78078

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Karel (193.165.217.66) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170) (13232)

Většina laciných řešení v podstatě za nic nestojí. Vždy je něco za něco.
Co se nad tím zamyslet z druhé strany.
Spolková už asi ne, tento spolek nějak nefunguje, ale družstevní stáčírna.
Nejlépe s obsluhou, přivezu si med, předám, zvážím. Za x dnů se vrátím, zvážíme nádoby, rozdíl minus nějaký koeficient ztráty=netto. Netto x X.kč za kg + Y Kč za skleničku, víčko a etiketu a odvážím si zabalený i s euro znbakem na etiketě a můžu prodávat kam chci bez nějakého papírování s SVS.
To co zaplatím za stáčení, můžu vydělat na skle a víčkách, protože, stáčírna může dosáhnout lepších cen při nákupu sklenic atd ve velkém. Navíc nebudu investovat do nějakých samodoma + práce + prosotory.
+ společná značka + společný marketing?
To je dle mě cesta. Má to jednu vadu. Někdo vytuneloval důvěru mezi včelaři a ještě se jim posmívá, že jsou lakotní. Po Včele bude asi dost těžké někoho přesvědčit ke společné investici.
Počítal někdo, kolik je nutno investovat do takové menší stáčírny a jakou bude mít kapacitu?
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13234


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 11. 2005
Re: Výroba fumigačných páikov (13228)

Je to nějaké oxidační činidlo, nejlépe asi dusičnan draselný KNO3. Papír by
se mohl použít obyčejný tvrdý výkres s hmotností okolo 200 gramů podle
vzoru, originálního pásku nebo podobný .
Na papíru nesmí být velké krystaly nebo místa hodně napuštěná dusičnanem -
pásek potom vzplane!
Odhaduji, že postup by mohl být takový:
Udělá se koncentrovaný roztok v nadbytku dusičnanu. Roztok se z pevného
dusičnanu slije a rozředí cca 2 - 4 díly vody. Knoty se nechají v roztoku
nasáknout několik minut, pak se vytáhnou, přebytek roztoku odsaje suchým
hadrem, knoty nesmí být mokré, jen vlhké a rychle usuší při teplotě do 50 -
60 st C, výše raději ne.
Rozředění vodou se nadstaví tak, aby knoty hořely zhruba stejně jako
originál, v zádném případě nesmí prskat nebo dokonce při hoření tvořit
kuličky roztaveného dusičnanu. Zhruba asi takhle jsem to dělal před asi 15
lety místo rozstříhávání originálů, když byl jednu dobu nedostatek knotů.

Bezpečnostní opatření - je to oxidovadlo smíchané s hořlavinou, takže při
zapálení intenzívně hoří a může se i samovznítit. Při vznícení většího
množství uzavřeného třeba v plechovce vybuchuje. Takže nedělat do zásoby
kilo na několik roků, a zbytky po výrobě zlikvidovat.

Otázka je, jak by to dopadlo s pojištěním, kdyby třeba při použití knotů
vlastní výroby shořely úly.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Anton Turčáni" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, November 22, 2005 6:38 AM
Subject: Výroba fumigačných páikov


> Kto má skúsenosti s domácou výrobou fumigačných papierikov? Aká chemická
> látka sa musí použiť aby dobre tleli? Ďakujem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13233


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

Já jsem plničku nebo úpravnu medu v úmyslu dělat neměl. Jen se mi někdy v
diskuzi v srpnu zdály uváděné ceny čerpadel na med moc vysoké, tak jsem se
dotázal na zastoupení firmy Graco, jejíž výrobky jsem znal z dřívějška,
jestli by neměli něco levnějšího.
Dostal jsem se na jejich zastoupení, firmu Media Liberec www.medialbc.cz
kde jsem to konzultoval s panem ing Novákem, získal jsem nějaké prospekty a
doporučení na čerpadlo Husky 205, které vycházelo cenově něco pod 10 tisíc a
a parametry včetně dopravovaného množství byly dostatečné.
Jenže včera jsem se díval na bližši dokumentaci čerpadel Husky, na
http://public.graco.be/0/?d=178 při zadání hesla "Husky" se k ní dá dostat a
zjistil jsem z charakteristik jiného vibračního čerpadla, že při čerpání
více viskózních látek jako je med klesá dopravované množství až na
několikanásobek původního, takže u husky 205 by to mohlo klesnout klidně na
1-3 litry za minutu, což je dost málo. Asi by bylo vhodnější použít větší
čerpadlo ta 205 je nejmenší. To je ale na nějaké větší konzultace s nimi
nebo na nějakou dipomovou práci o čerpání viskóznějších kapalin, medu,
kečupu apod v potravinářství vibračními čerpadly nebo na nějaké větší
laborování s čerpadly a nádrží medu, zkrátka není to zavedené a vypadá to,
že jen z dostupné dokumentace se nedá jednoznačně říct, jak dalece by tyto
čerpadla byla vhodné pro med. Původně před tou konzultací jsem spíše
uvažoval nějaké pístové čerpadlo Graco než vibrační.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, November 21, 2005 10:41 AM
Subject: Re: Plnička medu


>
> ----- Zjistil jsem výrobce plniček, bohužel by cena byla okolo 130000 kč
bez
> dopravníku. Výkon mají 300 - 400 kg za hodinu dle velikosti sklenice. Je
> však pouze se zásobníkem, taže je nutné ještě řešit dopravu medu ze sudu
do
> plničky.
> Docela se mi líbí Váš nápad s vibračním čerpadlem. Můžu se zeptat
> co bylo důvodem, že jste od této varianty odstoupil?
> Díky Dan Prokeš
>
> > Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
> > nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez
> > pístu
> > okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba
> > tlačit
> > na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
> > tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu
> > do
> > vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu
> > potrubím
> > nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
> > V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
> > možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
> > vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
> > Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
> > vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10
> > tisíc,
> > podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a
> > pro
> > plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se
> > zastaví
> > i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád
dokola,
> > jako je u klasických čerpadel.
> > Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1,
> > takže
> > při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na
výstupu
> > medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med
> > by
> > musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro
> > jednoduché
> > rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na
> > spodku.
> >
> > R. Polášek
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Jan Cervenka" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
> > Subject: Re: Plnička medu
> >
> >
> > Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> >> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> >> pomalé.
> >> Dan P.
> >
> > Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi
pist
> > ?
> > neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
> > ovladanim ?
> >
> > Honza
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13232


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 22. 11. 2005
Re: Pěnový med (13222)

Taky jsem bádal co to je, ale chuťově to nevadí.
V Lysý na koferenci o medu povídal někdo, že tady ta pěna nahoře je "Včelařova šlehačka". Že obsahuje ty nejcenější látky v medu. Je prý hloupost jí zkrmovat či vyhazovat.
Toto tvrzení se mi hodí a používám ho při prodeji. Lidi to berou. Až mám obavy, až tam příště ta vrstvička nebude.
Horší to je při prodeji přes prostředníka. Lidi létáčky moc nečtou. A tak mám dvě sorty. Tmavý tekutý pro ně, a pro přímý prodej světlý zkrytalizovaný :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13231


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.103.226) --- 22. 11. 2005
Re: Výroba fumigačných páikov (13228)

Cena ošetření fumigací na 1 včelstvo je pod 2Kč. Nevím proč by stálo za to hledat levnější variantu ošetření?!?!?!?!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13230


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 22. 11. 2005
Re: medovina (13226)

>Asi udělám další medovinu a smíchám ji s tou hotovou

Dělat teď novou medovinu (kolik měsíců ti to bude trvat než se vyčistí?)jenom proto abych přisladil tu hotovou starou, to mi připomíná Kocourkov. Jestli tam nemáš dost alkoholu tak se ti ta stará zatím zkazí. Těch pár litrů co máš radši doslaď invertovým sirupem a vypij o vánocích.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13229


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turčáni (213.81.170.240) --- 22. 11. 2005
Výroba fumigačných páikov

Kto má skúsenosti s domácou výrobou fumigačných papierikov? Aká chemická látka sa musí použiť aby dobre tleli? Ďakujem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13228


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.4) --- 21. 11. 2005
Re: Mezerníky Hofman. (13208)

Zdravím, mezerníky tzv. Hofmanovského typu, dodává fa. Vastoil, www.vastoil.cz, jmenují se mezerníky hofmanovské plastové, položka 3102?, 200ks v balení za 30 kč. Ahoj JS

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13227


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.212.180.122) --- 21. 11. 2005
medovina

Děkuji všem za rady.Řešení vidím v radě Ing.Příleského.Asi udělám další medovinu a smíchám ji s tou hotovou.Tohle byl můj první pokus a mám ji 25 litrů.Původně měla být hořká.Přidal jsem do ní kozlík.Ale sladká není ani trochu veškerý med se změnil na alkohol.Pokus o doslazení jsem už popsal.Rozmíchaný med v troše medoviny klesl ke dnu.Trvalo mu to asi měsíc.Přidávaný med jsem nevařil.Možná to byla chyba.
dík Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13226


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.212.180.122) --- 21. 11. 2005

Děkuji všem za rady.Řešení vidím v radě Ing.Příleského.Asi udělám další medovinu a smíchám ji s tou hotovou.Tohle byl můj první pokus a mám ji 25 litrů.Původně měla být hořká.Přidal jsem do ní kozlík.Ale sladká není ani trochu veškerý med se změnil na alkohol.Pokus o doslazení jsem už popsal.Rozmíchaný med v troše medoviny klesl ke dnu.Trvalo mu to asi měsíc.Přidávaný med jsem nevařil.Možná to byla chyba.
dík Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13225


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (212.80.86.253) --- 21. 11. 2005
odvíčkování

máte někdo zkušenosti s odvíčkováváním horkovzdušnou pistolí?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13224


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: "Pěnový" med (13222)

I zkrystalizovaný tuhý med obsahuje v sobě tekutou fázi. Krystaly glukózy a
fruktózy v sobě vodu nemají. Takže tuhý med je složen z matrice krystalů
těchto cukrů a prostor mezi nimi je vyplněn roztokem z vody v medu a látek,
které nezkrystalizovaly. Pěnový med vznikne, když se krystalky cukrů v medu
z nějakého důvodu zdvihnou nebo tekutiny ubude třeba odpařením vody a
kapalná fáze už nestihne zaplnit prostory mezi krystaly v horní části medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Pavel T." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, November 21, 2005 2:34 PM
Subject: "Pěnový" med


> Stejná věc se děje i v uskladněných sklenicích.
> Předpokládám, že je to rozkvášení v pomalé fázi.
> Med obsahuje totiž inhibitory proti kvašení.
> Ve sklenici je vidět přes sklo bílá fáze, která jde od koláče na povrchu
> dolů jako když mramor. Po roztavení vyplave bílá fáze nahoru a pro prodej
> nevypadá vábně. Po rozmíchání se ztratí, pokud je med dostatečně tekutý.
> Nemá žádnou navinulou chuť, asi proto, že CO2 a ethanol vyprchá nebo ho
> není mnoho. Bílá proto, že C02 vnese do medu plyn.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel T. (193.108.106.20) --- 21. 11. 2005
"Pěnový" med

Stejná věc se děje i v uskladněných sklenicích.
Předpokládám, že je to rozkvášení v pomalé fázi.
Med obsahuje totiž inhibitory proti kvašení.
Ve sklenici je vidět přes sklo bílá fáze, která jde od koláče na povrchu dolů jako když mramor. Po roztavení vyplave bílá fáze nahoru a pro prodej nevypadá vábně. Po rozmíchání se ztratí, pokud je med dostatečně tekutý. Nemá žádnou navinulou chuť, asi proto, že CO2 a ethanol vyprchá nebo ho není mnoho. Bílá proto, že C02 vnese do medu plyn.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13222


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181) (13184) (13185) (13202) (13203)

No proti gistu žádní dišputát

pepan

----- Original Message -----
From: "Honza Jindra" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, November 21, 2005 9:56 AM
Subject: Re: Medovina


> Také nesouhlasím, naopak mám za to, že přidané "příchutě" mají za cíl něco
> zakrýt. Čistá medovina je lahodná a kulaťoučká samo o sobě.
> Honza
>
> __________ Informace od NOD32 1.1295 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13221


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu (13170)

před pár dny tady proběhl odkaz na italskou firmu LEGO
TAM JSEM PŘI DŮKLADNÉ studii viděl několik plniček i na malé výkony
pepan

Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 6:03 PM
Subject: Re: Plnička medu


> Nevim nevim, automaticka plnicka medu, ktera ma kapacitu 19 tun medu za
> mesic pri jednosmennem provozu (600 kg/h) se asi za 50000 prodavat
> nebude, to leda nekde v tureckem bazaru.
> Cenu bych videl tak od ctvrt milionu vyse. Jestli je Vam Vase manzelka
> tak draha?
>
> D. Helmut
>
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Daniel Prokeš
> Datum: 19.11.2005 17:53
>
> >
> > Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
> > poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou
> > bolet záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
> > Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
> > Dan P.
> >
> >> 600 kg medu do dvou hodin?
> >> to je za smenu 2,4 tuny!
> >> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
> >> jedna o profesionalni stacirnu medu.
> >> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade
> >> hrat roli.
> >>
> >> D. Helmut
> >>
> >>
> >> --- Original Nachricht ---
> >> Absender: Daniel Prokeš
> >> Datum: 19.11.2005 16:07
> >>
> >>>
> >>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> >>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
> >>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> >>> dopravoval přímo ze sudu.
> >>> Dan Prokeš
> >>>
> >>>
> >>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> >>>> pepan
> >>>> ----- Original Message -----
> >>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> >>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> >>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> >>>> Subject: Plnička medu
> >>>>
> >>>>
> >>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> >>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> >>>> či prodejců?
> >>>> Děkuji!
> >>>> Daniel Prokeš
> >>>>
> >>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >>>>
> >>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> >>>> http://www.nod32.cz
> >>>>
> >>>
> >>>
> >
> >
>
> __________ Informace od NOD32 1.1294 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13220


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing . Aleš Příleský (e-mailem) --- 21. 11. 2005
RE: medovina (13200)

Tato cesta není řešením. Ve vykvašené medovině již nejsou žádné kvasinky a
tím pádem med nemůže vstoupit do kvasné reakce a znovu vykvasit.
Osobně se mi zdá nejlepší řešení nechat původní medovinu a udělat novou s
vyšším poměrem medu - při měření moštoměrem tak 28-30 kg cukru/hl. Z obou
medovin pak "namixovat" požadovanou sladkost.
Myslím, že je dost zájem spíše o nesladkou medovinu.

Aleš

-----Original Message-----
From: Milan [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Sunday, November 20, 2005 5:44 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: medovina


K výrobě medoviny jsem použil Dolské kvasinky a medovina kvasila intenzivně
dva měsíce.Jenže nyní není sladká.Dosladil jsem medem který jsem rozpustil
v dokvašené medovině.Teď med který jsem dodal pomalu klesá ke dnu.Máte
zkušenosti s doslazováním medoviny?
Milan




--
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.362 / Virus Database: 267.13.4/175 - Release Date: 18.11.2005

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13219


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan Čáp (e-mailem) --- 21. 11. 2005
"Pěnový" med

Nechal jsem v barelu ztuhnout květový med. Dnes jsem ho chtěl rozpustit a když jsem ho otevřel našel jsem na jeho povrchu asi palec silnou vrstvu skoro bílého ztuhlého pěnového medu. Chutná velmi dobře, je lehký a vzdušný. Dal by se přirovnat k Tureckému medu, nebo bílé čokoládě.
Nemáte někdo stejnou zkušenost? Nevíte, jak k tomu mohlo dojít, případně jak takovýto med vyrobit?
Myslím, že by to bylo zajímavé zpestření nabídky.

Milan Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174) (13180) (13197)

Hřebík nesmí mít ostrou špičku, ale tupou, ostrá špička se nějakými kleštěmi
apodobně uštípne nebo ubrousí. Potom se laťka nerozštípne. Starý praxi
vyzkoušený recept na tenké laťky z měkkého dřeva.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Josef Kouba" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, November 16, 2005 6:45 AM
Subject: Re: Medzerníky na rámiku.


> Dobrý nápad. Má jenom jednu vadu, že se musí otvory pro mezerník
> předvrtávat, aby poměrně silný hřebík rámek nerozštípl.
>
> S přáním hezkého dne Josef Kouba
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Anton Turčáni" <>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, November 19, 2005 9:34 PM
> Subject: Re: Medzerníky na rámiku.
>
>
> > Pre p.Koubu
> > Verím Vám, že z môjho popisu Ste nezmúdrel. Jednoducho som vynechal to
> > základné a to z čoho a ako vyrábam medzerníky. Preto popis zopakujem a
> > doplním. Je fakt, že všetko sa dá kúpiť, ale český a slovenský včelár
> > prežíva len preto, že si dokáže sám vyrobiť veľa pomôcok,a tým znižuje
> > náklady na výrobu 1 kg medu.
> > Základom medzerníka je obyčajný klinec (v predaji sú medené, pocinkované
a
> > iné) používaný na pripevňovanie térového papiera, ktorý má širokú
hlavičku
> > (10 mm), je dlhý 25-30 mm a priemer 2,5-3 mm. Tento klinec sa dá použiť
i
> > bez sformovania hlavičky do pologuľata, ale upravená hlavička sa lepšie
> > zasúva do uličky medzi rámikmi, ak máme úle prístupbné od zadu, je dobrý
> > klinec aj bez úpravy.
> > Na formovanie klinca na medzerník potrebujeme jednoduchý prípravok,
ktorý
> > si dokáže vyrobiť každý včelár. Použijeme k tomu vyradený oknový či
> > dverový
> > pánt s priemerom 10-12mm, s pologuľatým zakončením. Do telesa pánta v
> > strede vyvŕtame otvor väčšieho priemeru asi 3-3,5 mm ako je klinec, do
> > hĺbky väčšej ako je dĺžka klinca, teda 35 mm. Na razník ktorým budeme
> > formovať hlavičku klinca do guľata, potrebujeme kovovú tyčku dlhú 80 až
> > 100
> > mm dlhú. Na jednom konci vyvŕtame jamku hlbokú 3- 5 mm vrtákom,priemeru
> > 10-12 mm,aj dierka a lôžko na raznici musí byť centrické. Prípravok,
jeho
> > dolnú časť upevníme vo zveráku alebo ho privaríme na kus železa aby mal
> > dobrú stabilitu, vložíme klinec, hlavičku prikryjeme raznicou, na ktorú
> > pár
> > ráz udrieme kladivom. Hotový medzerník zatlčieme do predvŕtanej dierky
na
> > bočnej latke rámika, vždy v jej strede a to vpravo. Druhý medzerník z
> > druhej strany vľavo. Dá sa to využiť pri vkladaní plásta do medometu pri
> > vytáčaní medu, pretože sa dá zavesiť na hornú časť koša čím presne
> > kopíruje sieť aplást nedeformuje. Ide to rýchlo a bezpečne. V zime mám
> > toľko času, že bez problémov nychystám dostatok medzerníkov, ktoré sú
> > nezničiteľné a po likvidácii staršieho rámika ich môžem znovu použiť.
> > Hoffmanove plecnaté rámiky sú dobré, ale sú značne drahé a bez vhodného
> > prípravku ich nevyrobíte. Kto kočuje dá si na bočnú latku 2 medzerníky.
> > Anton
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13217


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez pístu
okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba tlačit
na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu do
vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu potrubím
nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10 tisíc,
podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a pro
plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se zastaví
i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád dokola,
jako je u klasických čerpadel.
Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1, takže
při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na výstupu
medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med by
musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro jednoduché
rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na spodku.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
Subject: Re: Plnička medu


Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> pomalé.
> Dan P.

Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist ?
neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
ovladanim ?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Robert Zacek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Mezern?ky (13132) (13146) (13167) (13198)

Já ten systém taky používám - zdědil jsem to. Zatím mám oba mezerníky na boční loučce, ale napadlo mě jestli by nebylo lepší dát jeden na horní loučku. Nevíte někdo důvod proč ho tam nedat? Díky.
Bob

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Richard imko <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
> Predmet: Re: Mezern?ky
> Datum: 20.11.2005 09:40:36
> ----------------------------------------
> Zdravím Jirku S.
> Také používám mezerníky na protilehlích stranách louček
> již 13 let. A jsem s nimi spokojen. Mám je tak natlučeny na všech rámcích.
> Žádné problémy nikdy nebyly. Lepší je už asi jen hofmanův rámek. Není
> problém ani s odvíčkovačem.
>
> Zdravím
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13215


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bureš J. (84.21.111.76) --- 21. 11. 2005
Re: MP - 10 FUM (13114) (13123) (13129) (13133) (13141) (13142) (13148) (13150) (13162)

Pan Radim Polášek dne 17.11.05 napsal:
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Znamená to, že jednu lahvičku M-1AER vlejeme do 22,5 ml acetonu nebo možná
čistého alkoholu a získáme 5 lahviček - 25 mililitrů MP-10 FUM.
Předpokládám, že případné příměsi v M-1 AER jsou bezvýznamné. Předpokládám
taky, že výrobce - VUVČ v Dole může mít jiný názor, i když ty příměsi mohou
být skutečně bezvýznamné.
))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Opravdu jiný názor má - neředit !! - inf. VÚVč Dol

Zdravím
Bureš Jar.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan Čáp (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Mezern?ky

Při vytahování plástu se tento velice snadno poškodí o mezerníky sousedního
plástu umístěné na horní loučce.

Milan Čáp

>Já ten systém taky používám - zdědil jsem to. Zatím mám oba mezerníky na
>boční loučce, ale napadlo mě jestli by nebylo lepší dát jeden na horní
>loučku. Nevíte někdo důvod proč ho tam nedat? Díky.
Bob



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13213


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Janura Štefan (e-mailem) --- 21. 11. 2005
RE: "Pěnový" med (13210)

ked som sa na to pytal pred niekolkymi rokmi starych cvelarov co je to tak
povedali ze je to speneny med ktory obsahuje
med, pel, propolis, vosk a vsetko co sa moze dostat pri vytacani do medu.
vacsinou to robi jarny med.

ale kazdy mi povedal ze je to vlastne nazdravsia podoba medu, lebo obsahuje
uplne vsetko aj ked si ludia pri kupe myslia ze je to skysleny med. preto
ked sa necha med postat cize vycirit tak sa vzdy z vrchu tato "pena"
pozbiera.

ja osobne ju knzumujem ako ako cisty med ked ju pozbieram



Pista

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: medovina

PROBLÉM PAK JE , ŽE PŘI KONCENTRACÍCH VYŠŠÍCH SE ROSTOK HŮŘE ROZKVÁŠÍ.
DŮVODEM JSOU PŘIROZENÉ KONZERVAČNÍ LÁTKY OBSAŽENÉ V MEDU


----- Original Message -----
From: "Ing. Aleš Příleský" <ales.prilesky/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, November 20, 2005 7:09 PM
Subject: RE: medovina


> Tato cesta není řešením. Ve vykvašené medovině již nejsou žádné kvasinky a
> tím pádem med nemůže vstoupit do kvasné reakce a znovu vykvasit.
> Osobně se mi zdá nejlepší řešení nechat původní medovinu a udělat novou s
> vyšším poměrem medu - při měření moštoměrem tak 28-30 kg cukru/hl. Z obou
> medovin pak "namixovat" požadovanou sladkost.
> Myslím, že je dost zájem spíše o nesladkou medovinu.
>
> Aleš
>
> -----Original Message-----
> From: Milan [mailto:e-mail/=/nezadan]
> Sent: Sunday, November 20, 2005 5:44 PM
> To: V?ela?sk? mailing list
> Subject: medovina
>
>
> K výrobě medoviny jsem použil Dolské kvasinky a medovina kvasila
intenzivně
> dva měsíce.Jenže nyní není sladká.Dosladil jsem medem který jsem rozpustil
> v dokvašené medovině.Teď med který jsem dodal pomalu klesá ke dnu.Máte
> zkušenosti s doslazováním medoviny?
> Milan
>
>
>
>
> --
> No virus found in this outgoing message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.362 / Virus Database: 267.13.4/175 - Release Date: 18.11.2005
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1295 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13211


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: "Pěnový" med

občas se to stává známe to ze sklenic do kterých byl stočen me po po stáčení
a při přirozeném tuhnutí vytvořil bílé mapy což se nepovažuje za vadu medu
a je to obdoba pastovaného

PEPAN

----- Original Message -----
From: "Milan Čáp" <kutil/=/bydlo.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, November 20, 2005 7:01 PM
Subject: "Pěnový" med


Nechal jsem v barelu ztuhnout květový med. Dnes jsem ho chtěl rozpustit a
když jsem ho otevřel našel jsem na jeho povrchu asi palec silnou vrstvu
skoro bílého ztuhlého pěnového medu. Chutná velmi dobře, je lehký a vzdušný.
Dal by se přirovnat k Tureckému medu, nebo bílé čokoládě.
Nemáte někdo stejnou zkušenost? Nevíte, jak k tomu mohlo dojít, případně jak
takovýto med vyrobit?
Myslím, že by to bylo zajímavé zpestření nabídky.

Milan Čáp

__________ Informace od NOD32 1.1295 (20051120) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13210


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kouba (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174) (13180) (13197)

Dobrý nápad. Má jenom jednu vadu, že se musí otvory pro mezerník
předvrtávat, aby poměrně silný hřebík rámek nerozštípl.

S přáním hezkého dne Josef Kouba


----- Original Message -----
From: "Anton Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 9:34 PM
Subject: Re: Medzerníky na rámiku.


> Pre p.Koubu
> Verím Vám, že z môjho popisu Ste nezmúdrel. Jednoducho som vynechal to
> základné a to z čoho a ako vyrábam medzerníky. Preto popis zopakujem a
> doplním. Je fakt, že všetko sa dá kúpiť, ale český a slovenský včelár
> prežíva len preto, že si dokáže sám vyrobiť veľa pomôcok,a tým znižuje
> náklady na výrobu 1 kg medu.
> Základom medzerníka je obyčajný klinec (v predaji sú medené, pocinkované a
> iné) používaný na pripevňovanie térového papiera, ktorý má širokú hlavičku
> (10 mm), je dlhý 25-30 mm a priemer 2,5-3 mm. Tento klinec sa dá použiť i
> bez sformovania hlavičky do pologuľata, ale upravená hlavička sa lepšie
> zasúva do uličky medzi rámikmi, ak máme úle prístupbné od zadu, je dobrý
> klinec aj bez úpravy.
> Na formovanie klinca na medzerník potrebujeme jednoduchý prípravok, ktorý
> si dokáže vyrobiť každý včelár. Použijeme k tomu vyradený oknový či
> dverový
> pánt s priemerom 10-12mm, s pologuľatým zakončením. Do telesa pánta v
> strede vyvŕtame otvor väčšieho priemeru asi 3-3,5 mm ako je klinec, do
> hĺbky väčšej ako je dĺžka klinca, teda 35 mm. Na razník ktorým budeme
> formovať hlavičku klinca do guľata, potrebujeme kovovú tyčku dlhú 80 až
> 100
> mm dlhú. Na jednom konci vyvŕtame jamku hlbokú 3- 5 mm vrtákom,priemeru
> 10-12 mm,aj dierka a lôžko na raznici musí byť centrické. Prípravok, jeho
> dolnú časť upevníme vo zveráku alebo ho privaríme na kus železa aby mal
> dobrú stabilitu, vložíme klinec, hlavičku prikryjeme raznicou, na ktorú
> pár
> ráz udrieme kladivom. Hotový medzerník zatlčieme do predvŕtanej dierky na
> bočnej latke rámika, vždy v jej strede a to vpravo. Druhý medzerník z
> druhej strany vľavo. Dá sa to využiť pri vkladaní plásta do medometu pri
> vytáčaní medu, pretože sa dá zavesiť na hornú časť koša čím presne
> kopíruje sieť aplást nedeformuje. Ide to rýchlo a bezpečne. V zime mám
> toľko času, že bez problémov nychystám dostatok medzerníkov, ktoré sú
> nezničiteľné a po likvidácii staršieho rámika ich môžem znovu použiť.
> Hoffmanove plecnaté rámiky sú dobré, ale sú značne drahé a bez vhodného
> prípravku ich nevyrobíte. Kto kočuje dá si na bočnú latku 2 medzerníky.
> Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel (e-mailem) --- 21. 11. 2005
RE: Mezerníky

Mezerníky na jedné staně rámku jsem převzal po svém předchůdci, systém mi již léta vyhovuje. Akorát jsem udělal jedno vylepšení, na levou stranu přední stěny každého nástavku jsem natloukl dva mezerníky, aby nebyl první rámek opřen levou loučkou o přední stěnu.
Zdraví Pavel


> Umístění mezerníku na rámku vždy jen na levé boční loučce při pohledu
> zepředu. Když rámek otočím o 180 stupňů, tak mám při pohledu na rámek
> mezerník opět na levé boční loučce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13208


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)


----- Zjistil jsem výrobce plniček, bohužel by cena byla okolo 130000 kč bez
dopravníku. Výkon mají 300 - 400 kg za hodinu dle velikosti sklenice. Je
však pouze se zásobníkem, taže je nutné ještě řešit dopravu medu ze sudu do
plničky.
Docela se mi líbí Váš nápad s vibračním čerpadlem. Můžu se zeptat
co bylo důvodem, že jste od této varianty odstoupil?
Díky Dan Prokeš

> Rozumný tlak na med je od desetin atmosféry, respektive baru. Menší tlak
> nemá smysl. Jestliže má ta nádoba a píst průměr 40 cm, potom je průřez
> pístu
> okolo 1300 cm2, potom v případě požadovaného tlaku půl baru je třeba
> tlačit
> na píst silou 650 kg. Jinak tímto způsobem fungují podávací zařízení pro
> tmely a podobné vysoceviskózní látky, kdy takový píst tlačí tmel ze sudu
> do
> vlastního čerpadla, které teprve vytváří potřebný tlak pro dopravu
> potrubím
> nebo hadicemi. Bude to záležitost tak v stotisících korun.
> V případě požadavku na co nejnižší cenu plničky mně připadá jako reálná
> možnost nádobu shora utěsnit a pomoct výtoku medu tlakovým filtrovaným
> vzduchem. Přirozeně při splnění určitých bezpečnostních požadavků.
> Pokud by bylo třeba med čerpat, před nějakou dobou jsem se zajímal o
> vibrační čerpadla v potravinářském provedení. Vycházejí cenově od 10
> tisíc,
> podle katalogu dokáží med na výstupu čerpat do tlaku až 6 - 8 atmosfér a
> pro
> plničku by byly vhodné, protože při uzavření ventilu na výstupu se
> zastaví
> i čerpadlo, tudíž med, který je uvnitř čerpadla se "nemele" pořád dokola,
> jako je u klasických čerpadel.
> Zase na druhé straně jsou poháněna tlakovým vzduchem s převodem 1:1,
> takže
> při použití vzduchu o tlaku třeba 3 bary větší tlak než 3 bary na výstupu
> medu nedají a hlavně vyžadují kapaliny s menší viskozitou, takže ten med
> by
> musel být ohřátý odhadem tak na 40 st C a dost tekutý. Takže pro
> jednoduché
> rychlé plnění by v tomto případě úplně stačil ten stříhací ventil na
> spodku.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Jan Cervenka" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, November 20, 2005 1:20 PM
> Subject: Re: Plnička medu
>
>
> Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
>> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
>> pomalé.
>> Dan P.
>
> Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist
> ?
> neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
> ovladanim ?
>
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Mezern?ky

To je nen problém u rámků s mezerniky na spodní loučce pokud jsou jen na
horní tak tak ho vytahuji po tom předcházejícím.já jsem napřed přesunul ze
spodní na bok a postupem času jsem je u nových rámků pomali posuval na horu
až jsem je tam nedal vůbec spodní mezerníky měly jen důvod u zadováků kde
docházelo k různemu deformování při vytahování

Pepan
----- Original Message -----
From: "Milan Čáp" <kutil/=/bydlo.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, November 20, 2005 5:03 PM
Subject: Re: Mezern?ky


Při vytahování plástu se tento velice snadno poškodí o mezerníky sousedního
plástu umístěné na horní loučce.

Milan Čáp

>Já ten systém taky používám - zdědil jsem to. Zatím mám oba mezerníky na
>boční loučce, ale napadlo mě jestli by nebylo lepší dát jeden na horní
>loučku. Nevíte někdo důvod proč ho tam nedat? Díky.
Bob




__________ Informace od NOD32 1.1295 (20051120) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13206


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170) (13192)

Dne sobota 19 listopadu 2005 17:44 Daniel Prokeš napsal(a):
> Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
> pomalé.
> Dan P.

Nejsem odbornik konstrukter, ale nestacilo by pouzit ze zhora jakysi pist ?
neco na zpusob pistole na kartuse, ale velke a s noznim (nebo motorkem)
ovladanim ?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

prosím tě to vycází 7 až 9 vteřin na slenici > to snad ani nejde<

----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 4:07 PM
Subject: Re: Plnička medu


>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
množství
> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
dopravoval
> přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> > pepan
> > ----- Original Message -----
> > From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> > Subject: Plnička medu
> >
> >
> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> > či prodejců?
> > Děkuji!
> > Daniel Prokeš
> >
> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >
> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> > http://www.nod32.cz
> >
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1294 (20051120) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.103.226) --- 21. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181) (13184) (13185) (13202)

Také nesouhlasím, naopak mám za to, že přidané "příchutě" mají za cíl něco zakrýt. Čistá medovina je lahodná a kulaťoučká samo o sobě.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13203


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 21. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181) (13184) (13185)

Pan Josef Jiří Menšík napsal:
>vykvašením samotného medu dostanete nápoj nevalné chuti

Nesouhlasím.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13202


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 20. 11. 2005
Re: medovina (13200)

Jestli jsi med opravdu rozpustil, tak neklesá ke dnu, ale to klesá pyl a nerozpustné látky. Jestli se z medu neodstraní bílkoviny převařením, bude se roztok čistit delší dobu. Norma na medovinu udává obsah cukru 40 mg/l. V 1 kg medu je asi 700 g cukru. Je potřeba vědět jak koncentrovaný roztok jsi dal kvasit, abys věděl kolik tam je alkoholu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13201


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.212.180.122) --- 20. 11. 2005
medovina

K výrobě medoviny jsem použil Dolské kvasinky a medovina kvasila intenzivně dva měsíce.Jenže nyní není sladká.Dosladil jsem medem který jsem rozpustil v dokvašené medovině.Teď med který jsem dodal pomalu klesá ke dnu.Máte zkušenosti s doslazováním medoviny?
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13200


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.2) --- 20. 11. 2005
Re: Mezerníky (13132) (13146) (13167) (13198)

Ano Hofmanův rámek je nejlepší,je však dost drahý nebo kdo si je dělá hodně pracný.Já používám plastové nástrčky na boční loučky běžných rámků.Bohužel neznám výrobce před lety jsem jich dostal krabici.Znáte někdo dostupného výrobce u nás? Možná v Polsku Německu či Rakousku jsou ke koupení.Poraďte!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13199


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Šimko (212.11.112.191) --- 20. 11. 2005
Re: Mezerníky (13132) (13146) (13167)

Zdravím Jirku S.
Také používám mezerníky na protilehlích stranách louček
již 13 let. A jsem s nimi spokojen. Mám je tak natlučeny na všech rámcích. Žádné problémy nikdy nebyly. Lepší je už asi jen hofmanův rámek. Není problém ani s odvíčkovačem.

Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13198


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turčáni (213.81.173.234) --- 19. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174) (13180)

Pre p.Koubu
Verím Vám, že z môjho popisu Ste nezmúdrel. Jednoducho som vynechal to základné a to z čoho a ako vyrábam medzerníky. Preto popis zopakujem a doplním. Je fakt, že všetko sa dá kúpiť, ale český a slovenský včelár prežíva len preto, že si dokáže sám vyrobiť veľa pomôcok,a tým znižuje náklady na výrobu 1 kg medu.
Základom medzerníka je obyčajný klinec (v predaji sú medené, pocinkované a iné) používaný na pripevňovanie térového papiera, ktorý má širokú hlavičku (10 mm), je dlhý 25-30 mm a priemer 2,5-3 mm. Tento klinec sa dá použiť i bez sformovania hlavičky do pologuľata, ale upravená hlavička sa lepšie zasúva do uličky medzi rámikmi, ak máme úle prístupbné od zadu, je dobrý klinec aj bez úpravy.
Na formovanie klinca na medzerník potrebujeme jednoduchý prípravok, ktorý si dokáže vyrobiť každý včelár. Použijeme k tomu vyradený oknový či dverový pánt s priemerom 10-12mm, s pologuľatým zakončením. Do telesa pánta v strede vyvŕtame otvor väčšieho priemeru asi 3-3,5 mm ako je klinec, do hĺbky väčšej ako je dĺžka klinca, teda 35 mm. Na razník ktorým budeme formovať hlavičku klinca do guľata, potrebujeme kovovú tyčku dlhú 80 až 100 mm dlhú. Na jednom konci vyvŕtame jamku hlbokú 3- 5 mm vrtákom,priemeru 10-12 mm,aj dierka a lôžko na raznici musí byť centrické. Prípravok, jeho dolnú časť upevníme vo zveráku alebo ho privaríme na kus železa aby mal dobrú stabilitu, vložíme klinec, hlavičku prikryjeme raznicou, na ktorú pár ráz udrieme kladivom. Hotový medzerník zatlčieme do predvŕtanej dierky na bočnej latke rámika, vždy v jej strede a to vpravo. Druhý medzerník z druhej strany vľavo. Dá sa to využiť pri vkladaní plásta do medometu pri vytáčaní medu, pretože sa dá zavesiť na hornú časť koša čím presne kopíruje sieť aplást nedeformuje. Ide to rýchlo a bezpečne. V zime mám toľko času, že bez problémov nychystám dostatok medzerníkov, ktoré sú nezničiteľné a po likvidácii staršieho rámika ich môžem znovu použiť. Hoffmanove plecnaté rámiky sú dobré, ale sú značne drahé a bez vhodného prípravku ich nevyrobíte. Kto kočuje dá si na bočnú latku 2 medzerníky. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13197


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turčáni (213.81.173.234) --- 19. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174) (13180)

Pre p.Koubu
Verím Vám, že z môjho popisu Ste nezmúdrel. Jednoducho som vynechal to základné a to z čoho a ako vyrábam medzerníky. Preto popis zopakujem a doplním. Je fakt, že všetko sa dá kúpiť, ale český a slovenský včelár prežíva len preto, že si dokáže sám vyrobiť veľa pomôcok,a tým znižuje náklady na výrobu 1 kg medu.
Základom medzerníka je obyčajný klinec (v predaji sú medené, pocinkované a iné) používaný na pripevňovanie térového papiera, ktorý má širokú hlavičku (10 mm), je dlhý 25-30 mm a priemer 2,5-3 mm. Tento klinec sa dá použiť i bez sformovania hlavičky do pologuľata, ale upravená hlavička sa lepšie zasúva do uličky medzi rámikmi, ak máme úle prístupbné od zadu, je dobrý klinec aj bez úpravy.
Na formovanie klinca na medzerník potrebujeme jednoduchý prípravok, ktorý si dokáže vyrobiť každý včelár. Použijeme k tomu vyradený oknový či dverový pánt s priemerom 10-12mm, s pologuľatým zakončením. Do telesa pánta v strede vyvŕtame otvor väčšieho priemeru asi 3-3,5 mm ako je klinec, do hĺbky väčšej ako je dĺžka klinca, teda 35 mm. Na razník ktorým budeme formovať hlavičku klinca do guľata, potrebujeme kovovú tyčku dlhú 80 až 100 mm dlhú. Na jednom konci vyvŕtame jamku hlbokú 3- 5 mm vrtákom,priemeru 10-12 mm,aj dierka a lôžko na raznici musí byť centrické. Prípravok, jeho dolnú časť upevníme vo zveráku alebo ho privaríme na kus železa aby mal dobrú stabilitu, vložíme klinec, hlavičku prikryjeme raznicou, na ktorú pár ráz udrieme kladivom. Hotový medzerník zatlčieme do predvŕtanej dierky na bočnej latke rámika, vždy v jej strede a to vpravo. Druhý medzerník z druhej strany vľavo. Dá sa to využiť pri vkladaní plásta do medometu pri vytáčaní medu, pretože sa dá zavesiť na hornú časť koša čím presne kopíruje sieť aplást nedeformuje. Ide to rýchlo a bezpečne. V zime mám toľko času, že bez problémov nychystám dostatok medzerníkov, ktoré sú nezničiteľné a po likvidácii staršieho rámika ich môžem znovu použiť. Hoffmanove plecnaté rámiky sú dobré, ale sú značne drahé a bez vhodného prípravku ich nevyrobíte. Kto kočuje dá si na bočnú latku 2 medzerníky. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13196


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu (13170) (13194)

Nevim nevim, automaticka plnicka medu, ktera ma kapacitu 19 tun medu za
mesic pri jednosmennem provozu (600 kg/h) se asi za 50000 prodavat
nebude, to leda nekde v tureckem bazaru.
Cenu bych videl tak od ctvrt milionu vyse. Jestli je Vam Vase manzelka
tak draha?

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Daniel Prokeš
Datum: 19.11.2005 17:53

>
> Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
> poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou
> bolet záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
> Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
> Dan P.
>
>> 600 kg medu do dvou hodin?
>> to je za smenu 2,4 tuny!
>> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
>> jedna o profesionalni stacirnu medu.
>> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade
>> hrat roli.
>>
>> D. Helmut
>>
>>
>> --- Original Nachricht ---
>> Absender: Daniel Prokeš
>> Datum: 19.11.2005 16:07
>>
>>>
>>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
>>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
>>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
>>> dopravoval přímo ze sudu.
>>> Dan Prokeš
>>>
>>>
>>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>>>> pepan
>>>> ----- Original Message -----
>>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>>>> Subject: Plnička medu
>>>>
>>>>
>>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>>>> či prodejců?
>>>> Děkuji!
>>>> Daniel Prokeš
>>>>
>>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>>>
>>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>>>> http://www.nod32.cz
>>>>
>>>
>>>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel ProkeĹĄ (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu (13170)


Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že
poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou bolet
záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci.
Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč.
Dan P.

> 600 kg medu do dvou hodin?
> to je za smenu 2,4 tuny!
> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
> jedna o profesionalni stacirnu medu.
> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade hrat
> roli.
>
> D. Helmut
>
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Daniel Prokeš
> Datum: 19.11.2005 16:07
>
>>
>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
>> dopravoval přímo ze sudu.
>> Dan Prokeš
>>
>>
>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>>> pepan
>>> ----- Original Message -----
>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>>> Subject: Plnička medu
>>>
>>>
>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>>> či prodejců?
>>> Děkuji!
>>> Daniel Prokeš
>>>
>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>>
>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>>> http://www.nod32.cz
>>>
>>
>>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13194


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170) (13188) (13190)

Našel jsem tu stejnou plničku na www.nassenheider.com za 1498 euro.
Díky Dan P

> Mrkněte na www.vastoil.cz, vyberte včelařské potřeby, dále jiná zařízení a
> poslední položkou č 2040 je zásobník s pumpou na med za 55200,-. Prodejce
> je v Karviné a dodává až do domu. Mimochodem, tato firma už nějaký ten
> rok,
> co já vím tak už v sezóně 2003/2004 prodává i Plastové medomety
> (Polipropylen) za 7900,-.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13193


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

Mám nerezovou stáčecí nádobu na 300kg medu se střihacím ventilem. Je to
pomalé.
Dan P.

> Nestačí gravitační princip? Ohřátý med, aby tekl sám, se v nádobě zdvihne
> nahoru a vypouští se ventilem na spodku rovnou do sklenic?
>
> R. Polášek
>
>
> ----- >
>>
>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> množství
>> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
>> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> dopravoval
>> přímo ze sudu.
>> Dan Prokeš
>>
>>
>> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>> > pepan
>> > ----- Original Message -----
>> > From: "Daniel Prokeš" <>
>> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>> > Subject: Plnička medu
>> >
>> >
>> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>> > či prodejců?
>> > Děkuji!
>> > Daniel Prokeš
>> >
>> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>> >
>> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>> > http://www.nod32.cz
>> >
>>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13192


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181) (13184)

Já myslím, že právě kvasné produkty typu medových vín jsou možnost dalšího
zvýšení odbytu medu. Třeba víno je na jižní Moravě na severní hranici
rozšíření a pokud je přes léto více chladno, vychází bez přicukření dost
často špatně. Přídavek medu při výrobě vína nejspíš do rozdrcených bobulí
před lisováním by mohl výsledný mok výrazně zkvalitnit, přitom by obsahoval
stejné látky jako klasické víno, měl by podobnou chuť, sice by se to nemohlo
jmenovat víno, ale nějak jinak, na druhé straně by to defakto víno nebylo,
takže by bylo možné v případě úspěchu i případně vysázet další vinice nad
výměru stávajících povolených v EU.
Podobně by to mohly být "vína"z drobného ovoce, jeřabin, určitých odrůd
hrušek a jablek atd. Jen by se musela technologie jejich výroby vypipplat
tak, aby výsledný mok nebyl na úrovni krabicového vína pro bezdomovce jako
dnes, ale aby chutí mohl konkurovat stolnímu a odrůdovému vínu.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "pan Josef Jiří Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 3:57 PM
Subject: Re: Medovina


> ona medovina je ve své podstatě víno vyrobené z medu ale vykvašením
> samotného medu dostanete nápoj nevalné chuti a proto se hned na začátku
> kvašení doněj přidává různé koření nebo právě ovocné štávy
> Medové víno je zase něco jiného Jeho základem jsou právě štávy z ovoce kde
> se hldina cukrů místo řepným cukrem doplní medem
>
> Pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Eman" <>
> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, November 19, 2005 10:54 AM
> Subject: Re: Medovina
>
>
> > Pan Josef
> > .. klepšímu vysrážení bílkovin se přidávají avocné štávy 2l na 10
> > ---------------------
> >
> > Tomu já neříkám medovina ale slabé ovocné víno s přídavkem medu. Někdo
> tomu
> > říká ovocná medovina, ale já si radši dám místo toho dobré víno.
> >
> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >
> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> > http://www.nod32.cz
> >
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13191


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.4) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170) (13188)

Mrkněte na www.vastoil.cz, vyberte včelařské potřeby, dále jiná zařízení a poslední položkou č 2040 je zásobník s pumpou na med za 55200,-. Prodejce je v Karviné a dodává až do domu. Mimochodem, tato firma už nějaký ten rok, co já vím tak už v sezóně 2003/2004 prodává i Plastové medomety (Polipropylen) za 7900,-.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13173)

Děkuji za pomoc. Stáčím do sklenic větší množství medu, podobným způsobem,
rád bych to však alespoň trochu zjednodušil a urychlil.
Dan Prokeš


> Na uskladnenie medu a jeho plnenie do fliaš môžete po sezóne použiť po
> odstránení koša aj obyčajný medomet, samozrejme antikórový alebo upravený
> na potraviny. Pri ztuhnutí medu sa dá použiť i šetrný spôsob stekutenia
> medu. Lepšie však naplniť nádobu len v množstve, ktoré odpredáte alebo
> potrebujete. Výtok s medometu môžete použiť pôvodný, ale i prerobením na
> ventil, ktorý si môžete zakúpiť.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13189


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

Nestačí gravitační princip? Ohřátý med, aby tekl sám, se v nádobě zdvihne
nahoru a vypouští se ventilem na spodku rovnou do sklenic?

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 4:07 PM
Subject: Re: Plnička medu


>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
množství
> by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
> hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
dopravoval
> přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
> > otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> > pepan
> > ----- Original Message -----
> > From: "Daniel Prokeš" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> > Subject: Plnička medu
> >
> >
> > Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> > Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> > či prodejců?
> > Děkuji!
> > Daniel Prokeš
> >
> > __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
> >
> > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> > http://www.nod32.cz
> >
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13188


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu (13170) (13186)

600 kg medu do dvou hodin?
to je za smenu 2,4 tuny!
Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se
jedna o profesionalni stacirnu medu.
Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade hrat roli.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Daniel Prokeš
Datum: 19.11.2005 16:07

>
> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle
> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic
> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med
> dopravoval přímo ze sudu.
> Dan Prokeš
>
>
>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
>> pepan
>> ----- Original Message -----
>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
>> Subject: Plnička medu
>>
>>
>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
>> či prodejců?
>> Děkuji!
>> Daniel Prokeš
>>
>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>>
>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
>> http://www.nod32.cz
>>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13187


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)


Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle množství
by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic za
hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med dopravoval
přímo ze sudu.
Dan Prokeš


> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
> pepan
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
> Subject: Plnička medu
>
>
> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
> či prodejců?
> Děkuji!
> Daniel Prokeš
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13186


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181) (13184)

ona medovina je ve své podstatě víno vyrobené z medu ale vykvašením
samotného medu dostanete nápoj nevalné chuti a proto se hned na začátku
kvašení doněj přidává různé koření nebo právě ovocné štávy
Medové víno je zase něco jiného Jeho základem jsou právě štávy z ovoce kde
se hldina cukrů místo řepným cukrem doplní medem

Pepan

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 10:54 AM
Subject: Re: Medovina


> Pan Josef
> .. klepšímu vysrážení bílkovin se přidávají avocné štávy 2l na 10
> ---------------------
>
> Tomu já neříkám medovina ale slabé ovocné víno s přídavkem medu. Někdo
tomu
> říká ovocná medovina, ale já si radši dám místo toho dobré víno.
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13185


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 19. 11. 2005
Re: Medovina (13147) (13181)

Pan Josef
... klepšímu vysrážení bílkovin se přidávají avocné štávy 2l na 10
---------------------

Tomu já neříkám medovina ale slabé ovocné víno s přídavkem medu. Někdo tomu říká ovocná medovina, ale já si radši dám místo toho dobré víno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13184


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174) (13180)

Od: pan Josef Jiří Menšík:
> pane bože stojí to za to při ceně 25 Kč/100kusů. Pak nemá být nákladová cena
> vysoká. Ivaše práce je cenou nákladovou.
> Pean
......
No urcite jo. Zrovna mezerniky si vyrabim, protoze naklad jako je koupit je 1,- /ramek. A udelat jich na 1000r./3 hod z odpadu znamena cca 300,- na hodku.:-))

Jen jak nato. Ze?


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13183


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Mezern?ky (13132) (13146) (13167) (13168)

ale všechno má své výhody! Pokud pod mezerník zachtáváte drátek tak při
drátkování nemusíte obracet rámek a lépe se zatavují mezistěny pkud si
necháváte kousek drátku na kontakt s trafem za druhé jste donuceni vkládat
rámky do medometu mezerníky dovnitř a později při obracení jediným pohledem
vidíte jestli jste všechny otočil ; za třetí jsoli mezerníky jen vhorní
loučce tak i při obracení zapadnou dobře mezi dráry koše
Pepan
----- Original Message -----
From: "Langi" <Langi/=/wo.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 18, 2005 9:23 PM
Subject: Re: Mezern?ky


> Tohle je Vážně zajímavé, mezerníky takhle pouzival uz muj deda a ja i dnes
> u znamych vidam vsechny mezerniky z jedne strany. Je to asi konzervativni
> zvyk s prastarou tradici ;-)
> Langi
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13182


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medovina (13147)

já mám doma recepty na výrobu bez vaření poměr medu a vody je stejný u všech
druhů ale klepšímu vysrážení bílkovin se přidávají avocné štávy 2l na 10
litrů medoviny a 20dkg medu na 1l štávy a tak se vyrábějí medoviny s rúznou
ovocnou příchutí. Co víc rychleji se čistí jako klasická medovina.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Jarom?r Kouck?" <jkoucky/=/mybox.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, November 17, 2005 4:27 PM
Subject: Medovina


> Kdo poradí jak vyrobit medovinu studenou cestou,jaký med je nejvhodnější a
> jaké kvasinky použít.Děkuji.
>
> __________ Informace od NOD32 1.1290 (20051117) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13181


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174)

pane bože stojí to za to při ceně 25 Kč/100kusů. Pak nemá být nákladová cena
vysoká. Ivaše práce je cenou nákladovou.
Pean
----- Original Message -----
From: "Josef Kouba" <domus/=/cbox.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 8:32 AM
Subject: Re: Medzerníky na rámiku.


> To vyrábění mezerníků pomocí připravku jsem nepochopil. Je ot možné více
> rozepsat, případně doplnit fotografií nebo nákresem?
>
> S přáním hezkého dne Josef Kouba
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Anton Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, November 19, 2005 8:27 AM
> Subject: Medzerníky na rámiku.
>
>
> > Včelárim už 48 rokov, chovám 75 včelstiev v úľovej trojzostave a stále
> > umiestňujem medzerník na pravú stranu bočnej latky do jej stredu, takže
v
> > každej polohe môžem rámik zasunúť do úľa bez toho, aby som musel
> > kontrolovať kde je medzerník. Medzerníky si vyrábam sám, pomocou pomôcky
> > guľatej hlavice (spodok oknového či dverového pántu)s vyvŕtanou dierkou
a
> > pologuľatým razníkom. Silným úderom sformujem hlavičku do guľata. Mne
> > stačí
> > aj jeden medzerník, lebože nekočujem. Rámiky s medzerníkom sú jednoduché
a
> > proti Hofmanovým- plecatým lacné a o to tu ide.
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13180


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Plnička medu (13170)

otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu
pepan
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM
Subject: Plnička medu


Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu?
Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců,
či prodejců?
Děkuji!
Daniel Prokeš

__________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13179


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Mezern?ky (13132) (13146) (13167)

holt zvyk je železná košile já to znám ale dosud jsem se neodhodlal k
předělání
Pepan


----- Original Message -----
From: "Jirka S" <j.sliwka/=/interwal.net>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, November 18, 2005 9:13 PM
Subject: Mezern?ky


> Zdravím Vás.
> Dám nové téma! Možná to pro některé nebude novinka, ale kdekoliv jsem
zatím
> na včelky koukal, nikde jsem to neviděl praktikovat. Není to můj vynález,
> ale je to praktické, něco vtom smyslu bylo i ve včelařských novinách někdy
> z jara.
> Umístění mezerníku na rámku vždy jen na levé boční loučce při pohledu
> zepředu. Když rámek otočím o 180 stupňů, tak mám při pohledu na rámek
> mezerník opět na levé boční loučce.
> Znamená to, že mohu rámek jak do Budečáku, tak do nástovkových úlú dávat
> zpět, aniž bych kontroloval pořád dookola kde je mezerník. Nemusím kvůli
> toho, že jsem ho několikrát otočil kolem osy myslet na to, kterou stranou
> ho dát zpět, vždy mi sedne! Musím dodržet u všech rámků, že mezerníky
> umísťuji vždy na levou anebo naopak na pravou stranu, záleží na Vaši
> orientaci, včelám to je jedno :-)))
> Jestli někdo říká, že je to známé atd., tak proč to včelaři nedělají? Tedy
> chápu, že předělat to u XX včelstev je pracné, ale určitě to jde postupně
> při medobraní... kdyby se nové mez. dávaly o 1 cm vedle, tak by to šlo
> přechodně i v nástavku kombinovat. Navíc při medobraní v medometu, mám
> mezerník vždy nahoře a lehce ho napasuji do mřížek a tím celý rámek doléhá
> na koš.
> Zdravím JS
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13178


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medzern?ky na r?miku. (13172)

já už dávám jen dva na horní loučku bohatě to stačí na bočních loučkách při
nástavkovém sistámu je to jen na obtíž

Pepan

----- Original Message -----
From: "Anton Tur??ni" <anton.turcani/=/gmail.com>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 8:07 AM
Subject: Medzern?ky na r?miku.


> Včelárim už 48 rokov, chovám 75 včelstiev v úľovej trojzostave a stále
> umiestňujem medzerník na pravú stranu bočnej latky do jej stredu, takže v
> každej polohe môžem rámik zasunúť do úľa bez toho, aby som musel
> kontrolovať kde je medzerník. Medzerníky si vyrábam sám, pomocou pomôcky
> guľatej hlavice (spodok oknového či dverového pántu)s vyvŕtanou dierkou a
> pologuľatým razníkom. Silným úderom sformujem hlavičku do guľata. Mne
stačí
> aj jeden medzerník, lebože nekočujem. Rámiky s medzerníkom sú jednoduché a
> proti Hofmanovým- plecatým lacné a o to tu ide.
>
> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13177


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Robert Zacek (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re:Medovina (13147)

Já bych ti poradil studenou cestu nepoužívat. Vhodnější by měl být vždy květový med, nejen proto že je levnější a je ho mnohem víc. O kvasinkách tu již bylo napsáno dost, ale obyčejné droždí se dá taky použít. Poměry ředění si najdeš snadno ve vyhledávači.
Robert

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Jarom?r Kouck? <jkoucky/=/mybox.cz>
> Predmet: Medovina
> Datum: 17.11.2005 16:27:18
> ----------------------------------------
> Kdo poradí jak vyrobit medovinu studenou cestou,jaký med je nejvhodnější a
> jaké kvasinky použít.Děkuji.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13176


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Kouba (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: Medzerníky na rámiku. (13174)

To vyrábění mezerníků pomocí připravku jsem nepochopil. Je ot možné více
rozepsat, případně doplnit fotografií nebo nákresem?

S přáním hezkého dne Josef Kouba


----- Original Message -----
From: "Anton Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, November 19, 2005 8:27 AM
Subject: Medzerníky na rámiku.


> Včelárim už 48 rokov, chovám 75 včelstiev v úľovej trojzostave a stále
> umiestňujem medzerník na pravú stranu bočnej latky do jej stredu, takže v
> každej polohe môžem rámik zasunúť do úľa bez toho, aby som musel
> kontrolovať kde je medzerník. Medzerníky si vyrábam sám, pomocou pomôcky
> guľatej hlavice (spodok oknového či dverového pántu)s vyvŕtanou dierkou a
> pologuľatým razníkom. Silným úderom sformujem hlavičku do guľata. Mne
> stačí
> aj jeden medzerník, lebože nekočujem. Rámiky s medzerníkom sú jednoduché a
> proti Hofmanovým- plecatým lacné a o to tu ide.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13175


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turčáni (213.81.173.133) --- 19. 11. 2005
Medzerníky na rámiku.

Včelárim už 48 rokov, chovám 75 včelstiev v úľovej trojzostave a stále umiestňujem medzerník na pravú stranu bočnej latky do jej stredu, takže v každej polohe môžem rámik zasunúť do úľa bez toho, aby som musel kontrolovať kde je medzerník. Medzerníky si vyrábam sám, pomocou pomôcky guľatej hlavice (spodok oknového či dverového pántu)s vyvŕtanou dierkou a pologuľatým razníkom. Silným úderom sformujem hlavičku do guľata. Mne stačí aj jeden medzerník, lebože nekočujem. Rámiky s medzerníkom sú jednoduché a proti Hofmanovým- plecatým lacné a o to tu ide.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13174


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78078 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 13174 do č. 13234)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu