek jsou docela drahé.

Dále je otázkou jak ten květový med rozpustit v té pramenité vodě, voda opramenitá je opravdu studená a med se opravdu blbě v takové vodě rozpouští. Sám si dělám medovou šťávu místo patoků z hypersuper. A pokaždé hustší část sedne ke dnu. Pokud by toto udělalo v nádobě kde se zkvašuje, hromada medu by zůstala kvasinkama nezpracována.

Otázkou kolem medu pro studenou medovinu je také to, že kvěťový med krystalizuje. Jak se tedy ztekutit? Opět ohřátím? Jde v tom případě tedy o studený způsob?

Tak se na mne nezlobte, ale zkuste to z toho kolegy nějak přes ty otázky dostat jak to přesně dělá, protože se mi zdá, že to je takový způsob dělání medoviny za studena takovou včelařskou chimérou a nakonec to je všecko jinak._gp_
...........
Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52704)

U toho jabčákového základu si myslím, že jde o kamufláž, protože jabčák
velmi špatně prokvašuje a má dost nemocí.
_gp_
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A já vůl piju jablečné víno a kalvados s tím, že to pochází z jablek a ono asi ne... :-) No jo no, člověk se holt učí celý život, tak snad to vyrábí aspoň z jiného ovoce a ne třeba z brambor. Nevím jak u vás, ale nám jablka nebo spíše mošt, kvasil vždy lépe naž třeba švestky. Nejlépe pak kvasily asi třešně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)

Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%. To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 12:43:25
> ----------------------------------------
> speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
> nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
> meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo alkoholu
> dostaneme vysoce procentní ocet."
>
> Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak
> zhruba do těch 8 %.
> Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku ,
> takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52708


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701)

Pozoruji ty vaše bludy o kvašení a nestačím se divit co různí radilové píší. Vůbec nezáleží při přípravě moštu ke kvašení na jeho sterilitě ale na připraveném zákvasu a jeho rychlém nástupu. Čím rychleji začne bouřlivě kvasit tím bude lepší. Ideál je teplota kolem 25°C. Při výrobě medoviny se to vaří kvůli odstranění pylu. Bílkoviny při pomalém kvašení by mohly zapříčinit nepříjemnou pachuť Při způsobu bez vaření je nutné krychle stočení z kalů právě kvůli těm bílkovinám. Medoviny se dělají s mnoha příchutěmi a to hlavě kvůli kyselinám v ovoci. Lze použít cokoliv co je kyselé. a i různé směsi koření.Ovšem ta kyselina je naprosto nutná. Já třebas používám 2l rybízové šťávy na 10 l. ZVÝŠENÍ MNOŽSTVÍ MEDU způsobí následně pomalejší kvašení. Pozor na to. Medovina se doslazuje podle chuti až nakonec a také dolihovává na nejméně 16%, aby nedošlo k druhotnému kvašení . Kvalitní je mírně nahořklá,. nedoslazovaná není třeba dolihovávat. Do 8% alkoholu hrozí zoctovatění. Ale není to žádné neštěstí bude kvalitní ocet. Taky se mi to stalo! Když jsem měl tehdy malé děti tak syn se po normálním octu vždy osypal. Medový mu nevadil.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 12:38:36
> ----------------------------------------
> Medovina zastudena znamená, že cokoliv je za mikroorganismy v surovinách,
> zůstane to živé a může ovlivňovat kvašení. Proto se medovina zastudena musí
> dělat z čistějšího medu a dávat ho tam víc. A obecně dbát víc na veškerou
> čistotu. Zákvasu musí být více a musí v něm být více kvasinek, protože po
> rozmíchání musí kvasinky všechno ostatní, co tam může být, přečíslit.
> Takže převařování je jistější z hlediska kvašení, na druhé straně zeslabuje
> chuť a vůni medu a přidaného koření.
>
> Co se týká kvašení, kvasinky se normálně množí do obsahu etanolu zhruba 8
> %. To je období rychlého počátečního kvašení. Mezi obsahem etanolu zhruba 8
> - 12 % se přestávají množit a jen zpracovávají cukr na etanol.
> V rozmezí od 12 % etanolu do cca 16 % etanolu kvasinky odumírají, podle
> toho, jestli to jsou nějaké hlubokoprokvášející nebo ne. To je období
> dokvašování.
> Víc než 16 procent lihu by kvašením nemělo být dosažitelné.
> Na 18 - 20 - 22 % etanolu se medovina doplňuje uměle, pokud má medovina
> dlouho vydržet a nezačít znova kvasit třeba v déle otevřené láhvi.
> Na 20 - 30 a víc procent lihu se medovina doplňuje uměle, pokud to má být
> nápoj se zvýšeným obsahem lihu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52707


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52704)

U toho jabčákového základu si myslím, že jde o kamufláž, protože jabčák
velmi špatně prokvašuje a má dost nemocí.
_gp_
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A já vůl piju jablečné víno a kalvados s tím, že to pochází z jablek a ono asi ne... :-) No jo no, člověk se holt učí celý život, tak snad to vyrábí aspoň z jiného ovoce a ne třeba z brambor. Nevím jak u vás, ale nám jablka nebo spíše mošt, kvasil vždy lépe naž třeba švestky. Nejlépe pak kvasily asi třešně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52706


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78253 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 52706 do č. 52766)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu