78433

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 10. 1. 2012
Re: V akej vyske letia vcely na znasku? (55413)

Za větrného počasí v otevřeném terénu letí včely za snůškou téměř při zemi. Pokud jde o dálnici, nebo hodně větrné místo, hledal bych jiné stanoviště.
Broněk

Gusto: planujem zriadit este jedno stanovisko,miesto mam vybrate,prob.vidim v jednej veci:cca 800 m od vciel su pekne agatove porasty,ale v tom smere by vcely pretinali frekventovanu cestu ktora je cca v strede ich trasy,cize 400m od ulov..nemate niekto skusenost ze v akej vyske nad terenom letia ak je znaska v takejto vacsej vzdialenosti?na terajsom stanovisku mam cestu blizko a ak je napr repka hned za nou,tak to byva niekedy masaker..Dik.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55417


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 10. 1. 2012
Re: dotaz (55411) (55412) (55415)

Ale třeba pokud včelař ty včely pár let už jen tak šolíchal, třeba kvůli zdravotnímu stavu nebo z jiného důvodu, tak včelstvo v hodně starém úlu na starých plástech všechno i za jenom 200 - 400 Kč plus zkrmený cukr.
Pokud ty včely jsou skutečně v hodně dobrém stavu a na dobrém místě s dobrou snůškou, tak dobrý včelař ze včelstva získá už letos několik desítek kilo medu.
Tak proto ty rozdíly.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55416


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 1. 2012
Re: dotaz (55411) (55412)

V praxi to, ale vypadá takto.
Odělky z uznaných chovů na 5 rámcích 800 až 1500 Kč
Zazimované včelstvo 7 - 20 rámků které v současnou dobu obsedne 5 uliček, 1000 až 2000 Kč + cena úlu.
Úl starší víc jak 15 let se dá ohodnotit asi tak jako papírový obal

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: dotaz
> Datum: 09.1.2012 22:40:36
> ----------------------------------------
> Zdravé zazimované včelstvo je široký pojem. Záleží, jaký je chov, ze
> kterého včelstvo je, jestli včelstvo využije naplno květnovou snůšku a
> kolik z ní asi přinese. Plus jestli úl a plásty jsou novější a tudíž cena
> za ně by se měla připočíst nebo staré.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55415


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franti?ek Hazdra (e-mailem) --- 10. 1. 2012
Re: dotaz (55411) (55412)

Děkuji za odpověď, zemřel mi manžel, který měl 30 včelstev. Já tomu
nerozumím, ale co vím, úly jsou nastávkové, dělal si je sám, některé jsou
palubkové. Jednalo by se tím pádem i o nástavky, rámky (některé úplně nové,
některé starší, atd. Je to v Polabí, takže snůška začíná velmi brzy. Mám
možnost to přenechat exmanželovi jedné známé, nechci to přehnat s cenou ani
na to doplatit. Přenechat mu to chci na svém pozemku, kam by si on přivezl
svých 12 včelstev. Jedná se mi o přibližnou cenu. Děkuji Hanah

----- Original Message -----
From: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, January 09, 2012 10:40 PM
Subject: Re: dotaz


> Zdravé zazimované včelstvo je široký pojem. Záleží, jaký je chov, ze
> kterého včelstvo je, jestli včelstvo využije naplno květnovou snůšku a
> kolik z ní asi přinese. Plus jestli úl a plásty jsou novější a tudíž cena
> za ně by se měla připočíst nebo staré.
>
> __________ Informace od ESET Smart Security, verze databaze 6780
> (20120109) __________
>
> Tuto zpravu proveril ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55414


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.232.38) --- 10. 1. 2012
V akej vyske letia vcely na znasku?

planujem zriadit este jedno stanovisko,miesto mam vybrate,prob.vidim v jednej veci:cca 800 m od vciel su pekne agatove porasty,ale v tom smere by vcely pretinali frekventovanu cestu ktora je cca v strede ich trasy,cize 400m od ulov..nemate niekto skusenost ze v akej vyske nad terenom letia ak je znaska v takejto vacsej vzdialenosti?na terajsom stanovisku mam cestu blizko a ak je napr repka hned za nou,tak to byva niekedy masaker..Dik.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55413


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 1. 2012
Re: dotaz (55411)

Zdravé zazimované včelstvo je široký pojem. Záleží, jaký je chov, ze kterého včelstvo je, jestli včelstvo využije naplno květnovou snůšku a kolik z ní asi přinese. Plus jestli úl a plásty jsou novější a tudíž cena za ně by se měla připočíst nebo staré.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55412


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

František Hazdra (e-mailem) --- 9. 1. 2012
dotaz

Dobrý den, prosím o radu, za kolik se asi dá prodat zdravé, zazimované včelstvo. Děkuji Hanah

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55411


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317) (55407) (55408) (55409)

To je již ovšem zase jiná metodika chovu, která je osvědčená a není též založena na tom omylu pasti. Jejímž účelem není omezení VD, ale rojení.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: JosPr <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: cernoska
> Datum: 09.1.2012 12:39:30
> ----------------------------------------
> Pouzivam 4 trubci ramky na vcelstvo a celkem jsem rad,ze jsou lihni na
> VD.V dobe,kdy uz rojovka neni akutni,mi odstraneni zavickovanych trubcich
> ramku hodne pomaha snizit populaci VD.V metodice LBV je popisovan chov
> trubcu jako prostredek omezujici rojeni,tak ho taky chapu.Nezaznamenal jsem
> v metodice zminku nadmerne chovat trubce do zblbnuti.Vetsi obavu z
> namnozeni VD mam u vcelstva s podmetem plnym trubciny,protoze,kdo tam
> poleze pravidelne vyrezavat zavickovanou trubcinu?To je pak lihen VD,i kdyz
> proti rojeni funguje tez.JosPr
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55410


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 9. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317) (55407) (55408)

Pouzivam 4 trubci ramky na vcelstvo a celkem jsem rad,ze jsou lihni na VD.V dobe,kdy uz rojovka neni akutni,mi odstraneni zavickovanych trubcich ramku hodne pomaha snizit populaci VD.V metodice LBV je popisovan chov trubcu jako prostredek omezujici rojeni,tak ho taky chapu.Nezaznamenal jsem v metodice zminku nadmerne chovat trubce do zblbnuti.Vetsi obavu z namnozeni VD mam u vcelstva s podmetem plnym trubciny,protoze,kdo tam poleze pravidelne vyrezavat zavickovanou trubcinu?To je pak lihen VD,i kdyz proti rojeni funguje tez.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55409


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317) (55407)

Podle jiných pramenů je omyl právě v tom tvrzen,í že rostoč utíká do trubčích buněk. Skutečnost je údajně však taková, že trubci mají delží vývoj a tudíž v buňce se může vyvinout více potomstva od jedné samičky. To se následovně pak jeví jakoby vyhledávané.
Trubčí plod se ták stává vlastně líhní. Následně se pak vychvalovaný nadměrný chov trubců stává příčinou vysokého zamoření. Není tedy ani tou předpokládanou pastí na VD.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: cher <jezit/=/gmx.de>
> Předmět: Re: cernoska
> Datum: 09.1.2012 11:19:04
> ----------------------------------------
> Snad se i u nás situace pro tmavou včelu zlepší, ale je třeba aby se
> zapojilo více včelařů, kterým nejde jen o metráky vytočeného medu a mají
> také soucit s přírodou.
> zdenek
>
>
> To je pravda, já jsem s chlapci na nordbiene v kontaktu. Más pravdu, ze je
> potreba úcasti více vcelarú, jen tak má sanci odolat populaci kranky a
> (doufám) varrózi. Kranka byla slechtena na vysoký výnos medu, zajímavá je
> studie:
> Dee Lusby píse, že bunky o velikosti od 4,9 mm dolů privedou včelu k
> přirozené rovnováze.
> Pri rozmeru bunky 4,9 mm a snízením roztupem plástú na 32 mm jse zvysuje
> teplota v hnízdě, a tím pádem jse snízí inkubační doba o jeden den. tak ze
> na 20 dní místo 21, a tím vcela varróze utece. Roztoc to ví a proto utíká v
> létě do trubčího plodu, protože v delnickým plodu jse nemúze tak rychle
> rozmnožit. Asijské a africké včely cerana staví také malé buňky a nemají s
> varrózou problémy. Malé bunky múze vcela také snadnejsí a rychleji
> vycistit, nez bezné velké bunky.
>
> http://www.resistentebienen.lapalmamiel.com/index_dt.htm
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55408


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cher (85.180.162.128) --- 9. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317)

Snad se i u nás situace pro tmavou včelu zlepší, ale je třeba aby se zapojilo více včelařů, kterým nejde jen o metráky vytočeného medu a mají také soucit s přírodou.
zdenek


To je pravda, já jsem s chlapci na nordbiene v kontaktu. Más pravdu, ze je potreba úcasti více vcelarú, jen tak má sanci odolat populaci kranky a (doufám) varrózi. Kranka byla slechtena na vysoký výnos medu, zajímavá je studie:
Dee Lusby píse, že bunky o velikosti od 4,9 mm dolů privedou včelu k přirozené rovnováze.
Pri rozmeru bunky 4,9 mm a snízením roztupem plástú na 32 mm jse zvysuje teplota v hnízdě, a tím pádem jse snízí inkubační doba o jeden den. tak ze na 20 dní místo 21, a tím vcela varróze utece. Roztoc to ví a proto utíká v létě do trubčího plodu, protože v delnickým plodu jse nemúze tak rychle rozmnožit. Asijské a africké včely cerana staví také malé buňky a nemají s varrózou problémy. Malé bunky múze vcela také snadnejsí a rychleji vycistit, nez bezné velké bunky.

http://www.resistentebienen.lapalmamiel.com/index_dt.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55407


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.98.14.160) --- 9. 1. 2012
Re: kvalita medu (55399) (55401)

pre nepoctivych vcelarov nikdy nebola lahsia doba na falsovanie medu nez je dnes..mnozstvo roznych tekutych sirupov lahko dostupnych..ked je pochybnost tak zmenit vcelara alebo dat si pohar medu na rozbor..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55406


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (90.179.243.173) --- 9. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317) (55402)

Cher:
ahoj zdenku,
chlapce z nordbiene.de znám, ale mají problémi plemeno udrzet bez vlivu kranky. Momentálne je v Nemecku takovej zájem o cernou vcelu, ze jsou v nouzi a snazí jse zalozit vlastní chov. mne slo o to, získat informaci, jestli nekdo v cesku nebo na slovensku nigru chová
------
Jo, PSNV měla projekt hledání zbytků včely tmavé na území ČR.

Zatím se prošla ŠUmava, a něco s vyšíím podílem se udržuje inseminací.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55405


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cher (85.180.162.128) --- 8. 1. 2012
Re: Cernoska (55321) (55322) (55324) (55339)

Ahoj Alesi,
co jse týce velikosti bunek, asi to rozhoduje.

Podle Dee Lusby jse zdá se, že bunky od 4,9 mm dolů privedou včelu k přirozené rovnováze.
Pri rozmeru bunky 4,9 mm a snízením roztupem plástú na 32 mm jse zvysuje teplota v hnízdě, a tím pádem o jeden den kratší inkubační doba. to znamená 20 místo 21 dnů, tak ze vcela varroe utece. To ví samozřejmě roztoč a proto utíká v létě do trubčího plodu, protože jse v delnickým plodu nemúze rychle rozmnožit. Asijské a africké včely cerana staví také malé buňky a nemají varroa problémy. Malé bunky je také dají snadnejsí rychle vycistit.

www.resistentebienen.lapalmamiel.com/index_dt.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55404


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cher (85.180.162.128) --- 8. 1. 2012
Re: Cernoska - Nigra (55321) (55322) (55324) (55339) (55344)

Ahoj Anton,
ráda bych jse o tvém chovu cernosek v klátu více dozvedela. Múzes mne zkontaktovat
strega/=/tiscali.cz

cher

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55403


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cher (85.180.162.128) --- 8. 1. 2012
Re: cernoska (55304) (55317)

ahoj zdenku,
chlapce z nordbiene.de znám, ale mají problémi plemeno udrzet bez vlivu kranky. Momentálne je v Nemecku takovej zájem o cernou vcelu, ze jsou v nouzi a snazí jse zalozit vlastní chov. mne slo o to, získat informaci, jestli nekdo v cesku nebo na slovensku nigru chová

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55402


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

NitraM (94.113.11.223) --- 8. 1. 2012
Re: kvalita medu (55399)

"Jak poznám, že mi prodejce nenamíchal do medu cukr?"
____________________

Praktiky jsou různé, lze to myslím s jistotou zjistit jen laboratorně (pokud se mýlím, nechť jsem poučen). Nejlepší je nakupovat med přímo od včelaře (a to žel nemyslím ani tak proto, že by včelaři byli kdovíjak poctiví a nechtěli by různě čarovat s medem, ale nemají k tomu zpravidla podmínky a nástroje). Nepatrný podíl cukru se teoreticky může do medu dostat, kdyby včelař vhodnými zásahy neoddělil od jarního medu zimní zásoby. Prakticky je to ale málo pravděpodobné. S případem toho, že by včelař-výrobce nastavoval med úmyslně škroby apod., jsem se nikdy osobně nesetkal. Horší ovšem je, když laikové pomlouvají včelaře, že jim prodal falšovaný med, protože "cukernatí". To rezignovaně upadám do mdlob a ztrácím sílu k diskusi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55401


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 8. 1. 2012
Re: Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362) (55364) (55367) (55397) (55398)

Omlouvám se ještě jednou a čitelněji s mezerami mezi slovy..

> Ještě se znovu přidám kvůli hřebenům. Slyším často, že je potřeba, aby byl
> hřeben i dole, zvláště pro kočování. Slyším to samozřejmě od lidí, kteří hřebeny
> nemají, mezerníky nebo Hofmany je štvou a nechtějí si připustit, že udělali chybu,
> nešli s vývojem vpřed a nemají hřebeny. Pro mě bylo rozhodnutí pořídit hřebeny
> velmi snadné, měl jsem Hofmany i mezerníky 39x24 a nadával jsem na obojí. Pan
> Volejník mi nabídnul jako revanš za pomoc při vytáčení udělat přes zimu nějaké
> nástavky lacino a tak jsem se ho zeptal, jak by to dělal on, kdyby měl dnes
> začít. O rámcích nehodlal diskutovat, řekl jedině hřebeny, rámky bez mezerníků s rovnými bočními
> loučkami. Hřebeny mají zásadní výhodu a to, že lze snadno vyjmout kterýkoliv
> rámek z úlu a dále třeba že při vytáčení se nepletou jako mezerníky či Hofmany...
> Pozor je nutné dávat pouze při vkládání mezistěn do úlu, aby visely svisle a
> včely je vystavěly dobře. Po pár dnech včely prostaví jednotlivá patra v
> souvislý celek, který se ani při kočování nepohne a to ani po rozebrání včel,
> tedy pokud neodstraníte voskové nástavby z rámků, ale to by udělal jenom
> opravdový nepřítel včel - ničit jim, co si pro sebe vybudovaly...
> K příspěvku Pepy: Dva roky porovnávám 11 a 10 rámků ve stejném nástavku čtvercového půdorysu a
> dílčí závěr (myslím, že je třeba 3-5 let ověřování než něco budu prezentovat) je, že
> při užších rámcích je méně vody v květovém medu a méně víček na plástech. To
> považuji za zásadní výhodu. Samozřejmě pro Vás, kteří máte ještě dvouprostorové
> úly, nebo jinak malé úly na teplou stavbu, pro Vás to může být dobré řešení
> zmenšující práci menším počtem rámků, ale nevyhnete se mřížkám, matky kladou i do 40mm širokých
> plástů, což mám také ze své praxe..
> Radek
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> > Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> > Datum: 08.1.2012 16:11:42
> > ----------------------------------------
> > Nejednodušší rámek na výrobu je klasiský uložený v hřebenech bez mezerníků.
> Pro
> > použití nožů k odvíčkování lze loučky mít 22mm nebo do nástavku umísti o
> jeden
> > rámek méně aby včely mohly buňky vytáhnout.
> >
> >
> > > ------------ Původní zpráva ------------
> > > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> > > Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> > > Datum: 04.1.2012 19:58:32
> > > ----------------------------------------
> > > Díky za nabídku Radku, ale já bych se chtěl držet mít rámek co
> nejjednoušší
> > > na výrobu a neřešit rozdílné tloušťky louček. Jde mi u takového rámku o
> > > seřezávání víček nožem, tak že vedu nůž po horní a dolní loučce. U
> > > langstrothova rámku s hoffmann loučkami je spodní loučka široká 19mm a při
> > > seříznutí nožem toho moc dole na vytočení nezůstává. Na vytahování rámku z
> > > hřebenu spíš uvažuji o upraveném rozpěráku.
> > >
> > >
> > >
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55400


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Novák (78.156.147.90) --- 8. 1. 2012
kvalita medu

Jak poznám, že mi prodejce nenamíchal do medu cukr?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55399


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 8. 1. 2012
Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362) (55364) (55367) (55397)

Ještě se znovu přidám kvůli hřebenům. Slyším často, že je potřeba, aby byl hřeben i dole, zvláště prokočování. Slyším to samozřejmě od lidí, kteří hřebeny nemají, mezerníky nebo Hofmany ještvou anechtějísi připustit, že udělali chybu, nešli s vývojem vpřed a nemají hřebeny. Pro mě bylo rozhodnutí pořídit hřebeny velmi snadné, měl jsem Hofmany i mezerníky 39x24 a nadával jsem na obojí. Pan Volejník mi nabídnu revanš za pomoc při vytáčení udělat přes zimu nějaké nástavky lacino a tak jsem se ho zeptal, jak by to dělal on, kdyby měl dnes začít. Kategoricky začal hřebeny arámky bez mezerníků s rovnými bočními loučkami. Hřebeny mají zásadní výhodu a to, že lze snadno vyjmout kterýkoliv rámek z úlu adále třeba že při vytáčení se nepletou jako mezerníky či Hofmany... Pozor je nutné dávat pouze při vkládání mezistěn do úlu, aby visely svisle a včely je vystavěly dobře. Po pár dnech včely prostaví jednotlivá patra v souvislý celek, který se ani při kočování nepohne ato ani po rozebrání včel, tedy pokud neodstraníte voskové nástavby s rámků, ale to by udělal jenom opravdový nepřítel včel - ničit jim, co si pro sebe vybudovaly...
Dva roky porovnávám 11 a 10 rámků ve stejném nástavku čtvercového půdorysu a dílčí závěr (myslím, že je třeba 3-5 let ověřování než něcobudu tvrdit) je, že při užších rámcích je méně vody v květovém medu a méně víček na plástech. To považuji za zásadní výhodu. Samozřejmě pro Vás, kteří máte ještě dvouprostorové úly, nebo jinak malé úly na teplou stavbu, pro Vásto může být dobré řešení zmenšující práci menším počtem rámků, ale matky kladou i do 40mm širokých plástů, což mám také ze své praxe..
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 08.1.2012 16:11:42
> ----------------------------------------
> Nejednodušší rámek na výrobu je klasiský uložený v hřebenech bez mezerníků. Pro
> použití nožů k odvíčkování lze loučky mít 22mm nebo do nástavku umísti o jeden
> rámek méně aby včely mohly buňky vytáhnout.
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> > Datum: 04.1.2012 19:58:32
> > ----------------------------------------
> > Díky za nabídku Radku, ale já bych se chtěl držet mít rámek co nejjednoušší
> > na výrobu a neřešit rozdílné tloušťky louček. Jde mi u takového rámku o
> > seřezávání víček nožem, tak že vedu nůž po horní a dolní loučce. U
> > langstrothova rámku s hoffmann loučkami je spodní loučka široká 19mm a při
> > seříznutí nožem toho moc dole na vytočení nezůstává. Na vytahování rámku z
> > hřebenu spíš uvažuji o upraveném rozpěráku.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55398


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 8. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362) (55364) (55367)

Nejednodušší rámek na výrobu je klasiský uložený v hřebenech bez mezerníků. Pro použití nožů k odvíčkování lze loučky mít 22mm nebo do nástavku umísti o jeden rámek méně aby včely mohly buňky vytáhnout.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 04.1.2012 19:58:32
> ----------------------------------------
> Díky za nabídku Radku, ale já bych se chtěl držet mít rámek co nejjednoušší
> na výrobu a neřešit rozdílné tloušťky louček. Jde mi u takového rámku o
> seřezávání víček nožem, tak že vedu nůž po horní a dolní loučce. U
> langstrothova rámku s hoffmann loučkami je spodní loučka široká 19mm a při
> seříznutí nožem toho moc dole na vytočení nezůstává. Na vytahování rámku z
> hřebenu spíš uvažuji o upraveném rozpěráku.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55397


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 8. 1. 2012
Re: Technologick? vybaven? p?i pln?n? medu ze dvora (55385) (55394)

Závěr té poslední věty bych napsal takto "více než konečné zabalení v nesterilních podmínkách.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Technologick? vybaven? p?i pln?n? medu ze dvora
> Datum: 08.1.2012 13:50:14
> ----------------------------------------
> Tak to nebude o prostorech a drahou technologii lze nahradit důsledností,
> pečlivostí a pozorností při práci s teplotou. To překročení limitu HMF o
> 10mg/kg není podle mě nic fatálního a stát se to může. Měli bychom se toho
> vyvarovat a já si dávám při rozehřívání medu veliký pozor, ale myslím, že
> je to ve výsledku v porovnání s jinými prohřešky na potravinovém trhu
> docela banalita. Také si uvědomuji, že je zde obecně dobudoucna prostor pro
> zlepšení kvality, nicméně to podle mě vůbec nesouvisí s prostory a tedy
> "prodeji medu ze chléva", jak se zde píše. Neztotožňuji se z tím, když
> někdo klade nezměrný důraz na hygienické požadavky při finálním zabalení
> potraviny a neuvažuje přitom, že této fázi předchází množství úkonů při
> produkci medu, kdy se rámky s medem různě povalují všude možně a nikoho ani
> nenapadne to řešit. Stejně tak mě kolikrát zaráží naivita dnešních lidí,
> kteří nakupují ve velkých supráčích a megáčích zboží s odkazem na
> kontrolovanou kvalitu a hygienu, aniž by si uvědomovali, že med musel
> nejdříve někdo vyrobit, vytočit, zabalit do konve nebo sudu a odvézt do
> výkupu. Všechny tyto fáze se netýkají konečného spotřebitelského balení a
> přesto ovlivňují výsledný produkt více než konečné zabalení ve sterilních
> podmínkách.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55396


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 8. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388) (55389) (55393)

"No na zimu jsem je chtel stahovat taky ( ten zbytek dneska, nebo behem tydne
presunu k domu) , ale nejak mi to nevyslo. Vlete na ne jem obcas nekdo hazi
kameny z dalky, ale v zime se osmeluji vic. "

Na druhé straně i na stanoviště včelstev přes léto v lese mám už dlouho ustálený názor. V žádném případě nesmí být v dohledu nějaké silnice, hlavně ne frekventovanější, kde jezdí plno lidí nebo být v dohledu nějaké cesty či pěšiny, kde chodí lidi z hospod či mládež z diskoték a podobně. Takové umístění kdysi bohužel "okořenilo" ukončení včelaření jednomu kolegovi 500 metrů od mého včelína v lese. Dokud cesta, u které měl včelín, byla obyčejná polní blátěná a kromě místních málokomu známá , byl v pohodě. Jak se tam na začátku 80 let položil asfalt a začalo se to využívat jako zkratka mezi vesnicemi a jako cesta pro mládež na diskotéku u vody kousek dál, měl tam nevítanou návštěvu tak každých půl roku. A protože ti chuligáni zřejmě čekali podle vnějšího vzhledu chatu s nádobím, potravinami a dalším vybavením, ne jenom čistě včelín , prováděli mu tam spousty nepříjemnosti, jako že vysypali a pomočili cukr připravený na krmení na zimu a podobně....Byl to totiž panelákový včelař, neměl kromě malé zahradní chatky v zahradkářské osadě žádné jiné prostory a tak všechno ke včelaření musel skladovat ve včelíně. Skončilo to tak, že les stát vrátil původnímu majiteli a ten ho tam nechtěl, tak včelaření ukončil. Měl už nějak přes 70 a už neměl energii začínat na nějakém jiném místě.
Mně vykradli včelín v té době jen jednou a to tehdy, když majitel lesa po restituci vysekal okraj lesa. Takže včelín začal být asi tři roky vidět z dálky z té cesty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55395


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 8. 1. 2012
Re: Technologické vybavení při plnění medu ze dvora (55385)

Tak to nebude o prostorech a drahou technologii lze nahradit důsledností, pečlivostí a pozorností při práci s teplotou. To překročení limitu HMF o 10mg/kg není podle mě nic fatálního a stát se to může. Měli bychom se toho vyvarovat a já si dávám při rozehřívání medu veliký pozor, ale myslím, že je to ve výsledku v porovnání s jinými prohřešky na potravinovém trhu docela banalita. Také si uvědomuji, že je zde obecně dobudoucna prostor pro zlepšení kvality, nicméně to podle mě vůbec nesouvisí s prostory a tedy "prodeji medu ze chléva", jak se zde píše. Neztotožňuji se z tím, když někdo klade nezměrný důraz na hygienické požadavky při finálním zabalení potraviny a neuvažuje přitom, že této fázi předchází množství úkonů při produkci medu, kdy se rámky s medem různě povalují všude možně a nikoho ani nenapadne to řešit. Stejně tak mě kolikrát zaráží naivita dnešních lidí, kteří nakupují ve velkých supráčích a megáčích zboží s odkazem na kontrolovanou kvalitu a hygienu, aniž by si uvědomovali, že med musel nejdříve někdo vyrobit, vytočit, zabalit do konve nebo sudu a odvézt do výkupu. Všechny tyto fáze se netýkají konečného spotřebitelského balení a přesto ovlivňují výsledný produkt více než konečné zabalení ve sterilních podmínkách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55394


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 8. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388) (55389)

Dne Saturday 07 of January 2012 16:09:29 R. Poláek napsal(a):
> To je jedna ze situací, kdy si člověk přeje, aby se tam ten pachatel
> objevil, za účelem vykonání příslušné tělesné újmy na obličeji pachatele
> nebo i jinde. I když v praxi by z toho asi nebylo nic jiného než problémy.

No presne tak, leda mit jeste vetsi problemy a nedej boze s rasovym podtextem
( a nemam na mysly rasu kranky ).


> Taky kvůli takovým věcem jsem před cca 20 - 15 lety začal omezovat
> včelaření, samostatně umístěné úly venku v lese přes zimu se mně zdály dost
> rizikové , včelíny či včelníky drahé a v létě mít úly v lese a v zimě doma
> na zahradě by šlo tak maximálně s 15 - 20 úly.


No na zimu jsem je chtel stahovat taky ( ten zbytek dneska, nebo behem tydne
presunu k domu) , ale nejak mi to nevyslo. Vlete na ne jem obcas nekdo hazi
kameny z dalky, ale v zime se osmeluji vic. Zena mi rikala , at zavolam
policii - tak jsem ji pripomel vysetrovani , kdyz nas vykradli doma. Strata
casu a jeste provedli zapis protokolu tak hezky, ze nam pojistovna nedala
nic.

No zrovna predelavam vysokozdvizny zarizeni z jesterky na traktor, takze budu
pro prevozy mobilnejsi a rychlejsi a na zimu pekne pred dum.



--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55393


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.60) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388) (55389) (55391)

Není se ci divit. U nás to již začalo v roce 1991.
http://uloz.to-stahuj.cz/tomas-klus-panu-bohu-do-oken/
To je z dneška. Tak se nemůžeme divit.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55392


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388) (55389)

Bohuzel smutna realita dnesnich dnu,cimdal vic debilu,kteri si nevazi niceho.Nasi ZO jeden takovy vul rozebral spolkovy vuz,prva ukradl dvere,pak si koulel domu na topeni uly! Nastesti ho lupla policie..JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55391


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.90.173.228) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388)

Tohle je totální debilismus

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55390


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Posilvestrovska (55388)

To je jedna ze situací, kdy si člověk přeje, aby se tam ten pachatel objevil, za účelem vykonání příslušné tělesné újmy na obličeji pachatele nebo i jinde. I když v praxi by z toho asi nebylo nic jiného než problémy.
Taky kvůli takovým věcem jsem před cca 20 - 15 lety začal omezovat včelaření, samostatně umístěné úly venku v lese přes zimu se mně zdály dost rizikové , včelíny či včelníky drahé a v létě mít úly v lese a v zimě doma na zahradě by šlo tak maximálně s 15 - 20 úly.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55389


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 7. 1. 2012
Posilvestrovska "radost"


Tak jsem byl v lese zkontrolovat , co se deje s uly, predevcirem jsem sbiral
vika a semtam nastavky , sice jsem videl i rozbite ramky, ale hned me to
netrklo.... Nejaky dobrak na Silvestra se zabavil tim, ze otvital vika ulu,
vyjmul 1-3 ramky a misto nich "zakrmoval" petardama. Neshorelo nic (jen
trochu plastvi okolo), byly to ty bouchavy.

Jako by nestacilo defakto 70% uhyn na varoa.

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55388


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373)

"Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
sejde termín kvetení
s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází. "

Já myslím, že takové ty "zimní" kytky moc velkou cenu pro včely nemají. Spíš naopak mohou i škodit, podnítit v době oblevy k většímu plodování.

Já mám dobré zkušenosti s lískou. Mám na zahradě více keřů více různých druhů, které práší v rozdílnou dobu a když se jejich prášení sejde s prvními prolety, je to hukot.
Potom mám dobré zkušenosti s ranými cibulovinami, sněženkami, bledulemi a potom krokusy. Téměř vždy se jejich doba květu kryje s prvními prolety. Zvláště krokusy jsou pro včely každý rok a včely na ně intenzívně létají.
A potom mám dobré zkušenosti s petrklíči. Taky velice spolehlivě kvetou v době tak týden až 3 týdny po prvním proletu. A na zahradě na ploše pod listnáči by neměl být problém je dělením trsů nebo i vyséváním semen poměrně rychle rozmnožit až do monokulturních záhonů. A z květů je kvalitní jarní čaj, přitom ve volné přírodě je problematické je sbírat, protože jsou chráněny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55387


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Technologické vybavení při plnění medu ze dvora (55385)

Problém je v rozdílu technologie při prodeji medu ze dvora a při prodeji "průmyslově" zpracovaného medu vykupovaného od včelařů.

Včelař ze dvora rozehřeje vědro ztuhlého medu na 45 st C do polotuhého stavu, med naběračkou nacpe do sklenic a má hotovo. Poškození medu teplem je minimální.

Při výkupu včelař ohřeje med ve vědrech , aby ho mohl přelít do 200 litrového sudu, ve kterém se vykupuje. Už při tom ohřevu se nejspíš s tím medem nemazlí. Sudy potom jsou třeba venku na mrazu. Zpracovatel potom musí dávku od každého včelař individálně rozehřát, aby ji mohl rozmíchat a vzorek medu na kontrolu kvality a stanovené ceny byl stejnoměrný. Málo kvalitní medy odmítne, kvalitnější vezme. Pak možná med uloží do skladu a ten zase ztuhne, což je potom další rozehřívání. Nakonec musí vzít 5 či 20 tun či kolik je jedna technologická dávka toho zařízení, to všechno musí rozehřát a zhomogenizovat, neboli med z té dávky musí být ve všech sklenicích úplně stejný. Zároveň musí med přefiltrovat, jednak aby odstranil nečistoty od včelařů a taky bývá zvykem odfiltrovat pyl přítomný v medu. Na toto musí mít buďto med rozehřátý na poměrně vysokou teplotu, aby byl dostatečně řídký nebo musí mít speciální zařízení s velmi vysokými tlaky, aby mohl filtrovat med chladnější a hustší. Takže při zpracování vykupovaného medu med musí projít několika ohřevy, z toho ten technologický musí být na poměrně vysokou teplotu. Takže pravděpodobnost poškození medu je velká. Odhaduji taky, že zpracovatel přimíchává do takových medů med s vyšším obsahem vody nebo možná rovnou dolívá vodu proto, aby ta dávka měla obsah vody na horní hranici, potom by ten med měl být tekutější a nemusel by se při zpracovávání tolik ohřívat.

Je tady ještě možnost průmyslově zpracovávat med od velkovčelaře. Technologická dávka, třeba těch 5 - 20 tun, se může najednou vytočit a ihned ještě v tekutém stavu promíchat a přefiltrovat. Nasadit do medu krystalizační jádra pro řízenou krystalizaci do pastovitého stavu, nechat proces krystalizace rozběhnout a v polotuhém stavu dávkovat do sklenic k prodeji. Takový med by byl potom ohříván minimálně a kvalitou by tak mohl klidně konkurovat nejlepšímu medu prodávanému ze dvora.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55386


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pepa (213.192.26.250) --- 7. 1. 2012
Technologické vybavení při plnění medu ze dvora

Znám pana Kúta osobně, věřte že nemá problém s kvalitou jako takovou, ale s vlastním způsobem balení, resp. ohřívání- prostě med připálil.
Chybí mu správné stojové vybavení technologií.Ale kdo ji dnes má, všichni sice plníme med ale takněja na koleně. Pokud neumím kvalitně ztekutit a zabalit, pak to raději dělat nebudu.
Jak je ošetřeno dnešní plnění ze dvora- vyženu kozu s chlívku, odstavím motorku z garáže a mám ideální prostory ne???????? To je bohužel princip pravidel dnešní legislativy---------Prodej medu z Chléva..........

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55385


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 1. 2012
kvalita medu

podrobnosti na http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/05/seznam-nekvalitnich-potravin-vysledky-kontrol/?cid=727636

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55384


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

krystof (85.93.119.54) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376) (55377) (55378) (55381)

toto je komplet prehled

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1034966&docType=ART&nid=11343

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55383


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.235.65) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376)

toto nieje prvy krat co jsg dodava falsovany med do obchodnej siete...a k tym medovinam,tie co zberaju zlate medaily po svete su medoviny sladke,pred kvasenim zarabane na 33 stupnov sladkosti..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55382


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376) (55377) (55378)

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/05/seznam-nekvalitnich-potravin-vysledky-kontrol/?cid=727636

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55381


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 6. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348) (55352) (55379)

Ty návody jsou k dosažení skoro všude. Dají se získat od každého výrobce kvasinek, stáhnout z jejich webů, najít v knihách o kvašení a o potravinách. Postupy na medoviny se v podstatě liší jen složením koření či způsobem "vložení" těch příchutí do medoviny. Není nic jednoduššího pro první výrobu než si nějaké postupy stáhnout a řídit se jimi.
Co se týká koncentrace, z každých 2 kil cukrů vložených do 100 litrů nápoje vznikne kvašením zhruba 1 % lihu. U medu je toho potřeba o něco víc, protože med obsahuje vodu a pár procent nezkvasitelných příměsí. Co se týká lihu, kvasinky se bouřlivě množí a bouřlivě kvasí do cca 8 % koncentrace lihu. Do cca 12 % svoji činnost postupně zpomalují. Nad 12 % lihu se už nemnoží, jen pomalu dokvašují. Nad 14 - 16 % lihu kvasinky hynou, podle toho, jak hluboce prokvášející jsou vyšlechtěny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55380


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Seničan (e-mailem) --- 6. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348) (55352)

Preposielam Vam clanok o vyrobe medoviny od mojho kamarata z Kosice, Gabiho Kominka, velkeho priatela pana Turcaniho, ktoreho zaroven srdecne pozdravujem. Clanok bol uverejneny davnejsie na www.vcely.sk

Nech sa dozvedia Tí, ktorých sa to týka, aby vyskúšali výrobu medovo sladkej medoviny. Medovina nie je destilát z medového vína, ale vzniká kvasením roztoku medu a vody, špecialne pred tým upraveným. Patent na výrobu medoviny nemožno žiadnemu výrobcovi zazlievať, pretože je to jeho duševné vlastníctvo.
Základné druhy medoviny :
Tradičná medovina- vyrobená za pomoci medu, vody a kvasiniek
Cýser –aplikacia medu a čistej jablčnej šťavy
Pyment – medovina vyrobená prídavkom hroznovej šťavy
Melomel – medovina s prídavkom nakrájaného ovocia, šťavy, okrem jablk
Metheglin – je medovina s koreninami a bylinkami / orechy a pod /

Tajomstvo výroby medoviny Metheglin podľa G.M.K . V prípade , že chceme urobiť suchú medovinu, koncentracia sacharidov má byť 20 – 25 NM.
Pri výrobe sladšej odporúčam koncentráciu 28 – 32 NM.
Príprava : týždeň pred varením medoviny typu Metheglin rozpustím 2 dcl medu v 1 litri vody. Povaríme cca 2 hod zberáme penu / vyzrážané bielkoviny/. Po vychladnutí pridáme jeden sáčok kvasiniek. Najlepšie sú špecialne na medovinu, nízkoteplotné, môžu sa použiť aj vinné Tokaj, Malaga. Odložíme na teplé miesto.
Prípravu samotnej medoviny začneme rozpúšťaním medu vo vode. Na 50 litrov vody 18 kg medu, alebo 3,5 kg medu rozpustíme vo vedre a dolejeme 10 litrov vody. Pridáme odviečkovance, trochu propolisu oškrabaného z rámikov. Varíme cca 2 hod. Miernym varom a stále zberáme penu. Pridáme do vriaceho roztoku v gáze zabalenú tyčinku škorice, 15 ks klinčekov, lyžicu suchej mäty priepornej, trochu paliny pravej / alebo drogy nahradíme 2 lyžicami suchého čaju Stomoran /.
Po vychladnútí odstranime vosk, stáčame cez gázu do demižona , pridáme s pred týždňa pripravený nálev s kvasiniek. Po vykvasení stáčeme do demižónov a odložime do tmavej miestnosti. Keď to urobíme koncom augusta na vianoce je medovina Meteglin dozretá. Potom ju stáčame do fliaš, je dobré do každej flašky pridať štamperlík liehu, alebo kalvadosu, tak vydrží aj 10 rokov.
Gabriel M.Kominek
< ------------ Pôvodná správa ------------
< Od: a.turcani <anton.turcani/=/gmail.com>
< Predmet: Re: Re: medovina
< Dátum: 02.1.2012 14:29:04
< ----------------------------------------
< Pre J.B. medovina.sk/o-medovine
< Medovina musí byť primerane sladká, príjemná s vôňou po mede, má mať 14obj
< % alkoholu, ak ho nemá, musí byť podľa normy alkohol dodaný na 14 obj.%
<
<
<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55379


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sroll Josef (e-mailem) --- 6. 1. 2012
RE: kvalita medu (55376) (55377)

Upřesni

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of ali a miri
Sent: Friday, January 06, 2012 9:52 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: kvalita medu

Staženo z centrum.cz,

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55378


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
Re: kvalita medu (55376)

Staženo z centrum.cz,

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55377


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 6. 1. 2012
kvalita medu

Med lesní 250g šarže L11.08.14
Kaufland, Svatoborská, Kyjov
Výrobce: JSG med, Na Roudné 443/18, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 32,9 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg)

Med luční 500g šarže L.20.10.14
Penny Market, Brandlova, Kyjov
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) - zjištěno -3,85 ‰, limit je max. +-2,1‰

Med horský 250g šarže L.21.12.13
Globus, Hradecká, Brno
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 19,5 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med akátový 250g šarže L.29.11.13
Globus, Hradecká, Brno
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno +4,3 ‰, limit je max. +- 2,1‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 33 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med lesní 500g
Tesco Stores, třída 3. května, Zlín
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 23,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med květový 500g šarže L.16.09.14
Tesco Stores, třída 3. května, Zlín
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,8 ‰, limit je max. +- 2,1‰

Med květový - lipový 1000g šarže
L.18.12.13
Makro Cash & Carry, Zlín - Malenovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 19,3 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med květový 1000g šarže L.01.08.14
Makro Cash & Carry, Zlín - Malenovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -5,96 ‰, limit je max. +- 2,1‰
Aktivivita bera-fruktofuranozidázy 12,5 % (limit max. 7%)
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 23,6 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med lesní 500 šarže L.08.03.14
Penny Market, Dvořákova, Hodonín
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno -2,92 ‰, limit je +-2,1%
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 12,4 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med luční 500g šarže L.01.04.13
Penny Market, Dvořákova, Hodonín
Výrobce: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno -2,22 ‰, limit je +-2,1‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 14,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Pekařský med 900g (skleněná dóza) L.15.08.14
Makro Cash & Carry, Čestlice
Výrobce: JSG med, Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,84 ‰, limit je +- 2,1‰

STILLA FIORI Med květový akátový 500 g
Kaufland, Pilnáčkova, Hradec Králové
Distributor: Grocery CZ, Praha 5
Delta d13C (max) zjištěno 4,18 ‰, limit +- 2,1 ‰
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěn 24,2 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

ROYAL KITCHEN Med lesní 500 g šarže: L.30.03.14
Penny Market, Akademika Bedrny, Hradec Králové
Prodávající: Grocery CZ, Praha 5
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 21,8 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Med luční 250 g L 15.04.2014
Tesco Stores, Rašínova třída 1669, Hradec Králové
Výrobce: JSG med Plzeň
Delta d13C (max) zjištěno -3,05 ‰, limit max. +-2,1 ‰)
Aktivita beta/gama/amylázy: zjištěno 25,7 jednotek/kg, limit je 5 jednotek/kg

Včelí med květový nektarový 250 g
Tesco Stores, Rašínova třída 1669, Hradec Králové
Výrobce: Moraviaprodukt - Češka, Lednice
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 101,5 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med včelí květový lesní 650g
AHOLD, třída Vítězství, Kunovice
Výrobce: Product Bohemia, Nová Ves u Chotěboře
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 182,2 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med květový 500g L14.10.13
Hruška, Mánesova, Bojkovice
Výrobce: JSG med, Plzeň
delta d13C (max.) zjištěno -2,52 ‰, limit je +-2,1 ‰

Květový smíšený med
Prodávající: Emil Rochl, Stánek na Tylově náměstí, Praha 2
Výrobce: Jaroslav Kůt, Zlatníky 60, Dolní Břežany
hydroxymethylfurfural zjištěno 50,3 mg/kg, limit je max. 40 mg/kg

Med květový akátový 900g L 1074
Prodávající: Eliška Soukupová, Gerská 2005/4, Plzeň
Výrobce: Včelpo, Obora 108, Skalice nad Svitavou
Aktivivita beta-fruktofuranozidázy: zjištěno 121,1 jednotek/kg, limit je 20 jednotek/kg

Med květový slunečnicový 900g L 1075
Prodávající: Eliška Soukupová, Gerská 2005/4, Plzeň
Výrobce: Včelpo, Obora 108, Skalice nad Svitavou
Hydroxymethylfurfural - zjištěno 52,6 mg/kg, limit je max. 40 mg/kg

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373) (55374)

Patram v pameti,ale taky jsem na nem vcelu nikdy nevidel.Kvete sice krasne,ale pro vcely vetsinou velmi brzy.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55375


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368) (55373)

nevim nevim, ještě jsem u něj včelu neviděl
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět: Re: Jasmin nahokvety
> Datum: 05.1.2012 14:28:24
> ----------------------------------------
> Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
> sejde termín kvetení
> s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází.
>
>
> ----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
> Od: "Jirka J." <jirka.junek/=/tiscali.cz>
> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Předmět: Jasmin nahokvety
> Datum: 5.1.2012 - 11:22:24
>
> > Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo
> > předjarním proletu
> > navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum
> > nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u
> > nás na roudnicku v plném květu a včelky se
> > prolétávají, jak zde níže píše
> > JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už
> > od poloviny prosince až
> > do konce března, podle počasí. Jirka
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55374


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Jasmin nahokvety (55368)

Jasmin nahokvětý je pro včely atraktivní.Ovšem jen tehdy,když se
sejde termín kvetení
s počasím vhodným k proletu.Z toho plyne,že kdo může sází.


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Jirka J." <jirka.junek/=/tiscali.cz>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Jasmin nahokvety
Datum: 5.1.2012 - 11:22:24

> Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo
> předjarním proletu
> navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum
> nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u
> nás na roudnicku v plném květu a včelky se
> prolétávají, jak zde níže píše
> JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už
> od poloviny prosince až
> do konce března, podle počasí. Jirka
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55373


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez (55370) (55371)

Předně je třeba upozornit, že to chce mít možnost být u včel denně na odběr pylu. Chybou rozhodně nebude koupit bez pylochytu typ, ke kterému od výrobce můžeš dokoupit pylochyt později.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> Datum: 05.1.2012 12:51:01
> ----------------------------------------
> To všem záleží jen na tobě, zda chceš od včel získávat i rouskový pyl Pokud ne
> tak je to zbytečný výdaj.
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Stanislav <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> > Datum: 05.1.2012 12:41:29
> > ----------------------------------------
> > AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako
> > nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak
> > mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo
> > bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55372


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 1. 2012
Re: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez (55370)

To všem záleží jen na tobě, zda chceš od včel získávat i rouskový pyl Pokud ne tak je to zbytečný výdaj.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Stanislav <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Odn?mate?n? dno s pe?ochytom alebo bez
> Datum: 05.1.2012 12:41:29
> ----------------------------------------
> AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako
> nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak
> mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo
> bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55371


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stanislav (217.12.62.38) --- 5. 1. 2012
Odnímateľné dno s peľochytom alebo bez

AKO vieme pride nova sezona a aj nakup novych veci do sveta vcelstiev ako nie este skuseny vcelar mam sancu zakupit odnimatelne dna s pelochytmi ak mi niekto vie poradit v tejto veci ci mam zakupit dna s pelochytmi alebo bez poprosim o radu mam 10 rodin dakujem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (213.168.161.13) --- 5. 1. 2012
Zajímavý článek i na idnes

http://hobby.idnes.cz/odhalili-musku-ktera-klade-vcelam-do-tela-vajicka-a-dela-z-nich-zombie-1gt-/hobby-zahrada.aspx?c=A120104_131438_hobby-mazlicci_mce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55369


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka J. (94.74.233.71) --- 5. 1. 2012
Jasmín nahokvětý

Máte někdo zkušenosti, že by včely při zimním nebo předjarním proletu navštěvovaly Jasmín nahokvětý (jasminum nudiflorum)? Dneska 5.ledna je u nás na roudnicku v plném květu a včelky se prolétávají, jak zde níže píše JosPr. Jiné roky mi tento jasmín nakvétá někdy už od poloviny prosince až do konce března, podle počasí. Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55368


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362) (55364)

Díky za nabídku Radku, ale já bych se chtěl držet mít rámek co nejjednoušší na výrobu a neřešit rozdílné tloušťky louček. Jde mi u takového rámku o seřezávání víček nožem, tak že vedu nůž po horní a dolní loučce. U langstrothova rámku s hoffmann loučkami je spodní loučka široká 19mm a při seříznutí nožem toho moc dole na vytočení nezůstává. Na vytahování rámku z hřebenu spíš uvažuji o upraveném rozpěráku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55367


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2012
Zajímavý článek .

http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/998864

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55366


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.45) --- 4. 1. 2012
Re: Měl ve dnu úlů a vítr. (55361)

Ja jsem si jisty na beton,vcera rano jsem ty trosky z podlozek smetl...Nastesti,odpoledne na slunicku regulerni asi hodinovy prolet vcelstev,kdy vynosily vcelky z ulu mrtvolky a kdejake smeti..JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55365


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362)

Ja mám už dlhé roky šírku dolnej a hornej latky 21 mm a ešte k tomu do medníkov dávam len 9 plástov. Na hrote má otočný stojan, do ktorého plást upínam trojbodove, dva dole a tretím bodom je hrot otočnej skrutky s maticou, na ktorej je navarená priečna tyčka. Viečka zrezávam pílonožom. Aby som s nožom mohol stále pracovať, musím ho sem tam "pretiahnuť" a očistiť v drevenom hranole 4x4 cm so zárezom pre nôž. Obyčajná píla na drevo dlho asi 35-40 cm, zuby zaklepané do roviny a naostrené jednodnostranne a takisto naostrený rap píly. Ak na noži uschne med, tak ho očistím vodou a utriem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55364


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 1. 2012
Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360) (55362)

Já mám horní loučky pouze 20mm, pokud chceš nějakou fotku, napiš e-mail adresu. Výhoda takového rámku je, že mohu kdykoliv bez obtíží vynadat kterýkoliv rámek z nástavku bez posunování ostatních, ušetří to hrozně moc času a nervů....
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 04.1.2012 12:13:46
> ----------------------------------------
> Minulý rok jsem vyzkoušel v medníku hřebeny a je to asi o tom dostat do
> rukou naučený pohyb na vytahování toho prvního rámku. S hoffmanny mi to jde
> líp. Ale udělal jsem si do hřebenu rámky šířku 25mm a chtělo by spíš rámek
> tenčí tak 23mm. Začal jsem odvíčkovat nožem na hrotu a u šířky 25 občas
> musím vzít vidličku na pomoc. Ale asi si medníky na ty hřebeny předělám,
> ale na úplné rozhodnutí dám tomu ještě sezónu na zkoušku.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55363


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.93.1) --- 4. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55360)

Minulý rok jsem vyzkoušel v medníku hřebeny a je to asi o tom dostat do rukou naučený pohyb na vytahování toho prvního rámku. S hoffmanny mi to jde líp. Ale udělal jsem si do hřebenu rámky šířku 25mm a chtělo by spíš rámek tenčí tak 23mm. Začal jsem odvíčkovat nožem na hrotu a u šířky 25 občas musím vzít vidličku na pomoc. Ale asi si medníky na ty hřebeny předělám, ale na úplné rozhodnutí dám tomu ještě sezónu na zkoušku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55362


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2012
Měl ve dnu úlů a vítr.

Tak mě napadá, kdo si je jistý, že dnešní a zítřejší vítr nevyfouká z úlů vzorky měli pryč a tím je nezničí a proč si je jistý. Jaké opatření kdo využil?
Já jsem včera měl vybíral.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55361


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jezek.obecny (e-mailem) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354)

Nevím jestli jde o nízké nebo vysoké rámky, já svoje nízké hofmany
vyrábím bez horní drážky, proste od oka na střed boční loučky
prisponkuji horní a je to :)

Pokud bych chtěl dělat i horní drážku tak bych to zkusil nejdříve na
stolní pile, kde se dá nastavit hloubka prořezu......, ale to už tu
někdo popisoval.

petr j.



On 2.1.2012 20:31, vasek wrote:
> Dobry den,
> pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad
> poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky,
> myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem
> dekuji Kriz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55360


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 3. 1. 2012
Re: Re: hoffman bocni loucky (55354) (55357)

Ještě bych k tomu dodal, že bych zvážil dělat užší rovné boční loučky a používat hřebeny místo Hoffmanských rámků...
S hřebeny jsem maximálně spokojený
Radek

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: hoffman bocni loucky
> Datum: 03.1.2012 10:07:56
> ----------------------------------------
> Asi je lepší přehodit operace - nejdříve udělat horní frézkou drážku do
> ohoblované naměřené fošny, pak rozřezat na loučky
> a udělat boky na hoblovce. Jinak jde o prsty.
> zdenek
>
> Dobry den,
> pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad
> poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky,
> myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem
> dekuji Kriz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55359


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354) (55357)

Na horní frézky existují speciální stolky které z ní udělají spodní frézku. Dají se i podomácku vyrobit. Koupil jsem před lety hliníkový ASIST za cca 1500,- včetně poštovného. Nevýhodou je, že má dost krátké nohy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(188.120.222.13) --- 3. 1. 2012
Re: hoffman bocni loucky (55354)

Asi je lepší přehodit operace - nejdříve udělat horní frézkou drážku do ohoblované naměřené fošny, pak rozřezat na loučky
a udělat boky na hoblovce. Jinak jde o prsty.
zdenek

Dobry den,
pochopil jsem jak na hoblovce vyrobit bocnice, ale jeste bych vas rad poprosil o radu jak upevnit horni frezku na vyrobu horni a spodni drazky, myslite, ze pujde frezka upevnit do skladaciho stolku na maflika. predem dekuji Kriz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55357


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78433 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55357 do č. 55417)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu