78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55644)

Marceli,
měl bych velkou prosbu. mMohl by ses mi ozvat soukromě, měl bych ještě jednu otázku a návrh.
díky Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Marcel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 21:22:29
> ----------------------------------------
> V naší ZO Traplice to zatím odhaduji na cca 30% ztráty. Výročka ještě
> nebyla , ale některým už na podzim padly celé stanoviště. Zůstaly jen
> prázdné úly. Sám zatím žádné stráty nemám - 40 kmenových včelstev +
> 30oddělků. Jen některá včelstva opravdu na podzim dost zeslábla.
> Marcel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55646


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639)

"I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S."

Slitina potravinářský hliník se jmenuje proto potravinářský hliník, protože byla kdysi jako slitina určena k přímému styku s potravinami, kromě těch kyselých. Je to hliník s malou příměsí nějakého jiného kovu , který poněkud zvyšuje pevnost a zřejmě zvyšuje kvalitu oxidové vrstvy. Z té slitiny byly kdysi dělány ty hliníkové konve, původně určené na distribuci mléka. Taky z toho byly kdysi dělány bandasky, konvice na vaření vody, ešusy, běžné hrnce na vaření.
Nedělejme detektivku a nehledejme složitosti tam, kde nejsou. Kdyby hliníkové konve potřebovaly zevnitř kvůli bezpečnosti potravin nějaký umělý povlak, dávno by se za těch 50 let, co jsou tyto konve používány, ozval nějaký hygienik nebo někdo takový. A konve by musely být vyhozeny nebo by se vrstva v nich musela nějak obnovovat.

Eloxování je jinak proces, kterým se přirozená vrstva oxidu na kovu zesiluje a barví. Hliník je k tomu chemicky povahou svého oxidu nejvhodnější. Používá se běžně tam, kde je třeba zvýšit stálost vzhledu povrchu nebo kde je třeba odolný a barevný povrch hliníku. Třeba na všelijaké hliníkové architektonické prvky, na všemožná hliníková držadla, panely vypínačů na spotřebičích atd vystavené ohmatu, Protože elox je tvrdý a i částečně ohmataná vrstva vypadá dekorativně. Na rozdíl třeba od nalakovaného povrchu.

Nalakovat konve práškovou potravinářskou barvou se dá. A epoxid drží na hliníku ještě lépe než na oceli. Problém by byl trochu v tom, jak nalakovat vnitřek konve, protože nanášení se dělá na elektrostatickém principu, se kterým jsou uvnitř kovové nádoby potíže. A v předúpřavách před tím lakováním.
Velký problém takové konve by byl potom v obsahu kousků této barvy v medu, i když to je potravinářská barva. Zákazníkům by se kousky barvy v medu asi nelíbily. Na vybírání medu z takové konve by se tedy musely používat jedině měkké nástroje, plastové nebo případně dřevěné. V žádném případě ne kovové.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55645


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Marcel (188.120.201.253) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)

V naší ZO Traplice to zatím odhaduji na cca 30% ztráty. Výročka ještě nebyla , ale některým už na podzim padly celé stanoviště. Zůstaly jen prázdné úly. Sám zatím žádné stráty nemám - 40 kmenových včelstev + 30oddělků. Jen některá včelstva opravdu na podzim dost zeslábla.
Marcel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55644


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)

J. Burgel: "Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou."
______________________

Nezdá se mi pravděpodobné - někdy před třiceti dny byla povinnost omést podložky. Buď hromada mrtvolek upozorní na problém, anebo pokud by včelstvo uhynulo již dříve, nebude zde rozumně uspořádaná měl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55643


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55625)

J.B. všechno to jsou viry šířené, podpořené varroa roztočem. LOUPENÍ JE JEN NÁSLEDEK.

Problém je ovšem zjistit, jak moc v tom jsou viry skutečně zapojeny. To by si včelaři museli udělat rozbor a ten veterina bere, aspoň v okr. PR, pouze do 48hod. od padnutí včelstva. Což je nemožné zajistit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55642


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55640)

Já rozpouštím med v plastové nádobě 40kg pro potravinářské použití spirálou na rozpouštění medu. Dávám to rozpouštět do bedny z polystyrenu a do 24 hod. je med rozpuštěný. Pořizoval jsem si tyhle věci souběžně a na rozpouštění medu v plast. nádobách jsem se ptal a byl mi ukázán certifikát s možnostmi použití a tyto nádoby je možné, podle toho certifikátu, na rozpouštění medu používat.
Nevím jestli by bylo možné hliníkovou konev opískovat a nechat nastříkat komaxitem pro potravinářské použití. Myslím si, že čistá bílá konev, třebaže uvnitř hliník, bude mít větší důvěru.
Nerez by byl asi nejlepší, ale ta cena je na naše podmínky ještě pořád nad možnosti chovu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55641


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639)

stale ma to obchadzalo,ze sa tam nieco robi s elektrinou okolo tych kanví,ale nemal som sancu si nieco konkretne v hlave vybavit..p.Stonjek vdaka:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55640


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (90.179.161.201) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638)

I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55639


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.46) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev

J.B: Takze skladujete med v plastu i dele nez rok? No jeste se mi nestalo,ze bych med vubec skladoval dele nez pul roku,ani v lonskem medovem roce.Vanoce maximum.Navic,kdyz vidim,ze med zacina krystalizovat,radsi ho stocim do sklenic.Hodne stacim do ctyrlitrovek,jednak jsou lidi nauceni ho kupovat v takovem baleni a navic se mi med lip rozpousti.Naskladam lahve na radiator v dilne,opru kolem polystyrenove desky a na strop,a primitivni beznakladova termokomora je na svete.3 dny a med tece..Ale jinak nevidim duvod proc by se nedal med drzet v plastu z atestem dele nez rok.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55638


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55627)

Žádný med nerozpouštím všechen mám pastovaný. Převážnou část plním do skla hned, pokud ještě teče. Později pak zpastovaný za pokojové teploty jde velmi dobře ručně plnit do sklenic.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 11:55:38
> ----------------------------------------
> Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější,
> lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich
> med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.
>
> J.B.
> Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55637


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55613) (55626)

Taky přezimovaný oddělek nebo matka Takzvaně "prověřené" se také prodává podstatně dráž.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 11:50:26
> ----------------------------------------
> v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet
> kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
> J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný
> oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po
> vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá.
> Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji
> ale na jař nic neprodávám,
>
> Je všechna práce hotova a je třeba jen točit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55636


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632) (55634)

niesom v tomto prilis odbornik,ale nezda sa mi to ze by to bol len ten oxid(ale nehadam sa) potravinarsky hlinik je iny ako priemyselny,na kable,motory atd..raz mi o tom jeden pan z metalurgie od nas hovoril,ale to je uz skoro 20r,ja som vtedy ako vcelar zacinal a nepamatam si detaily:-( S hlinikom sa da carovat,dnes motorky ducati(spicka v tomto segmente)bezne pouzivaju rozety z Al..to sa pred par rokmi nikomu ani nesnivalo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55635


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632)

"konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne."

Hliníkové konve mají ochranný povlak od přírody a tím je vrstvička odolného oxidu hlinitého. Vytváří se na hliníku okamžitě. Hliník je jinak tak silně reaktivní kov, že bez této ochranné vrstvy by hliník na vzduchu korodoval a mizel doslova před očima. Proto kvasící zbytky medu působí na hliníkovou konev místně tak silně, kvašením toho zbytku vznikají všelijaké organické kyseliny, které tu ochrannou vrstvu rozpouštějí a hliník tak na tom místě koroduje do hloubky.
Je fakt, že by bylo vhodné asi s tím počítat. Vyčištěný povrch hliníku zaleštit od škrábanců a vrstvu oxidu hlinitého posílit vařící vodou nebo párou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55634


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Myši (55631)

mam podobnu skusenost ako mirek..raz tu niekto spomenul horku cokoladu ako naj navnadu..vsetky som na nu vychytal,dokonca pokus-vedla pasce s coko som polozil krajec chleba a rano mys chytena a chleba nedotknuty:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55633


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne..Na druhej strane,ak mate svoje vlastne,ktore nemenite do vykupu,tak maju hodnotu ovela vyssiu ako plastove,ktore su sice lacnejsie(skutocne?)ale zivotnostou sa hlinikovym nepriblizuju ani nahodou..ja mam plastove,lebo cca 90ks hlinikovych v takom koser stave som nemal sancu zohnat..mam aj par hlinikovych,ktore maju rv 1989 a tie su nadherne..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55632


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

mirek (88.101.35.248) --- 31. 1. 2012
Myši

K podzimu jsem na stanovišti,na zahradě každý den natahoval pasti a myši chytal.Každý den jich bylo aspoň 3-5.Po 14 dnech už nic.Do této doby mám pasti nataženy a nic.Po myších ani památky.Vyplatí se to.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55631


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623) (55624)

To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu.
Radek
J.B. Já ti nebo vám to jen doporučuji a přeji a částečně i závidím!

Já do včel také lezu i v zimě... "abych věděl", pak mě pan Menšík nařkne že čím víc se s ... tím víc smrdí. Já s tím souhlasím ale stejně jsem tam lezl, lezu a budu lézt. Včely totiž nejsou ... a i když na jaře před proletem sdmrdí jako ... nejsou ... .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55630


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Mysi a mysice (55622)

Myším a myšicím docházejí v norách jednak zásoby, jednak se během teplého a suchého podzimu pořádně namnožili. A na podzim taky nebyly podzimní deště, které spoustu z nich v norách vytopí a zlikviduje.
Tak hledají za každou cenu nějakou potravu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55629


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55621)

Jos Pr ( sorry)

Hlinikove konve jsem taky vyslal smer kovosrot,teda krom dvou,ve kterych vozim z palirny slivovici.Plastove nadoby na med,to je neco uplne jineho,navic par s pakovym ventilem na plneni medu do sklenic taky neni k zahozeni.JosPr.

J.B.
Tak že skladujete v plastu i více než rok?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55628


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620)

Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.

J.B.
Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55627


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55613)

v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá.
Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji ale na jař nic neprodávám,

Je všechna práce hotova a je třeba jen točit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55626


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)


Molčík: Takže bych to tipnul na varroázu a následnou
loupež, proto ty mrtvolky.
Takže bych to tipnul na varroázu a následnou loupež, proto ty mrtvolk
J.B. všechno to jsou viry šířené, podpořené varroa roztočem. LOUPENI JE JEN N8SLEDEK.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55625


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)

Za prvé to bylo v souvislosti s varoázou, což je dost podstatné a za druhé nevidím žádný problém nadzvednou dekl a fólii a poslechnout, zda včelstvo žije. To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 11:31:50
> ----------------------------------------
> Hubač.
> I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět
> J.B.!!!!!!Neví!!!!
> U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl.
> Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych
> tomu stejně nemohl pomoci.
> Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro
> organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět.
> Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely
> nejsou.
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55624


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609)

Hubač.
I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět
J.B.!!!!!!Neví!!!!
U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl.
Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych tomu stejně nemohl pomoci.
Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět.
Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55623


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 31. 1. 2012
Mysi a mysice

S poklesem teplot jsem zaznamenal zvyseny zajem hlodavcu prohryzat se do ulu kudy to jde,plastovym ockem,cesnem kolem pletiva nebo dnem kolem uchyceni site.Vsude trisky.Snad je to i v souvislosti s odberem meli,kdy jsem odstranil podlozky a pres sit je ul pro mysaky atraktivnejsi.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55622


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620)

Hlinikove konve jsem taky vyslal smer kovosrot,teda krom dvou,ve kterych vozim z palirny slivovici.Plastove nadoby na med,to je neco uplne jineho,navic par s pakovym ventilem na plneni medu do sklenic taky neni k zahozeni.JosPr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55621


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618)

Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 09:37:36
> ----------------------------------------
> "....konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
> _____________________
>
> Škoda, mohl jste ji nabídnout k prodeji. Těch 12Kč/kg by myslím dost
> včelařů rádo přeplatilo :o)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55620


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55617)

Já to myslel jinak
sud Na 40 kg medu (116 Kč) = 1kg medu
prodámli koev do zběru a přidám ušetřené peníze za čistící prostředky, mám peníze na ten nový sud.
Pro práci se sudem to pak vyjde nastejno.

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 09:08:46
> ----------------------------------------
> "Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a
> konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
>
> Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen
> ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca       jednoho měsíčního průměrného platu.
> Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný
> zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve
> časem pořádně zmenšily.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55619


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615)

"....konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
_____________________

Škoda, mohl jste ji nabídnout k prodeji. Těch 12Kč/kg by myslím dost včelařů rádo přeplatilo :o)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55618


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615)

"Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"

Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca jednoho měsíčního průměrného platu. Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve časem pořádně zmenšily.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55617


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55612)

Na broušení se jinak dají koupit vedle kovové vlny všelijaké brusné utěrky a podušky. Vedle obchodů s barvy a laky taky v obchodech s nádobím, v Kauflandu v příslušných regálech je takových věcí plno. Nebo v levném zboží.

Nedávno jsem koupil v sezónním výprodeji levných šuntů v levném zboží , spíš ze zvědavosti, balení asi 10 brusných podušek na nádobí. Houbička molitanu asi 4 x 8 cm a na ní zespodu nalepena brusná poduška. Zaujalo mě, že je vzhledem i barvou velice podobná brusným utěrkám, které jsme asi před 10 roky brali od firmy 3M na přebrušování barvy v lakovně. U té utěrky je proti brusnému papíru velká výhoda v tom, že má větší kapacitu.
Vyzkoušel jsem teď a skutečně hliník cídí velice dobře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55616


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614)

Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg
Tak, že z toho vyplývá že se takové pracné čištění nevyplatí. Konev + čistící prostředek a jste na nule

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 08:33:06
> ----------------------------------------
> Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic
> zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní
> hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou.
> Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je
> to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem
> nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a
> delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít.
>
> Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55615


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou.
Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít.

Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55614


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)

Zvlastni na co vsechno dokazi vcelari zimni uhyny na varoazu svalit...Bude li to takhle s nemohoucnosti vcelaru pripravit od srpna poradna a zdrava vcelstva k zazimovani,nejspis se v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55613


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.48.1) --- 30. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

V obchodech s barvy-laky jde koupit ocelová vlna na broušení. Je to hodně jemná vlna prodávana v takovém chomáči. Známí s obchodem se starožitnostmi to používá na čištění stříbra a podobného zboží.
A nebo ovčí rouno na kotouč na vrtačku nebo uhlovou brusku a brousící pastu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55612


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.48.1) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602)

My máme v ZO dva včelaře co přišly o včelstva, jeden to svedl na druhého včelaře, že mu je včely vyloupily, přišel o cca 30 včelstev a druhý našel mrtvolky v podmetu, tak říká, že mu je někdo otrávil, měl cca 15 včelstev.
Toho druhého mám cca 800m a ještě jeden včelař je mezi námi. No a já jsem měl u jednoho včelstva náhlý nárust spadu v září a na tom stanovišti co je mezi námi to bylo podobné u všech včelstev. Takže bych to tipnul na varroázu a následnou loupež, proto ty mrtvolky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55611


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 30. 1. 2012
Hliníková konev

Nevíte, čím se dá vyčistit zašlá hliníková konev

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55610


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602)

Ahoj, oceňuji, konečně někdo otevřený.... Tak se přidám. Kamarád učitel včelařství Jižní Morava přežívají asi 3 z10 včelstev a ještě slabé - důvod jeho chyba, varoáza. U mě u Pardubic zatím kusé informace od včelařů, že mají slabší včely. U mě padlo 1 včelstvo, které dlouho měnilo matku - celé podletí a nevychovaly zimující generaci. Jinak zesláblo varoázou jedno včelstvo už někdy v říjnu, zimující pouze na medu. Jinak jsou nějaké rozdíly v síle, ale většinou zdůvodnitelné: Na jednom stanovišti řádily rejsci, o víkendu jsem rozebral 2 včelstva (-3 st. teplota) jedno měnilo matku tichou výměnou v srpnu, ale už v sezóně jsem měl určité výhrady. jelikož mám tiché výměny rád, nechal jsem je, včelstvo stažené asi na 7 rámcích, ale jen 1.5 nástavku 39*17. Včelstvo vedle, taky v 5ti nástavcích, rejska jsem vyhnal a dal kus mateří mřížky do česna, akorát jsem sundal 2 nástavky a včely všude(i na zemi....hrůza). Včelstvo obsedá 3.5 NN 39*17 8-9 rámků... nádhera. Už se těším, jak mně zase někdo napíše, že to není možné a co s tím, že se stejně na jaře vyrojí. Nevyrojí a od takového bude 50-70kg +2 pěkné oddělky... Roztoči dobré, pár jsem jich našel, ale málo. U silných včelstev se může stát, že někde jeden dva zůstanou a pak při oteplení spadnou. Mírný prolet byl 31.12.2011.
I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět, protože úhyn na silnou varoázu je typický v měsících září- říjen, na jaře budou bojovat se slabochy, pokud napadení nebylo kritické. Samozřejmě bude prospěšné se podělit o informace, jak to vypadá před rozkvětem třešně...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 30.1.2012 10:03:15
> ----------------------------------------
> Také by mne zajímal vývoj úhynů.
>
> A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale
> nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
> " Leze to z každého jak z chlupaté deky. "
>
> Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně
> přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4
> uličkách.
>
> Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
> Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily
> kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by
> se toho plodu bály.)
> U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.
>
> Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších
> vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev
>
> Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na
> Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na
> podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.
>
> Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.
>
> Teplý listopad       prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu
> zásob a tím i na úhyny z hladu.
> J.B.
> Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55609


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 30. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259) (55597) (55598)

proč by to měl být problém? Mám česno 3,5 cm po celé šířce dna. Není přece problém vyrobit ze dřeva česnovou vložku. Na to stačí pila, pilka a dláto nebo ještě lépa pila se stavitelnou výškou řezu. Pak není problém průlez pro jednu včelu do vložky "vyfrézovat". U zasíťovaného dna není problém s nedostatkem vzduchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55608


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 30. 1. 2012
Odpařovač

Mám dotaz na pana Dvorského k odpařovačům Nass....Pokud si dobře pamatuji, tak před časem jste někde uváděl, že na výrobu náhradních knotů používáte pivní tácky. Lze použít livoblné, nebo se nějak liší a máte odzkoušený konkrétní druh (třeba bez potisku, nebo postisk jen z jedné strany, konkrétní výrobce a pod). Předem dík za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55607


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 30. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259) (55597) (55598)

Porad mi unika u prispevku R.Polaska zuzovani cesen u nastavkoveho ulu.Horni nastavek plny zasob,spodni plny plodu a zasobnich vencu nad plodem,vcely porad jeste v podmetu.Jake zuzovani?Co toto nesplnuje,nema narok na zazimovani.Pak nemusim mit strach,ze bude neco vyloupeno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Paprna Paprna (e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: Kyselina mraven?? (55601) (55603)

Hlavne u formidolu mosis do vcel 3 krat.

2012/1/30 <Josef.Mensik/=/seznam.cz>

> Já k velké spokojenosti používám Formidol před nasazováním medníku. Není
> třeba řešit shánění kyseliny, aplikátoru a je nato dotace. Jednoduchá
> aplikace. Výsledek je ve svém důsledku stejný. Samozřejmě patříte li mezi
> obdivovatele všeho západního tak všechno krom toho formidolu je lepší ( u
> nás máme jen blbce :-)) ).
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Hric M. <hric.m/=/seznam.cz>
> > Předmět: Kyselina mraven??
> > Datum: 30.1.2012 09:16:42
> > ----------------------------------------
> > Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval.
> > Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo
> > KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed.
> > morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely
> > venku nebili. Dík.
> >
> >
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55605


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602)

Já si myslím, že se s tím příliš patláte. Jedno rčení říká " čím víc se do hovna štárá, tím víc smrdí" Dejte jim přes zimu pohov a klid, a co nedokázalo přežít do jara, stejně nestálo za nic. Nechte taky něco na přirozeném výběru. Rozmnožujte pak s toho co vám zbylo. Jeto sice hodně zastaralá metoda ale stále ta nejlepší. Ještě mně tak napadlo kdybych chtěl rychle zvednou stavy, Tak bych asi dal přednost skupováním včelstev po těch dědulech. Určitě bych tak svýšil biodiverzitu na stanovišti mnohem lépe jak nákupem oddělků s pochybnými matkami. Pro mne je každá matka která nepřežila zimu neprověřená tudíž pochybná.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 30.1.2012 10:03:17
> ----------------------------------------
> Také by mne zajímal vývoj úhynů.
>
> A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale
> nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
> " Leze to z každého jak z chlupaté deky. "
>
> Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně
> přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4
> uličkách.
>
> Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
> Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily
> kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by
> se toho plodu bály.)
> U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.
>
> Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších
> vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev
>
> Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na
> Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na
> podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.
>
> Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.
>
> Teplý listopad       prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu
> zásob a tím i na úhyny z hladu.
> J.B.
> Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55604


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: Kyselina mraven?? (55601)

Já k velké spokojenosti používám Formidol před nasazováním medníku. Není třeba řešit shánění kyseliny, aplikátoru a je nato dotace. Jednoduchá aplikace. Výsledek je ve svém důsledku stejný. Samozřejmě patříte li mezi obdivovatele všeho západního tak všechno krom toho formidolu je lepší ( u nás máme jen blbce :-)) ).

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Hric M. <hric.m/=/seznam.cz>
> Předmět: Kyselina mraven??
> Datum: 30.1.2012 09:16:42
> ----------------------------------------
> Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval.
> Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo
> KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed.
> morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely
> venku nebili. Dík.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55603


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 30. 1. 2012
letošní úhyny včelstev

Také by mne zajímal vývoj úhynů.

A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
" Leze to z každého jak z chlupaté deky. "

Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4 uličkách.

Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by se toho plodu bály.)
U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.

Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev

Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.

Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.

Teplý listopad prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu zásob a tím i na úhyny z hladu.
J.B.
Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55602


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Hric M. (217.197.155.190) --- 30. 1. 2012
Kyselina mravenčí

Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval. Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed. morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely venku nebili. Dík.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55601


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588) (55593) (55594) (55599)

Já na jaře natřu plod a potom mě žádná kyselina mravenčí ani Gabon ( pokud jeho použití nenařídí na jaře veterina ) nezajímají. Až potom zase fumigace v říjnu. Měl či plod kontroluji jen informativně a příležitostně.

Ale na druhé straně u mně včelky ukončily plodování během listopadu, protože i přes slunečný listopad bylo u nás tak chladno, že neplodovaly. A stejně tak bylo u nás přiměřeně chladno ne neplodování v prosinci i v té první polovině ledna.
V teplejších oblastech Čech nebo na Jižní Moravě bych podle teplot tipoval, že tam včelky mohly plodovat po celou dobu až v podstatě doteď do současných mrazů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55600


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.52.1) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588) (55593) (55594)

Spíš jak je kdo na tom se spadem VD.Já jsem měsíc po odběru měli se byl dívat na podložky a u jednoho včelstva jsem našel 1ks.
V březnu to zkontroluji ještě jednou a když to bude v pohodě tak do další kontroly v květnu vydržím určitě. A potom co 14 dní spad za dva dny.
Zajímalo by mě jak jsou na tom se spadem ti co neřeší Gabon a Varidol a ošetřují jen KM. Jen pro informaci s jakými čísly vlastně v tomto období pracují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55599


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259) (55597)

Co se týká krádeží,
teď na konci ledna za třeskutého mrazu, venku je teď večer - 14 a to u nás je jen cca 4 centimetry sněhu,
stačí mít včely přiměřeně silné a v dostatečně velkých či vlastně malých úlech a přiměřeně zůžená česna a není žádný problém. I včelstvo, které mám v podletí rozebrané třeba půl hodiny a za tuto dobu jsou odkryté plásty masívně napadené zlodějkami, po složení a zavření úlu si do 15 - 30 minut udělá pořádek. Cizí včely vyžene a další do úlu nepustí.

Problém je akorát nástavkový úl. Česno ve dnu je obvykle problém zůžit na potřebnou šířku několik nebo až jednu včelu a navíc je obvykle daleko od plodu včelstva, takže ho včely špatně chrání.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55598


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stejskal (93.181.66.44) --- 29. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259)

co se týká krádeží,
pokud v okolí 1-2km nemáte kolegy včelaře,které při vytáčení medu nenapadne nic lepšího než že víčka s pláství dají na tác před česna a vytočí med skoko do poslední kapky a nenakrmí s hláškou však je léto oni si něco nasbírají,tak pak začne boj o přežití a zúžení nemá žádný význam,jelikož včely co se vrhly na zbytky medu na víčkách a donesly ho do úlu nabudí ostatní včely na vůni medu a už nehledaji květy s nektarem ale med,to samé platí o tom když nědko začne krmit cukrem (roztok)před úly.
Zúžení pomůže je pro indikaci kde se krade a kde ne.
Pokud máte podezření na krádeže,uzavřete najednou všechny česna,v úlech kde se krade začnou tuhé boje a na česně také,je to jako by jste na česno vyklopili kbelík včel,které se chtějí dostat dovnitř.Po 15 -30 min stačí česno otevřít, kde máte podezření a sledovat co se stane,včely se zběsile pohrnou ven a pokud zůstanou na česně ta jsou to domácí,ale pokud budou odlétat pryč tak sledujte kam? eventuelně do kterého úlu pokud to jsou vaše včely je dobré je odvézt na jiné vzdálené stanovište, alespoň na týden aby zapoměly cestu k úlu.V případe že to nejsou vaše včely pak je to zlé a je nutné vyklizení stanoviště na déle jak 14 i déle dnů,ptotože včely ostatních včelařú k Vám začnou chodit jak do bufetu zvlášť pokud v polovině srpna již krmíte a ostatní to nechávají až na září.pokud je krádež tichá tak to zjístíte jen takto,ale pokud přeroste v hromadnou tak k vydrancování stačí 15- 30 min a plásví je na dně úlu hromada drtiny a v úle zbyde jen pár včel zbytek odletěl se zlodějkyma.
Matka je někde na dně úlu mezi mrtvolkama a drtinou.
Pokud se vám podaří matku s pár včelami zachránit dá se utvořit oddělek a matku přidat přes klícku,ale to už je jiné téma.
Při podezření krádeže je nejlepš uzavřít česna 1/2hodiny před západem slunce a otevřít až po západu.
Včely co se vrací do úlu se usadí na úle a budou tvořit hrozen,po západu slunce až otevřete česno si nalezou dovnitř je dobré česno otevřít na maximum ,včely co u vás kradly budou odlétat domů a vaše již nikam nepoletí jen se prolétnou před úlem a vrátí se zpět.
pokud u vás dochází s soustavnému vylupování je nutný přesun včelstev na vzálené stanoviště(mimo dolet),alespoň po dobu jedné generace a sousedům poděkovat!
Jako včelař který se zabývá tvorbou ddělků mám tyto zkušenosti v mé doletové vzdálenosti se nachází přes 100 včelstev cizích včelařů a není problém denně přijít i o 10 mladých včelstev(10r.)
Ke krádežím dochází hlavně v odpoledních a vpodvečerních hodinách,kdy už není na květech nektar a včely slídí.
Tento příspěvek berte pouze jako informativní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55597


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590) (55592) (55595)

Teť jsi to popsal jak novinář z Novy a přec nic neřekl.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe
> Datum: 29.1.2012 18:39:46
> ----------------------------------------
> Podnože jsou obecně řečeno další vypěstované odrůdy nebo další ovocné
> druhy. Jen jsou vybírány podle jiných kritérií. V první řadě podle
> kvalitního kořenového systému a kvalitního kmene. Pro dané prostředí, od
> hluboké kvalitní na živiny bohaté obdělávané půdy po nějakou kamenitou
> chudou, přírodní trávník a podobně , od vlhké po půdu trpící občasným
> suchem. Potom podle afinity, rouby dané odrůdy se na ní musí dobře ujímat a
> v místě srůstu netrpět všelijakými poruchami. A nkonec nesmí negativně
> ovlivňovat na ní naroubovanou odrůdu. stran třeba plodnosti, vzrůstu, doby
> skladovatelnosti, odolnosti proti různým nepřiznivým vlivům. U komerčního
> prodeje sazenic je ještě třeba, aby podnože byly získatelné ve větším
> množství. Takže snadné možení třeba vegetativně řízky. V případě
> generativního množení musí být strom plodný a výsledné rostlinky jednotné
> bez ohledu na pyl, kterým byly květy opyleny. U amatérského získávání
> podnoží jsou vhodné zvláště pro horší podmínky semenáčky vyrostlé ze semene
> přímo na místě. Takové semenáčky nemají přesazováním zničený kůlovitý
> kořen, který tak dosahuje hodně hluboko a umožňuje v případě nedostatku
> čerpat z té hloubky vodu a živiny.
> Záleží druh od druhu. Jabloňové podnože jsou , pokud je mi známo, defakto
> odrůdy vlastní jabloně, třešeň se dá třeba naroubovat na višeň, mezi
> slivoněmi je několik vzájemně blízkých druhů, na které se dá roubovat,
> pokud k ní má odrůda afinitu, taky se dají naroubovat na obyčejnou trnku,
> tu lesní, ne valaškou , meruňka se vedle meruňkového semenáče dá naroubovat
> i na slivoně, myrobalán nebo semenáč renklódy či i švestky domácí, hruška
> se dá údajně naroubovat na kdouloň nebo hloh, broskev na mandloň.....
>
> Některé odrůdy na některou podnož jdou naroubovat dobře, jiné třeba velice
> špatně....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55596


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590) (55592)

Podnože jsou obecně řečeno další vypěstované odrůdy nebo další ovocné druhy. Jen jsou vybírány podle jiných kritérií. V první řadě podle kvalitního kořenového systému a kvalitního kmene. Pro dané prostředí, od hluboké kvalitní na živiny bohaté obdělávané půdy po nějakou kamenitou chudou, přírodní trávník a podobně , od vlhké po půdu trpící občasným suchem. Potom podle afinity, rouby dané odrůdy se na ní musí dobře ujímat a v místě srůstu netrpět všelijakými poruchami. A nkonec nesmí negativně ovlivňovat na ní naroubovanou odrůdu. stran třeba plodnosti, vzrůstu, doby skladovatelnosti, odolnosti proti různým nepřiznivým vlivům. U komerčního prodeje sazenic je ještě třeba, aby podnože byly získatelné ve větším množství. Takže snadné možení třeba vegetativně řízky. V případě generativního množení musí být strom plodný a výsledné rostlinky jednotné bez ohledu na pyl, kterým byly květy opyleny. U amatérského získávání podnoží jsou vhodné zvláště pro horší podmínky semenáčky vyrostlé ze semene přímo na místě. Takové semenáčky nemají přesazováním zničený kůlovitý kořen, který tak dosahuje hodně hluboko a umožňuje v případě nedostatku čerpat z té hloubky vodu a živiny.
Záleží druh od druhu. Jabloňové podnože jsou , pokud je mi známo, defakto odrůdy vlastní jabloně, třešeň se dá třeba naroubovat na višeň, mezi slivoněmi je několik vzájemně blízkých druhů, na které se dá roubovat, pokud k ní má odrůda afinitu, taky se dají naroubovat na obyčejnou trnku, tu lesní, ne valaškou , meruňka se vedle meruňkového semenáče dá naroubovat i na slivoně, myrobalán nebo semenáč renklódy či i švestky domácí, hruška se dá údajně naroubovat na kdouloň nebo hloh, broskev na mandloň.....

Některé odrůdy na některou podnož jdou naroubovat dobře, jiné třeba velice špatně....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55595


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 29. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588) (55593)

Celkem souhlasim s predchozim prispevkem,az na ty vyvijece do popelnic.Chlubime se poctem vcelaru,nekdy mam ale spis pocit,ze kdyby to par "patlu" vzdalo,prospeji vcelarstvi vic,nez kdyz drzi vcely...Co se tyce uhynu u nas,dalo by se rici 0,na podlozkach par mrtvolek,vcelstva se zdaji ve skvele kondici.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55594


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(78.102.197.133) --- 29. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55588)

Dobře jim tak!!!Aerosolové vyvýječe naházet do popelnic a zaměřit se na důkladné ošetření fumigací dýmem důsledně dle metodiky!Nic to nechce,jen tohle.A nepadne nikomu nic.
Jak je to možné,že někteří mají mají na stanovištích kolem padesáti,šedesáti kil medu v průměru a druzí včelstva pět set metrů dál a tak tak že s bídou přežívají a včelstva rok co rok nahrazují??To je jen můj poznatek a raději se už ani nepodepisuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55593


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 29. 1. 2012
Re: podnoe (55589) (55590)

Základem pro typové podnože se staly semenáče některých odrůd jabloní Jako bylo Jánče, Zelený duzén a td..Které se dříve používaly jako podnože. Ty se však projevovali různými vlastnostmi. Jelikož se objevil požadavek nastejný vzhled výpěstkú tak se v ovocmé školce East Malling v anglii ujali tohoto problému a z různých semenáčů provedli výběr 26 typů, schopných hlavně vegetativního množení a pak označených EM 1 - 26 Později výběrem z nich byly vybrány podnože M 1 a td. původní číslování bylo ponecháno. Z nich pak dalším křížením byly vpěstovány podnože typů MM 1xx.
Viz: http://www.garten.cz/a/cz/4690-podnoze-pro-ovocne-dreviny/

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe
> Datum: 29.1.2012 07:14:01
> ----------------------------------------
> Dobrý den, měl bych s dovolením otázku. Já sice neroubuji, zatím, stromky
> si kupuji už hotové. Ale zajímalo by mě to rozdělení podnoží. S označením
> se setkávám běžně a nemám problém ani s orientací, která podnož jak se
> chová a jak ovlivňuje úrodu. Ale z čeho jsou ty různé druhy podnoží
> vypěstovány?
> Semenáč je jasný a prý jako podnož pro jablka na uskladnění nic lepšího
> není. A ty ostatní bych poprosil někoho o objasnění. Děkuji.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55592


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 29. 1. 2012
Re: podnože (55589) (55590)

Podívejte např. na
http://www.zahrada.zjev.cz/jablone-podnoze.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55591


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.53.1) --- 29. 1. 2012
Re: podnože (55589)

Dobrý den, měl bych s dovolením otázku. Já sice neroubuji, zatím, stromky si kupuji už hotové. Ale zajímalo by mě to rozdělení podnoží. S označením se setkávám běžně a nemám problém ani s orientací, která podnož jak se chová a jak ovlivňuje úrodu. Ale z čeho jsou ty různé druhy podnoží vypěstovány?
Semenáč je jasný a prý jako podnož pro jablka na uskladnění nic lepšího není. A ty ostatní bych poprosil někoho o objasnění. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55590


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Tlapa (188.120.211.242) --- 28. 1. 2012
podnože

Dobrý den,se zaujetím jsem četl rozbor na téma podnože.
Pokud má někdo zájem nějaké volné podnože by byly.
Standartně děláme na M9,M26,MM106,M7,semenáč.
Přeji vše dobré-J.Tlapa-ovocná školka Vodňany.
tlapa.pepa/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55589


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 28. 1. 2012
letošní úhyny včelstev

Dobrý den vážení přátelé včelaři,máte někdo nějaké informace o letošních úhynech? Podle kamarádů jsou dost velké někomu už pala polovina včelstev.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55588


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turcani (94.229.32.130) --- 27. 1. 2012
Re: cukromedove testo (55571) (55577) (55578) (55579) (55581) (55583) (55584) (55585)

Jan, niečo si naznačil, ale nemenoval (máš menovať), nuž aj tak Ti odpoviem. Som rá, že robí medocukrové cesto, ale pokiaľ dáš do práškového cukru 1/5 medu, tak prevládajúcou zložkou v ceste je cukor, preto musí byť cukromedové cesto (CMC-CMT)! Ak si však myslíš, že je to tak správne, nebudem Ti brániť ako to pomenuješ.

No ak by si bol pozornejšie čítal, tak by si bol zbadal, že ja v úvode komentáru píšem o tzv. mač-i a ten sa vždy robí z kryštálového cukru. Preto v tomto prípade môžu byť kryštalky bez medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 27. 1. 2012
medocukrové těsto

Já dělám medocukrové těsto,ne cukromedové,

dělám ho poměrně málo protože je to podle mne pracné, těžké ruční míchání ( nemám míchačku) je pro oplodnáčky jež používám jen vyjimečně pro klícky s matkami. A při malérech nedostatku potravy vyjimečně.
Na jaře nepodněcuji a v podletí krmím tekutým cukrem
a tak jako pan Stonjek do něj přidávám med rozředěný asi 1:1 a horky a ohřívám i práškový cukr v troubě.

Medocukrové těsto se dělá z práčkového cukru tak že v něm nejsou krystalky . Protože je v něm med je i těsto hydroskopické přijímá vodu ze vzduchu a včela ho olizuje, nedělá si kuličku nebo krystalek aby ho mohla vynést, tak že podle mne medocukrové těsto včely nevynáší. Nechápu co to tu o vynášení píšete.

J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55586


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78554 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55586 do č. 55646)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu