78212

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Stejskal (93.181.66.44) --- 29. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259)

co se týká krádeží,
pokud v okolí 1-2km nemáte kolegy včelaře,které při vytáčení medu nenapadne nic lepšího než že víčka s pláství dají na tác před česna a vytočí med skoko do poslední kapky a nenakrmí s hláškou však je léto oni si něco nasbírají,tak pak začne boj o přežití a zúžení nemá žádný význam,jelikož včely co se vrhly na zbytky medu na víčkách a donesly ho do úlu nabudí ostatní včely na vůni medu a už nehledaji květy s nektarem ale med,to samé platí o tom když nědko začne krmit cukrem (roztok)před úly.
Zúžení pomůže je pro indikaci kde se krade a kde ne.
Pokud máte podezření na krádeže,uzavřete najednou všechny česna,v úlech kde se krade začnou tuhé boje a na česně také,je to jako by jste na česno vyklopili kbelík včel,které se chtějí dostat dovnitř.Po 15 -30 min stačí česno otevřít, kde máte podezření a sledovat co se stane,včely se zběsile pohrnou ven a pokud zůstanou na česně ta jsou to domácí,ale pokud budou odlétat pryč tak sledujte kam? eventuelně do kterého úlu pokud to jsou vaše včely je dobré je odvézt na jiné vzdálené stanovište, alespoň na týden aby zapoměly cestu k úlu.V případe že to nejsou vaše včely pak je to zlé a je nutné vyklizení stanoviště na déle jak 14 i déle dnů,ptotože včely ostatních včelařú k Vám začnou chodit jak do bufetu zvlášť pokud v polovině srpna již krmíte a ostatní to nechávají až na září.pokud je krádež tichá tak to zjístíte jen takto,ale pokud přeroste v hromadnou tak k vydrancování stačí 15- 30 min a plásví je na dně úlu hromada drtiny a v úle zbyde jen pár včel zbytek odletěl se zlodějkyma.
Matka je někde na dně úlu mezi mrtvolkama a drtinou.
Pokud se vám podaří matku s pár včelami zachránit dá se utvořit oddělek a matku přidat přes klícku,ale to už je jiné téma.
Při podezření krádeže je nejlepš uzavřít česna 1/2hodiny před západem slunce a otevřít až po západu.
Včely co se vrací do úlu se usadí na úle a budou tvořit hrozen,po západu slunce až otevřete česno si nalezou dovnitř je dobré česno otevřít na maximum ,včely co u vás kradly budou odlétat domů a vaše již nikam nepoletí jen se prolétnou před úlem a vrátí se zpět.
pokud u vás dochází s soustavnému vylupování je nutný přesun včelstev na vzálené stanoviště(mimo dolet),alespoň po dobu jedné generace a sousedům poděkovat!
Jako včelař který se zabývá tvorbou ddělků mám tyto zkušenosti v mé doletové vzdálenosti se nachází přes 100 včelstev cizích včelařů a není problém denně přijít i o 10 mladých včelstev(10r.)
Ke krádežím dochází hlavně v odpoledních a vpodvečerních hodinách,kdy už není na květech nektar a včely slídí.
Tento příspěvek berte pouze jako informativní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55597


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590) (55592) (55595)

Teť jsi to popsal jak novinář z Novy a přec nic neřekl.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe
> Datum: 29.1.2012 18:39:46
> ----------------------------------------
> Podnože jsou obecně řečeno další vypěstované odrůdy nebo další ovocné
> druhy. Jen jsou vybírány podle jiných kritérií. V první řadě podle
> kvalitního kořenového systému a kvalitního kmene. Pro dané prostředí, od
> hluboké kvalitní na živiny bohaté obdělávané půdy po nějakou kamenitou
> chudou, přírodní trávník a podobně , od vlhké po půdu trpící občasným
> suchem. Potom podle afinity, rouby dané odrůdy se na ní musí dobře ujímat a
> v místě srůstu netrpět všelijakými poruchami. A nkonec nesmí negativně
> ovlivňovat na ní naroubovanou odrůdu. stran třeba plodnosti, vzrůstu, doby
> skladovatelnosti, odolnosti proti různým nepřiznivým vlivům. U komerčního
> prodeje sazenic je ještě třeba, aby podnože byly získatelné ve větším
> množství. Takže snadné možení třeba vegetativně řízky. V případě
> generativního množení musí být strom plodný a výsledné rostlinky jednotné
> bez ohledu na pyl, kterým byly květy opyleny. U amatérského získávání
> podnoží jsou vhodné zvláště pro horší podmínky semenáčky vyrostlé ze semene
> přímo na místě. Takové semenáčky nemají přesazováním zničený kůlovitý
> kořen, který tak dosahuje hodně hluboko a umožňuje v případě nedostatku
> čerpat z té hloubky vodu a živiny.
> Záleží druh od druhu. Jabloňové podnože jsou , pokud je mi známo, defakto
> odrůdy vlastní jabloně, třešeň se dá třeba naroubovat na višeň, mezi
> slivoněmi je několik vzájemně blízkých druhů, na které se dá roubovat,
> pokud k ní má odrůda afinitu, taky se dají naroubovat na obyčejnou trnku,
> tu lesní, ne valaškou , meruňka se vedle meruňkového semenáče dá naroubovat
> i na slivoně, myrobalán nebo semenáč renklódy či i švestky domácí, hruška
> se dá údajně naroubovat na kdouloň nebo hloh, broskev na mandloň.....
>
> Některé odrůdy na některou podnož jdou naroubovat dobře, jiné třeba velice
> špatně....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55596


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590) (55592)

Podnože jsou obecně řečeno další vypěstované odrůdy nebo další ovocné druhy. Jen jsou vybírány podle jiných kritérií. V první řadě podle kvalitního kořenového systému a kvalitního kmene. Pro dané prostředí, od hluboké kvalitní na živiny bohaté obdělávané půdy po nějakou kamenitou chudou, přírodní trávník a podobně , od vlhké po půdu trpící občasným suchem. Potom podle afinity, rouby dané odrůdy se na ní musí dobře ujímat a v místě srůstu netrpět všelijakými poruchami. A nkonec nesmí negativně ovlivňovat na ní naroubovanou odrůdu. stran třeba plodnosti, vzrůstu, doby skladovatelnosti, odolnosti proti různým nepřiznivým vlivům. U komerčního prodeje sazenic je ještě třeba, aby podnože byly získatelné ve větším množství. Takže snadné možení třeba vegetativně řízky. V případě generativního množení musí být strom plodný a výsledné rostlinky jednotné bez ohledu na pyl, kterým byly květy opyleny. U amatérského získávání podnoží jsou vhodné zvláště pro horší podmínky semenáčky vyrostlé ze semene přímo na místě. Takové semenáčky nemají přesazováním zničený kůlovitý kořen, který tak dosahuje hodně hluboko a umožňuje v případě nedostatku čerpat z té hloubky vodu a živiny.
Záleží druh od druhu. Jabloňové podnože jsou , pokud je mi známo, defakto odrůdy vlastní jabloně, třešeň se dá třeba naroubovat na višeň, mezi slivoněmi je několik vzájemně blízkých druhů, na které se dá roubovat, pokud k ní má odrůda afinitu, taky se dají naroubovat na obyčejnou trnku, tu lesní, ne valaškou , meruňka se vedle meruňkového semenáče dá naroubovat i na slivoně, myrobalán nebo semenáč renklódy či i švestky domácí, hruška se dá údajně naroubovat na kdouloň nebo hloh, broskev na mandloň.....

Některé odrůdy na některou podnož jdou naroubovat dobře, jiné třeba velice špatně....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55595


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 29. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588) (55593)

Celkem souhlasim s predchozim prispevkem,az na ty vyvijece do popelnic.Chlubime se poctem vcelaru,nekdy mam ale spis pocit,ze kdyby to par "patlu" vzdalo,prospeji vcelarstvi vic,nez kdyz drzi vcely...Co se tyce uhynu u nas,dalo by se rici 0,na podlozkach par mrtvolek,vcelstva se zdaji ve skvele kondici.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55594


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(78.102.197.133) --- 29. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588)

Dobře jim tak!!!Aerosolové vyvýječe naházet do popelnic a zaměřit se na důkladné ošetření fumigací dýmem důsledně dle metodiky!Nic to nechce,jen tohle.A nepadne nikomu nic.
Jak je to možné,že někteří mají mají na stanovištích kolem padesáti,šedesáti kil medu v průměru a druzí včelstva pět set metrů dál a tak tak že s bídou přežívají a včelstva rok co rok nahrazují??To je jen můj poznatek a raději se už ani nepodepisuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55593


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590)

Základem pro typové podnože se staly semenáče některých odrůd jabloní Jako bylo Jánče, Zelený duzén a td..Které se dříve používaly jako podnože. Ty se však projevovali různými vlastnostmi. Jelikož se objevil požadavek nastejný vzhled výpěstkú tak se v ovocmé školce East Malling v anglii ujali tohoto problému a z různých semenáčů provedli výběr 26 typů, schopných hlavně vegetativního množení a pak označených EM 1 - 26 Později výběrem z nich byly vybrány podnože M 1 a td. původní číslování bylo ponecháno. Z nich pak dalším křížením byly vpěstovány podnože typů MM 1xx.
Viz: http://www.garten.cz/a/cz/4690-podnoze-pro-ovocne-dreviny/

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe
> Datum: 29.1.2012 07:14:01
> ----------------------------------------
> Dobrý den, měl bych s dovolením otázku. Já sice neroubuji, zatím, stromky
> si kupuji už hotové. Ale zajímalo by mě to rozdělení podnoží. S označením
> se setkávám běžně a nemám problém ani s orientací, která podnož jak se
> chová a jak ovlivňuje úrodu. Ale z čeho jsou ty různé druhy podnoží
> vypěstovány?
> Semenáč je jasný a prý jako podnož pro jablka na uskladnění nic lepšího
> není. A ty ostatní bych poprosil někoho o objasnění. Děkuji.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55592


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 29. 1. 2012
Re: podnože (55589) (55590)

Podívejte např. na
http://www.zahrada.zjev.cz/jablone-podnoze.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55591


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.53.1) --- 29. 1. 2012
Re: podnože (55589)

Dobrý den, měl bych s dovolením otázku. Já sice neroubuji, zatím, stromky si kupuji už hotové. Ale zajímalo by mě to rozdělení podnoží. S označením se setkávám běžně a nemám problém ani s orientací, která podnož jak se chová a jak ovlivňuje úrodu. Ale z čeho jsou ty různé druhy podnoží vypěstovány?
Semenáč je jasný a prý jako podnož pro jablka na uskladnění nic lepšího není. A ty ostatní bych poprosil někoho o objasnění. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55590


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Tlapa (188.120.211.242) --- 28. 1. 2012
podnože

Dobrý den,se zaujetím jsem četl rozbor na téma podnože.
Pokud má někdo zájem nějaké volné podnože by byly.
Standartně děláme na M9,M26,MM106,M7,semenáč.
Přeji vše dobré-J.Tlapa-ovocná školka Vodňany.
tlapa.pepa/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55589


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 28. 1. 2012
letošní úhyny včelstev

Dobrý den vážení přátelé včelaři,máte někdo nějaké informace o letošních úhynech? Podle kamarádů jsou dost velké někomu už pala polovina včelstev.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55588


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 27. 1. 2012
Re: cukromedove testo (55571) (55577) (55578) (55579) (55581) (55583) (55584) (55585)

Jan, niečo si naznačil, ale nemenoval (máš menovať), nuž aj tak Ti odpoviem. Som rá, že robí medocukrové cesto, ale pokiaľ dáš do práškového cukru 1/5 medu, tak prevládajúcou zložkou v ceste je cukor, preto musí byť cukromedové cesto (CMC-CMT)! Ak si však myslíš, že je to tak správne, nebudem Ti brániť ako to pomenuješ.

No ak by si bol pozornejšie čítal, tak by si bol zbadal, že ja v úvode komentáru píšem o tzv. mač-i a ten sa vždy robí z kryštálového cukru. Preto v tomto prípade môžu byť kryštalky bez medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 27. 1. 2012
medocukrové těsto

Já dělám medocukrové těsto,ne cukromedové,

dělám ho poměrně málo protože je to podle mne pracné, těžké ruční míchání ( nemám míchačku) je pro oplodnáčky jež používám jen vyjimečně pro klícky s matkami. A při malérech nedostatku potravy vyjimečně.
Na jaře nepodněcuji a v podletí krmím tekutým cukrem
a tak jako pan Stonjek do něj přidávám med rozředěný asi 1:1 a horky a ohřívám i práškový cukr v troubě.

Medocukrové těsto se dělá z práčkového cukru tak že v něm nejsou krystalky . Protože je v něm med je i těsto hydroskopické přijímá vodu ze vzduchu a včela ho olizuje, nedělá si kuličku nebo krystalek aby ho mohla vynést, tak že podle mne medocukrové těsto včely nevynáší. Nechápu co to tu o vynášení píšete.

J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55586


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedove testo (55571) (55577) (55578) (55579) (55581) (55583) (55584)

Slováci to nepoužívajú, slovo "mač" ani nepoznajú, toto slovo pochádza skôr z krajín hovoriaci nemecky. Ja som to skúšal vyroniť vlani a zdalo sa mi, že to odoberajú, ale hrozí tu nebezpečenstvo, že včely kryštalky cukru, ak sú už nie obalené medom, tak ich včely vynášajú z úľa ako odpad. Včelár to ani nezbadá a teší sa, že včely to doberajú!
CMC je najlepšie, hlavne pri odložencoch, do oplodniačikov, záchrana včelstva a pod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55585


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577) (55578) (55579) (55581) (55583)

Typická ukázka, jak něco dělat složitě.Necelý kýbl cukru, co dům dá a na to nalít i kg horkého medu rozmíchaného v 1 l horké vody. no a za 24 h se jde krmit! Když je dole sucho, přidat vodu a i opačně. Jdou tím krmit i silná včelstva na zimu, když máme dost času. Slováci tomu říkají mač. Je potřeba to ale dávat do krmítek, jinak včely nepatrné% vynesou. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55584


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577) (55578) (55579) (55581)

"Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě."

Kvůli bílkovinám, měly včelám nahradit pyl. Pak se přišlo na to, že to těsto konzumují i staré létavky, kterým jsou pyl a bílkoviny na nic a u kterých ty bílkoviny podporovaly rozvoj nosematózy. Takže tyto přísady prokazatelně škodily.

Byly kdysi všelijaké domácí recepty, uveřejněné i ve Včelařství. Podle jejich autorů ovšem vždycky účinné.

Nebo se měl vařit cukr s troškou vody, voda se měla z většiny odpařit a zbylý cukr odlít a nechat ztuhnout jako pevná deska. Ideálně ve velikosti plástu, takže na jaře se to mělo strkat do úlu za okýnko místo plástu. A jak se to postupně rozpouštělo úlovou vlhkostí, včelky tekutý cukr měly odebírat.

Stará dobrá dávno překonaná minulost!!!!!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55583


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577) (55578)

Zkoušel jsem před pár dny rozemlet krystal na mlýnku na mák a jde to dobře. říkám si, že je zbytečné platit tolik peněz za moučku..
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 09:17:59
> ----------------------------------------
> ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl.
>
> pepan
>
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> > Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> > Datum: 26.1.2012 07:32:58
> > ----------------------------------------
> > Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají.
> > Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár
> > hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat
> > zchladit.
> > Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba.
> > Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.
> >
> > Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém
> > se s jednotlivými včelstvy piplat.
> > Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
> > Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství,
> > například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích
> > nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských
> > potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na
> > beton.
> >
> > Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového
> > těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55582


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577) (55578) (55579)

Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě.

pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 09:19:23
> ----------------------------------------
> "ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento
> neztvrdl."
>
> Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen
> to nesmí do zimních zásob.
>
> Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý ,
> rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a
> fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55581


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: V?ela?stv? (55572)

Jednoduše se spatlé med s mletým cukram. na dostatečně hustou hmotuReceptů je přehršel i s různými přísadami. Někdo med rozpouští úplně někdo jej jen zahřeje jen tak aby se sním dalo pracovat. je to v podstatě úplně jedno. Já osobně v době nejvaší nouze včel jim naberu kilo zpastovaného medu prdnu jim ho na rámky a basta. Dnes je to jen součástí technologie těch co zimují na ještě 7 rámcích. I oddělkům dám raděj rámek s medem než bych se patlal s těstem.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: fiala <fialjo/=/seznam.cz>
> Předmět: V?ela?stv?
> Datum: 25.1.2012 20:54:46
> ----------------------------------------
> Rád bych poznal víc názorů na cukromedové těsto,jeho složení a
> použití.děkuji
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55580


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577) (55578)

"ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl."

Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen to nesmí do zimních zásob.

Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý , rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55579


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto (55571) (55577)

ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukromedov? t?sto
> Datum: 26.1.2012 07:32:58
> ----------------------------------------
> Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají.
> Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár
> hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat
> zchladit.
> Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba.
> Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.
>
> Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém
> se s jednotlivými včelstvy piplat.
> Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
> Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství,
> například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích
> nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských
> potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na
> beton.
>
> Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového
> těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55578


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedové těsto (55571)

Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají. Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat zchladit.
Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba. Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.

Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém se s jednotlivými včelstvy piplat.
Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství, například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na beton.

Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55577


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Schmidt (e-mailem) --- 25. 1. 2012
RE: V?ela?stv? (55572)



-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
fiala
Sent: Wednesday, January 25, 2012 8:55 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: V?ela?stv?

Rád bych poznal víc názorů na cukromedové těsto,jeho složení a
použití.děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55576


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Schmidt (e-mailem) --- 25. 1. 2012
RE: V?ela?stv? (55572)

Nasyp 10 kg moučkového cukru do uzavíratelného hrnce, smíchej 1 kg tekutého
medu s 1 litrem vody, nalej na cukr a hrnec uzavři. Nic víc nemusíš dělat a
za 14 dní máš medocukrové těsto k použití.
Honza

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
fiala
Sent: Wednesday, January 25, 2012 8:55 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: V?ela?stv?

Rád bych poznal víc názorů na cukromedové těsto,jeho složení a
použití.děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55575


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 25. 1. 2012
Re: cukromedové těsto (55571)

http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=36308&

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55574


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 25. 1. 2012
Re: Včelařství (55572)

Smíchám cukr s medem napjagám to špachtlou nahoru mezi rámky a je to. Použil bych ho jen vyjímečně na záchranu včelstva bez zásob, nebo na krmení oddělku. Jako podněcování z jara to považuji za zbytečnost, nezjistil jsem žádný rozdíl mezi podněcovaným a bez. Jen práce navíc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55573


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fiala (89.102.174.245) --- 25. 1. 2012
Včelařství

Rád bych poznal víc názorů na cukromedové těsto,jeho složení a použití.děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55572


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fiala (89.102.174.245) --- 25. 1. 2012
cukromedové těsto

Můžete někdo prosím popsat výrobu.Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55571


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kucera (78.136.191.181) --- 25. 1. 2012
Motůčko

Dobrý den
o ten pohon sem výrobce motůčka také žádal ale
nešlo to.TEN jejich stroj má krátká držadla a je
na ruce dost velká zátěž.Na internetu sem objevil
e pohony určené na bycikl, je to el motor v náboji
baterie a el regulace a vyšlo to na cca 5000kc ale přesnou
adresu už nevím_?
Děda pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55570


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdenek (89.190.52.88) --- 25. 1. 2012
Re: plánek a foto (55562) (55563)

Včera jsem posílal zprávu ze seznamu, snad to došlo.
Dík.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55569


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Šíma (90.176.107.218) --- 25. 1. 2012
Re: Motůčko (55565) (55567)

Pro ty, kteří se spokojí s menší nosností rudlíku, mám typ na skládací elektrovozík. Více informací na: www.homeplus.cz.
Zdraví Vás Šíma

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55568


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 24. 1. 2012
Re: Motůčko (55565)

Zdravím všechny, kdo se u včelaření nechtějí udřít a protože tam patřím i já, tak motůčko předělané na Apík je toho výsledkem. Nechci ho vyrábět a tak všem přeji hodně úspěchů. Podle informací výrobce by koupě kola byla stejně drahá jako celé motůčko. Já potřebuji obojí! Jestli někdo dodá nějaké výrazné vylepšení, rád bych o něm věděl!
Takže hodně štěstí při odstraňování námahy, nikdo jiný to za vás neudělá a racionalizační komise při UVČSV už vůbec ne! Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55567


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gazdík Zdeněk (90.182.248.45) --- 24. 1. 2012
plánek a foto

moje adresa Zdeněk GAZDÍK Nivnice Závodí 161

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55566


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kucera (78.136.186.243) --- 24. 1. 2012
Motůčko

Ahoj Rudo
držím palce možná by ty fotky bylo jednodušší poslat
na :vcelarskeforum a nebo ty strojky vyrobit a rozeslat
na dobírku?
Deda pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55565


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Cada Vaclav (e-mailem) --- 24. 1. 2012
Re: plánek a foto (55562) (55563)

...nebylo by prosím možné poslat fotografie nebo link na stránky s
dokumentací do konference?
Děkuji
Václav Čada
> Zdenku nejde mi rozkliknout tvoje adresa,jinak není problém, pošli jí mě na
> seznam. Dík R. S.


--

---------------------------------------------------------------------
Doc. Ing. Václav Čada, CSc.
http://www.kma.zcu.cz/vcada
katedra matematiky, oddělení geomatiky
Zapadoceska univerzita E-mail:cada/=/kma.zcu.cz
Univerzitni 22 Tel: +420-377632678
306 14 Plzeň Fax: +420-377632602
---------------------------------------------------------------------

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55564


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 24. 1. 2012
Re: plánek a foto (55562)

Zdenku nejde mi rozkliknout tvoje adresa,jinak není problém, pošli jí mě na seznam. Dík R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gazdík Zdeněk (90.182.248.45) --- 23. 1. 2012
plánek a foto

Pane Stojínek,jestli můžu poprosit o foto a dokumentaci na ZDVIHÁK (motučko ? ) moc děkuji za ochotu !!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Elich (46.175.88.2) --- 23. 1. 2012
včelařská prodejna v Pardubicích

Dobrý den, včelařská prodejna v Pardubicích je již otevřena ve Štrossově ulici u nemocnice. Otevřeno mají úterý a čtvrtek od 14 do 17 hodin nebo se můžete podívat na www.trubec.cz Jsou zde komplet včelařské potřeby a další výrobky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdenek (89.190.52.88) --- 23. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528) (55552) (55553)

Jestli bych taky mohl poprosit o foto, děkuju !!!

lesoj/=/centrum.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55560


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kucera (78.136.156.203) --- 23. 1. 2012
Motůčko

Ahoj Rudo
jokubr/=/centrum.cz
deda pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55559


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.228.176) --- 23. 1. 2012
Re: Motůčko (55554) (55555) (55556) (55557)

mne tie fotky prisli..a musim priznat,prvy zdvihak z mnozstva tych ktore som videl,ma hlavu aj patu..(myslim z tych svojpomocne vyrobenych)ale inak aj to motucko,o ktorom som sa dozvedel az tu,by mi velmi pomohlo..uz mam chrobaka v hlave..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55558


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš (193.85.238.34) --- 23. 1. 2012
Re: Motůčko (55554) (55555) (55556)

Pane Stojínek, také jsem Vám minuly týden psal (jak jste mi nabídl), ale zatím nic. Pokud to budete posílat přiklepněte mne do adresáře: ales.linka/=/preciosa.com.
Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55557


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

čárlí (192.162.96.71) --- 22. 1. 2012
Re: Motůčko (55554) (55555)

Moje adresa je karel.stajer/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55556


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 22. 1. 2012
Re: Motůčko (55554)

Ahoj, pošli mě znova adresu, já smazal vše odeslané abych v tom neměl b..... . PC je zákeřná potvora, tak prosím o shovívavost. R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kucera (78.136.150.145) --- 22. 1. 2012
Motůčko

Zdravímm Rudo, mě to přišlo anglicky,já se domníval že jsi
náš??tak dík Děda Pepa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stonjek (90.179.161.201) --- 22. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528) (55552)

Pošlu, asi kombinace já a PC, není nejideálnější. R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

čárlí (192.162.96.71) --- 21. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528)

Dobrý večer Pane Stojnek.Mohl by jste mě poslat avizovanou dokumentaci včetně fotek jak nabízíte.Já Vám psal na váši adresua vrátilo se mě to jako nedoručitelné.Pošlete mě to na adresu www.karel.stajer/-/atlas.cz.Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55552


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 1. 2012
Re: opět podnože (55543) (55545) (55546) (55549) (55550)

Podnož je taky jen jabloň. Sice vybraná pro kvalitní kořenovou soustavu a kmen, ale ostatní vlastnosti jabloní má taky. Takže automaticky naroubovanou odrůdu ovlivňuje. Třeba co se týká vzrůstnosti, rannosti či pozdnosti plodů, velkou či malou plodností, odolností, možná kyselostí či sladkostí plodů... Ale cca tak v řádu procent. Rozdíl je vidět mezi dvěma jabloněmi s různou podnoží vedle sebe, jinak ne.
S nějakou zásadní deformací plodů jsem se setkal jen u skomírajících jabloní na slabě vzrůstných podnožích zasazených do nehnojených trávníků. Což odpovídá teorii virové nákazy oslabených jedinců.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka J. (94.74.233.175) --- 20. 1. 2012
Re: opět podnože (55543) (55545) (55546) (55549)

Tím "cosi" byla samozřejmě míněna jabloň, starší neidentifikovaná.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 20. 1. 2012
Re: opět podnože (55543) (55545) (55546)

Starcrimsona na "cosi" za pár let to zaplodilo. 1. rok byly malé zelené plody, 2. rok byly malé červené a oboje nepoživatelné
Nevěřím.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 20. 1. 2012
Re: op?t podnoe (55543) (55545) (55546)

Tak tohle obvykle zase způsobují virózy Staré odrůdy na ně bývaly málo citlivé. A pláňky jsou vůči ni odolnější. najcitlivější jsou na ně podnože typů AA. Pak také co na jakou podnož je opravdu velká věda.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jirka J. <berberis/=/tiscali.cz>
> Předmět: Re: op?t podnoe
> Datum: 20.1.2012 11:40:12
> ----------------------------------------
> I ty volnočasové zbytečnosti je třeba dělat s rozumem. Málokdo ví, že roub
> může získat některé vlastnosti podnože, čím výše se roubuje, tím je větší
> pravděpodobnost. Naroubujete-li nějakou vzácnou odrůdu na nějakou nahodilou
> podnož, můžete ve finále získat zpotvořence s odlišnými vlastnostmi, než
> měl ten vzácný roub. kdysi jsem narouboval Starcrimsona na "cosi" za pár
> let to zaplodilo. 1. rok byly malé zelené plody, 2. rok byly malé červené a
> oboje nepoživatelné. Pak jsem strom vykopal.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.92.1) --- 20. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528) (55536) (55538) (55542)

S originálním apiliftem nemám zkušenost, ale něco hodně podobného jsem už měl, ještě v době, kdy jsem ani nevěděl, že nějaký apilift existuje. Vyrobil jsem si to sám a jestli jsem to používal jednu sezónu tak to je moc. Pokud jsem měl vidle dole a měl naložený nějaký ten plný nástavek, tak s tím šlo jezdit v pohodě, stejně jako s běžným rudlíkem. Ale sdělávat medník nebo z vozíku už vyžadovalo trochu zabrat, aby mě to nepřevážilo dopředu. Když se to těžiště přesune od středové osy kol výše, tak už to pohodlné není vůbec.
Naopak kočovný rudlík Jana Jindry můžu doporučit. Nezvedá to nijak vysoko, ale naložit i několik plných nástavků nebo úl při kočování na vozík jde pohodlně a velká kola v terénu mají dost velkou výhodu.
A mimo jiné na stavbě se na něj vlezlo víc cihel než na kolečeko a jelo se s ním mnohem pohodlněji.
Teď jsem ve fázy, kdy zvažuji mechanickou nebo hydraulickou ruku na oje vozíku něco se i prodává za cca 5tis. Ale nemá dostatečný dosah asi jen 180 cm a já potřebuji tak 250cm.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55547


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka J. (94.74.233.175) --- 20. 1. 2012
Re: opět podnože (55543) (55545)

I ty volnočasové zbytečnosti je třeba dělat s rozumem. Málokdo ví, že roub může získat některé vlastnosti podnože, čím výše se roubuje, tím je větší pravděpodobnost. Naroubujete-li nějakou vzácnou odrůdu na nějakou nahodilou podnož, můžete ve finále získat zpotvořence s odlišnými vlastnostmi, než měl ten vzácný roub. kdysi jsem narouboval Starcrimsona na "cosi" za pár let to zaplodilo. 1. rok byly malé zelené plody, 2. rok byly malé červené a oboje nepoživatelné. Pak jsem strom vykopal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55546


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 20. 1. 2012
Re: opět podnoe (55543)

Dne Friday 20 of January 2012 10:19:50 Jirka J. napsal(a):
> Nemusíte nic amatersky roubovat, ekologické centrum Meluzína se m.j. zabývá
> i hledáním archivních odrůd ovoce a jejich opětovným rozšiřováním a tím i
> zachováním pro budoucnost. Mají již podchyceno solidní množství starých
> jabloní, hrušní a třešní. kotakt mají ec.meluzina/zav./volny.cz Sám mám u
> nich objednanou třešeň Ladeho pozdní.

No tak konkretne ty tresne - v mem okoli kdysi prosperovali lide, kteri se
specializovali na tresne, pokud jedu autem, podel silnice jsou tresne od
zacatku cervna do cervence, co strom to pomalu unikat.

Proste stejne jako se vcelarstvim - kdyz clovek nekouri, nepije , nechodi do
hospod, tak mu zbyva cas na takoveto "zbytecnosti" .



Dalsi stare odrudy maji treba na :
http://www.stareodrudy.org/cenik-odrudy.html
http://gengel.webzdarma.cz/katalog/katalog.html#11.OVOCE,%20D%C5%98EVINY|
outline
http://www.prodejstromku.cz/katalog/stare-odrudy-jablone/



--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55545


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 20. 1. 2012
Re: op?t podnoe (55543)

Děkuji za typ
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jirka J. <berberis/=/tiscali.cz>
> Předmět: op?t podnoe
> Datum: 20.1.2012 10:20:10
> ----------------------------------------
> Nemusíte nic amatersky roubovat, ekologické centrum Meluzína se m.j. zabývá
> i hledáním archivních odrůd ovoce a jejich opětovným rozšiřováním a tím i
> zachováním pro budoucnost. Mají již podchyceno solidní množství starých
> jabloní, hrušní a třešní. kotakt mají ec.meluzina/zav./volny.cz Sám mám u
> nich objednanou třešeň Ladeho pozdní.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka J. (94.74.233.175) --- 20. 1. 2012
opět podnože

Nemusíte nic amatersky roubovat, ekologické centrum Meluzína se m.j. zabývá i hledáním archivních odrůd ovoce a jejich opětovným rozšiřováním a tím i zachováním pro budoucnost. Mají již podchyceno solidní množství starých jabloní, hrušní a třešní. kotakt mají ec.meluzina/zav./volny.cz Sám mám u nich objednanou třešeň Ladeho pozdní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.98.15.77) --- 20. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528) (55536) (55538)

...mate niekto skusenosti s original apiliftom?Ake?Diky..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55542


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 1. 2012
Re: podnoe (55508) (55510) (55518) (55519) (55533) (55534) (55537) (55540)

Oprava
Major - prohledal jsem internet a našel, že je to stará anglická odrůda, která byla někdy na začátku 20 století dovezena do Slezska a odtud se rozšířila na Ostravsko.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 1. 2012
Re: podnoe (55508) (55510) (55518) (55519) (55533) (55534) (55537)

Z hodně starých odrůd můžu poslat předtím zmíněný "kožuch", potom něco jako "štrůdlák" jablka o hmotnosti běžně půl kila, potom místní ostravskou odrůdu Major a Jaderničku moravskou. Z novějších potom Parménu zlatou zimní, Jonatan, Krasokvět a snad i Sudetskou renetu , tu budu asi brzo likvidovat.
Z ranějších potom jednu starší zářijovou odrůdu , zraje cca 14 dní před hlavní sklizní, v druhé polovině září a potom ještě dvě podzimní odrůdy, jméno neznám. Potom ještě běžné odrůdy 60 a 70 let....
Pokud nemáte obavu z přenesení nějakých virů.... ale vzhledově ty jabloně vypadají normálně.
můj mail je polasek(zav)e-dnes.cz .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55540


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

iMH (192.162.96.67) --- 19. 1. 2012
teplá zima nepřeje včelám

Teplá zima nepřeje bohužel ani včelám

Dlouhé období relativně vysokých teplot může být pro letošní sezonu fatální i pro včelaře. "Teplota v úlech se zvyšuje, roztoči mají pré, přestože úl dezinfikujete, a včely pomírají," konstatuje se smutkem v hlase Dušková.

Roztoči, kterým teplo vyhovuje, včely výrazně oslabují. Jako by to nestačilo, jsou včely z nezvyklého tepla i zmatené. "Pokud začnou vylétávat už teď v lednu, nebudou mít ani sílu se do úlu vrátit, protože v tomto období nic nekvete. Takže zahynou," vidí to letos s včelami bídně zahradnice a včelařka v jedné osobě.

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/diky-teple-zime-se-snadneji-zbavite-plevelu-rika-zahradnice-p49-/hobby-zahrada.aspx?c=A120118_114018_hobby-zahrada_mce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55539


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 19. 1. 2012
Re: Motůčko (55513) (55515) (55528) (55536)

Psal jsem výrobci s myšlenou el. rudlu a posílal odkazy na apilift asi před rokem....

-----
Já jim tam psal hned jak se to dostalo do televize.
Stačila by mi verze "japonka", vidle bych si uělal.

Odpověděli že se zamyslí, ale že dvojkolku už dělají a je to pravda. Ale ta měla malý rozchod a pro mé potřeby malou stabilitu.

Toto čeká na někoho, kdo od nich koupí pohon atd a udělá k tomu stavebnici.
A v té chvíli se toho chopí oni a zlikvidují ho :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55538


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jirka (85.71.46.60) --- 19. 1. 2012
Re: podnoe (55508) (55510) (55518) (55519) (55533) (55534)

Pane Červenka, ozvěte se mi prosím na e-mail. Rouby Vám poslat můžu, ale odrůdu neurčím, nevyznám se v tom tak, abych mohl něco tvrdit. Jsou to vesměs stromy, které zbyly v ruinách po odsunutých Němcích. Jablka jsou letního charakteru, u nás ale dozrají až v září. Jedlé jsou, ale nečekejte nějakou extra třídu, zajímavé jsou hlavně tím, že v našich podmínkách vůbec plodí :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55537


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78212 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55537 do č. 55597)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu