78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Michal Říha (46.13.38.168) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizované pastování medu (55648)

Dobrý den, Zkonstruovali jsme zařízení na pastový med LŘ-Lankoff Říha-, není třeba mýchadlo, motor, ani 50, 100, či 150kg nádoby. Pro zájem o toto zařízení volejte tel.:775025020

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55661


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.98.12.172) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645) (55647) (55650)

Tu mnou spominanu farbu vyraba Chemolak Smolenice,Zakladnu nemam poruke,vrchna ma oznacenie u 2081(1000),farba sa vola Chemopur..odkedy ju poznam,(15r) Tak ju pouzivam namiesto syntetickych farieb(kvalita sa neda porovnat)..ten sud vyhadzovali susedia ked zomrela u nich babka,bol to original kupovany z obchodu na ten spominany ucel..(zverstvo-to je vystizne oznacenie :-) )

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55660


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Říha (46.13.38.168) --- 1. 2. 2012
návod na výrobu mezistěn

Dobrý den všem, zveřejnili jsme návod na výrobu mezistěn. Máme nové www a tak je tam spousta vychytávek z praxe spolu se zařízením a příslušenstvím. Kdo máte zájem, můžete přijet k nám do výrobny a podívat se na výrobu mezistěn. www.vceliprodukty.cz Včelí farma Říha, lisy na mezistěny tel.: 775025020 email: michal.riha/=/vceliprodukty.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55659


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648) (55649) (55657)

díky za názor, fakt jsem si to neuměl vysvětlit. Zní to pozitivně, že v tom nejsem sám...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Stonjek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Automatizovan? pastov?n? medu
> Datum: 01.2.2012 18:23:06
> ----------------------------------------
> Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač
> vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu.
> Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná
> sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do
> konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do
> sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší
> otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000.
>                              Zdraví R. Stonjek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55658


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.2) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648) (55649)

Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu. Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55657


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (80.188.97.174) --- 1. 2. 2012
Re: palubky (55651) (55652)

Jo a mimochodem , tahle firma prodává jen s velkými zadními drážkami . Na některých jsou i 3 drážky , čtvercového profilu a jdou skorem do poloviny tloušťky !!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55656


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (80.188.97.174) --- 1. 2. 2012
Re: palubky (55651) (55653)

Já tam falc používám. ˇVelkou dírou prolezou vosy mezi vnější palubku a vnitřní prkénko , vyberou polystyren a budují hnízdo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55655


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (80.188.97.174) --- 1. 2. 2012
Re: palubky (55651) (55652)

Já vím , že nemají , nebo by alespoň nemusely . Ty oboustrannéje nemají doteď. Za prvé je asi dělají ze suchého , ne "sešeného" dřeva a za druhé jsou silné - těžké , takže ty ne .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55654


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 1. 2. 2012
Re: palubky (55651)

Ja tyhle palubky pouzivam na vyrobu nastavku bezne.Zevnitr zadni drazky vcely zatmeli propolisem a zvenku sedi palubky na sobe(nepouzivam falc na nastavcich,urvat nastavky od sebe je i tak fuska).Se zadni drazkou na palubce nemam problem,uvnitr je stejne polystyrenova vypln.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55653


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(81.30.251.9) --- 1. 2. 2012
Re: palubky (55651)

Všechny palubky nemají drážkování viz. : http://www.secacz.cz/palubky/
Otázkou je kde se to dá koupit.
Tom

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55652


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (80.188.97.174) --- 1. 2. 2012
palubky

Pro výrobu nástavků potřebuji palubky. Teď ale všude prodávají jen s vyfrézovanými drážkami na zadní straně . Dřív byly alespoň malé , ale teď jsou tam jak vlezy pro čmeláky. Prý , že vyrobit palubku bez těch proříznutí nejde. Poradí mi někdo , kdo prodá , nebo vyrobí palubky s malým , nebo žádným týlním prořezem ?
pet.kozlik/=/volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55651


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645) (55647)

No, vlastně nástroje z oceli nebo nerezi by mohly při vybírání medu z hliníkové konve přidávat do medu i piliny z toho hliníku.

Co se týká rozpouštědlových barev, ještě měsíc po zatvrdnutí barvy je v hmotě barvy uzavřeno cca 1 - 3 % zbytků ředidel. Po roce je to nějak 0,1 - 0.01 % ředidel. A bývají to ty nejhůř vypařitelná ředidla s vysokým bodem varu a velkou molekulou, která často i nejvíc smrdí. Nádoby natřené zevnitř barvami je tedy třeba nechat pořádně a hodně dlouho vyvětrat. Nebo po pořádném zaschnutí protáhnout přes vysokou teplotu, co barva dovolí.

Ta polyuretanvá barva pro styk s potravinami je U 2054 z Colorlaku? Já jsem na ni taky narazil, když jsem hledal na internetu vhodné barvy, akorát nebyla nikde v provozovnách v prodeji a výrobce mi sdělil, že to je proto, že barva je určena pro průmyslové použití. Řekl bych, že tato polyuretanová barva bude na větší použití o něco lepší než epoxidová S 2321 Epolex, protože polyuretanové barvy se mnohem snadněji stříkají a mělo b být s nimi snadnější dosáhnout kvalitního vzhledu.
Bisil se mně zdá příliš měkký a má malé množství sušiny.

Hliníkovou nádobu použít na kysané zelí je zvěrstvo. Elox, pokud by tam byl, zpomalí rozpouštění toho hliníku kyselinou pouze o nějaký měsíc. Sud by musel být zevnitř natřený třeba tou polyuretanovou nebo epoxidovou barvou, pod ní příslušný základ a to všechno podle návodu pro povrchovou úpravu vnitřků pivovarnických, vinařských a podobných zařízení v tloušťce minimálně 150 mikronů. To znamená několik vrstev nátěrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55650


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648)

Ahoj, jednoduchá otázka, složitější odpověď. Sám pastuji pár metráků každý rok silnou vrtačkou a nerezovou vrtulí max 2x denně, spíš 1x. Doba závisí na tom, kdy začneš míchat, jestli již začne med krystalizovat (u řepky 1-2 týdny po vytočení dle teploty a % vody.) nebo jestli očkuješ. Pokud očkuješ, stačí 3 dny 2x denně a šup do sklenic. Kamarád má udělané zařízení z nvyhřívané nádoby, která sloužila myslím k přípravě krmení pro teleta. Přidal jenom silný motor s vrtulí. Obyčejný vypínač, občas 1-2x dneně zapne třeba na půl hodiny, vrtačkou lépe obsah promícháš, není třeba tak dlouho. Vyhřívání je výhodné, nemusí tak pospíchat se stáčením... Pokud vyhřívání nemáš a nestočíš včas, je o zábavu postaráno.
Můj závěr je ten, že pokud je člověk doma, je úplně jedno jakým způsobem to dělá, sám mívám lepší pastovaný med než ten profík a nevím proč. Velká nádoba a bez vyhřívání - nedoporučuji...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tom <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Automatizovan? pastov?n? medu
> Datum: 01.2.2012 10:12:47
> ----------------------------------------
> Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pastovacím zařízením na med - mám na
> mysli automatické míchadlo ( nádrž, elektromotor s vrtulí, časovač, popř.
> vyhřívání ). Zajímalo by mě, jak rychle dojde ke zpastování jedné dávky ve
> dnech? Osobní zkušenost mám pouze s hranolem a vrtačkou, míchám ráno,
> odpoledne, večer. Při automatickém míchání co 2 hodiny je to rychlejší
> proces oproti vrtačce a hranolu? Jakou máte zkušenost s velikostí nádrže
> 50, 100, 150 l ? a popř. vyhřívání ano či ne?
> Děkuji za odpovědi
> Tomáš
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55649


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tom (81.30.251.9) --- 1. 2. 2012
Automatizované pastování medu

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pastovacím zařízením na med - mám na mysli automatické míchadlo ( nádrž, elektromotor s vrtulí, časovač, popř. vyhřívání ). Zajímalo by mě, jak rychle dojde ke zpastování jedné dávky ve dnech? Osobní zkušenost mám pouze s hranolem a vrtačkou, míchám ráno, odpoledne, večer. Při automatickém míchání co 2 hodiny je to rychlejší proces oproti vrtačce a hranolu? Jakou máte zkušenost s velikostí nádrže 50, 100, 150 l ? a popř. vyhřívání ano či ne?
Děkuji za odpovědi
Tomáš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55648


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.98.12.172) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645)

..ale plastove ci drevenne nastroje by sa mali pouzivat aj na vyberanie medu z al kanvi ktore niesu osetrene nicim..ked u nas v 2004 zakazali pouzivat al kanvy tak jedna firma ponukala ich vylievanie epoxidom..zakladny bordovy a nan biely potravinarsky..trosku otazeli a co je horsie,kamarat ich ma a aj po 6.rokoch je v nich citit jemny chemicky zapach..mne osobne sa cisty al ovela viac pozdava nez ten epoxidovy..U nas chemolak robi farbu polyuretan 2zlozkovy,v bielom odtieni je vhodny aj na nater kanvi zvnutra..mal som s nim urobeny medomet,vyborna skusenost,po par tyzdnoch ani naznak pachu a vynikajuca odolnost..a ako Ales spomina,nater kanvi zvonka je super(ak ich nedavate do vykupu) a vyrazne zvysuje esteticku hodnotu prevadzky(videl som aj jednoducho nastreknute pekne logo cez sablonu na takychto kanvach) Extrem sa mi zdal hlinikovy eloxovany sud na kvasenie kapusty,nahnedly elox osuchany a v hliniku kratery..co ti ludia jedli v tej kapuste si ani nechcem predstavit..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55647


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55644)

Marceli,
měl bych velkou prosbu. mMohl by ses mi ozvat soukromě, měl bych ještě jednu otázku a návrh.
díky Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Marcel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 21:22:29
> ----------------------------------------
> V naší ZO Traplice to zatím odhaduji na cca 30% ztráty. Výročka ještě
> nebyla , ale některým už na podzim padly celé stanoviště. Zůstaly jen
> prázdné úly. Sám zatím žádné stráty nemám - 40 kmenových včelstev +
> 30oddělků. Jen některá včelstva opravdu na podzim dost zeslábla.
> Marcel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55646


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639)

"I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S."

Slitina potravinářský hliník se jmenuje proto potravinářský hliník, protože byla kdysi jako slitina určena k přímému styku s potravinami, kromě těch kyselých. Je to hliník s malou příměsí nějakého jiného kovu , který poněkud zvyšuje pevnost a zřejmě zvyšuje kvalitu oxidové vrstvy. Z té slitiny byly kdysi dělány ty hliníkové konve, původně určené na distribuci mléka. Taky z toho byly kdysi dělány bandasky, konvice na vaření vody, ešusy, běžné hrnce na vaření.
Nedělejme detektivku a nehledejme složitosti tam, kde nejsou. Kdyby hliníkové konve potřebovaly zevnitř kvůli bezpečnosti potravin nějaký umělý povlak, dávno by se za těch 50 let, co jsou tyto konve používány, ozval nějaký hygienik nebo někdo takový. A konve by musely být vyhozeny nebo by se vrstva v nich musela nějak obnovovat.

Eloxování je jinak proces, kterým se přirozená vrstva oxidu na kovu zesiluje a barví. Hliník je k tomu chemicky povahou svého oxidu nejvhodnější. Používá se běžně tam, kde je třeba zvýšit stálost vzhledu povrchu nebo kde je třeba odolný a barevný povrch hliníku. Třeba na všelijaké hliníkové architektonické prvky, na všemožná hliníková držadla, panely vypínačů na spotřebičích atd vystavené ohmatu, Protože elox je tvrdý a i částečně ohmataná vrstva vypadá dekorativně. Na rozdíl třeba od nalakovaného povrchu.

Nalakovat konve práškovou potravinářskou barvou se dá. A epoxid drží na hliníku ještě lépe než na oceli. Problém by byl trochu v tom, jak nalakovat vnitřek konve, protože nanášení se dělá na elektrostatickém principu, se kterým jsou uvnitř kovové nádoby potíže. A v předúpřavách před tím lakováním.
Velký problém takové konve by byl potom v obsahu kousků této barvy v medu, i když to je potravinářská barva. Zákazníkům by se kousky barvy v medu asi nelíbily. Na vybírání medu z takové konve by se tedy musely používat jedině měkké nástroje, plastové nebo případně dřevěné. V žádném případě ne kovové.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55645


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Marcel (188.120.201.253) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)

V naší ZO Traplice to zatím odhaduji na cca 30% ztráty. Výročka ještě nebyla , ale některým už na podzim padly celé stanoviště. Zůstaly jen prázdné úly. Sám zatím žádné stráty nemám - 40 kmenových včelstev + 30oddělků. Jen některá včelstva opravdu na podzim dost zeslábla.
Marcel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55644


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)

J. Burgel: "Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou."
______________________

Nezdá se mi pravděpodobné - někdy před třiceti dny byla povinnost omést podložky. Buď hromada mrtvolek upozorní na problém, anebo pokud by včelstvo uhynulo již dříve, nebude zde rozumně uspořádaná měl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55643


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55625)

J.B. všechno to jsou viry šířené, podpořené varroa roztočem. LOUPENÍ JE JEN NÁSLEDEK.

Problém je ovšem zjistit, jak moc v tom jsou viry skutečně zapojeny. To by si včelaři museli udělat rozbor a ten veterina bere, aspoň v okr. PR, pouze do 48hod. od padnutí včelstva. Což je nemožné zajistit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55642


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55640)

Já rozpouštím med v plastové nádobě 40kg pro potravinářské použití spirálou na rozpouštění medu. Dávám to rozpouštět do bedny z polystyrenu a do 24 hod. je med rozpuštěný. Pořizoval jsem si tyhle věci souběžně a na rozpouštění medu v plast. nádobách jsem se ptal a byl mi ukázán certifikát s možnostmi použití a tyto nádoby je možné, podle toho certifikátu, na rozpouštění medu používat.
Nevím jestli by bylo možné hliníkovou konev opískovat a nechat nastříkat komaxitem pro potravinářské použití. Myslím si, že čistá bílá konev, třebaže uvnitř hliník, bude mít větší důvěru.
Nerez by byl asi nejlepší, ale ta cena je na naše podmínky ještě pořád nad možnosti chovu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55641


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639)

stale ma to obchadzalo,ze sa tam nieco robi s elektrinou okolo tych kanví,ale nemal som sancu si nieco konkretne v hlave vybavit..p.Stonjek vdaka:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55640


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (90.179.161.201) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638)

I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55639


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.46) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev

J.B: Takze skladujete med v plastu i dele nez rok? No jeste se mi nestalo,ze bych med vubec skladoval dele nez pul roku,ani v lonskem medovem roce.Vanoce maximum.Navic,kdyz vidim,ze med zacina krystalizovat,radsi ho stocim do sklenic.Hodne stacim do ctyrlitrovek,jednak jsou lidi nauceni ho kupovat v takovem baleni a navic se mi med lip rozpousti.Naskladam lahve na radiator v dilne,opru kolem polystyrenove desky a na strop,a primitivni beznakladova termokomora je na svete.3 dny a med tece..Ale jinak nevidim duvod proc by se nedal med drzet v plastu z atestem dele nez rok.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55638


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55627)

Žádný med nerozpouštím všechen mám pastovaný. Převážnou část plním do skla hned, pokud ještě teče. Později pak zpastovaný za pokojové teploty jde velmi dobře ručně plnit do sklenic.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 11:55:38
> ----------------------------------------
> Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější,
> lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich
> med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.
>
> J.B.
> Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55637


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55613) (55626)

Taky přezimovaný oddělek nebo matka Takzvaně "prověřené" se také prodává podstatně dráž.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 11:50:26
> ----------------------------------------
> v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet
> kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
> J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný
> oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po
> vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá.
> Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji
> ale na jař nic neprodávám,
>
> Je všechna práce hotova a je třeba jen točit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55636


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632) (55634)

niesom v tomto prilis odbornik,ale nezda sa mi to ze by to bol len ten oxid(ale nehadam sa) potravinarsky hlinik je iny ako priemyselny,na kable,motory atd..raz mi o tom jeden pan z metalurgie od nas hovoril,ale to je uz skoro 20r,ja som vtedy ako vcelar zacinal a nepamatam si detaily:-( S hlinikom sa da carovat,dnes motorky ducati(spicka v tomto segmente)bezne pouzivaju rozety z Al..to sa pred par rokmi nikomu ani nesnivalo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55635


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632)

"konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne."

Hliníkové konve mají ochranný povlak od přírody a tím je vrstvička odolného oxidu hlinitého. Vytváří se na hliníku okamžitě. Hliník je jinak tak silně reaktivní kov, že bez této ochranné vrstvy by hliník na vzduchu korodoval a mizel doslova před očima. Proto kvasící zbytky medu působí na hliníkovou konev místně tak silně, kvašením toho zbytku vznikají všelijaké organické kyseliny, které tu ochrannou vrstvu rozpouštějí a hliník tak na tom místě koroduje do hloubky.
Je fakt, že by bylo vhodné asi s tím počítat. Vyčištěný povrch hliníku zaleštit od škrábanců a vrstvu oxidu hlinitého posílit vařící vodou nebo párou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55634


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Myši (55631)

mam podobnu skusenost ako mirek..raz tu niekto spomenul horku cokoladu ako naj navnadu..vsetky som na nu vychytal,dokonca pokus-vedla pasce s coko som polozil krajec chleba a rano mys chytena a chleba nedotknuty:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55633


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne..Na druhej strane,ak mate svoje vlastne,ktore nemenite do vykupu,tak maju hodnotu ovela vyssiu ako plastove,ktore su sice lacnejsie(skutocne?)ale zivotnostou sa hlinikovym nepriblizuju ani nahodou..ja mam plastove,lebo cca 90ks hlinikovych v takom koser stave som nemal sancu zohnat..mam aj par hlinikovych,ktore maju rv 1989 a tie su nadherne..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55632


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

mirek (88.101.35.248) --- 31. 1. 2012
Myši

K podzimu jsem na stanovišti,na zahradě každý den natahoval pasti a myši chytal.Každý den jich bylo aspoň 3-5.Po 14 dnech už nic.Do této doby mám pasti nataženy a nic.Po myších ani památky.Vyplatí se to.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55631


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623) (55624)

To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu.
Radek
J.B. Já ti nebo vám to jen doporučuji a přeji a částečně i závidím!

Já do včel také lezu i v zimě... "abych věděl", pak mě pan Menšík nařkne že čím víc se s ... tím víc smrdí. Já s tím souhlasím ale stejně jsem tam lezl, lezu a budu lézt. Včely totiž nejsou ... a i když na jaře před proletem sdmrdí jako ... nejsou ... .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55630


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Mysi a mysice (55622)

Myším a myšicím docházejí v norách jednak zásoby, jednak se během teplého a suchého podzimu pořádně namnožili. A na podzim taky nebyly podzimní deště, které spoustu z nich v norách vytopí a zlikviduje.
Tak hledají za každou cenu nějakou potravu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55629


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55621)

Jos Pr ( sorry)

Hlinikove konve jsem taky vyslal smer kovosrot,teda krom dvou,ve kterych vozim z palirny slivovici.Plastove nadoby na med,to je neco uplne jineho,navic par s pakovym ventilem na plneni medu do sklenic taky neni k zahozeni.JosPr.

J.B.
Tak že skladujete v plastu i více než rok?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55628


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620)

Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.

J.B.
Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55627


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55613)

v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá.
Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji ale na jař nic neprodávám,

Je všechna práce hotova a je třeba jen točit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55626


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)


Molčík: Takže bych to tipnul na varroázu a následnou
loupež, proto ty mrtvolky.
Takže bych to tipnul na varroázu a následnou loupež, proto ty mrtvolk
J.B. všechno to jsou viry šířené, podpořené varroa roztočem. LOUPENI JE JEN N8SLEDEK.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55625


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)

Za prvé to bylo v souvislosti s varoázou, což je dost podstatné a za druhé nevidím žádný problém nadzvednou dekl a fólii a poslechnout, zda včelstvo žije. To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 31.1.2012 11:31:50
> ----------------------------------------
> Hubač.
> I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět
> J.B.!!!!!!Neví!!!!
> U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl.
> Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych
> tomu stejně nemohl pomoci.
> Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro
> organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět.
> Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely
> nejsou.
> J.B.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55624


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609)

Hubač.
I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět
J.B.!!!!!!Neví!!!!
U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl.
Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych tomu stejně nemohl pomoci.
Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět.
Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55623


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 31. 1. 2012
Mysi a mysice

S poklesem teplot jsem zaznamenal zvyseny zajem hlodavcu prohryzat se do ulu kudy to jde,plastovym ockem,cesnem kolem pletiva nebo dnem kolem uchyceni site.Vsude trisky.Snad je to i v souvislosti s odberem meli,kdy jsem odstranil podlozky a pres sit je ul pro mysaky atraktivnejsi.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55622


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620)

Hlinikove konve jsem taky vyslal smer kovosrot,teda krom dvou,ve kterych vozim z palirny slivovici.Plastove nadoby na med,to je neco uplne jineho,navic par s pakovym ventilem na plneni medu do sklenic taky neni k zahozeni.JosPr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55621


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618)

Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Martin <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 09:37:36
> ----------------------------------------
> "....konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
> _____________________
>
> Škoda, mohl jste ji nabídnout k prodeji. Těch 12Kč/kg by myslím dost
> včelařů rádo přeplatilo :o)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55620


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55617)

Já to myslel jinak
sud Na 40 kg medu (116 Kč) = 1kg medu
prodámli koev do zběru a přidám ušetřené peníze za čistící prostředky, mám peníze na ten nový sud.
Pro práci se sudem to pak vyjde nastejno.

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 09:08:46
> ----------------------------------------
> "Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a
> konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
>
> Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen
> ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca       jednoho měsíčního průměrného platu.
> Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný
> zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve
> časem pořádně zmenšily.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55619


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615)

"....konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
_____________________

Škoda, mohl jste ji nabídnout k prodeji. Těch 12Kč/kg by myslím dost včelařů rádo přeplatilo :o)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55618


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615)

"Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"

Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca jednoho měsíčního průměrného platu. Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve časem pořádně zmenšily.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55617


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55612)

Na broušení se jinak dají koupit vedle kovové vlny všelijaké brusné utěrky a podušky. Vedle obchodů s barvy a laky taky v obchodech s nádobím, v Kauflandu v příslušných regálech je takových věcí plno. Nebo v levném zboží.

Nedávno jsem koupil v sezónním výprodeji levných šuntů v levném zboží , spíš ze zvědavosti, balení asi 10 brusných podušek na nádobí. Houbička molitanu asi 4 x 8 cm a na ní zespodu nalepena brusná poduška. Zaujalo mě, že je vzhledem i barvou velice podobná brusným utěrkám, které jsme asi před 10 roky brali od firmy 3M na přebrušování barvy v lakovně. U té utěrky je proti brusnému papíru velká výhoda v tom, že má větší kapacitu.
Vyzkoušel jsem teď a skutečně hliník cídí velice dobře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55616


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614)

Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg
Tak, že z toho vyplývá že se takové pracné čištění nevyplatí. Konev + čistící prostředek a jste na nule

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Hlin?kov? konev
> Datum: 31.1.2012 08:33:06
> ----------------------------------------
> Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic
> zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní
> hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou.
> Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je
> to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem
> nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a
> delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít.
>
> Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55615


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou.
Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít.

Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55614


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)

Zvlastni na co vsechno dokazi vcelari zimni uhyny na varoazu svalit...Bude li to takhle s nemohoucnosti vcelaru pripravit od srpna poradna a zdrava vcelstva k zazimovani,nejspis se v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55613


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.48.1) --- 30. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)

V obchodech s barvy-laky jde koupit ocelová vlna na broušení. Je to hodně jemná vlna prodávana v takovém chomáči. Známí s obchodem se starožitnostmi to používá na čištění stříbra a podobného zboží.
A nebo ovčí rouno na kotouč na vrtačku nebo uhlovou brusku a brousící pastu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55612


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (89.24.48.1) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602)

My máme v ZO dva včelaře co přišly o včelstva, jeden to svedl na druhého včelaře, že mu je včely vyloupily, přišel o cca 30 včelstev a druhý našel mrtvolky v podmetu, tak říká, že mu je někdo otrávil, měl cca 15 včelstev.
Toho druhého mám cca 800m a ještě jeden včelař je mezi námi. No a já jsem měl u jednoho včelstva náhlý nárust spadu v září a na tom stanovišti co je mezi námi to bylo podobné u všech včelstev. Takže bych to tipnul na varroázu a následnou loupež, proto ty mrtvolky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55611


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ali a miri (217.197.33.122) --- 30. 1. 2012
Hliníková konev

Nevíte, čím se dá vyčistit zašlá hliníková konev

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55610


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602)

Ahoj, oceňuji, konečně někdo otevřený.... Tak se přidám. Kamarád učitel včelařství Jižní Morava přežívají asi 3 z10 včelstev a ještě slabé - důvod jeho chyba, varoáza. U mě u Pardubic zatím kusé informace od včelařů, že mají slabší včely. U mě padlo 1 včelstvo, které dlouho měnilo matku - celé podletí a nevychovaly zimující generaci. Jinak zesláblo varoázou jedno včelstvo už někdy v říjnu, zimující pouze na medu. Jinak jsou nějaké rozdíly v síle, ale většinou zdůvodnitelné: Na jednom stanovišti řádily rejsci, o víkendu jsem rozebral 2 včelstva (-3 st. teplota) jedno měnilo matku tichou výměnou v srpnu, ale už v sezóně jsem měl určité výhrady. jelikož mám tiché výměny rád, nechal jsem je, včelstvo stažené asi na 7 rámcích, ale jen 1.5 nástavku 39*17. Včelstvo vedle, taky v 5ti nástavcích, rejska jsem vyhnal a dal kus mateří mřížky do česna, akorát jsem sundal 2 nástavky a včely všude(i na zemi....hrůza). Včelstvo obsedá 3.5 NN 39*17 8-9 rámků... nádhera. Už se těším, jak mně zase někdo napíše, že to není možné a co s tím, že se stejně na jaře vyrojí. Nevyrojí a od takového bude 50-70kg +2 pěkné oddělky... Roztoči dobré, pár jsem jich našel, ale málo. U silných včelstev se může stát, že někde jeden dva zůstanou a pak při oteplení spadnou. Mírný prolet byl 31.12.2011.
I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět, protože úhyn na silnou varoázu je typický v měsících září- říjen, na jaře budou bojovat se slabochy, pokud napadení nebylo kritické. Samozřejmě bude prospěšné se podělit o informace, jak to vypadá před rozkvětem třešně...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 30.1.2012 10:03:15
> ----------------------------------------
> Také by mne zajímal vývoj úhynů.
>
> A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale
> nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
> " Leze to z každého jak z chlupaté deky. "
>
> Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně
> přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4
> uličkách.
>
> Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
> Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily
> kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by
> se toho plodu bály.)
> U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.
>
> Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších
> vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev
>
> Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na
> Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na
> podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.
>
> Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.
>
> Teplý listopad       prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu
> zásob a tím i na úhyny z hladu.
> J.B.
> Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55609


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 30. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259) (55597) (55598)

proč by to měl být problém? Mám česno 3,5 cm po celé šířce dna. Není přece problém vyrobit ze dřeva česnovou vložku. Na to stačí pila, pilka a dláto nebo ještě lépa pila se stavitelnou výškou řezu. Pak není problém průlez pro jednu včelu do vložky "vyfrézovat". U zasíťovaného dna není problém s nedostatkem vzduchu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55608


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.25) --- 30. 1. 2012
Odpařovač

Mám dotaz na pana Dvorského k odpařovačům Nass....Pokud si dobře pamatuji, tak před časem jste někde uváděl, že na výrobu náhradních knotů používáte pivní tácky. Lze použít livoblné, nebo se nějak liší a máte odzkoušený konkrétní druh (třeba bez potisku, nebo postisk jen z jedné strany, konkrétní výrobce a pod). Předem dík za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55607


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.33) --- 30. 1. 2012
Re: oddělek na suchu (46255) (46259) (55597) (55598)

Porad mi unika u prispevku R.Polaska zuzovani cesen u nastavkoveho ulu.Horni nastavek plny zasob,spodni plny plodu a zasobnich vencu nad plodem,vcely porad jeste v podmetu.Jake zuzovani?Co toto nesplnuje,nema narok na zazimovani.Pak nemusim mit strach,ze bude neco vyloupeno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Paprna Paprna (e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: Kyselina mraven?? (55601) (55603)

Hlavne u formidolu mosis do vcel 3 krat.

2012/1/30 <Josef.Mensik/=/seznam.cz>

> Já k velké spokojenosti používám Formidol před nasazováním medníku. Není
> třeba řešit shánění kyseliny, aplikátoru a je nato dotace. Jednoduchá
> aplikace. Výsledek je ve svém důsledku stejný. Samozřejmě patříte li mezi
> obdivovatele všeho západního tak všechno krom toho formidolu je lepší ( u
> nás máme jen blbce :-)) ).
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Hric M. <hric.m/=/seznam.cz>
> > Předmět: Kyselina mraven??
> > Datum: 30.1.2012 09:16:42
> > ----------------------------------------
> > Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval.
> > Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo
> > KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed.
> > morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely
> > venku nebili. Dík.
> >
> >
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55605


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602)

Já si myslím, že se s tím příliš patláte. Jedno rčení říká " čím víc se do hovna štárá, tím víc smrdí" Dejte jim přes zimu pohov a klid, a co nedokázalo přežít do jara, stejně nestálo za nic. Nechte taky něco na přirozeném výběru. Rozmnožujte pak s toho co vám zbylo. Jeto sice hodně zastaralá metoda ale stále ta nejlepší. Ještě mně tak napadlo kdybych chtěl rychle zvednou stavy, Tak bych asi dal přednost skupováním včelstev po těch dědulech. Určitě bych tak svýšil biodiverzitu na stanovišti mnohem lépe jak nákupem oddělků s pochybnými matkami. Pro mne je každá matka která nepřežila zimu neprověřená tudíž pochybná.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: leton? ?hyny v?elstev
> Datum: 30.1.2012 10:03:17
> ----------------------------------------
> Také by mne zajímal vývoj úhynů.
>
> A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale
> nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
> " Leze to z každého jak z chlupaté deky. "
>
> Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně
> přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4
> uličkách.
>
> Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
> Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily
> kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by
> se toho plodu bály.)
> U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.
>
> Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších
> vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev
>
> Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na
> Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na
> podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.
>
> Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.
>
> Teplý listopad       prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu
> zásob a tím i na úhyny z hladu.
> J.B.
> Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55604


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 30. 1. 2012
Re: Kyselina mraven?? (55601)

Já k velké spokojenosti používám Formidol před nasazováním medníku. Není třeba řešit shánění kyseliny, aplikátoru a je nato dotace. Jednoduchá aplikace. Výsledek je ve svém důsledku stejný. Samozřejmě patříte li mezi obdivovatele všeho západního tak všechno krom toho formidolu je lepší ( u nás máme jen blbce :-)) ).

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Hric M. <hric.m/=/seznam.cz>
> Předmět: Kyselina mraven??
> Datum: 30.1.2012 09:16:42
> ----------------------------------------
> Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval.
> Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo
> KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed.
> morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely
> venku nebili. Dík.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55603


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Burgel (82.113.48.14) --- 30. 1. 2012
letošní úhyny včelstev

Také by mne zajímal vývoj úhynů.

A proto jsem se ptal ve vlastní Z organizaci a vedlejší Z organizaci ale nic konkrátního jsem se nedozvěděl.
" Leze to z každého jak z chlupaté deky. "

Začnu u sebe, 25 včelstev,Praha, přez poměrně vysoké spady roztočů průměrně přes 1000 mi nic nepadlo ale asi čtvrtina včelstev zeslábla a sedí na 4 uličkách.

Nejbližšímu kolegovi postupně se vytratilo z 34 včelstev 14 včelstev.
Jeho poslední komentář asi před týdnem : u dvou včelstev včely opustily kroužek vybíhajícího plodu a hrstka se jich přesunula ke stropu.( jako by se toho plodu bály.)
U dalších členů naší ZO odešlo asi 1-2 včelstva z pěti.

Na schůzi vedlejší organizace jsem se dozvěděl o uhynech z dalších vedlejších organizací a to počty 2x50 včelstev

Objednával si u mne 20 oddělků včelař kterému padlo 100 včelstev na Havličko-brodsku. Když jsem se ptal zda na varoazu řekl že né že mu na podložce zůstaly mrtvé včely, že to byla asi otrava.

Mimo vlastní organizace jsou to však jen nepotvrzené nepřesné informace.

Teplý listopad prosinec a polovina ledna bude mít vliv na vyšší spotřeu zásob a tím i na úhyny z hladu.
J.B.
Do jara se asi nic přesného nemůžeme dovědět.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55602


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Hric M. (217.197.155.190) --- 30. 1. 2012
Kyselina mravenčí

Zdravím. Chtěl bych na jaře přeléčit KM, nikdy jsem kyselinu nepoužíval. Proto prosím o radu. Použit KM 65% a akrátkodobý odpařovač-houbičky, nebo KM 85% a dlouhodobý odpařovač.Kdo má skušenost, poraďte. U nás střed. morava od konce října zima po celou dobu, nejvíce 5 stupňů, plus. Včely venku nebili. Dík.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55601


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78554 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55601 do č. 55661)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu