78400
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (91.221.213.137) --- 20. 5. 2023
Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923)
Včelařství má prohnilé základy své existence v postupech které postrádají logiku udržitelnost.
----------------------------------------------------------
Takto jede celé zemědělství, hnací motor se jmenuje kapitalismus už z podstaty to nemůže být jinak. Takže sypou umělé hnojiva, stříkají, aby vůbec dosáhly výnosy, kupujou největší traktory za miliony s GPS aby jeden zamestnanec obdělal stovky hektarů a provoz byl efektivní a investují aby o tu výkonnost a efektivitu během pár let nepřišli protože konkurence dělá totéž. Tím se rok od roku vzdalují udržitelnosi, soběstačnosti, vnitřní soběstačný koloběh je rozbitý, umělé hnojiva a postřiky proudí zvenčí. Hmota se z polí odváží do bioplynek na výrobu elekřiny. a ochuzuje se tak půda o humus ještě rychleji - hotové novodobé drancování polí.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76924
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 20. 5. 2023
Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922)
Důkaz o vědecké (bez)naději a požadavku pomoci veřejnosti ohledně genetiky u včelstev. Hledají prostřednictvím veřejnosti divoké včelstva a včelstva bez ošetřování. Je to přesně ten poslední článek byznysu (popisná věda), který popisuje jeden odstín s mnoha vrstvami laku. Nakonec nic nenajdou. Jen jde o chtíč najít něco, co dávno člověk svým sériovým chovem před více jak sto lety a průmyslovu revolucí před 150 započal. Započal se rychleji pohybovat a přenášet více věcí z místa na místo. A to je nezastavitelný proces.
https://coloss.org/activities/taskforces/survivors/honey-bee-watch/
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76923
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 20. 5. 2023
Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921)
..a co teprve když se vezme v potaz bezohledný sériový chov matek. To je teprve vliv genetiky na zdraví celých lokalit. V době kdy vládnou jen peníze a peníze se včelstvu nemůže v rukou včelařů bez zkušeností ale s motivací pouhého zisku dařit. Včelařství má prohnilé základy své existence v postupech které postrádají logiku udržitelnosti. Co se týká genetických výběrů, zpravidla po sériovým zamoření vzniká dost profiltrovaná problematická místa s chudou genetikou a v podstatě bez možnosti z čeho dělat selekce. Proto jsou takové dálky kdy odkud se vozí materiál pro vyšší chov, jenže právě těmi dálkami se znovu tento výběr snižuje způsobem zvětšování lokalit. Nakonec idea o včelstvu které si poradí s mnoha zdravotními nástrahami jsou jen komerční fantazie které jsou zase zájmem o využití k poznání posledního článku a tím je popisná věda a její opisování v odkazech. Takže se třeba věda takovou epigenetiku u včel může nakonec hodit do jedné škatule velkého problému, u které věda je schopna popsat miliony stránek jak naco došla, ale stále budou v samotném DNA popisovat obrazně jen jeden odstín barvy s přimícháváním bezbarvého laku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76922
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 5. 2023
Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919)
Spíš je výdělek prodej oddělků než včelstev.
U včelstev mně připadá, že jak se většinou prodávají s úly, tak se ten úl s plásty atd většinou prodává hodně pod cenou a včelař pak na celkovém prodeji tratí.
Navíc cenu úlu hodně shazují různé rámkové míry a to, že co včelař, tak to obvykle nějak specifický úl. A takový včelař pak cizí úl, i když na stejnou rámkovou míru, moc nepřijímá.
Spíš mně připadá, že se včelstva prodávají v nouzi, že včelař chce snížit počet včelstev než že speciálně vychovává včelstva na prodej.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76920
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 5. 2023
Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917)
Ale je rozdíl, když na jednom místě včelař pouze v dubnu a květnu zajistí včely proti rojení a potom v podstatě jen sleduje, jak mu mimo snůšku až do poloviny srpna přibude tak 1 - 4 kila týdně a ve snůšce tak 3 - 10 kilo denně a to až do konce července, kdy se včely krmí na zimu.
Nebo když na jiném místě mohou včely trpět při horším počasí nedostatkem už v květnu a jinak po květnu jim spolehlivě mizí zásoby vždy mezi snůškami a pořádná snůška a plné úly medu se podaří jenom jednou za pár let, kdy je optimální i kvetení té rostliny i počasí. A kdy hned, jak vytočí poslední snůšku, musí včely živit až do podzimu už na cukru, protože z přírody donesou jenom minimum.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76918
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 15. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909) (76910) (76911) (76912) (76913)
Mám obavy že vzhledem k tomu že je Česko středem komunikací, bylo by nejlepší všechno zaasfaltovat, zastavět novými domy, provozy, halamy, supermarkety. Zemědělství mi připadá, že vůbec Čech nepotřebuje, zajímá se jen kde co koupit levněji, protože má permanentně hluboko do kapsy. Pár vyvolených kteří právě asfaltují, mají platy jako střední zemědělec, má jisté EU dotační akce, má dobré vyhlídky na důchod. Oproti tomu zemědělec platí minima, protože navíc nemá, nemá vyhlídky normálního důchodu, má sice miliony korun v majetku, ale hovno mu ty majetky vydělají, když tím asfaltem dojede konkurenční producent až do jeho dědiny kde nakupuje. A vlastně ani ty miliony v majetku nemá, protože ho odrbe o pozemky jiný zemědělec který chce jen kupit a zcelovat, nebo nějaký spekulant který chce opět koupit za 20Kč metr a prodat za 5000,- a víc.
Opravdu je lepší dát na pole fotovoltaické panely, rozkopat pole inženýrskými sítěmi a vůbec se nesnažit,
protože ochrana zemědělce je přirozená věc, patří to k dělbě práce, ale ochrana samotného zemědělce je nulová, zrujnuje ho první obchodníček co nakoupí levněji a doveze někde z nějaké ciziny a strčí to do sítě místo české produkce.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76914
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 15. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909) (76910) (76911) (76912)
Tak zemědělec si nemůže dovolit nedělat byznys a neprodukovat a dělat jenom ochranu. Nežije ze vzduchu, ale z jídla a pití a doma taky netopí zadarmo a ani ty traktory mu nikdo nedaroval, ale musel si je koupit nebo si na ně vzít úvěr, který splácí.
Takže musí na půdě, kterou má, prostě vyrábět ty potraviny, nemá li zbankrotovat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76913
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 15. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909)
Jj, zelená propaganda musí jet, aby se ovce nebránily stříhání.
O Roundupu tam je v tom článku plno zelených aktivistických lží a technologie zasetí ozimů a jejich likvidace na jaře totálním herbicidem, aby se na tom poli vytvořila formální ochrana proti erozi a bylo tak tam možné podle nejnovějšího nařízení Brusele a naší vlády o erozi polí sít širokořádkové plodiny jako kukuřici je přímo vyvolána tím nařízením o erozi. přitom to pole je podle fotky prakticky rovina, kde je eroze minimální až žádná.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76910
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 5. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904)
TO není jen u řepky, je to třeba jednou charakteristikou kterou popisuje amerikánský kočovníci, co najedou do mandlí. Strom má několik úseků na časové přímce při rozvoji před květem, během zimování a v květu. V květu je jeden úsek těsně po rozkvětu, zpravidla není počasí nic moc, včely jsou mírné. Potom nastoupí pár teplých vln a započne zřejmě větší první míza a ta jde rovnou do energie pro zárodek co vzniká někdy těsně po opylení ale stále v květu a včely jsou děsně nasraný.
Takže i mandlovníky jsou plný systémové ochrany, nejen řepka. Bodavos je popisévána velmi podobně.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76905
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gusto (195.98.8.65) --- 3. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902)
Blbost..pred kvetom sa strieka brutal jed,organofosfat nurele..neonikotinoidy sa pouzivali ako moridlo s ucinnostou az po kvitnutie... a striekali sa priamo do kvetu ..a vacsinou ti debili to robili cez den,lebo mali napisane ze relativne neskodne pre vcely..to ze bolo aj uvedene ze nestriekat v case letu vciel,tak to ich uz nezaujimalo..moridla sa zakazali ako prve ..dovolim si tvrdit ,ze ak by sa nemorilo a od striekalo len vnoci ,tak doteraz by boli povolene ,lebo pri tomto sposobe boli skody vyrazne nizsie ..
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76904
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 2. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901)
Jestli si to dobře pamatuji, zelení zemědělcům proti bláskáčku řepkovému na řepce vyřadili insekticidy s obsahem neonikotinoidů. Těmi stačilo postříkat jednou před rozkvětem řepky a ochránilo to řepku po celou dobu kvetení. Nyní je nemohou používat a musí je nahražovat jinými insekticidy, kterým ale nejspíš muswí stříkat v době květu víécekrát. A tím tráví včely.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76902
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (91.221.213.137) --- 1. 5. 2023
Řepka
Řepka kvete, dnes včely dost nosily. Celkově je řepky ani ne polovina výměry minulých let, někde žlutá úplně zmizela z polí Proč - už není dotovaná? Nebo vyšponované ceny obilí vytlačili řepku, žlutá se přeměnila na nekonečné lány zelené - všude obilí, teď prozměnu obrat obilí z ukrajiny zahlcuje evropu, cena se propadne, takže vydup zemědělec zapláče ?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76899
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76893)
"Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,"
a.
Se ztuhlým medem se dá taky pracovat jako s tuhou látkou. Med je z vhodných obalů možné něco jako "vyfrézovat" či "vyvrtat" plus ještě ten získaný med na jemno pomlít. Úplně bez jakéhokoliv zahřívání nebo spíš dokonce lépe za nižších teplot z toho vyjde něco jako pastovaný med. To by možná bylo i mnohem použitelnější než med ztekucovat tlakem.
Nějaké technologie pracující s látkami podobného polotekutého charakteru se už používají jinde.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76895
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Ono hlavně ta povrchová teplota spirály nejde nijak kontrolovat. Na každých 5 - 10 centimetrů spirály může být teplota trošku jiná, třeba kvůli výrobním tolerancím nebo kvůli změněné charakteristice medu na tom místě. Čidlo a regulace výkonu by musela být uvnitř trubky spirály každých pár centimetrů. A aby spirála za odpovídající čas slušně fungovala a "protavila" se tím medem, musí být výkon spirály o něco větší než odpovídá správné teplotě spirály.
To je mnohem lepší přenášet to teplo do medu z venku přes obal v nějaké topné komoře vzduchem nebo asi ještě lépe vodou. Tam se dá regulací teplota držet úplně přesně, hlavně pokud se vzduch nebo voda dostatečně intenzívně víří. A je správně nastavená regulační odchylka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76894
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gusto (195.98.12.171) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,okolo 300atm treba na to..spracovatelia maju na hmf taku fintu,med sa zahreje az na 80'C ,ale nasledne sa rychlo schladi..Hmf nestihne vybehnut a med zostane slho tekuty..Ale pohoreli viaceri u nas nedavno,ked bolo poukazane ze predavaju mrtve sladidlo,pekne to schytali v hlavnych televiziach,za vyskumom stoji Juraj majtan a vyhrazali sa mu aj trestnymi oznameniami.. https://www.medovelaboratorium.sk/
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76893
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878) (76880) (76882)
Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.<
Ale kdo hledá ten najde, jak moc klesne diastatická aktivita u medu za rok? Nebo několikrát ohřívaného? Nebo prostě převařeného? Na nulu. To kontrolora ohřeje na duši při vypisování pokuty za nekvalitní med. Zatím mne jediné vychází nějak zpopularizovat termín pekařský med. Pokud se použije může včelař zaněj schovat cokoli co vypadá jako med a přitom má normu posunutou do míry menších postihů po kontrolách.
A to hledání a pružinoný vzrůst HMF zatím hledám, ale dávám si to do souvisloti s krystalizací u zamražení medu. Med pokud se zamrazí, úplně jinak krystalyzuje, stejně med, který je třeba 500MPa konzervován, nebo med ohřátý přes mikrovlnku, nebo kavitací. Pokud se na med vyvíjí jiný fyzický tlak tak díky tomu dojde s jinou krystalizací (mnohem jemnější) k jistému promíchávání a stím promícháváním se aktivují reakce které by jinak u medu v klidu v studeném sladu neprobíhaly. Ale doufám že to najdu, musím to hledat pročítáním naskenovaných listů bez OCR a to jde pomalu. Přecijen je to doba před 25 lety jiná než dnes.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76892
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (91.221.213.137) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76888)
Lipový za 12h cyklus postupného ohřívání ve sklenici s Tmax. medu nakonci 45°C - měřeno lab. teploměry. Na jarní ov. stromy s řepkou nestačil ani nadstavený čas, tam to musí vyjít na 50°C. Akát slunečnici tu není, ty nevím. Zuste si to přeměřit přesným teploměrem nakonci jestli opravdu 42°C ukazuje dobře.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76890
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- 1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Mám termokomoru a když už musím rozehřívat, tak rozehřívám na 42 °C. Jarní kvěťák nebo slunečnici takto rozehřeju v 40 kg konvi zhruba za 36 - 48 hodin. Že znovu rychle zkrystalizuje, je normální a vůbec mi to nevadí. Je to naopak známka toho, ze med byl ztekucen šetrně. Jde jen o to ho dostat do sklenic, když je to nutné.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76888
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (91.221.213.137) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886)
Ta spirála musí zákonitě v okolí med přehřívat a to tak silně aby tepelnou vodivostí se rozpustil i med dále od spirály. A 42°C je málo na rozpuštění medu dočira. Jarní med se musí rozehřát na 50°C v celém objemu jinak zůstane zakalený a zkrystalizuje zpětně okamžitě od druhého dne - na to musí být komora a obsluha co dokáže medy šetrně rozpustit. Takový čirý med pokud se hned neprodá tak po 5-7 dnech se začne znovu zakalovat a za další týden zkrystalizuje.
Vidím to často na pultech,stále dokonale čiré medy ... prostě je uvařily, jinak to není možné.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76887
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884)
No je to dané prostým fyzikálně-chemickým vztahem mezi teplotou, délkou expozice a nárůstem HMF. Při ohřátí HMF vzroste přimo úměrně teploté a době ohřívání. Při teplotě zahřátí 42 stupňů by se 5 let skladovaný med s hypotetickým HMF okolo 20 musel takto ohřívat zhruba 20 dní, aby překročila hodnota HMF 40. Tohle všechno lze snadno dopočítat, vzorce jsou triviální.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76885
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881)
Co přesně myslím? Reagoval jsem na "pružinový" vzestup hmf při ohřátí po dlouhém skladování v chladu. Podle mě 5 let starý zachlazený med bude mít hmf kolem 20, takže ani s ohřátím by se norma překročit neměla v okamžiku následného okamzitého prodeje. Prostě co rozehřeju, tak pro okamžitý následný prodej. Bavím se hypoteticky, v reálu se mi nestává, že bych měl 3 a více let starý med.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76883
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878) (76880)
Trosku divoká představa, ale zrovna tohoto se nebojím. Nevím co bych musel s medem dělat, abych se dostal nad 40 v okamžiku prodeje... Co jsem si nechal dělat rozbory třeba rok starého medu, tak to nikdy nebylo nad 10.
Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76882
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877)
1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Hmf
A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ?<
Co přesně myslíš. Abych věděl co mám ve vědeckých citacích hledat. Já se to o medu v cvičení učil před cca 25 lety a dělal jsem z toho zápočet. Takže to ber v první fázi jako ověřenou informaci. V druhé fázi můžeme diskutovat na konfereční úrovni v citacích okolo otázek které mi sdělíš. V tředí fázi můžeš nakonec konstatovat, že chlazení medu je zbytečná věc, pokud po oteplení tyk rychle zestárne.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76881
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878)
Jinak pokud vím záruka se nemůže z podstaty věci vztahovat na to co se bude dít se zakoupeným produktem po jeho prodeji. Pokud si zákazník med rozehřeje v troubě a hmf mu vyskočí na 1000, tak ho jako bude reklamovat jo? Blbost. Za hladinu hmf ručíš v okamžiku prodeje, ne potom.<
Ten med si koupí třeba z bazoše, konsilium pěti lidí ti tu tvou zásilku bude otevírat a protokolovat, rozbory si nechají udělat ve vlastní laboratoři. Zprávu potom uveřejní s tvým jménem a problémový med, pro média. Zprávu zavedou také do systému rychlého hlášení nevyhovujícího medu. Tak pracuje OLAF. Obrana naprosto žádná. To jen noví mladí lidé pod hlavičkou, přichází a kontrolují med aby se lépe ochránil super hyper trh. Ne maloprodukce. Vznik nových orgánů jen dokazuje neschopnost něco dělat s problémem padělání medu, jde pro mne už dávno špatnou zprávu o nových vyžírcích a ouřadech. Budou kontrolovat med hlavně z maloprodukce, protože problémový med který je obchodován ve velkém, je pouštěn a kontrolován při vjezdu do EU. Ten nemá důvod již nikdo proč rozborovat, kdyby totiž něco našli na již zkontrolovaném dovezeném medu, byl by to jejich interní problém. A ten ouřadové obchází berou jen malé ryby, ty se lépe grilují.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76880
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878)
Je rozdíl mezi včelařem a profesionálním včelařem.
Včelař, třeba ve starém rodinném domku, jako jsem já, si třeba pořídí na med plechové nerezové utěsněné nádoby a potom může med dát do sklepa, kde je v létě + 12 až + 15 a v zimě +2 - + 5 st C. Nebo to nechat někde v předsínu v přízemí nebo třeba i v garáži vedle auta, přes kov by se ten smrad do medu neměl dostat. A tam je v zimě za velkých mrazů třeba - 5 a v létě za letního vedra, když jsou paneláky ve městě sluncem rozpáleny na 35 st C, tak je sotva tak 23 st C. takhle může ten emd vydržet i těch 5 let, než se rozehřeje a prodá ve flaškách.
Ovšem profesionální včelař potřebuje ten chlazený sklad. A každý měsíc na elektřině aspoň pětistovku nebo tisícovku na chlazení toho skladu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76879
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- 1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Hmf
A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ? Jinak souhlas, měření hmf jako paušálního ukazatele kvality, je blbost.
Pokud prodáváš jen koncovému zákaznikovi a nedodáváš někam do sítě, tak je kontrola možná max tak v okamžiku prodeje. Takže pokud někdo rozehřívá vždy jen to množství, které pak následně rychle prodá, nevím proč by se měl nějak zásadně bát.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76877
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872) (76874) (76875)
Pri teplote ve skladu 10 stupnu dosahne hodnota hmf 30 mg na kg za zhruba 15 let.<
Opět scifi. Otázkou je co se stane s hladinou HMF po 15 letech během dalších 2 let. Což je tvá záruka na daný produkt. Po rozehřátí do dvou až čtyřech měsíců vyletí tak rychle a vysoko, že se budeš červenat až se ji dozvíš z médií z nějaké "akce kontrola medu".
Já jsem proti uplatňovaným limitům HMF u medu. Protože HMF je bumerang kterým tě ouřada zasáhne kdykoli, ale Dol, za mrzký peníz, pohladí po duši. Pokud je to med, jeho přirozenou vlastností je obsah HMF podle druhu a podmínek.
Mimojiné. Vypiju hodně kávy a nejsem sám. HMF u kávy je důležitý, samotné HMF má vysoké antioxidační vlastnosti, je důležitý pro chuť. Kdo nepije kávu, má vysoké hodnoty usazování mléčné a šťavelové kyseliny v těle. A hodnoty HMF v kávě jsou v tisících mg/kg. Takže s každým vypitým hrnkem naleju do žaludku více HMF než s medem co zkonzumuji za celý rok.
HMF je buzerace včelařů pokud se naně použije. Nic víc HMF v medu pro mne nepředstavuje. Kdo si hraje na alibi, HMF ho zasáhne. Jeho nárůst je po vydažení z chlaďáku nepředvídaný. A proto chladit med je blbost. Protože redukce kyselin a enzymů je nezastavitelná věc v medu.
HMF je charakteristickým průvodním jevem a identifikační znakem podle druhu a lokality a původu produkce či výroby.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76876
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872)
Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.<
Dobrý, ještě přijde berňák do skladu a všechno to uskladněné zdaní. Jen co ho popadne myšlenka, že u včelařů je co danit.
Jinak zachladit med, neznamená snížit HMF. HMF je ovlivněn mnoha jinými zajímavými aspekty a např. je naukou u HMF u medu, že na časové ose stáří u medu co se chladem nebo mrazem pozastaví, po oteplení rychleji roste. Nárůst hodnot HMF jde u chlazeného tudíž pružinově nahoru oproti běžné teplotě kterou máme v Evropě ve skladu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76874
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (91.221.213.137) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869)
Nedostatek další roky nevěřím, přivezou o to víc dovozového a cena ještě klesne, doba spotřeby českého medu je pryč. Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76872
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (91.221.213.137) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867)
Bazoš reflektuje realitu. Inzerátů několik stran, určitě ne jen pár jako v minulosti o tomto čase. Připomíná mi to sadaře, nechali jablka spadnout shnít, nezaplatily by ani brigádníky na sběr a skladování další starosti a náklady.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76868
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78400 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 76865 do č. 76925)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu