78204

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Baudis Jan (e-mailem) --- 20. 12. 2005
Re: termokomora (13788)


> Včera jsem instaloval termokomoru na stoupačku od plynového kotle.Teplota
> vody je podle teploměru 39-40 st. C.Za jak dlouho se asi med rozpustí?

Já myslím, že tato teplota nebude stačit. Med možná časem ztekutí, ale
pokud by se měl pastovat, bude to problém, protože při této teplotě v
něm zbydou nerozpuštěné mikrokrystaly, viz níže.


Uvádím několik citací z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském v
Dole: http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm

Ohledně rozehřívání ztuhlého medu:

Teplota: 50 stupňů je zlomová teplota (při vyšší teplotě se med
poškozuje, při nižší teplotě není med dostatečně ztekucený). Med
vytočený a uložený ztuhlý v konvích se před stáčením dává na dva dny
do teplené komory, což je jakákoliv dobře tepelně izolovaná bedna -
třeba stará lednice - s topným tělesem (doporučeno je topné těleso na
380 V / 2kW připojené však na 220 V - hřeje mírně /cca na 800W/ a nic
nepodpálí) zapojeným přes termostat (v Dole jej vyrábějí a dodávají);
musí být přítomen i ventilátor, který v době provozu topného tělesa
mísí vzduch, aby se v komoře nedělaly tepelné vrstvy.

Ztekucení medu - v tepelné komoře (50 stupňů) trvá 45 hodin. Pak se
konve se ztekuceným medem vyndavají z tepelné komory a med se z konví
přelévá do stáčecí nádoby a při tom se cedí. (Při ztekucování na
pouhých 45 stupňů zůstávají v medu mikrokrystaly a rychle se pak
vrací do původního stavu - proto používat teplotu 50 stupňů!)




J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:A.Podhájecký - Re: Medovina
Předchozí:Jan Cervenka - Re: repelent na lidi


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu