78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jiří Vávra --- 1. 9. 2004
Evidence včelařů

Může mi někdo z Vás vysvětlit proč mám podávat informace o sobě( rodné číslo ,IČO) k dispozici Českomoravské společnosti chovatelů a.s., když všechny statistické údaje o mém včelaření dostává Český svaz včelařů, prostřednictvím hlášení základní organizace ČSV. Rovněž v žádosti o dotace jsou potřebné údaje uvedeny. Kdo pověřil akciovou společnost sběrem osobních údajů včelařů??.Co vy na to. Není to v rozporu s ochranou osobních dat.???

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7070


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med (7063)

Již jednou jsem tady popisoval svůj stroj na pastování jehož podstatou je
otáčení ležatě položené hliníkové konve několikrát za den, vždy o 1/4 až 1/2
otáčky . Konev musí být ale naplněna nejvýše z do 2/3 objemu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Pavel Hrabak" <hrabakp/=/aquatest.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:35 AM
Subject: Re: Pastovaný med


> Má letošní zkušenost s výrobou pastovaného medu:
> konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na
> sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM
> Subject: Pastovaný med
>
>
> > Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho
> > výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila
> > tak, jak bych chtěl.
> > Děkuji za odpověď.
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7069


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel --- 1. 9. 2004
RE: krmení na zimu

Letos mám už jen tyto úly. Krmím 15 kg na včelstvo, na jaře jim vždy něco zbyde na rozjezd, není pak nutné podněcování.
(Informace teď už možná neaktuální, ale 14 dnů jsem nebyl v konferenci.)
Pavel

> Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tenkostěnnými úly od p. kolomého.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7068


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina --- 1. 9. 2004
Re: Strupkova folie v zime (7065)

Rámky možná taky.
Spíš se má za to, že se na ní bude srážet voda, kteru vydýchají včely a že
by mohla kapat do zimního chumáče.
Já osobně vystřihuju na zimu pod fólii čtverec z tvrdého vlnitého papíru, co
se z něj dělají pevné krabice na zasílání zboží. Odkoukal jsem to od jednoho
profesionálního včelaře.
Musím říct, že když tu vložku zjara vyndám, tak je většinou mokrá.
Masákne vydýchanou metabolickou sraženou páru. Ale na jaře vodu ze strůpku
můžou včely využít k přilepšení, když začnou plodovat a mají potřebu vodu
přijímat. Okolo nechávám tak centák mezi stěnami nástavku mezeru.
Určitě to ale potom zjara nenahradí veškerou potřebu vody.
Vím že včelaři neprodyšný strůpek odstraňují, a dávají místo něj prodyšnou
tkaninu. Pytel apod.

Asi na to bude víc názorů. Nevím co je lepší. Ten pytel asi taky navlhne.
Ale s tím zkušenost nemám.

Prima den a zdravé včely.
Arnošt

----- Original Message -----
From: "Pavel Dvořáček" <paveldvoracek/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:11 AM
Subject: Strupkova folie v zime


Dotaz. Je vhodne nechat na strupku folii z PVC i v zimnim obdobi? Nebudou
plesnivet ramky ? Jak to je ? Dekuji za odpoved.
Pavel Dvořáček

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7067


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Hrabak --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med (7063)

Má letošní zkušenost s výrobou pastovaného medu:
konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na
sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.

----- Original Message -----
From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM
Subject: Pastovaný med


> Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho
> výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila
> tak, jak bych chtěl.
> Děkuji za odpověď.
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7066


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Dvořáček --- 1. 9. 2004
Strupkova folie v zime

Dotaz. Je vhodne nechat na strupku folii z PVC i v zimnim obdobi? Nebudou plesnivet ramky ? Jak to je ? Dekuji za odpoved.
Pavel Dvořáček

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7065


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...

http://www.imkerei-hindemith.de/honigkeller.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7064


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stojan Petr --- 1. 9. 2004
Pastovaný med

Prosím o zaslání zkušeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho výrobu. Dle vlastních zkušeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila tak, jak bych chtěl.
Děkuji za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 1. 9. 2004
Re: Prirezy (7048) (7049) (7052) (7055) (7061)

> Jen boky, které se dělají na hoblovce ze dvou kusů a potom se rozříznou.

Udělá se dvojnásobná délka boční loučky 35x10 mm. Z obou stran se na hoblovce třeba i po více kusech ohoblují konce na šířku 28 mm. Je to hlavně z bezpečnostních důvodů. Potom se loučka rozřízne v polovině na dva kusy.
S tou pevností může mít př. Čermák pravdu. Včelařím v tomto systému teprve třetí rok. Zatím bez prblémů.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7062


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol --- 1. 9. 2004
Re: Prirezy (7048) (7049) (7052) (7055)

Šlo mi spíše o tuto část -

> Jen boky, které se dělají na hoblovce ze dvou kusů a potom se rozříznou.


mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 1. 9. 2004
Re: stáčírna medu (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

Eu je řízeno úředníky. Tipuji, že současné hygienické předpisy pro stáčírny
medu vznikly tak, že úředníci Eu předali našim úředníkům směrnice, jak by
měla ideální stáčírna vypadat. A naši úředníci vzali nejvyšší stupeň
ideálnosti a udělali podle něho naše hygienické předpisy. Úředník má totiž
jednu typickou vlastnost, pokud není usměrňován obyčejnými lidmi z oboru, je
schopen v relativně krátké době svými předpisy činnost v tomto oboru
prakticky znemožnit. Je třeba se proto ozývat, a to na těch správných
místech. Nejlepší pozici na to ale mají funkcionáři svazu včelařů.

Je ale docela možné, že projekt takové stáčírny i při současných předpisech
by byl životaschopný. To se nezjistí nikdy dříve, dokud se to prakticky
nevyzkouší. Důležitá by byla asi propagace stáčírny, aspoň ze začátku.

Každopádně v současné nabídce medu je něco jako určitá díra. Na jedné straně
je to med ze supermarketů, který je kdovíodkud z republiky nebo Eu a navíc
je do něho přimícháván čínský, nebo jiný med, aby se snížila jeho cena a na
druhé straně med od místních včelařů, který je prokazatelně z místa, ale
balení, kvalita medu atd je kolísavá a silně závisí na včelaři. Určitá
překážka je taky to, že kupující musí zajít až ke včelaři domů, pokud ten
med chce a prodej ve stánku je synonymem prodeje něčeho podřadného. Stáčírny
by umožnily nabídnout med v profesionálním balení a úpravě v místě vzniku
toho medu, zvýšit nabídku medů a tím zvýšit i jeho spotřebu. Proto je třeba
se ozývat, aby ty stáčírny vznikly. Jinak to může třeba dopadnout tak, že
naopak bude zakázán prodej medu "ze dvora", pak by pro včelaře vedle
spotřeby v rodině byla jediná možnost výkupci medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Nezbeda Martin ( alias NezMar )" <nezmart/=/quick.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 10:52 PM
Subject: Re: stáčírna medu


> Realita ?
>
> 1)
> Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
> Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
> podle těchto norem.
> Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme !
...
> 2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
> krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )
>
> Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
> nemusí.
>
> Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že
utratíme
> i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
> drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
> ...to je realita
>
> Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
> včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
> odejmout při falšování medu, neléčení apod.
> To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český
úředník
> ? Je to taky jen další utopie

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
výkupci v EU (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

opravdu tu nikdo neví o nějakém seriozním výkupci v zahraničí ? ( kontakt )
jde mi o reálný obchod ( v tuto chvíli asi necelých 6 tun medu )


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 31. 8. 2004
Re: stáčírna medu (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

Realita ?

1)
Byl někdo tehdy v Nasavrkách - seminář o EU ?
Byl tam jeden mladý včelař - chtěl udělat věci za dost - udělal stáčírnu
podle těchto norem.
Popisoval jak k němu přijel němec a podivoval se - to mi mít nemusíme ! ...
2) Známý vyprávěl o tom jak ve Švýcarsku vařili marmeládu na dvoře a pak v
krámku bez obav prodávali. ( Není v EU vím )

Je divné když se po nás "dupe" abychom měli všichni všechno a jiní to mít
nemusí.

Stáčírna pro malovčelaře je nesmysl. Svazová též. Dopadne to tak že utratíme
i to málo peněz co máme za něco co potřebujeme jen formálně a pak budou
drobní včelaři nakupovat "papír"- potvrzení, že to stočili v této stáčírně
...to je realita

Mám jinou představu - jakousi licenci včelaře. Tj. něco co by umožnilo
včelařit jen lidem co léčí, dodržují higienu práce apod. Něco co se dá
odejmout při falšování medu, neléčení apod.
To co prostě degraduje práci nás všech. Ale kdo by ji dával ? český úředník
? Je to taky jen další utopie


----- Original Message -----
From: "Radim Polášek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 2:00 PM
Subject: stáčírna medu


> Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
> tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby
se
> dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
> kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
> čistých sklenic nebo jiných obalů.
>
> Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
> medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude
nalévat
> med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.
>
> Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
> dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
> výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
> obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla
by
> to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
> chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.
>
> Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
> předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
> pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo
třeba
> 15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a
peníze,
> by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
> úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
> mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
> garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát
atd
> a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
> tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
> pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na
rozdíl
> od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
> na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.
>
> Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
> medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a
lípového
> nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým
jménem
> by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
> zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná
tak
> okolo 10 kč za kilo naplněného medu.
>
> R. Polášek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Čermák K . --- 31. 8. 2004
Re: Prirezy (7048) (7049) (7052) (7055)

> V originále je v boční loučce vyfrézování pro horní loučku a pro dolní.
> Loučky do vybrání zapadnou a ještě je lepí. Př. Zelený to tak taky dělá.
> Podle mne je to zbytečné.

Není to tak úplně zbytečné. Záleží na více věcech. Když např. včely hodně
tmelí a rámky jsou v nástavcích i několik let, potom při manipulaci s rámky
pomocí rozpěráku se někdy málo pevný rámek rozpojí. Pokud je rámek v rozích
pevnější (zapuštěná horní nebo i dolní loučka do bočních), je rámek znatelně
pevnější. Pokud máme v provozu nové nástavky a rámky, tento problém si ani
neuvědomíme. Ve vícenást. úlu mám plásty v provozu cca 5-6 let, než je
vyvařím a rámky očistím od nahromaděného propolisu - tyto starší tedy v
nástavcích více drží a snáz se mohou rozbít hlavně při spojení na "tupo".
Pevnost rámků v rozích ovšem závisí i na druhu dřeva použitého na zhotovení
rámků (lípa je dobrá, topol je měkší a méně pevný) a velikosti hřebíků na
jejich sbití (vyhovují 32x18, tenší ne).
Jistě je to i otázka počtu ošetřovaných včelstev a tedy času na práci s
nimi - kdo má 10 včelstev, jistě udržuje rámky a drážky nástavků více bez
propolisu, kdo má 100 nebo 200 včelstev, nemá na to čas a každá nepevnost
rámku při práci ve včelách je zdržování a komplikace ...

K. Čermák

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7057


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 31. 8. 2004
Antwort: Prirezy


Na vyrobu prĂ­rezov ti staci aj maly cirkular. Prirezy mozu byt "obycajne" a
tie ta vyjdu cca 5 Sk / cena vyrobnych nakladov / ale aj kadejake
zafrezovane - napr. so zapustenou hornou latkou, zapustenou dolnou latkou s
predvrtanymi dierami, s nastrielanymi sponkami pripadne aj nadratkovane.
Toto vsetko zvysuje cenu. Osobne si myslim ze pokial si donesies k
najblizsiemu stolarovi jednu sadu latiek ako predlohu, tak ti dokaze aj
Hoffmanove ramky / plecnate / vyrobit na akykolvek rozmer okolo 6 - 7 Sk/ks
/ zavisi od poctu /.

Matej





Ales
<e-mail/=/nezad An: Vèelaøský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
an> Kopie:
Thema: Prirezy
31.08.2004
12:53
Bitte
antworten an
"Vcelarska
konference"






Dají se nekde sehnat levnejsi prirezy na langstroth nez za 16 Kč/ks od p.
Zeleneho(n-vcelari.cz)? VyrĂĄbĂ­te nekdo si je nekdo treba sam? Docela bych
si poridil langstroth ale tohle me odrazuje. Vzdyt kdyz budete mit treba 7
nastavku tak to je 70 ramku = 1120 Kč jenom za prirezy! a na to vazne
nemam. Jedine, ze by mi nekdo chtel delat sponzora :-)


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7056


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 31. 8. 2004
Re: Prirezy (7048) (7049) (7052)

>Tohle jsem nepochopil, můžete to upřesnit?
V originále je v boční loučce vyfrézování pro horní loučku a pro dolní. Loučky do vybrání zapadnou a ještě je lepí. Př. Zelený to tak taky dělá. Podle mne je to zbytečné.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7055


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 31. 8. 2004
stáčírna medu (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze
tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby se
dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou
kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených
čistých sklenic nebo jiných obalů.

Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu
medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude nalévat
med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.

Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze
dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o
výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného "
obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla by
to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných
chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.

Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných
předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu
pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo třeba
15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a peníze,
by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za
úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba
mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by
garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát atd
a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem,
tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od
pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na rozdíl
od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže
na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.

Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového
medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a lípového
nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým jménem
by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně
zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná tak
okolo 10 kč za kilo naplněného medu.

R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek --- 31. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040)

Kupovaná víčka mají díry tuším 2 mm, to je tolik, že to ještě nevytéká. Po
několikaletém používání se díry zvětšují a pak to teče dost často. Pokud se
nechají sklenice zavřené víčkem a špinavé od cukru přes rok, otvory taky
zvětšuje hmyz, asi mravenci, nebo vosy. To byly mé zkušenosti z krmením
prosakovacími víčky z let cca 1985 - 95, možná, že dneska už ty otvory
dělají menší. Optimální je průměr 1,2 až 1,5 , doporučuji sehnat takový
vrták a vyvrtat díry do plných víček.

To, jak to poteče závisí taky na povrchovém napětí použité vody, pokud je
povrchové napětí vody sníženo třeba zbytky saponátu (tenzidu) po mytí, teče
to dříve. Stejný vliv mohou mít některé látky uvolňované do vody při hnití
větví, nebo listí, pokud se bere voda v přírodě.
Taky nešťastně přitlačený drátek nebo vlákno síta krmítka na otvor ve víčku
může někdy změnit geometrii otvoru tak, že roztok začne vytékat. Přirozeně
víčka musí být vodorovně.

Zvětšené otvory se dají uzavřít voskem. Dvě kuličky o průměru cca 3 mm ze
světlého voští nebo mezistěny se prohnětou v ruce doměkka a přitlačí z obou
stran na díru. Kuličky se spojí, vznikne něco jako voskový nýtek. Víčko by
mělo být suché, aby vosk přilnul.

Co se týká počtu bublinek, pokud je flaška blízko plodového hnízda a ne
někde v rohu, včely po nasazení flašky vytvoří něco jako most ze včel mezi
víčkem flašky a většinou sedících včel v úlu, po kterém si vzájemně
předávají roztok. U prvního krmení to trvá minuty až desítky minut, u
dalších krmení je to rychlejší. U silných včelstev a když je teplo ( začátek
srpna ) včely odebírají cukr rychlostí bublinka už za pár sekund. Takže
pokud flaška teče, tak ty bublinky začnou hned po nasazení, pokud včely
odebírají rychle cukr, tak bublinky začnou až za nějakou dobu. S dalšími
flaškami včely organizují odběr stále rychleji. U prosakovacího krmení to
nestihnou, ale u krmení menšími dávkami, kdy je třeba krmit vícekrát, si
včely spojí charakteristické zvuky s krmením a některá včelstva jsou
evidentně připraveny na odběr ještě dříve, než je v krmítku cukr. Pokud jsou
včelstva stejně silná a i jinak mají při krmení shodné podmínky, včelstvo,
které vybere flašku dříve, bude mít patrně příští rok i více medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "kiwi" <kiwi/=/rupkki.sk>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 30, 2004 4:33 PM
Subject: krmenie vciel


> som zacinajuci vcelar a mam otazku ohladom krmenia vciel.
>
> bolo mi odporucene krmenie pomocou 3.5 litrovej flase, ktoru uzatvaram
> plastovym uzaverom v ktorom su male dierky
>
> potial by to bolo ok
>
> stalo sa mi raz, ze roztok zacal strasne rychlo pretekat az sa vylieval z
> ula
>
> chcem sa teda opytat, ze aka je idealna rychlost stupania bublin vo flasi.
>
> pozoroval som rychlost jedna bublina za 6 sekund ale takisto aj jedna
> bublina za 20 sekund, poradte mi prosim aka rychlost je ok a aka uz hrozi
> katastrofou

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7053


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol --- 31. 8. 2004
Re: Prirezy (7048) (7049)

>>Nedělám žádné vyfrézování v bočních Hofmanových loučkách nahoře a dole pro horní a spodní loučku. Jen boky, které se dělají na hoblovce ze dvou kusů a potom se rozříznou.

Tohle jsem nepochopil, můžete to upřesnit?

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7052


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 31. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040) (7047)

>Nalej 2 l vody, dopln doplna cukrom a krm.

Ale druhy den se podivej jak odebiraji. Me se vzdy udelala na vicku 4 cm vrstva cukru a pres ni to neteklo. Tak to obratim, zamicham a vestsinou to pak uz odeberou. Proto radeji delam roztok.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7051


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Quido Bergmann, spol s r.o. --- 31. 8. 2004
Re: Prirezy (7048)

Kupuju již hotové nadrátkované rámky na 3/4 Langstroth od Kolomých. Je to
něco kolem 13,-Kč
a jedná se o jednodušší variantu Hoffmanova rámku.
Petr


----- Original Message -----
From: "Ales" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 31, 2004 12:53 PM
Subject: Prirezy


> Dají se nekde sehnat levnejsi prirezy na langstroth nez za 16 Kč/ks od p.
> Zeleneho(n-vcelari.cz)? Vyrábíte nekdo si je nekdo treba sam? Docela bych
> si poridil langstroth ale tohle me odrazuje. Vzdyt kdyz budete mit treba 7
> nastavku tak to je 70 ramku = 1120 Kč jenom za prirezy! a na to vazne
> nemam. Jedine, ze by mi nekdo chtel delat sponzora :-)
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7050


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 31. 8. 2004
Re: Prirezy (7048)

>Dají se nekde sehnat levnejsi prirezy na langstroth nez za 16 Kč/ks od p. Zeleneho(n-vcelari.cz)? Vyrábíte nekdo si je nekdo treba sam? Docela bych si poridil langstroth ale tohle me odrazuje. Vzdyt kdyz budete mit treba 7 nastavku tak to je 70 ramku = 1120 Kč jenom za prirezy! a na to vazne nemam.

Vyrábím si je sám. Syn je truhlář. Děláme je jednodušší a tím jsou levnější. Nedělám žádné vyfrézování v bočních Hofmanových loučkách nahoře a dole pro horní a spodní loučku. Jen boky, které se dělají na hoblovce ze dvou kusů a potom se rozříznou. Horní a spodní loučka je normální jako u jiných rámků. Bez lepení je stlučený jako normální rámek a nemám s tím žádné problémy. Jsou pevné. Ještě se mi žádný nerozbil. Spodní loučku mám přes boční a drátkuju svisle. Nikdy mně vodorovné drátkování nevyhovovalo. Přešel jsem i tady na svislé. Jinak snad dělá levně přířezy pan Němec, který inzeruje v časopise Včelařství.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7049


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ales --- 31. 8. 2004
Prirezy

Dají se nekde sehnat levnejsi prirezy na langstroth nez za 16 Kč/ks od p. Zeleneho(n-vcelari.cz)? Vyrábíte nekdo si je nekdo treba sam? Docela bych si poridil langstroth ale tohle me odrazuje. Vzdyt kdyz budete mit treba 7 nastavku tak to je 70 ramku = 1120 Kč jenom za prirezy! a na to vazne nemam. Jedine, ze by mi nekdo chtel delat sponzora :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7048


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal --- 31. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040)

Nalej 2 l vody, dopln doplna cukrom a krm. Ak nekrmis
roztokom, ale postupne sa normalne rozpusti cukor sam
a nevyteka ani ked je ul trochu nakloneny. Vcely este
lepsie beru ako roztok (ostanu len prazdne flase) a
nemas problem.

Peter Mal.


              
__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! Mail Address AutoComplete - You start. We finish.
http://promotions.yahoo.com/new_mail

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7047


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp --- 31. 8. 2004
Re: plástečkový med (2368) (2372) (2659) (2660) (7044)

také je k vidění plástečkový med 'naložený' ve sklenici medu, jako na týhle
fotce:
http://ekolog.cz/chunk_large%20_jar.jpg

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7046


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp --- 31. 8. 2004
Re: plástečkový med (2368) (2372) (2659) (2660) (7044)

> Pro vlastní spotřebu by to chtělo něco jednoduššího.Máte někdo nějaké
tipy?

V USA se plástečkový med také vykrajuje z panenských nebo alespoň
nedrátkovaných (kde ale do nich sehnat 'potravinářský' mezistěny) plástů v
rámcích Shallow (1/2 Langstroth) - výška rámku 5 3/8" (137 mm), používaji na
to plechový formičky-vykrajovátka, podobný jako na linecký cukroví.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7045


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Janda --- 31. 8. 2004
Re: plástečkový med (2368) (2372) (2659) (2660)

Zkusil jsem formy na plástěčkový med od p.Hajdamacha. Udělal jsem nízký nástavek na rámky 39x11 a do rámků mi vyšlo 5 formiček v řadě. Včely to uspěšně ignorovaly.
Co mi zbyly formičky jsem srovnal ve třech řadách do normálního rámku-poslepoval voskem a uklínoval.
C tomhle druhém provedení to vystavěly a zanesly velmi rychle. Zavíčkovaly beze zbytku ale pouze dvě horní řady formiček a spodní jenom částěčně-jako to bývá často na normálních plástech.
Výsledek vypadá sice dobře-dal by se i prodávat,ale ta pracnost je tak velká,že jsem se přestal divit,že jsem viděl v Globusu to prodávat za hříšné peníze.
Pro vlastní spotřebu by to chtělo něco jednoduššího.Máte někdo nějaké tipy?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7044


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 31. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040) (7042)

>I se správnými víčky může roztok cukru vytékat, stojí-li láhev šikmo (nakloněná).

Víčko taky nesmí být volné na lahvi, aby nešel vzduch kolem hrdla. Časem je nutné víčka měnit za nová.
Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7043


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr --- 30. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040)

I se správnými víčky může roztok cukru vytékat, stojí-li láhev šikmo
(nakloněná).
Petr

----- Original Message -----
From: "kiwi" <kiwi/=/rupkki.sk>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 30, 2004 4:33 PM
Subject: krmenie vciel


> som zacinajuci vcelar a mam otazku ohladom krmenia vciel.
>
> bolo mi odporucene krmenie pomocou 3.5 litrovej flase, ktoru uzatvaram
> plastovym uzaverom v ktorom su male dierky
>
> potial by to bolo ok
>
> stalo sa mi raz, ze roztok zacal strasne rychlo pretekat az sa vylieval z
> ula
>
> chcem sa teda opytat, ze aka je idealna rychlost stupania bublin vo flasi.
>
> pozoroval som rychlost jedna bublina za 6 sekund ale takisto aj jedna
> bublina za 20 sekund, poradte mi prosim aka rychlost je ok a aka uz hrozi
> katastrofou
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal --- 30. 8. 2004
Re: krmenie vciel (7040)

Zdravim,

nepocitej bulbiny, leda bys tim relaxoval. Z lahve nesmi po otoceni NIC
vytekat, vyrovnavat se to zacne, az kdyz vcely odebiraji. Kup si vyrabena
vicka v prodejne, maji stejnomerne dirky.

Zdravi PP.


> stalo sa mi raz, ze roztok zacal strasne rychlo pretekat az sa vylieval z
> ula
>
> chcem sa teda opytat, ze aka je idealna rychlost stupania bublin vo flasi.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7041


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kiwi --- 30. 8. 2004
krmenie vciel

som zacinajuci vcelar a mam otazku ohladom krmenia vciel.

bolo mi odporucene krmenie pomocou 3.5 litrovej flase, ktoru uzatvaram plastovym uzaverom v ktorom su male dierky

potial by to bolo ok

stalo sa mi raz, ze roztok zacal strasne rychlo pretekat az sa vylieval z ula

chcem sa teda opytat, ze aka je idealna rychlost stupania bublin vo flasi.

pozoroval som rychlost jedna bublina za 6 sekund ale takisto aj jedna bublina za 20 sekund, poradte mi prosim aka rychlost je ok a aka uz hrozi katastrofou

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7040


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 30. 8. 2004
Re: Antwort: Re: Co bude dál? (7035)

>Podminkou bylo, ze mistnost se neda
>pouzivat k nicemu jinemu nez stacirna-medarna.

Ještě jsem neviděl v běžném rodiném domku takovouto místnost. Vždy se tam spolu s vytáčením a plněním medu svezou i další obvyklé činnosti včetně skladování, vaření medoviny a praní. Proč bych měl mít zvláštní myčku na sklenice, když je dokážu umýt i v kuchyňském koutu stejně dobře v ruce. Jsou to jenom buzerace, aby ve jménu hygieny bránily malovčelařům konkurovat profíkům. Když je někdo prase a lajdák, tak bude nehygienicky stáčet med i ve speciálních vykachlíkovaných místnostech a naopak.

A proč by to mělo záviset na nějakých přáních či libůstkách veteriny? Zákon či vyhláška by měly mít pro všechny instituce jednoznačný výklad. Jinak je to šaškárna!
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7039


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

Zajímalo by mě, jestli u stáčíren v Číně se vynucují stejné podmínky na
hygienu při manipulaci s medem a jak to Unie kontroluje v Číně, pokud
povolila dovoz levného medu z Unie :o).
Pokud ne (což nevím, jak by to dělala) je nanejvýš logické, že vynucuje
přísná pravidla pro manipulaci s medem v unii a pak povolí dovoz ze států,
kde je hygiena dost nejistá, minimálně negarantovatelná :o). Nebo jo?


Arnošt

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 30, 2004 1:32 PM
Subject: Re: Co bude dál?


>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.
Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení
ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší.
Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na
trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak
můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7038


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)

Dne po 30. srpna 2004 13:32 Antonín Podhájecký napsal(a):


> >chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
>
> kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
> mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.
>
> Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného.

Dobry den,

Asi jsem to napsal spatne, jde o to , ze jednu mistnost rozdelite zavesy na
vic (a napriklad mistnost pro umyvani lze nahradit myckou na nadobi),
dulezite je to do 300 kg /den . Zvlast musi byt pouze sklad obalu - ten musi
byt zastreseny a hlodavcovzdorny. Vice jiz drive bylo ve vlaknu tusim
medarna, nebo stacirna. Ale, jak jiz bylo vyse receno vyse - zalezi to od
veteriny, pokud nekdo bude stavet - ci prestavovat je lepsi zajit na veterinu
a rict : chci tohle a mam tyto podminky - reknete mi co chcete Vy.

> Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení

no, jestli jsem to behem meho zjistovani dobre pochopil, tak vytacet muzete
treba "na hnoji" , ale do sklenic nalevat jiz sterilne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7037


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034)

>chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout.

Už jen to, že je to několik místností, které nelze používat na nic jiného. Mimoto sousedící místnosti ještě nesmějí být prašné. Místnost na vytáčení ještě jde, ale místnosti ostatní, jako stáčení do sklenic, jsou horší. Šikmé parapety, zaoblené rohy, voda, odpady aj. Myslím, že pro prodej na trhu by podmínky nemusely být tak přísné. Při dodávce do obchodní sítě pak můžou být přísnější.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7036


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 30. 8. 2004
Antwort: Re: Co bude dál?


tie podmienky su podobne aj na Slovensku. Pred 3 rokmi som robil na to
predbeznu kalkulaciu. aj ked byvas v rodinnom dome a mas dvor, kde si mozes
takuto samostatnu plniaren postavit, tak investicia do stavebnej casti je
cca 750 tis. Technologia je asi 100 tis. K tomu si treba pripocitat
pravidelne kontroly z hygieny a pravidelne sa meniace predpisy.
Tato investicia ma podla mna zmysel pri produkcii aspon 5 - 10 ton
vlastneho medu. Toto mnozstvo sa vsak da sotva predat na trhovisku, tu
treba uz zvazovat aj dodavky do obchodnej siete, so vsetkymi problemami
okolo toho.
Pre malovcelara do 500 kg vyprodukovaneho medu ma zmysel dat si med v
takejto plniarni nabalit a takto nabaleny ho potom predavat dalej. Ak sa
nemylim, tak pre niekolkymi rokmi firmy Vcela Predboj takuto sluzbu robila.

Matej




Jan Cervenka
<witko-comp/=/v An: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
olny.cz> Kopie:
Thema: Re: Co bude dál?
30.08.2004
11:50
Bitte
antworten an
"Vcelarska
konference"






Dne pá 27. srpna 2004 07:50 Antonín Podhájecký napsal(a):

> Není to u nás tak lehké. Pokud by nebyly podmínky od hygieny nesplnitelné
> pro malovčelaře, určitě by se na trhu s medem objevili.
> Tonda

Dobry den,

Nevim jak kde jinde, ale na okrese pv , kdyz jsem se jich na stacirnu
ptal,
tak zas tak nesplnitelne podminky to nebyly. Maji tam hranici 300 kg / den,

pod tuto hranici chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout (teda pokud bydlite
v
rod. dome a ne ve meste v panelaku).Podminkou bylo, ze mistnost se neda
pouzivat k nicemu jinemu nez stacirna-medarna.

Honza




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7035


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka --- 30. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011)

Dne pá 27. srpna 2004 07:50 Antonín Podhájecký napsal(a):

> Není to u nás tak lehké. Pokud by nebyly podmínky od hygieny nesplnitelné
> pro malovčelaře, určitě by se na trhu s medem objevili.
> Tonda

Dobry den,

Nevim jak kde jinde, ale na okrese pv , kdyz jsem se jich na stacirnu ptal,
tak zas tak nesplnitelne podminky to nebyly. Maji tam hranici 300 kg / den,
pod tuto hranici chteli omyvatelne steny (alespon barva, nemusely byt
kachle),mistnost oddelena zavesem na tusim cast stacirna, mycka, sklad, a
mimo sklad prazdnych sklenic. To se myslim da zvladnout (teda pokud bydlite v
rod. dome a ne ve meste v panelaku).Podminkou bylo, ze mistnost se neda
pouzivat k nicemu jinemu nez stacirna-medarna.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7034


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 30. 8. 2004
Antwort: prodej přímo




EU to ma obmedzene dovoznou kvotou, inak by bol ich / pardon nas :-) /
cukrovy rezim neudrzatelny

Matej







k třtinovému cukru : bohužel předpokládám, že s dovozem EU počítá a má to
ošetřeno nějakým "šíleným" clem.










Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7033


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 30. 8. 2004
Antwort: ádost o radu


nic si nepokazil, je to v poriadku.

Matej




JJ
<beagle/=/sezna An: Vèelaøský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
m.cz> Kopie:
Thema: ĂĄdost o radu
28.08.2004
14:51
Bitte
antworten an
"Vcelarska
konference"






Zdědil jsem po dědovi včely.Některé jsou v budečácích jiné v moravských
univerzálech.Začal jsem zakrmovat kolem 5.srpna .Poslední dávku jsem dal
25.srpna. Dneska jsem se do některých podíval a zjistil jsem že některé
nemají skoro žádný plod (nebo minimum), ale plodiště plné zásob.Je to
normální? Plodiště plné včel (11 rámků 39*24).Nebo co teď s tím? Pokazil
jsem něco_Včelařím prvním rokem a nemám s tím žádné zkušenosti. Mužete mi
někdo poradit?


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7032


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač --- 30. 8. 2004
Re: ?dost o radu (7017)

Jestli mas par prazdnych sousi, je mozne vyndat z kazdeho ulu 2 ramky zasob a doprostred dat ty prazdne. Je sice docela pozde mozna by jeste neco zakladly, plne ramky nech na jaro kdyby chybelo. Problem vidim asi v prilis rychlem krmeni. Pokud se zimuje v jednom prostoru je nutne krmit celkem 15 kg, nejvic 3kg za tyden.
Rdaek
================= Původní zpráva =================
Od (From): "JJ" <beagle/=/seznam.cz>
Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie (Cc):
Předmět (Subject): ?dost o radu
Datum (Date): 28. 8. 2004 14:51
==================================================

> Zdědil jsem po dědovi včely.Některé jsou v budečácích jiné v moravských
> univerzálech.Začal jsem zakrmovat kolem 5.srpna .Poslední dávku jsem dal
> 25.srpna. Dneska jsem se do některých podíval a zjistil jsem že některé
> nemají skoro žádný plod (nebo minimum), ale plodiště plné zásob.Je to
> normální? Plodiště plné včel (11 rámků 39*24).Nebo co teď s tím? Pokazil
> jsem něco_Včelařím prvním rokem a nemám s tím žádné zkušenosti. Mužete mi
> někdo poradit?

____________________________________________________________
Anonymní připojení k internetu od Seznamu
http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=74638

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7031


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bureš --- 30. 8. 2004
Re: Ceny cukru, teorie prodeje. (7016)

Neřekl bych, že ing. Václav Ducháč je mimo mísu.
Zdravím Bureš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

news- --- 30. 8. 2004

news

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7029


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

link- --- 30. 8. 2004

link

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

news- --- 30. 8. 2004

news

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7027


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

link- --- 30. 8. 2004

link

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7026


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

news- --- 30. 8. 2004

news

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7025


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

news- --- 30. 8. 2004

news

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7024


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

link- --- 30. 8. 2004

link

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

news- --- 30. 8. 2004

news

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7022


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

TJ --- 29. 8. 2004
Re: Doprava z JČ na Dadantklub ve Stříbře (7016) (7020)

Nějaké to místo by se našlo. Ozvěte se mi na 737451563

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7021


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp --- 29. 8. 2004
Doprava z JČ na Dadantklub ve Stříbře (7016)

Nepojede někdo z JČ, kdo má v autě 2 volný místa a mohl by na nás přibrat v
Táboře, 4.9. ráno do Stříbra na setkání Dadantklubu?

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7020


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 29. 8. 2004
hello

my hero

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7019


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 28. 8. 2004
prodej přímo (7016)

Máte někdo kontakty na výkupce medu někde v EU - samozřejmě ideálně co
nejblíž našich hranic ( Německo ? ). Vyvážíte někdo přímo ? Máte nějaké
bližší informace ?
Dík

k třtinovému cukru : bohužel předpokládám, že s dovozem EU počítá a má to
ošetřeno nějakým "šíleným" clem.



----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, August 28, 2004 10:10 AM
Subject: Ceny cukru, teorie prodeje.


> Včera jsem v seriozním ekonomickém časopise četl, že cena třtinového cukru
> se na trzích pohybuje okolo 7 Kč. Spotřebu v naší organizaci odhaduji asi
> na 10 tun, což je slušně naložený kamion, a tak myšlenka, byť teoretická
> spojit se několik organizací a cukr koupit tam, kde je levno není snad až
> tak absurdní. Článek př. Ducháče se hezky čte, ovšem jeho autor je tak
> trochu mimo mísu a svojí najivitou připomíná nedávný článek v Moderním
> včelaři kdy nám za vzor měla sloužit JAR. Vím, že jsem s tím otřesný, ale
> opět musím zopakovat, že pro prodej na tržištích a i v těch nejmenších
> prodejnách platí velmi přísné předpisy a za jejich porušení je vyměřena
> max. pokuta 100 000 Kč. Vše určuje veterinární vyhláška, která poskytuje
> tak široký výklad, že je pro nás nepoužitelná. Nedávno jsem požádal našeho
> předsedu L. Sojku zdali by nám s tím trochu svaz nepomohl a mohu Vás
> ujistit, že nebudeme li na něj tlačit, tak rozhodně nepomůže. Nezájem.
> Takže nenaříkejme na nesprávném hrobě mysleme a hlavně něco pro zdar věci
> udělejme. Jsme v tom sami a je to na nás. Zdraví Ruda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7018


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JJ --- 28. 8. 2004
žádost o radu

Zdědil jsem po dědovi včely.Některé jsou v budečácích jiné v moravských univerzálech.Začal jsem zakrmovat kolem 5.srpna .Poslední dávku jsem dal 25.srpna. Dneska jsem se do některých podíval a zjistil jsem že některé nemají skoro žádný plod (nebo minimum), ale plodiště plné zásob.Je to normální? Plodiště plné včel (11 rámků 39*24).Nebo co teď s tím? Pokazil jsem něco_Včelařím prvním rokem a nemám s tím žádné zkušenosti. Mužete mi někdo poradit?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7017


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek --- 28. 8. 2004
Ceny cukru, teorie prodeje.

Včera jsem v seriozním ekonomickém časopise četl, že cena třtinového cukru se na trzích pohybuje okolo 7 Kč. Spotřebu v naší organizaci odhaduji asi na 10 tun, což je slušně naložený kamion, a tak myšlenka, by teoretická spojit se několik organizací a cukr koupit tam, kde je levno není snad až tak absurdní. Článek př. Ducháče se hezky čte, ovšem jeho autor je tak trochu mimo mísu a svojí najivitou připomíná nedávný článek v Moderním včelaři kdy nám za vzor měla sloužit JAR. Vím, že jsem s tím otřesný, ale opět musím zopakovat, že pro prodej na tržištích a i v těch nejmenších prodejnách platí velmi přísné předpisy a za jejich porušení je vyměřena max. pokuta 100 000 Kč. Vše určuje veterinární vyhláška, která poskytuje tak široký výklad, že je pro nás nepoužitelná. Nedávno jsem požádal našeho předsedu L. Sojku zdali by nám s tím trochu svaz nepomohl a mohu Vás ujistit, že nebudeme li na něj tlačit, tak rozhodně nepomůže. Nezájem. Takže nenaříkejme na nesprávném hrobě mysleme a hlavně něco pro zdar věci udělejme. Jsme v tom sami a je to na nás. Zdraví Ruda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7016


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký --- 27. 8. 2004
Matky F1z brdských lesů

Potřebujete někdo? Ještě nějaké mám.318 523 674 nebo 777 154 415

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7015


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007)

Když tomu nerozumíš tak ti to vysvětlím - když má někdo 4 včelstva moc
počítat nemusí. Když jich někdo má 100 a začne je dotovat z vlastní
společnosti ( ten včelař je úspěšný podnikatel ) tak to jde, ale jen do
určité míry ( i když je to srdeční záležitost ). Tím ovšem nechci říct, že
včelařství je pro něj okrajová záležitost. Právě proto, že ho to baví tak se
od něj často učím. A myslím, že to dělá perfektně. Jen musím souhlasit s
dalším příspěvkem - efetivita jde zvýšit ale nejde to donekonečna. A snížit
stav nechtěl proto, aby ušetřil za cukr, ale aby ztráta nebyla tak citelná
( to dá rozum Emane ).
A na závěr - i když to možná vypadá, že vše vidím černě tak to tak není.
To už bych se na to dávno vykašlal. Jen jsem kritický ( i k sobě ).



----- Original Message -----
From: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, August 27, 2004 6:13 AM
Subject: Re: Co bude dál?


> > Rikal ( u piva ) - snizim to na polovinu. Kdyz jsme pak za
> > hodinku stali nej
>
> Tomu já nerozumím. Zákon trhu mi říká, že když se mi sníží možný zisk na
> jednom výrobku, tak abych zachoval výši celkového zisku, musím výrobu
> rozšířit. V tom tkví přeci princip hromadné výroby.

ono je 100 včelstev neefektivní množství ???

V čem je včelaření tak
> specifické, že by to tu neplatilo? Já myslím, že kvůli vyšší ceně cukru a
> nižší ceně medu přestanou včelařit většinou jen hlupáci a ti, kdo přejdou
> na jiný obor podnikání (pokud budou mít na co). Podnikatelé včelaři spíš
> chov rozšíří a zefektivní a využijí možnosti přímého vývozu. Uvidíme za
pár
> let, jestli se nám rapidně sníží počty včelstev. Asi trochu sníží, ale
> nebude to nijak tragické.

pokud to nenecháme plavat a o tom je tato diskuze ...

Nakonec ta možnost, co ji popsal př. Ptáček není
> pro mě tak špatná.
>
> Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7014


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6995)

co

pepan

----- Original Message -----
From: "Nechanický Lubomír" <lubomir.nechanicky/=/kr-karlovarsky.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, August 26, 2004 2:51 PM
Subject: RE: Co bude dál?


Pěkně napsáno!!!

Ing. Lubomír Nechanický






Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7013


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vhájek --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998)

I to je cesta, moji rodiče , když přestavovali chalupu, využívali mednou produkci také ve formě naturální úhrady. Je samozřejmě asi otázkou, kolik má chovatel včelstev, při menším množství není takový problém produkci prodat vámi uvedeným způsobem za slušnou cenu a nebýt vázán na výkupce. Pokud se krmení medem týká, tak v nějakém komentáři k překladu Farrara bylo uvedno, že v USA to byla obvyklá metoda vzhledem k tomu, že tamní ceny cukru a medu jsou přibližně stejné. Slabší to bude s krmením květového medu v případě, pokud má včelař stanoviště v oblastech kde se nepěstuje řepka a nemůže ani kočovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7012


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010)

>Projděte se po tržnicích kolik tam uvidíte prodejců medu

Není to u nás tak lehké. Pokud by nebyly podmínky od hygieny nesplnitelné pro malovčelaře, určitě by se na trhu s medem objevili.
Tonda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ducháč. --- 27. 8. 2004
Re: Co bude dál? (6998) (7001) (7007) (7008) (7009)

Med vyrábět umíme dobře, jen jej neumíme prodat, čekáme kdo jej prodá za nás. Tento problém v Polsku i jinde ve světě není takový. Projděte se po tržnicích kolik tam uvidíte prodejců medu a kolik upoutávek je na med u včelařů na domech.Tak Přátelé, umění prodat to nám zatím chybí a nezapoměňte, že hodnota podniku je jen taková, jaká je hodnota výrobku realizovaného na trhu.Učme se v sousedním Polsku jak na to. zdraví Vašek Ducháč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 7010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78242 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 7010 do č. 7070)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu