78433

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



JosPr (217.77.165.33) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388) (55389)

Bohuzel smutna realita dnesnich dnu,cimdal vic debilu,kteri si nevazi niceho.Nasi ZO jeden takovy vul rozebral spolkovy vuz,prva ukradl dvere,pak si koulel domu na topeni uly! Nastesti ho lupla policie..JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55391


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.90.173.228) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388)

Tohle je totální debilismus

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55390


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388)

To je jedna ze situací, kdy si člověk přeje, aby se tam ten pachatel objevil, za účelem vykonání příslušné tělesné újmy na obličeji pachatele nebo i jinde. I když v praxi by z toho asi nebylo nic jiného než problémy.
Taky kvůli takovým věcem jsem před cca 20 - 15 lety začal omezovat včelaření, samostatně umístěné úly venku v lese přes zimu se mně zdály dost rizikové , včelíny či včelníky drahé a v létě mít úly v lese a v zimě doma na zahradě by šlo tak maximálně s 15 - 20 úly.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55389


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 7. 1. 2012
Posilvestrovska "radost"


Tak jsem byl v lese zkontrolovat , co se deje s uly, predevcirem jsem sbiral
vika a semtam nastavky , sice jsem videl i rozbite ramky, ale hned me to
netrklo.... Nejaky dobrak na Silvestra se zabavil tim, ze otvital vika ulu,
vyjmul 1-3 ramky a misto nich "zakrmoval" petardama. Neshorelo nic (jen
trochu plastvi okolo), byly to ty bouchavy.

Jako by nestacilo defakto 70% uhyn na varoa.

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55388


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373)

"Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
sejde termín kvetení
s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází. "

Já myslím, že takové ty "zimní" kytky moc velkou cenu pro včely nemají. Spíš naopak mohou i škodit, podnítit v době oblevy k většímu plodování.

Já mám dobré zkušenosti s lískou. Mám na zahradě více keřů více různých druhů, které práší v rozdílnou dobu a když se jejich prášení sejde s prvními prolety, je to hukot.
Potom mám dobré zkušenosti s ranými cibulovinami, sněženkami, bledulemi a potom krokusy. Téměř vždy se jejich doba květu kryje s prvními prolety. Zvláště krokusy jsou pro včely každý rok a včely na ně intenzívně létají.
A potom mám dobré zkušenosti s petrklíči. Taky velice spolehlivě kvetou v době tak týden až 3 týdny po prvním proletu. A na zahradě na ploše pod listnáči by neměl být problém je dělením trsů nebo i vyséváním semen poměrně rychle rozmnožit až do monokulturních záhonů. A z květů je kvalitní jarní čaj, přitom ve volné přírodě je problematické je sbírat, protože jsou chráněny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55387


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Technologické vybavení při plnění medu ze dvora (55385)

Problém je v rozdílu technologie při prodeji medu ze dvora a při prodeji "průmyslově" zpracovaného medu vykupovaného od včelařů.

Včelař ze dvora rozehřeje vědro ztuhlého medu na 45 st C do polotuhého stavu, med naběračkou nacpe do sklenic a má hotovo. Poškození medu teplem je minimální.

Při výkupu včelař ohřeje med ve vědrech , aby ho mohl přelít do 200 litrového sudu, ve kterém se vykupuje. Už při tom ohřevu se nejspíš s tím medem nemazlí. Sudy potom jsou třeba venku na mrazu. Zpracovatel potom musí dávku od každého včelař individálně rozehřát, aby ji mohl rozmíchat a vzorek medu na kontrolu kvality a stanovené ceny byl stejnoměrný. Málo kvalitní medy odmítne, kvalitnější vezme. Pak možná med uloží do skladu a ten zase ztuhne, což je potom další rozehřívání. Nakonec musí vzít 5 či 20 tun či kolik je jedna technologická dávka toho zařízení, to všechno musí rozehřát a zhomogenizovat, neboli med z té dávky musí být ve všech sklenicích úplně stejný. Zároveň musí med přefiltrovat, jednak aby odstranil nečistoty od včelařů a taky bývá zvykem odfiltrovat pyl přítomný v medu. Na toto musí mít buďto med rozehřátý na poměrně vysokou teplotu, aby byl dostatečně řídký nebo musí mít speciální zařízení s velmi vysokými tlaky, aby mohl filtrovat med chladnější a hustší. Takže při zpracování vykupovaného medu med musí projít několika ohřevy, z toho ten technologický musí být na poměrně vysokou teplotu. Takže pravděpodobnost poškození medu je velká. Odhaduji taky, že zpracovatel přimíchává do takových medů med s vyšším obsahem vody nebo možná rovnou dolívá vodu proto, aby ta dávka měla obsah vody na horní hranici, potom by ten med měl být tekutější a nemusel by se při zpracovávání tolik ohřívat.

Je tady ještě možnost průmyslově zpracovávat med od velkovčelaře. Technologická dávka, třeba těch 5 - 20 tun, se může najednou vytočit a ihned ještě v tekutém stavu promíchat a přefiltrovat. Nasadit do medu krystalizační jádra pro řízenou krystalizaci do pastovitého stavu, nechat proces krystalizace rozběhnout a v polotuhém stavu dávkovat do sklenic k prodeji. Takový med by byl potom ohříván minimálně a kvalitou by tak mohl klidně konkurovat nejlepšímu medu prodávanému ze dvora.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55386


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pepa (213.192.26.250) --- 7. 1. 2012
Technologické vybavení při plnění medu ze dvora

Znám pana Kúta osobně, věřte že nemá problém s kvalitou jako takovou, ale s vlastním způsobem balení, resp. ohřívání- prostě med připálil.
Chybí mu správné stojové vybavení technologií.Ale kdo ji dnes má, všichni sice plníme med ale takněja na koleně. Pokud neumím kvalitně ztekutit a zabalit, pak to raději dělat nebudu.
Jak je ošetřeno dnešní plnění ze dvora- vyženu kozu s chlívku, odstavím motorku z garáže a mám ideální prostory ne???????? To je bohužel princip pravidel dnešní legislativy---------Prodej medu z Chléva..........

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55385


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2012
kvalita medu

podrobnosti na http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/05/seznam-nekvalitnich-potravin-vysledky-kontrol/?cid=727636

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55384


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

krystof (85.93.119.54) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376) (55377) (55378) (55381)

toto je komplet prehled

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1034966&docType=ART&nid=11343

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55383


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.235.65) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376)

toto nieje prvy krat co jsg dodava falsovany med do obchodnej siete...a k tym medovinam,tie co zberaju zlate medaily po svete su medoviny sladke,pred kvasenim zarabane na 33 stupnov sladkosti..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55382


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376) (55377) (55378)

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/05/seznam-nekvalitnich-potravin-vysledky-kontrol/?cid=727636

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55381


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 6. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348) (55352) (55379)

Ty návody jsou k dosažení skoro všude. Dají se získat od každého výrobce kvasinek, stáhnout z jejich webů, najít v knihách o kvašení a o potravinách. Postupy na medoviny se v podstatě liší jen složením koření či způsobem "vložení" těch příchutí do medoviny. Není nic jednoduššího pro první výrobu než si nějaké postupy stáhnout a řídit se jimi.
Co se týká koncentrace, z každých 2 kil cukrů vložených do 100 litrů nápoje vznikne kvašením zhruba 1 % lihu. U medu je toho potřeba o něco víc, protože med obsahuje vodu a pár procent nezkvasitelných příměsí. Co se týká lihu, kvasinky se bouřlivě množí a bouřlivě kvasí do cca 8 % koncentrace lihu. Do cca 12 % svoji činnost postupně zpomalují. Nad 12 % lihu se už nemnoží, jen pomalu dokvašují. Nad 14 - 16 % lihu kvasinky hynou, podle toho, jak hluboce prokvášející jsou vyšlechtěny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55380


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Seničan (e-mailem) --- 6. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348) (55352)

Preposielam Vam clanok o vyrobe medoviny od mojho kamarata z Kosice, Gabiho Kominka, velkeho priatela pana Turcaniho, ktoreho zaroven srdecne pozdravujem. Clanok bol uverejneny davnejsie na www.vcely.sk

Nech sa dozvedia Tí, ktorých sa to týka, aby vyskúšali výrobu medovo sladkej medoviny. Medovina nie je destilát z medového vína, ale vzniká kvasením roztoku medu a vody, špecialne pred tým upraveným. Patent na výrobu medoviny nemožno žiadnemu výrobcovi zazlievať, pretože je to jeho duševné vlastníctvo.
Základné druhy medoviny :
Tradičná medovina- vyrobená za pomoci medu, vody a kvasiniek
Cýser –aplikacia medu a čistej jablčnej šťavy
Pyment – medovina vyrobená prídavkom hroznovej šťavy
Melomel – medovina s prídavkom nakrájaného ovocia, šťavy, okrem jablk
Metheglin – je medovina s koreninami a bylinkami / orechy a pod /

Tajomstvo výroby medoviny Metheglin podľa G.M.K . V prípade , že chceme urobiť suchú medovinu, koncentracia sacharidov má byť 20 – 25 NM.
Pri výrobe sladšej odporúčam koncentráciu 28 – 32 NM.
Príprava : týždeň pred varením medoviny typu Metheglin rozpustím 2 dcl medu v 1 litri vody. Povaríme cca 2 hod zberáme penu / vyzrážané bielkoviny/. Po vychladnutí pridáme jeden sáčok kvasiniek. Najlepšie sú špecialne na medovinu, nízkoteplotné, môžu sa použiť aj vinné Tokaj, Malaga. Odložíme na teplé miesto.
Prípravu samotnej medoviny začneme rozpúšťaním medu vo vode. Na 50 litrov vody 18 kg medu, alebo 3,5 kg medu rozpustíme vo vedre a dolejeme 10 litrov vody. Pridáme odviečkovance, trochu propolisu oškrabaného z rámikov. Varíme cca 2 hod. Miernym varom a stále zberáme penu. Pridáme do vriaceho roztoku v gáze zabalenú tyčinku škorice, 15 ks klinčekov, lyžicu suchej mäty priepornej, trochu paliny pravej / alebo drogy nahradíme 2 lyžicami suchého čaju Stomoran /.
Po vychladnútí odstranime vosk, stáčame cez gázu do demižona , pridáme s pred týždňa pripravený nálev s kvasiniek. Po vykvasení stáčeme do demižónov a odložime do tmavej miestnosti. Keď to urobíme koncom augusta na vianoce je medovina Meteglin dozretá. Potom ju stáčame do fliaš, je dobré do každej flašky pridať štamperlík liehu, alebo kalvadosu, tak vydrží aj 10 rokov.
Gabriel M.Kominek
< ------------ Pôvodná správa ------------
< Od: a.turcani <anton.turcani/=/gmail.com>
< Predmet: Re: Re: medovina
< Dátum: 02.1.2012 14:29:04
< ----------------------------------------
< Pre J.B. medovina.sk/o-medovine
< Medovina musí byť primerane sladká, príjemná s vôňou po mede, má mať 14obj
< % alkoholu, ak ho nemá, musí byť podľa normy alkohol dodaný na 14 obj.%
<
<
<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55379


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sroll Josef (e-mailem) --- 6. 1. 2012
RE: kvalita medu (55376) (55377)

Upřesni

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of ali a miri
Sent: Friday, January 06, 2012 9:52 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: kvalita medu

Staženo z centrum.cz,

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55378


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376)

Staženo z centrum.cz,

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55377


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
kvalita medu

Med lesní 250g šarže L11.08.14
Kaufland, Svatoborská, Kyjov
Výrobce: JSG med, Na Roudné 443/18, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 32,9 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg)

Med luční 500g šarže L.20.10.14
Penny Market, Brandlova, Kyjov
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) - zjištěno -3,85 ‰, limit je max. +-2,1‰

Med horský 250g šarže L.21.12.13
Globus, Hradecká, Brno
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 19,5 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med akátový 250g šarže L.29.11.13
Globus, Hradecká, Brno
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno +4,3 ‰, limit je max. +- 2,1‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 33 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med lesní 500g
Tesco Stores, třída 3. května, Zlín
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 23,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med květový 500g šarže L.16.09.14
Tesco Stores, třída 3. května, Zlín
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,8 ‰, limit je max. +- 2,1‰

Med květový - lipový 1000g šarže
L.18.12.13
Makro Cash & Carry, Zlín - Malenovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 19,3 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med květový 1000g šarže L.01.08.14
Makro Cash & Carry, Zlín - Malenovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -5,96 ‰, limit je max. +- 2,1‰
Aktivivita bera-fruktofuranozidázy 12,5 % (limit max. 7%)
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 23,6 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med lesní 500 šarže L.08.03.14
Penny Market, Dvořákova, Hodonín
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno -2,92 ‰, limit je +-2,1%
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 12,4 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med luční 500g šarže L.01.04.13
Penny Market, Dvořákova, Hodonín
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno -2,22 ‰, limit je +-2,1‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 14,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Pekařský med 900g (skleněná dóza) L.15.08.14
Makro Cash & Carry, Čestlice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,84 ‰, limit je +- 2,1‰

STILLA FIORI Med květový akátový 500 g
Kaufland, Pilnáčkova, Hradec Králové
Distributor: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno 4,18 ‰, limit +- 2,1 ‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěn 24,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

ROYAL KITCHEN Med lesní 500 g šarže: L.30.03.14
Penny Market, Akademika Bedrny, Hradec Králové
Prodávající: Grocery CZ, Praha 5
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 21,8 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med luční 250 g L 15.04.2014
Tesco Stores, Rašínova třída 1669, Hradec Králové
Výrobce: JSG med Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,05 ‰, limit max. +-2,1 ‰)
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 25,7 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Včelí med květový nektarový 250 g
Tesco Stores, Rašínova třída 1669, Hradec Králové
Výrobce: Moraviaprodukt - Češka, Lednice
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 101,5 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med včelí květový lesní 650g
AHOLD, třída Vítězství, Kunovice
Výrobce: Product Bohemia, Nová Ves u Chotěboře
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 182,2 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med květový 500g L14.10.13
Hruška, Mánesova, Bojkovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
delta d13C (max.) zjištěno -2,52 ‰, limit je +-2,1 ‰

Květový smíšený med
Prodávající: Emil Rochl, Stánek na Tylově náměstí, Praha 2
Výrobce: Jaroslav Kůt, Zlatníky 60, Dolní Břežany
hydroxymethylfurfural zjištěno 50,3 mg/kg, limit je max. 40 mg/kg

Med květový akátový 900g L 1074
Prodávající: Eliška Soukupová, Gerská 2005/4, Plzeň
Výrobce: Včelpo, Obora 108, Skalice nad Svitavou
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 121,1 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med květový slunečnicový 900g L 1075
Prodávající: Eliška Soukupová, Gerská 2005/4, Plzeň
Výrobce: Včelpo, Obora 108, Skalice nad Svitavou
Hydroxymethylfurfural - zjištěno 52,6 mg/kg, limit je max. 40 mg/kg

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373) (55374)

Patram v pameti,ale taky jsem na nem vcelu nikdy nevidel.Kvete sice krasne,ale pro vcely vetsinou velmi brzy.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55375


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373)

nevim nevim, ještě jsem u něj včelu neviděl
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět: Re: Jasmin nahokvety
> Datum: 05.1.2012 14:28:24
> ----------------------------------------
> Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
> sejde termín kvetení
> s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází.
>
>
> ----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
> Od: "Jirka J." <jirka.junek/=/tiscali.cz>
> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Předmět: Jasmin nahokvety
> Datum: 5.1.2012 - 11:22:24
>
> > Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo
> > předjarním proletu
> > navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum
> > nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u
> > nás na roudnicku v plném květu a včelky se
> > prolétávají, jak zde níže píše
> > JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už
> > od poloviny prosince až
> > do konce března, podle počasí. Jirka
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55374


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368)

Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
sejde termín kvetení
s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Jirka J." <jirka.junek/=/tiscali.cz>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Jasmin nahokvety
Datum: 5.1.2012 - 11:22:24

> Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo
> předjarním proletu
> navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum
> nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u
> nás na roudnicku v plném květu a včelky se
> prolétávají, jak zde níže píše
> JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už
> od poloviny prosince až
> do konce března, podle počasí. Jirka
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55373


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez (55370) (55371)

Předně je třeba upozornit, že to chce mít možnost být u včel denně na odběr pylu. Chybou rozhodně nebude koupit bez pylochytu typ, ke kterému od výrobce můžeš dokoupit pylochyt později.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> Datum: 05.1.2012 12:51:01
> ----------------------------------------
> To všem záleží jen na tobě, zda chceš od včel získávat i rouskový pyl Pokud ne
> tak je to zbytečný výdaj.
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Stanislav <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> > Datum: 05.1.2012 12:41:29
> > ----------------------------------------
> > AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako
> > nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak
> > mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo
> > bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55372


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez (55370)

To všem záleží jen na tobě, zda chceš od včel získávat i rouskový pyl Pokud ne tak je to zbytečný výdaj.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Stanislav <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> Datum: 05.1.2012 12:41:29
> ----------------------------------------
> AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako
> nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak
> mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo
> bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55371


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stanislav (217.12.62.38) --- 5. 1. 2012
Odnímateľné dno s peľochytom alebo bez

AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (213.168.161.13) --- 5. 1. 2012
Zajímavý článek i na idnes

http://hobby.idnes.cz/odhalili-musku-ktera-klade-vcelam-do-tela-vajicka-a-dela-z-nich-zombie-1gt-/hobby-zahrada.aspx?c=A120104_131438_hobby-mazlicci_mce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55369


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka J. (94.74.233.71) --- 5. 1. 2012
Jasmín nahokvětý

Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo předjarním proletu navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u nás na roudnicku v plném květu a včelky se prolétávají, jak zde níže píše JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už od poloviny prosince až do konce března, podle počasí. Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55368


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362) (55364)

Díky za nabídku Radku, ale já bych se chtěl držet mít rámek co nejjednoušší na výrobu a neřešit rozdílné tloušťky louček. Jde mi u takového rámku o seřezávání víček nožem, tak že vedu nůž po horní a dolní loučce. U langstrothova rámku s hoffmann loučkami je spodní loučka široká 19mm a při seříznutí nožem toho moc dole na vytočení nezůstává. Na vytahování rámku z hřebenu spíš uvažuji o upraveném rozpěráku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55367


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2012
Zajímavý článek .

http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/998864

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55366


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.45) --- 4. 1. 2012
Re: Měl ve dnu úlů a vítr. (55361)

Ja jsem si jisty na beton,vcera rano jsem ty trosky z podlozek smetl...Nastesti,odpoledne na slunicku regulerni asi hodinovy prolet vcelstev,kdy vynosily vcelky z ulu mrtvolky a kdejake smeti..JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55365


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362)

Ja mám už dlhé roky šírku dolnej a hornej latky 21 mm a ešte k tomu do medníkov dávam len 9 plástov. Na hrote má otočný stojan, do ktorého plást upínam trojbodove, dva dole a tretím bodom je hrot otočnej skrutky s maticou, na ktorej je navarená priečna tyčka. Viečka zrezávam pílonožom. Aby som s nožom mohol stále pracovať, musím ho sem tam "pretiahnuť" a očistiť v drevenom hranole 4x4 cm so zárezom pre nôž. Obyčajná píla na drevo dlho asi 35-40 cm, zuby zaklepané do roviny a naostrené jednodnostranne a takisto naostrený rap píly. Ak na noži uschne med, tak ho očistím vodou a utriem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55364


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 1. 2012
Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362)

Já mám horní loučky pouze 20mm, pokud chceš nějakou fotku, napiš e-mail adresu. Výhoda takového rámku je, že mohu kdykoliv bez obtíží vynadat kterýkoliv rámek z nástavku bez posunování ostatních, ušetří to hrozně moc času a nervů....
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 04.1.2012 12:13:46
> ----------------------------------------
> Minulý rok jsem vyzkoušel v medníku hřebeny a je to asi o tom dostat do
> rukou naučený pohyb na vytahování toho prvního rámku. S hoffmanny mi to jde
> líp. Ale udělal jsem si do hřebenu rámky šířku 25mm a chtělo by spíš rámek
> tenčí tak 23mm. Začal jsem odvíčkovat nožem na hrotu a u šířky 25 občas
> musím vzít vidličku na pomoc. Ale asi si medníky na ty hřebeny předělám,
> ale na úplné rozhodnutí dám tomu ještě sezónu na zkoušku.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55363


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.93.1) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360)

Minulý rok jsem vyzkoušel v medníku hřebeny a je to asi o tom dostat do rukou naučený pohyb na vytahování toho prvního rámku. S hoffmanny mi to jde líp. Ale udělal jsem si do hřebenu rámky šířku 25mm a chtělo by spíš rámek tenčí tak 23mm. Začal jsem odvíčkovat nožem na hrotu a u šířky 25 občas musím vzít vidličku na pomoc. Ale asi si medníky na ty hřebeny předělám, ale na úplné rozhodnutí dám tomu ještě sezónu na zkoušku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55362


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2012
Měl ve dnu úlů a vítr.

Tak mě napadá, kdo si je jistý, že dnešní a zítřejší vítr nevyfouká z úlů vzorky měli pryč a tím je nezničí a proč si je jistý. Jaké opatření kdo využil?
Já jsem včera měl vybíral.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55361


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jezek.obecny (e-mailem) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354)

Nevím jestli jde o nízké nebo vysoké rámky, já svoje nízké hofmany
vyrábím bez horní drážky, proste od oka na střed boční loučky
prisponkuji horní a je to :)

Pokud bych chtěl dělat i horní drážku tak bych to zkusil nejdříve na
stolní pile, kde se dá nastavit hloubka prořezu......, ale to už tu
někdo popisoval.

petr j.



On 2.1.2012 20:31, vasek wrote:
> Dobry den,
> pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad
> poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky,
> myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem
> dekuji Kriz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55360


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 3. 1. 2012
Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55357)

Ještě bych k tomu dodal, že bych zvážil dělat užší rovné boční loučky a používat hřebeny místo Hoffmanských rámků...
S hřebeny jsem maximálně spokojený
Radek

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 03.1.2012 10:07:56
> ----------------------------------------
> Asi je lepší přehodit operace - nejdříve udělat horní frézkou drážku do
> ohoblované naměřené fošny, pak rozřezat na loučky
> a udělat boky na hoblovce. Jinak jde o prsty.
> zdenek
>
> Dobry den,
> pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad
> poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky,
> myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem
> dekuji Kriz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55359


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55357)

Na horní frézky existují speciální stolky které z ní udělají spodní frézku. Dají se i podomácku vyrobit. Koupil jsem před lety hliníkový ASIST za cca 1500,- včetně poštovného. Nevýhodou je, že má dost krátké nohy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(188.120.222.13) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354)

Asi je lepší přehodit operace - nejdříve udělat horní frézkou drážku do ohoblované naměřené fošny, pak rozřezat na loučky
a udělat boky na hoblovce. Jinak jde o prsty.
zdenek

Dobry den,
pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky, myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem dekuji Kriz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55357


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.60) --- 2. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55355)

Například tady.
http://www.uni-max.cz/vrchni-frezky/drevoobrabeci-stroje/zpracovani-dreva/l/
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55356


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.49.1) --- 2. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354)

Vyrábět tyto drážky horní frézkou půjde hodně ztuha. Lepší je možnost dělat je na pile, pokud není spodní fréza. Místo kotouče se nasadí drážkovací fréza šířka min. 10mm. A prořezat drážky protažením kolem pravítka z obou stran.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55355


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vasek (93.111.24.231) --- 2. 1. 2012
hoffman bocni loucky

Dobry den,
pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky, myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem dekuji Kriz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55354


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1.1628620073.1301340050.1305527235.1305567494.145; vcely_identify (193.179.175.210) --- 2. 1. 2012
Re: odhlášení se ze včelařské konference (55351)

Jo, kamarádíčci, máte pro tuto činnost používat svá zařízení, a protože se jedná prakticky o zájmovou činnost, tak zaměstnavatelé toto nemají rádi. Odvádí to od práce pro firmu a zatěžuje nejen jeho konto. Měli by to udělat všichni zaměstnavatelé, viděli bychom poté, jak by to tu prořídlo, možná by nebylo co číst. K zředění, by určitě došlo i na jiných portálech, což by celkově prospělo. Čauky.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55353


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 2. 1. 2012
Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348)

Pre J.B. medovina.sk/o-medovine
Medovina musí byť primerane sladká, príjemná s vôňou po mede, má mať 14obj % alkoholu, ak ho nemá, musí byť podľa normy alkohol dodaný na 14 obj.%

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55352


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bohumil Horák (158.196.72.76) --- 2. 1. 2012
odhlášení se ze včelařské konference

Vážení přátele včel a medu,
současná mailová komunikace v konferenci je na mém mailu, který mi poskytuje můj zaměstnavatel, neúnosná.
Žádám tedy administrátora o odhlášení ze včelařské konference.
Bohumil Horák

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55351


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 1. 2012
Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348)

Není to tak jednoduché jak bychom si přáli.
1) med je hydroskopický, tudíž může přijímat vodu z ovzduší.
2) také ji ovšem za určitých podmínek může ztrácet.
3) jelikož je to směs cukrů a vody, má tendenci se v určité fázi dělit dle skupenství a specifické váhy jednotlivých cukrů.
4) některé látky v medu působí jako konzervanty a antibiotika.
Z toho všeho pak vyplývá ponaučení, že záleží na uskladnění , době vytáčení, venkovní vlhkosti, teplotě, době po kterou včely med zpracovávají, jeho původu, a jiných dalších faktorech které neumíme nijak ovlivnit. Proto je hranice nastavena na 20%. Jelikož v našem státě musíme být ještě papežštější, tak ČSV ji nastavil na 18% vody. Body 2 a 3 pak se zase využívají pro vysoušení medu. Bod 1 a 3 zase bývá první příčinou počátku zkvašení. Bod 4 pak za určitých podmínek působí jako ochrana medů s vysokým obsahem vody.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Re: medovina
> Datum: 02.1.2012 12:57:46
> ----------------------------------------
> Radek:rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v
> medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety
>
> J.B.Za 50 let co točím med mí zkvasil jej jednou.
> Vymyl jsem 3,5 l sklenici vylil a nevytřel, na dně zustalo trochu vody,půl
> kávové lžičky a po nalití medu voda vyběhla nahoru na povrch asi po 14
> dnech zkvasil a smrdělo to celé, dal jsem to do těsta nebo zpět do včel.
> Jinak mi nikdy nezkvasil
> V nizkonástavkových ulech mám med řidší, točit řidší med je i méně pracné.
> To při kolika procentech vody v medu med opravdu kvasí by mne
> zajímalo.Předpokládám však že i řídké medy třeba 25% vody ještě nekvasí.
> Existuje nějaká literatura která něco podobného uvádí? Nebo se jen
> dohadujeme nad dohady?
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55350


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348)

Samozřejmě se to najde v mnoha knihách a pokud si pamatuji, tak různé údaje. Pokud chceš konkrétní číslo, tak se uvádí, že med do 21% se považuje za zralý( zákonná norma). Výjimka je pro vřesový med 23%. Nechci mluvit o jedné konkrétní hodnotě, protože si myslím, že dle podmínek se skutečně různí, alespoň pro tuto diskuzi kolem vztahu %vody v medu a zkvasitelnosti medu během skladování. Záleží třeba na zralosti medu. Pokud do zralého medu včelky přinesou část sladiny před vytočením, kolikrát má med , jako v mém případě vloni ze slunečnice, pod 20% a může vykvasit. Stejně tak v případě krystalizace. O tom měl pěknou přednášku Přidal. Jde o to, že v krystalizovaném medu může klesnout v mezikrystalových prostorech koncentrace cukrů, často to můžete vidět i u pastovaného medu připraveného z květových medů s obsahem vody 20-21%, kdy se na jejich povrchu vytvoří tekutá vrstvička, která zkvasí. Pokud jde o nízké nástavky, částečně mám podobnou zkušenost, ale trochu jiné vysvetlení. U nás v nížině je krátká, ale výborná květová snůška, silné včely ve velkých úlech přinesou v krátké době překvapivě mnoho nektaru. Sám používám až 8NN 39*17 na včelstvo, včely umí za dva-3 týdny naplnit 4NN. Mám podezření, že větší vliv má hloubka buněk než výška nástavku. K Vaší poznámce na nízké rámky by Pan Volejník řekl, že jeho včelstva mají přes metr vysoké plásty v jeho 39*17, protože je v podstatě nerozebírá a včely je mají prostavěné. Já mám čtvercové nástavky na 10 a 11 rámků a právě med z těch 10 rámkových je opakovaně řidší. Částečně se tento handicap dá kompenzovat množstvím nástavků - dát více nástavků... V minulých sezónách, i když nebyla tak vydatná květová snůška jsem měl velké problémy s vodou i v zavíčkovaných plástech, když jsem používal 6NN na včelstvo. Vloni jsem dal i 8NN a problém nebyl. Chce to ale více prověřit, takže to nepovažujte za dogma. Každopádně k 8NN jako současnému optimu došel i pan Volejník....
Radek

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Re: medovina
> Datum: 02.1.2012 12:57:45
> ----------------------------------------
> Radek:rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v
> medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety
>
> J.B.Za 50 let co točím med mí zkvasil jej jednou.
> Vymyl jsem 3,5 l sklenici vylil a nevytřel, na dně zustalo trochu vody,půl
> kávové lžičky a po nalití medu voda vyběhla nahoru na povrch asi po 14
> dnech zkvasil a smrdělo to celé, dal jsem to do těsta nebo zpět do včel.
> Jinak mi nikdy nezkvasil
> V nizkonástavkových ulech mám med řidší, točit řidší med je i méně pracné.
> To při kolika procentech vody v medu med opravdu kvasí by mne
> zajímalo.Předpokládám však že i řídké medy třeba 25% vody ještě nekvasí.
> Existuje nějaká literatura která něco podobného uvádí? Nebo se jen
> dohadujeme nad dohady?
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55349


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 2. 1. 2012
Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346)

Radek:rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety

J.B.Za 50 let co točím med mí zkvasil jej jednou.
Vymyl jsem 3,5 l sklenici vylil a nevytřel, na dně zustalo trochu vody,půl kávové lžičky a po nalití medu voda vyběhla nahoru na povrch asi po 14 dnech zkvasil a smrdělo to celé, dal jsem to do těsta nebo zpět do včel.
Jinak mi nikdy nezkvasil
V nizkonástavkových ulech mám med řidší, točit řidší med je i méně pracné.
To při kolika procentech vody v medu med opravdu kvasí by mne zajímalo.Předpokládám však že i řídké medy třeba 25% vody ještě nekvasí. Existuje nějaká literatura která něco podobného uvádí? Nebo se jen dohadujeme nad dohady?
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55348


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (89.24.90.3) --- 2. 1. 2012

Vážení přátelé,
kdo by chtěl podpořit můj projekt v celstátním kole outěže T mobil , uvádím adresu kde je to možné.Díky


http://www.idnes.cz/rozjezdyroku

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55347


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 1. 2012
Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335)

To je jen náhoda, že nekvasí, záleží na více faktorech např. zralost medu, teplota ve skladu, druh medu....
Mám doma trochu medu, který měl 19.5% vody po vytočení (pozdní květový s příměsí slunečnice) a už se na něm začíná vytěsňovat vrstvička, která se brzy rozkvasí. Pokud ten med rozpustím, tak se dalších x měsíců nerozkvasí a dá se normálně konzumovat. Chtěl bych požádat kritiky tohohle typu, aby nekritizovali na základě jedné zkušenosti způsobené souhrou náhod u jednoho začátečníka.... i když jsem mladší věkem, nemám rád "rychlost" součastnosti, rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety...., ale prosit takové kritiky je asi taky hodně naivní, tak pardon, prostě, kdyby autor fakt, že med se nerozkvasil položil jako dotaz a nedělal hned takové závěry, bylo by to prima...
Radek Hubač

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: medovina
> Datum: 30.12.2011 14:34:09
> ----------------------------------------
> vytočil 40kg řepky na medovinu 24% vody tak 10kg mi v nádobě ještě zbylo a
> dnes po víc jak půl roce ten med nekvasí je jemný jak máslo a chutná líp
> než pastovaný.TAK TO ŽE MED KVASÍ NAD 20% VODY N E N Í P R A V D A!!!
>
> J.B. souhlasím
> Nízké procento vody v medu je jen tlak úředního šimla a výkupců.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55346


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 1. 2012
Re: Cernoska - Nigra (55321) (55322) (55324) (55339) (55344)

Asi to chování úlétlých včelstev je víc rozmanitější než si myslíme.
Jeden extrém je to rojení každý rok až do úplného urojení, kdy v původní dutině zbude s poslední neoplozenou matkou jen minimální mnořství včel a zásob a druhý extrém je přetrvávání jedné matky bez rojení v dutině po dobi jejího života, což v podmínkách , kdy není včelař, který by podněcováním a krmením na zimu rušil plodové přestávky, by možná mohlo být až těch 5 let.

Vedle dispozice dutiny a snůškových podmínkách v okolí má nejspíš asi největší vliv to krmení včelařem na zimu v červenci a srpnu. V přírodě většinou v té době bývá velmi malá až žádná snůška, zvláště v srpnu, takže ulétlá včelstva v přírodě v té době plodují málo nebo vůbec a do zimy jdou znatelně slabší. V zimě potom díky tomu během oblev taky mnohem méně plodují, což znamená mimo jiné znatelně horší podmínky pro varoa. V předjaří potom taky rozjíždějí plodování později a množství včel a zásob kritické pro rozběh rojení dosahují až o měsíc později, třeba až v červnu. A v té době už rojová nálada včelstev není tak silná, takže se úlétlá včelstva mohou rojit málo.

Zatímco včelstva chovaná včelařem jsou v červenci až srpnu intenzívně krmena a jejich síla na zimu tak je tak maximální možná daná genetickým omezením velikosti zimního chumáče. Přes zimu díky tomu hodně plodují, na jaře se brzo a rychle rozvíjejí a rojového množství včel a donesených zásob dosahují už někdy na začátku května. Bez protirojových opatření, ke kterým tady počítám i prostý výběr medu, by se tyto včely mohutně rojily téměř každý rok už od začátku května.

Třeba 2011 byl takový rok, kdy červencová snůška hlavně z lip vyšla tady v okolí vesměs velice dobře. Případná ulétlá včelstva by tak vyšla prakticky nastejno jako chovaná včelstva krmená na zimu v červenci až srpnu, tudíž letos by se dalo čekat tady u nás u ulétlých včelstev žijících v přírodě mnohem intenzívnější rojení než jiné roky. Pokud počasí na jaře bude jen trochu na takové rojení příznivé.

Do toho zasahuje ještě jeden vliv a sice intenzita rojení včelstev je ovlivňovaná koncentrací jiných včelstev v okolí. Například existují záznamy, že když v roce jestli si dobře pamatuji 1983, kdy byla jako protivaroázní opatření odvčelena oblast někde mezi Pardubicemi a Ústím nad Orlicí včetně v přírodě žijících včelstev likvidovaných otrávenými cukernými návnadami, došlo další rok na jaře k znatelnému zvýšení intenzity rojení včelstev včelařů v okolí. A ulétlé roje přednostně směřovaly do této oblasti bez včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55345


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 1. 1. 2012
Cernoska - Nigra (55321) (55322) (55324) (55339)

Volnou stavbou by snad šlo omezit rojivost, přece jenom si včely budou chovat poměr dělnic a trubců podle sebe.

Aleš, koľkokrát som už napísal na fórach vetu "chovám včely v kláte miesta na stavbu majú stále dosť a predsa sa každý rok trikrát vyroja! Nezasahujem do nich, robia si čo chcú! Rojenie ako také nie ja samoúčelné, včely v prírode prežili len preto, že sa rojili a roja sa aj teraz, ak majú vhodné podmienky, teplo a veľa potravy. Včely v kláte prežívajú, lebo jediné čo v nich dokážem urobiť, med z nich nevyberám, ale každý rok im podám menšie zásoby a nakoniec ich fumigujem. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55344


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 1. 1. 2012
Re: Cernoska-Nigra (55321) (55322) (55323) (55328) (55329)

Asi to záleží hodně na místních podmínkách nebo na rojivosti nebo nakonec na snadnosti návratu matky z proletu do dutiny. Já jsem popsal zkušenosti, které jsem získal, když se mně kdysi "povedlo" párkrát nějaká včelstva nechat vyrojit vícekrát. Ještě v zadovácích.

Radime, prečo si vymýšľaš, žiadne prelety, boli to celkom normálne roje a pritom mali v kláte dostatok miesta. Začal som včeláriť v zadovákoch (úľ dvoják) a nikdy z nich roj nevyletel!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55343


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Baudis (77.87.241.77) --- 1. 1. 2012
Vypadek konference

Mili vcelari,

omlouvame se za vypadek weboveho rozhrani konference zpusobeny necekanymi softwarovymi zmenami administratorem serveru. Novy server, kam jsme se presunuli, ma jeste obcasne kratkodobe vypadky, doufame vsak, ze pricinu problemu se podari brzy nalezt a vse bude brzy slapat, jak ma!

Prijemny novy rok,

Petr Baudis

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55342


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub (83.240.33.186) --- 30. 12. 2011
Re: Professor DV 2501 (55340)

mPol (178.72.192.120) --- 30. 12. 2011
Professor DV 2501

Va Včelařství, pravděpodobně v roce 2009, údajně vyšel článek o použití osobní váhy Professor DV 2501 pro vážení včelstev.

Má s tímto způsobem vážení někdo zkušenost?
.......
viz stránky Míry Pelikána:http://pupek73.blog.cz/1111/ulova-vaha

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55341


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

mPol (178.72.192.120) --- 30. 12. 2011
Professor DV 2501

Va Včelařství, pravděpodobně v roce 2009, údajně vyšel článek o použití osobní váhy Professor DV 2501 pro vážení včelstev.

Má s tímto způsobem vážení někdo zkušenost?

Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55340


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 30. 12. 2011
Re: Cernoska (55321) (55322) (55324)

Velikost buněk by množství roztočů ovlivnit neměla, aspoň tak to vyšlo z debaty zde, někdy před před. Prý to zkoumaly někde v zahraničí, detaily ty už si nepamatuji. Volnou stavbou by snad šlo omezit rojivost, přece jenom si včely budou chovat poměr dělnic a trubců podle sebe.
To, že volně žijící včelstva jsou odolnější proti moru je snad už potvrzeno. Jde o to, že žijí pouze na medu, ne na zásobách z cukru, a to má větší antibakteriální účinky v žaludku včel. Takže včely jsou prostější spor MVP a nenakazí plod.
Zajímavější je tedy to, že včely jsou 6 let bez ošetření s varroázou. Co jsem já věděl o zalétlích rojích tak ty zpravidla do 3 let skončily.


Aleš M.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: JosPr <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Cernoska
> Datum: 30.12.2011 08:36:37
> ----------------------------------------
> S ohledem na varoazu jsou divoka vcelstva jiste zajimava,docela by me taky
> zajimalo,jestli pouhe rojeni vcelstev je prostredkem jak muzou vcelstva s
> roztocem vyjit.A dalsi zajimava vec,jak probiha mnozeni roztocu v bunkach
> pri prirozene stavbe plastu,tj.bunkach o mensim rozmeru nez jim nutime my
> vkladanim mezisten?Je znamo,ze by to nejaky vyzkumak zkoumal?Mensi
> bunka=min roztocu?Ano ci ne?JosPr
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55339


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 30. 12. 2011
Re: medovina (55326)

Toho medu bylo hodně, stejně by se to moc pít nedalo, bylo by to jak cumel. Dá se koupit za ne velký peníz sacharometr a tam držet koncentraci 26 - 28 st. Stačí úplně čerstvé vajíčko a musí koukat asi plocha jako pětikoruna. kdo chce kvasení zrychlit na maximum, dá se 20 st. a někdy v prostředku kvasení se dosladí, ale to už se u toho musí trochu myslet. Prostě jsi se do toho pustil bez základních vědomostí. Takže napříště si něco raděj dopředu přečti! Teď bych přidal 1/3 vlažné vody a 1/2 hod bych vzduchoval akvaristickým kompresorem a nebo několikrát z výšky přetočil a ještě přilil trochu kvasinek. Jestli jsi nepřikyseloval nasypal bych tam dva malé bal. kys. citronové. Mělo by se to znova rozjet. Jsou li tam již kaly tak je odstranit! Držím palce! Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55338


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sova (95.103.46.14) --- 30. 12. 2011
Skvasený med.

Skryštalizovaný repkový med uložený v 200 l sudoch pri vonkajšej 33° C pri zvíšenom obsahu vody, zakvasil. Bol som z toho sám prekvapený.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55337


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 30. 12. 2011
Re: medovina (55326)

"Medu bylo letos dost, tak že udělám poprvé medovinu. Do 35 litrového demižonu jsem dal 20 kilo medu a povařil s vodou. A dal kvasinky šimanského a na vrch bublátko. Uskladnil demižon do tepla, do skleníka a potom domů do kuchyně. O bouřlivém bublání nemuže byt ani řeč. Bublalo to když jsem s demižonem zatřepal. Včera jsem to otevřel a zkusil změřit lihoměrem naměřeno=0, moštoměrem naměřeno 25 v kg/hl. Tak nevím co s tím. Kde jsem udělal chybu? :-) Děkuji."


20 kilo medu je zhruba 14 litrů, takže do 35 litrů bylo doplněno 21 litrů vody. V 20 kilech medu je zároveň asi 4 kila vody a 16 kilo cukrů, takže celkem to bylo 16 kilo cukrů na asi 25 litrů vody v 35 litrech. Ve 100 litrech by to bylo 46 kilo cukru rozpuštěných v 71 litrů vody, opravdu docela koncentrovaný roztok....Řekl bych, že kvůli velkému množství cukru se kvasinky nechtějí množit a tak pracují jen ty, co tam byly dodané. Nebo tam nejsou živiny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55336


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 30. 12. 2011
Re: medovina (55326) (55334)

vytočil 40kg řepky na medovinu 24% vody tak 10kg mi v nádobě ještě zbylo a dnes po víc jak půl roce ten med nekvasí je jemný jak máslo a chutná líp než pastovaný.TAK TO ŽE MED KVASÍ NAD 20% VODY N E N Í P R A V D A!!!

J.B. souhlasím
Nízké procento vody v medu je jen tlak úředního šimla a výkupců.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55335


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 30. 12. 2011
Re: medovina (55326)

Dobrý den,chyba byla nejspíš v příliš silné koncenraci,taky jsem měl stejný problém a i když jsem stejný roztok zředil a dal další kvasinky tak to sice vykvasilo,ale ne tak moc a medovina byla pořád hodně sladká. A ještě něco,letos jsem vytočil 40kg řepky na medovinu 24% vody tak 10kg mi v nádobě ještě zbylo a dnes po víc jak půl roce ten med nekvasí je jemný jak máslo a chutná líp než pastovaný.TAK TO ŽE MED KVASÍ NAD 20% VODY N E N Í P R A V D A!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55334


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(188.120.222.13) --- 30. 12. 2011
Re: šumavanka (55327)

Pane Brennere, prosím, ozvěte se mi na mail "kucera.slpu=eamil.cz" nebo mobil 602570551.
Chtěl bych víc informací.
Děkuji
Kučera

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55333


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 30. 12. 2011
Re: medovina (55326) (55330)

"Koncentace cukrů od 24 % se používá také jako korzervant."

Spíš nebyl udělaný zákvas a kvašení se tak nerozvinulo. Nebo byla medovina málo ochlazena a kvasinky zahynuly teplem. Kvasí přece už med s obsahem vody nad 20 %.

Spíš bude třeba vzít další kvasinky, rozkvasit je, v návodu ke kvasinkám bude určitě postup a vzniklý kvasící kvas zamíchat do medoviny. Případně pokud se v medovině pomnožily nesprávné mikroorganismy nebo pro jistotu ten rozmíchaný med znova převařit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55332


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

petr (90.177.164.52) --- 30. 12. 2011
medovina

Děkuji Pepane, takže mám to zředit?
-Koncentace cukrů od 24 % se používá také jako korzervant.

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: petr
> Předmět: medovina
> Datum: 30.12.2011 10:23:02
> ----------------------------------------
> Dobrý den potřeboval bych poradit.
> Medu bylo letos dost, tak že udělám poprvé medovinu. Do 35 litrového
> demižonu jsem dal 20 kilo medu a povařil s vodou. A dal kvasinky šimanského
> a na vrch bublátko. Uskladnil demižon do tepla, do skleníka a potom domů do
> kuchyně. O bouřlivém bublání nemuže byt ani řeč. Bublalo to když jsem s
> demižonem zatřepal. Včera jsem to otevřel a zkusil změřit lihoměrem
> naměřeno=0, moštoměrem naměřeno 25 v kg/hl. Tak nevím co s tím. Kde jsem
> udělal chybu? :-) Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55331


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78433 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55331 do č. 55391)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu