78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755) (14756) (14757)

Od: Josef_Sroll :
> Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí
> spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý
> med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou
> produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou
> podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se
> všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto
> bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo
> ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou
> to snad kraviny?
........
To nevím.
Každopádně. Jdeš nato jako správný politický kádr. :-)
.
.
Tak to dopadá, když vytáhnu informace z učebních skript, kterým zdroj je odborné oddělení ČSV, resp. p. Lněnička a abych byl úplný. Také dalším (pro mě zatím neznámým) zdrojem je jistý Snowdon. (ten už zcela jistě nemá nic společného s ČSV :- ) )

Je to zřejmě tabu, takže už dám na toto "tématické zabroušení" pokoj. :-(




_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Odd?lky (14739) (14741) (14754)

Jak kde u mne na horách nejdřív tak koncem května Vláďa
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz>
> Předmět: RE: Odd?lky
> Datum: 16.2.2006 21:00:17
> ----------------------------------------
> Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky
>
> MUDr. Radek Hubač
> předseda OV ČSV Pardubice
> drh/=/seznam.cz
> mobil: 724 801 014

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef_Sroll (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755) (14756)

Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí
spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý
med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou
produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou
podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se
všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto
bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo
ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou
to snad kraviny?

Pepa


----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 9:29 PM
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?


> Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze
> konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k
> horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S
> tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto
> několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl
> také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů
> zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se
> strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.72) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755)

Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730)

Jsem jenom obyčejný doktor a učitel vcelarstvi, ale tomu tedy nerozumim.
Pripady kojeneckého botulismu byli asi 2 za posledních 100let, je to
blbost. Samozrejme, ze zdrojem nejsou vcely, ale prach ve kterem se
nahodne spory Clostridia vyskytuji a samozrejme prezivaji mnoho let.
Bakterie jsou vsude, dychame jich miliardy kazdou minutu..... a nejsme
nemocni. Dítěti svemu davam med cca od 3 mesicu a nepozoroval jsem zadne
problemy a dceri jsou vic nez 3 roky.
Rozhodne to tedy nesouvisi ze zaplodovanosti plastu, bylo by třeba cely
clanek, to co pises nedava smysl.
Ahoj Radek

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014


-----Original Message-----
From: Radek Kruina [mailto:radek.krusina/=/atlas.cz]
Sent: Thursday, February 16, 2006 11:46 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Gustimilián Pazderka napsal:

>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby
Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)
>Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná
sranda.
>Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám
teorii,
že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,

>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde
nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo
možnou
příčinou.

Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných
souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud
přinést.
Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med
pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně
nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z
nezakladených.

Radek Krušina

__________ Informace od NOD32 1.1411 (20060216) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Odd?lky (14739) (14741)

Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014


-----Original Message-----
From: Radek Kruina [mailto:radek.krusina/=/atlas.cz]
Sent: Thursday, February 16, 2006 3:09 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Odd?lky

Kamil napsal:

>Jak brzo lze dělat oddělky nebo smetence potřebuji rozšířit.
>Děkuji

Od května podle síly včelstev.
Současně je to prevence rojení.

Radek Krušina

__________ Informace od NOD32 1.1411 (20060216) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14754


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740) (14751) (14752)

O tom postupu něco vím. Právě a bohužel.
Samozřejmě mluvím o posloupnosti:
1) doprohlédnutí okruhu původního ohniska
2) vytyčení nového okruhu a já budu v něm
3) pokud je v doletu nějaké nakažené (případně uhynulé)včelsvo, tak je jen otázka času, než to ty moje najdou.
Zvláště pokud k tomu bude přístup jako doposud.
Je to jen otázka času.

On stačí bod 2. Být v okruhu - tedy i "nesmět" prodávat med.
Jestli jsem správně četl stávající vyhlášky, tak se to nyní začíná nařizovat.
Na to, že jsem si teď do "důchodu" chystal takovou malou včelařskou "živnost", či přilepšení, je tato situace dostatečným důvodem k tomu, aby člověk zanechal investic a šel někam do fabriky.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14753


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740) (14751)

Od: Karel :
> To udělám za měsíc, až si půjdu žádat o povolení ke kočování.
> Mám ale nepříjemné svrbění, že letos ušetřím za benzín. Pokud ho nebudu
> potřebovat k podpalu. :-)
.......
Jestli by jsi měl pozitivní nález ve vzorku na mor, SVS by tě o tomto měla urgentně informovat . Jestli tě neobešle, jsi v pohodě.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740)

gp:
Poradím ti. Zavolej, nebo si přímo zajdi na příslušný inspektorát SVS. Tam jsou (nevím jestli povinni) informace z první ruky.
......
To udělám za měsíc, až si půjdu žádat o povolení ke kočování.
Mám ale nepříjemné svrbění, že letos ušetřím za benzín. Pokud ho nebudu potřebovat k podpalu. :-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14751


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: panenské souše (14627) (14630) (14693) (14717) (14724) (14732)

Radek Krušina:
A) Ale je to nepřirozené, pokud ze zakladeného plástu něco přejde do medu?
B) Nebo až škodlivé?
.......
A) vzhledem k valstnostem medu přijímat pachy, chutě atd. je to přirozené
B) Pokud to nejsou zdraví škodlivé látky (a to asi většinou ne), tak to není škodlivé.

Já jsem jen napsal, že mým chuťovým buňkám to nechutná, a proto to nedělám.
A to o tom žvýkání souší, to byl pokus, o jaké chutě se může jednat.
Tak jako z některých spec. sudů nepřejdou do vína všechny "chutě", tak do medu jistě nepřijdou všechny chutě z minisoudečků = buněk plástu.
A je na osobním vkusu každého, o které chutě stojí a nestojí.
.........
Mám tady dvě skleničky koupené v obchodní síti. Jedna je tou "tmavou" chutí přímo nasáklá. Když dávám lidem vybrat dle chuti (a ne barvy) většinou se při ochutnání ušklíbne.
Toho /zneu/žívám a říkám:"Tak kdyby Vám tohle chutnalo, tak nemůžu sloužit, to musíte jít koupit do superobchodu XYZ". (A pak taky ukazuji barvu skleničky, a dodávám:"Ale tmavý je pěkně, tak jestli Vám jde spíš o barvu než o chuť je to ta správná volba.) Z toho usuzuji, že tato /pa/chuť nechutná větší skupině lidí.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
China beekeeping

Na kanálu ARTE na satelitu je právě dokument o čínskén včelaření.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744) (14746)

Konkretne na www.vcelari.sk , je to vo formáte pdf ,ale musíte mať
nainštalovaný program Adobe Reader
Gabi M.Kominek
----- Original Message -----
From: <M.Osusky/=/fritz.sk>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Cc: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 4:54 PM
Subject: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu


na webe SZV



Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
02/16/2006 04:08 PM
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu






M.Osusky:
> tato moznost funguje uz asi pol roka.
.........

Na webu ČSV?


_gp_
http://vindex.ic.cz



__________ Informacia od NOD32 1.1410 (20060215) __________

Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32.
http://www.eset.sk


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735) (14745)


Názov: Podávať med dojčaťu?
Oblasť: DETSKÁ PORADŇA
Autor: doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc.
Publikované: 28.10.2005
článok vyšiel v čísle: 11/2005
„Môj manžel je úspešný včelár. Máme doma výborný med. Nemôžem
mojej 11-mesačnej dcérke Lucii natrieť med na chlebík?“ (Andrea zo Senice)


Med sa vyznačuje tým, že okrem toho, že je pomerne sladký,
obsahuje aj veľké množstvo peľových alergénov. Keďže nie je vhodné, aby sme
už v ranom detstve navykli dieťa na sladkú chuť, med pre dojča neodporúčame.
Rovnako nie je vhodný aj z hľadiska možného vzniku alergie.

Dodatok od Gabi M.Kominka : moja dcéra je vydatá v Holandsku.
Tam deťom do dvoch rokov nepodávajú med vôbec . Až neskôr ako sladidlo do
ovsennej kaše, ktorá je každodennými raňajkami. Holanďania sú v tomto smere
dosť opatrní. Med kupujú priamo od včelárov v mieste kde bývajú, je to
kvetový med z plantáži hrušiek a jabloní a čiastočne repkový. Z dovozu majú
tak do 30 druhov medov zo zámoria , ale to kupujú prisťahovalci z bývalých
kolónii.

Po prekonaní detských chorôb , osýpky, kiahne a pod. med sa
dáva na chlebík s maslom, do čaju . Pohoršene pôsobí naberať med lyžicou a
tak ho konzumovať. Nechcú vôbec medovicové medy. Konkretne môj svat sa
sťažoval na škriabanie v hrdle a med dcére vrátil.

Gabi M.Kominek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 2. 2006
Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744)

na webe SZV



Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
02/16/2006 04:08 PM
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu






M.Osusky:
> tato moznost funguje uz asi pol roka.
.........

Na webu ČSV?


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735)

Je to kvůli tomu, že tak malé děcka nemají skorem žádnou imunitu-na rozdíl od poslanců, a prý v USA s tím již byly problémy.Možná to není zbytečná opatrnost, ale spíš péče o zákazníka.Přátelé, nesnažme se zákazníkovi lhát-ani sami sobě!Chceme přece nabízet vynikající produkt, o jehož kvalitách jsme sami přesvědčeni a který má nejen vynikající chuť, ale zákazníkovi třeba i pomůže , ale v žádném případě mu nesmí uškodit!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743)

M.Osusky:
> tato moznost funguje uz asi pol roka.
.........

Na webu ČSV?


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 16. 2. 2006
Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742)

tato moznost funguje uz asi pol roka.

Matej




Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
02/16/2006 04:00 PM
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
vcely/=/v.or.cz
Kopie

Thema
Vcelar je v pdf na webu







Brouzdáním po internetu jsem narazil na zásadní odkaz. Jde o možnost
stáhnout si v pdf souboru časopis slovenského Včelára. Přidal jsem jej
samozřejmě do odkazů na Vindex.

Neusnulo ČSV na vavřínech?

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14743


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Vcelar je v pdf na webu


Brouzdáním po internetu jsem narazil na zásadní odkaz. Jde o možnost stáhnout si v pdf souboru časopis slovenského Včelára. Přidal jsem jej samozřejmě do odkazů na Vindex.

Neusnulo ČSV na vavřínech?

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Oddělky (14739)

Kamil napsal:

>Jak brzo lze dělat oddělky nebo smetence potřebuji rozšířit.
>Děkuji

Od května podle síly včelstev.
Současně je to prevence rojení.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727)

Od: Karel :
> Dík za informaci. Konferenci sledují i další včelaři v okolí Dvora.
> Je možné trochu konkretizovat tuto obec? Případně zamořenou oblast.
> Mě osobně zajímá situce v severní části původního pásma.
.......

Poradím ti. Zavolej, nebo si přímo zajdi na příslušný inspektorát SVS. Tam jsou (nevím jestli povinni) informace z první ruky.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kamil (212.27.199.39) --- 16. 2. 2006
Oddělky

Jak brzo lze dělat oddělky nebo smetence
potřebuji rozšířit.
Děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730)

Od: Radek Kruina :
> Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných
> souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
.......

Zřejmě toto bylo pojmuto jako otázka a ta jde vyřešit pokusy. Bohužel takovou otázkou se není možné jinak zabývat, než ve spojení náročným výzkumem kvality medu, která je u nás velmi bagatelizována běžným zájmovým chovem a organizovaností jako "přínosného zájmu". Také trh, který jak známo, nezajímá stěžejně nějaký med ze strdí. (viz. příspěvek A. Turčániho a myšlenka: )
______
Turčáni:
> Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli.

_____
Není problém, aby vznikl v rámci nařízení a doporučení SVS a VÚ Vč. komerční nebo zájmový technologický postup pro získávání medu pouze ze strdí, ale kde není poptávka, není nabídka. A když by byla poptávka, trh ti dnes nabídne almužnu, protože cena takového medu by nebyla koncovým zákazníkem akceptovaná.




_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703) (14731)

Radek Krušina
>Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze
>zaplodovaných plástů.

Taky Gustimiliánovi fandím. Kdo ho napadá ať nenadává, ale přesvědčí argumenty. Každý si udělá názor kdo je kdo z několika slov.

S kvalitou medu to vidím takto. Pokud důkladný rozbor medu ukáže, že med splňuje požadavky potravinového zákona a vyhlášek o povolených látkách v medu (potravinách), není falšovaný, nastavovaný, pak ho lze považovat za kvalitní. Chápu, že všechno změřit nelze a jsou ingredience neměřitelné a také záleží na chuťových preferencích. Všechno se vyvíjí. Jsou lidé, co zásadně med nejedí. Hraje v tom roli psychika.

Přečtěte si:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/bee.html
o celkem fundovaných názorech z jiného úhlu pohledu na "prospěšnost" včelích produktů. Je to něco zcela v rozporu s tím, co se u nás traduje. Každý něco tvrdí jenom proto, že to někde slyšel, četl, děda mu to tvrdil, tak to musí být pravda :-). Je to většinu jenom ideologie, mýty a pověry.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735)

Pepane a to si říkáš včelař , když polemizuješ o něčem, očem asi nemáš ani páru? Zdraví novorozenců a kojenců je důležitější než kšeft s medem a nějakej tvůj pocit z produkce zdravého produktu.
__________
> Od: Pepan:
> to je neoddůvodněná opatrnost

___________
Od: Havl?k:
> > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný
> > pro děti do 6 měs. věku.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734)

to je neoddůvodněná opatrnost

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 16.2.2006 13:44:05
> ----------------------------------------
> také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný
> pro děti do 6 měs. věku.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730)

také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný pro děti do 6 měs. věku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559) (14713)

Souhlasím a doporučuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14733


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: panenské souše (14627) (14630) (14693) (14717) (14724)

Karel napsal:

>Jinak k diskuzi o chuti z plástů, ať si to každý vyzkouší, sežvýká kus plástu světlého až tmavého.
>S medem a bez medu, a uvidí.
>Ty chutě se předávají i částečně do medu.
>Na tom se snad shodneme, že med přejímá pachy a chutě z gum víček a sklenic atd..

Žvýkání plástu myslím bude něco jiného než vytočení medu odstředěním z buněk. Pokud tam něco přejde, bude toho podle mě míň.
Určitě se na to letos při vytáčení zaměřím.
Ale je to nepřirozené, pokud ze zakladeného plástu něco přejde do medu?
Nebo až škodlivé?
Vždyť při zahušťování je nektar řidší a zřejmě bude ochotný přijímat toho z plástu víc. A myslím, že včely med při zahušťování přemisťují a dávají ho tam, kde je zrovna místo.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14732


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703)

Dezy napsal:

>Priateľ Gusta tu už popísal množstvo sprostostí, ktoré už pomali nikto nečíta.
>Je predpoklady sú ako analýza a tá dokázala hovno.

Já jeho příspěky čtu. A ostatní myslím taky. On se včelami živí (na rozdíl od většiny z nás), má o nich mnoho vědomostí které je ochoten dát k dispozici i jiným a věnuje včelaření spoustu času.
Fandím mu.
Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze zaplodovaných plástů.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707)

Gustimilián Pazderka napsal:

>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)
>Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda.
>Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,
>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.

Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud přinést.
Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z nezakladených.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re:Pastování medu jinak (14722)

tu konev napněnou do2/3 polož a vždy jak půjdeš okolo tak ji kousek odval a nemusíš nic vymýšlet a je to zadarmo

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Michal Pol <pol.michal/=/tiscali.cz>
> Předmět: Pastování medu jinak
> Datum: 16.2.2006 09:07:20
> ----------------------------------------
> Přátelé, mohlo by fungovat pastování medu tím, že bych konev postavil na
> vibrační desku?
>
> Předpokládám, že postup při pastování tímto způsobem by byl podobný, jako u
> klasického míchání - tzn. několikrát denně místo promíchat protřepat. V
> případě protřepání by se do medu nezamíchal vzduch ani nečistoty a pěna by
> mohla lépe vystoupat.
>
> mp
>
>
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14729


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souí (14638) (14666) (14692) (14725)

No když točím ručně, tak většinou točím "na doraz" těsně pod otáčky, kdy by
medomet začal pochodovat a já ho už nemohl vlastní váhou udržet. Při
motorovém pohonu musí být nějaká rezerva v otáčkách, než položím
odvíčkováváný plást a dostanu se k poskakujícímu medometu, tak škoda už je
udělána.

Co se týká odlišných chutí medu, med z úplně tmavých plástů, které už dávno
měly skončit ve vařáku a které proti slunci prakticky neprosvítají, se mně
zdá chuťově trochu jiný než z zanesených mezistěn. Z hnědých plástů, to je
takových, které proti obloze prosvítají hnědě až žlutohnědě a jsou
zaplodovávány dva, tři roky, to znamená okolo 10 vylíhnutých "plodů" je
rozdíl chutí medu proti mezistěně nezjistitelný. Asi tak to připadá mně.

Vyplavený med - není tím myšlený med z meleciózních plástů, které nejde
jinak vytočit, než že se plásty dlouhodobě máčí ve vodě a vytáčí teprve po
částečném rozpuštění cementového melecitózního medu? Čistě teoreticky by byl
takový medový roztok použitelný jen pokud by ty plásty s cementovým medem
byly nezakladené mezistěny.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 11:02 AM
Subject: Re: vytáčení panenských souí


> Arnošt Hrdina:
> Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním
> vytáčení
> a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
> Arnošt
> .......
> Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho
> a pomalu.
> Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání.
> U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí)
> převod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14728


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673)

Ing.Lejčar:
Bohužel, se stejnou úrovní zamoření se nalezla nově celá jedna
další obec. Čekají nás tedy na pozitivně indikovaných stanovištích znovu
prohlídky plodových plástů v březnu a dubnu, odebírání vzorků podezřelých
plástů, jejich zasílání do laboratoří a po potvrzení moru likvidace včelstev
a zařízení.
.........
Dík za informaci. Konferenci sledují i další včelaři v okolí Dvora.
Je možné trochu konkretizovat tuto obec? Případně zamořenou oblast.
Mě osobně zajímá situce v severní části původního pásma.
Děkuji. Karel Jiruš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef_Sroll (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: panenské soue (14627) (14630) (14693) (14717)

... a pokud nemají jinou možnost, tak i na mezistěně postaví trubčí buňky
bez ohledu na mezistěnu. Včela není malý spratek, kterého lze přemluvit
řemenem.
V knížkách lze najít údaje o tom, kolik medu a pylu se spotřebuje na tvorbu
1kg vosku. Nicméně "včelstvo, které nestaví v květu ovocných stromů, nedá v
tom roce užitek". Skutečně, i silné zdravé včelstvo, pokud mu bráníme ve
stavbě, dá výrazně podprůměrný výnos i v případě, když mu potlačíme rojovou
náladu. Vypadá to, že pokud včela neprojde fází stavitelky, není ani dobrá
létavka - sběratelka. Teoretická úspora medu, která by se spotřebovala při
stavbě, se tak jaksi vymstí. Včely pro plod i zásoby upřednostňují dílo, ve
kterém se již plodovalo. To je častá příčina neúspěchu při produkci
plástečkového medu, u kterého přítomnost byť jediné košilky výrazně snižuje
kvalitu výsledného produktu. Samozřejmě, jako dítko školou povinné jsem
první plástečky vyrobil rozřezáním staré souše a jejich nacpáním do
obdélníkových rámečků sbitých z louček z vyřazených úlových rámků. Celkem
spolehlivá metoda. Vosk s košilkami jsme pak ve škole plivali okolo sebe,
fuj.
Pepa



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14726


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší (14638) (14666) (14692)

Arnošt Hrdina:
Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním vytáčení
a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
Arnošt
........
Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho a pomalu.
Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání.
U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí) převod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14725


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: panenské soue (14627) (14630) (14693) (14717)

Pro Arnošta Hrdinu:
je otázkou jak rozumíme výrazu panenské dílo za panenské dílo se označuje veškeré dílo které ještš nevylo zanseno plodem dílo které vblovystavěno bez mezistěny je dílo divoké a vložímeli rámky již nadrátkované do roje tak nám i bez mezistěny podtaví jen dělničí plásty

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
Takto to chápu i já a tak jsem to myslel a napsal.
Tamto by byla panenská divočina.
....
Jinak k diskuzi o chuti z plástů, ať si to každý vyzkouší, sežvýká kus plástu světlého až tmavého. S medem a bez medu, a uvidí.
Ty chutě se předávají i částečně do medu. Na tom se snad shodneme, že med přejímá pachy a chutě z gum víček a sklenic atd..

Já dokážu při vytáčení přežvýkat snad kilo medu a vosku.
Mé názory nikomu nevnucucji, každý má jiné senzorické buňky a jiný med. Od té doby, co mám el. pohon a není pro mně problém vytáčet světlé dílo, budu i nadále po stabilizování stavu včelstev intenzívně obmněňovat dílo.
Já v tom cítím velký rozdíl¨. Ať jej způsobuje cokoli. Med má chutnat, předevšim včelařovi. Zákazníci si svůj med najdou a vyberou. Ti co si vybírají jen podle barvy, tak dobře jim tak. Já mám radši poučeného zákazníka, a ten který se dá poučit, je můj člověk. A ten co ne, ten někde jinde nakupuje tamvý tekutý a je šťasten. Ať je.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14724


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: A.Turčáni (14711) (14718) (14719) (14720)

Ano, stačí však jednoduše se zaregistrovat se(přezdívka+heslo) a přístup
bude umožněn, fotogaléria se zobrazí.
A.Bojanovský

-----Original Message-----
From: Janura [mailto:elektro/=/janura.sk]
Sent: Thursday, February 16, 2006 8:44 AM
To: Vcelarska konference
Subject: RE: A.Turčáni
to je len pre registrovanych ?



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14723


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Pastování medu jinak

Přátelé, mohlo by fungovat pastování medu tím, že bych konev postavil na
vibrační desku?

Předpokládám, že postup při pastování tímto způsobem by byl podobný, jako u
klasického míchání - tzn. několikrát denně místo promíchat protřepat. V
případě protřepání by se do medu nezamíchal vzduch ani nečistoty a pěna by
mohla lépe vystoupat.

mp




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14722


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703) (14704)

Stonjek napsal:
>Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/
>V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny.
>Ale kdo nechce, neslyší.

Zajímá mě to.
Co je to vyplavování medu?
Zkoumají to v Dole nebo je to soukromý názor dr. Kamlera?
Pokud je to pravda, proč toho není plné včelařství a není to doloženo tabulkami, jak to požaduje Gustav po veterině?
Ta medovina je tím nějak zdravorně závadná, nebo jen chutná jinak?

Zatím jsem kromě tvrzení jednotlivých včelařů neviděl žádný seriózní argument o nekvalitnosti medu ze zakladených souší.
I Gustav nakonec napsal, jak jsem to pochopil, že myslel včelaře, kteří dílo pravidelně neobnovují.

Ale jaké další látky se do tmavých souší dostávají, než zase jen košilky a exkrementy larev, které jsou i v žemlových souších (samozřejmě mimo léčiva)? zřejmě propolis, jak napsal a Turčáni.

Možná jde jen o míru, vždyť dílo providelně obnovuje absolutní většina včelařů. Těch, kdo používají do medníků jen nezakladené souše podle mě moc není. A takto to vypadá, že každý, kdo používá souše zakladené ja vlastně čuně, a nabízí zákazníkům nekvalitní med.


Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Janura (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: A.Turčáni (14711) (14718) (14719)

to je len pre registrovanych ?


Pista

-----Original Message-----
From: Gabriel Kominek [mailto:kominek/=/ives.vs.sk]
Sent: Thursday, February 16, 2006 8:35 AM
To: Vcelarska konference
Subject: A.Turčáni


Vážení priatelia včelári !
Pozrite sa prosím na www.vcely.sk , v hlavnom MENU , Fotogaléria, včelnica
pána Antona Turčániho zo Zavady v okrese Veľký Krtíš. Je to len zlomok
nápadov toho , nie" šamana ", ale skúseného majstra včelára. Jednak jeho
úle PUT -B-10 a spústa drobných nápadov, oplodniačikov a pod.

Gabi M.Kominek




__________ Informacia od NOD32 1.1408 (20060214) __________

Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32.
http://www.eset.sk


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14720


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
A.Turčáni (14711) (14718)

Vážení priatelia včelári !
Pozrite sa prosím na www.vcely.sk , v hlavnom MENU , Fotogaléria, včelnica
pána Antona Turčániho zo Zavady v okrese Veľký Krtíš. Je to len zlomok
nápadov toho , nie" šamana ", ale skúseného majstra včelára. Jednak jeho
úle PUT -B-10 a spústa drobných nápadov, oplodniačikov a pod.

Gabi M.Kominek



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14719


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re:pl?ste?kov? med (14711)

múj děda měl speciální úl na výrobu plástečkového medu vkládaly se do medniku na jednoduchou konstrukci jednotlivé ráměčky přibližně 12×12cm ve dvou ředách do tří sloupců bohužel ale již neexistuje a jájiž nic podobného neviděl

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: P.K. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: pl?ste?kov? med
> Datum: 15.2.2006 19:59:40
> ----------------------------------------
> jinak sem viděl i plný rámek jen s 5 šestihranými otvory pro vložení
> mezistěny s potravinářského vosku :
>
> na západě populární ,teda až na ten plast dobrej nápad
>
> http://www.beeosphere.com/Default.aspx?tabid=227
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: panenské soue (14627) (14630) (14693)

je otázkou jak rozumíme výrazu panenské dílo za panenské dílo se označuje veškeré dílo které ještš nevylo zanseno plodem dílo které vblovystavěno bez mezistěny je dílo divoké a vložímeli rámky již nadrátkované do roje tak nám i bez mezistěny podtaví jen dělničí plásty

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Arnošt Hrdina <arnost.hrdina/=/ais.cz>
> Předmět: Re: panenské soue
> Datum: 15.2.2006 13:05:05
> ----------------------------------------
> Mluvíš slutečně o panenských souších a nikoli o dosud nezakladených
> vystavěných mezistěnách? To je trošku rozdíl. Obzvlášť pri vytáčení.
> Skutečně vytáčíš "panenské dílo" !?
> To by mě technoligicky zajímalo, když to není ani nadrátkované.... u nízkých
> rámků bych tomu věřil, ale u výšek rámku 24cm apod ???
> Navíc panenské dílo je povětšinou trubčina a včely do něj zanášejí med jen
> když je nával snůšky a málokdy tam mám zavíčkovaný med.
>
> Nemícháme tu hrušky s jablky?
>
> Arnošt
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
>
>
> Bez problémů je přidávám do plodiště v období, kdy je možné již přidávat
> mezistěny.
>
> Protože rozšiřuji, jsem nucen vytáčet i z panenských souší. Mám obyč. starý
> 12V pohon a daří se mi květové medy vytáčet i bez většího poškození. Když
> se takto vytočený plást přidá do plodiště, včely jej hned berou do péče a
> matka při vhodném umístění i zaklade.
>
> Někdo doporučuje nedostavěné plásty nechat změknout na sluníčku, ale já
> jsem nutnost tohoto kroku nezjistil. V plodišti je větší teplo.
> Karel
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14717


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: panensk? soue (14638) (14666) (14667) (14674) (14677)


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek Kruina <radek.krusina/=/atlas.cz>
> Předmět: Re: panensk? soue
> Datum: 15.2.2006 10:46:22
> ----------------------------------------
> Pavel Votrubec napsal:
> >> Má to ještě jednu nevýhodu -))
> >> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho,
> který
> >> má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový.
>
> >Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor
>
> Souhlasím s Pavlem Votrubcem.
> Chtěl bych se zeptat, kdo vlastně máte osobní zkušenosti s tím, že z
> tmavých souší je med jiné chuti nebo barvy než ze světlých?
> Osobně jsem nikdy nepozoroval ani jinou barvu ani jinou chuť.
> Možná jsem slepý, nebo mi neslouží chuťové buňky.
> Možná je to tím, že jsem to nikdy vědomě nesledoval.
> Ale pokud na tom něco je, musí se to vědomě dlouhodobě testovat a zaměřit
> se na to. Běžně si toho člověk vůbec nevšimne.
> Navíc ve starší včelařské literatuře se doporučovalo mít v medníku tmavší
> plásty kvůli pevnosti.
>


Já jsem to dělal. Prosvoji ptřebu jsem vytáčel med jen z panenského voští na druhém medometu. výsledekem byly podlemého soudu dva totožně vyhlížející i chutnající medy a ujednoho jen tovědomí , že je bez zbytků léčiv

Pepan
> Radek Krušina
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559) (14713)

Souhlas. hustomer nebrat. Refraktometr je dobra investice. Naucis se s nim urcovat hustotu medu podle zpusobu vtekani medu do hladiny (maslickovani) a pohledem na teplomer.

Nemate tu nekdo prebytecny refraktometr na zjistovani cukernatosti mostu?

Priatelovi Turcanimu by som chcel vela podakovat za perfektny prispevok 14712, predovsetkym jeho zaver.

=====================
Jan Cervenka
ten hustomer za 160 kc nedopurucuji, (takovy ten skleneny valec naplneny kovem), k memu uzasu, po premereni refraktometrem mel med co mi nameril hustomer 22 % 18 a co mi nameril 18 % 21

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14715


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708) (14712)

Od: Anton Turcani :

> Čiastočne som sa vo Vašich komentároch
> dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie
> všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od
> prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v
> ktorej včely vychovávajú plod.

> To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj
> novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást
> niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte
> na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z
> čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby
> odlačky jednotlivých buniek.
.............

Nechci hledat problém . Ale u toho nezaplodovovaného plástu bych to typoval na propolis zanešenej pohybem noh včel po prostředí úlu a sedimedt z nektaru. Něco podobného je vidět při silně pylové (např. slunečnicové) snůšce jasně.

To, jestli skutečně potahují včely po vyběhnutí plodu nějakou nanovrstvou "leštěnky" s příměsí propolisu nedokazuje, že ji med posléze nenaruší a nedostane se ke zbytkům exrementů od larev atp.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559)

Dne sobota 11 února 2006 19:30 Stonjek napsal(a):

> začátečnickou nezkušeností. Toto nebezpečí v převážné míře ohrožuje medy
> vytočené do 1. 6. Pak je situace výrazně lepší. Stačí si ve VUVČ Dol
> objednat hustoměr na obsah vody v medu a současně s tím používat nějaký
> vhodný teploměr. Měřič stojí 170 Kč a určitě ho pošlou. Kdo uvádí na trh

Zdravim,

ten hustomer za 160 kc nedopurucuji, (takovy ten skleneny valec naplneny
kovem), k memu uzasu, po premereni refraktometrem mel med co mi nameril
hustomer 22 % 18 a co mi nameril 18 % 21 . Sam si asi koupim refraktometr - u
p. Lofelmana to vychazi nejlevneji.


S pozdravem Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14713


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Anton Turčáni (213.81.173.249) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708)

Je úžasné čo si človek v komentároch všetko prečíta. To čo ja chcem napísať ešte nikto z Vás nenapísal (aspoň tie, ktoré som čítal). Možno sa niekto nahnevá a nazve ma volom. Nič sa nestane, veď miečo znesiem.
Tešte sa, vaša reakcia bude adresná, lebo moje meno, ktorým uvádzam každý svoj komentár, je skutočné. Ten kto chce serióznu radu, či odpoveď mi pošle meil domov. Neraz so to stalo a nielen zo Slovenska, ale i z Poľska či Česka.

Teraz k veci. Čierny plást, svetlý plást a panenský plást. To všetko sa vo včeľom úli nachádza i keď panenský plást získame len v tom prípade, keď osadíme npr. roj do úľa bez plástovej predlohy. Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli. Iba ak by sme prešli na švédsky spôsob, ktorí do medníkových debničiek vkladajú na špeciálne závesy medzisteny bez drôtenej výstuhy a med lisujú - bolo to v OVP. Ale to nie sú panenské plásty bez akýchkoľvek patogénov, lebo medzistena môže byť nimi "zásobená" z výroby. Či chceme alebo nie, musíme vystavané plásty postupne dopĺňať novovystavanými a prekladať stále vyššie a najstaršie odobrať, vytáčať a vyraďovať. Iba ak v medníkoch budeme preferovať vystavané plásty bez plodovania do nich (budú bez košieľok a exkrementov od vyvíjacujúceho sa plodu a v plodiskách pravidelne pridávať medzisteny a staré čierne plásty priamo z plodiska vyraďovať. Podobne ako v Dadantoch. Zkomplikujeme si včelársky život, ale náš med bude skoro čistý. Čistý nebude lebo vosk bude obsahovať fumigačné rezíduá, alebo vždy keď budeme včelstvá fumigovať, panenské plásty budeme z úľa odoberať. Kto bude presvedčný, že med dorobený doterajším spôsom je na priamu konzumáciu nevhodný, dokáže uskutočniť aj to čo som v predchádzajúcej vete doporučil.

Je isté, že staršie tmavé a čierne súše sú znečistené čo dokazuje tmavá voda po vyváraní týchto plástov. Čiastočne som sa vo Vašich komentároch dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v ktorej včely vychovávajú plod.
Toto všetko sa dozviete v každej dobrej publikácii o včelách, kde sa podrobne popisuje čo urobia včely predtým, ako matka položí vajíčko do bunky. Potvrdzuje to i moja prax lebo som to často pozoroval. Včely skutočne pokryjú vnútro bunky, v ktorej ostala košieľka po zvliekaní dospievajúceho imága, proplisom. Včely ihneď po vyliahnutí imága vyčistia bunku od nečistôt a košieľku pokryjú propolisom a dokonale vyleštia. Tento istý úkon včely robia i v novopostavenej medzisteny a len potom matka položí vajíčko do čistej kolísky- kolébky, a vyliahnutej larvičky v čistom prostredí venujú svoju starostlivosť až kým včeliu larvičku nezaviečkujú.
A práve vrstvičky mikrofilmu poropolisu, ktorých môže byť za rok až 18-21 instarov a keď je takýto plást ponechaný v plodisku niekoľko rokov, tak sa toho nazbiera až, až. To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby odlačky jednotlivých buniek. Je aj iný príklad. Ak tavíte staré čierne plásty na vosk vo vriacej vode, často získate aj tmavý a niekedy až čierny vosk. Ak takýto vosk pretavíte v slnečnom tavidle, získate pekný žltý vosk. Tanier však musí byť len v miernom sklone, aby s voskom nestiekol doäho aj propolis a vosk potom nebude žltý ale mierne šedý.
Na záver vyslovím poučenie, nerobte problém aj tam kde nemusíte. Med, ktorý vytáčame pri dodžaní technických a hygienických zásad je dobrý a kvalitný. Len aby každý rok bol. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 15. 2. 2006
plástečkový med

jinak sem viděl i plný rámek jen s 5 šestihranými otvory pro vložení mezistěny s potravinářského vosku :

na západě populární ,teda až na ten plast dobrej nápad

http://www.beeosphere.com/Default.aspx?tabid=227

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14711


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 15. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší (14638) (14666) (14692) (14696) (14701)

pokud neděláte byznis s voskem panenské souše postavené s mezistěny potravinářského vosku nebo na divoko, tak med lisovat...(samozřejmě souše bez plodu - pro rypáky)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14710


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

164410 (193.165.75.141) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708)

Zdravím a dovolím si pár slov k "ošklivému" medu s černých souší. Při čtení vlákna mi připadne, že ve víru diskuse jste/jsme si trošku pozapomnměli vytyčit alespoň náznakové "mantinely". Nikdo se nezmiňuje z JAK starých souší med má na mysli, a zanedbává se spousta dalších vlivů, například mám za to, že to jde i naopak, že bílé panenské dílo se tmavým medem barví. Taky zkouška s vypráním souší myslím je neadekvátní probíranému problému. Takže já osobně naprosto nemám nic proti medu, který je uložený v "žemlově hnědých" souších, které pokud možno neprošly zimováním. A že černé souše nepatří do úlu, je mimo diskusi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707)

jestli je souš zakladená nebo ne je medu vcelku jedno, to podstatné je spíš kolika prošla léčeními a z toho důvodu kolik má v sobě rezudií, které se můžou dostat do medu...

je to jak s ponožkama, můžete je nosit týden i jeden den,nohy to snesou, záleží co snese vaše svědomí a okolí...

......?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14708


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702)

Radek Krusina:
> -       I rozbory medu prováděné SVS dle Gustou uvedeného článku
> neprokázaly nekvalitní med od českých včelařů (jak jsem tuším včera četl
> informace ze sjezdu)
........

Já věřím trochu jiným způsobem než přes nepřesnou a hlavně obecnou informaci chápajíc "mezi řádky". Já si myslím ,že je taková nezveřejněná tabulka jediná, která může prokázat kvalitu českého medu. Ne nějaké povrchní konstatování pana, paní neznámé. Doufám, že by se tohoto mohl chytnout i člověk a specialista z oboru, který je účasten i na této konferenci. (Dr. Hubač)
_________
Radek Krusina:
> Pokud by opravdu tmavé souše snižovaly kvalitu medu a je to prokázané, měli
> bychom to jistě změnit všichni.
......

Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda. Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena, protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.

Na agaru se právě ta čistota nejvíce umí ukázat, protože to je např. jedna z více metod ve spojení s obsahy těl včelích larev ke zjišťování a růstu B.l.l.(mor), nebo M.p. ; P.a. (hniloba). (Zdroj a přesné složení živné půdy na mor je někde na internetu) Tudíž med je v přenosu např. moru nejritičtější. A s tím je propojena i infikace plástů touto chorobou a posléze zdrojem nákazy, který přejde opět do medu.

Včela donese nektar a jeho zahušťování a vznik medu je propojen s nasáváním a vyvrhováním do medného volátka. Enzymy, které se přitomto uvolňují do medu a takto kolují, podle mě fungují ve spojitosti s obsahem vody právě jak "pračka s programem máchání" povrchu včelích buněk. A to nemluním o nečistotách, které zůstávají hluboko v mezivrstvách po svlékání larev.

Já to beru jednoduše a to tak, že kdo neobměňuje včelí dílo pravidelně, je pr...preclík :-). (zprominutím) A tu laxnost proč neobměňovat zdůvodňuje docela dost včelařů nějakým českým kanaďanem, o kterém byl článek kdysi ve Včelařství. Tam bylo jeho dílo v takovém stavu, že jej včely už i vykusovaly. To je podle mě (znovu zprominutím) chovatelská prasárna nejvyšší třídy.



_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14707


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703)

Hele Dezy trochu se zklidni.Se vším souhlasit nemusím a ty taky ne.Nicméně logicky je jasné, že příliš staré-tmavé plásty pro včely nejsou takovým přínosem.I když je vidět, že některé plásty jsou u včel oblíběnější než jiné.Zpravidla to bývají ty tmavé, kterých bych se rád zbavil.Jednou jsem měl třeba takový plást se zavíčkovaným plodem a chtěl jsem ho dát tavit, dal jsem ho do medníku-bez včel až nahoru.Jelikož nepoužívám mřížku, matka prošla z 2nástavkového plodiště přes další dva nástavky částečně zanešené medem až nahoru a po vylíhnutí včelek ho znovu zakladla. Jiných světlejších plástů si ani nevšimla.Je otázkou, zda včelky skutečně vykoušou staré košilky, zatím to podle mne vypadá spíš na to, že se např. průměr buňky a tím velikost včelek stářím plástu zmenšuje.Také když jsem řešil uskladnění plástů přes zimu, abych je měl na jaře k disposici a svěřil jsem se jedné zkušenější včelařce, tak mi řekla.Nech je stavět!Čím víc tím líp.Zbavíš se nosemy a i snůška bude větší.Musím jí dát zapravdu.Nedá se ani říci, že tím, že by se včelky zdržely stavbou a já tím přišel o med.Přinesou ho možná o polovinu víc než do starého díla.Také si myslím, že kdo to odvíčkovává ručně potvrdí, že víčka na starších plástech se sundavají o dost hůř.Takže teď jsem si trochu ulevil a jdu dom.Zítra si zase zabzučíme. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14706


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Schmidt (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: (14690) (14691)

Ale můžeš pak vydávat med za mateřídouškový.
Honza

-----Original Message-----
From: Gustimilián Pazderka [mailto:gupa/=/seznam.cz]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 12:38 PM
To: Vcelarska konference
Subject: Re:

Od: Havlik:


> Takže včera jsme se dozvěděli, že např. s přípravkem Thymol, ...
.....
nebo Apilive. (to je patentovaná éterická směsice)


Je to zjistitelné i v medu. Dokonce i senzoricky čichem to jde zjistit.
Éterické oleje jsou problematické.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14705


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703)

Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/ V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny. Ale kdo nechce, neslyší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14704


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dezy (84.47.73.113) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702)

Priateľ Gusta tu už popísal množstvo sprostostí, ktoré už pomali nikto nečíta. Je predpoklady sú ako analýza a tá dokázala hovno.

analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno


Přátelé, co si myslíte popřípadě víte o získávání medu z tmavých souší?
Podle toho, co píše přítel Gusta, by to vypadalo, že každý med vytočený ze zakladených plástů je horší kvality než z díla, které nebylo zakladeno.

Gustimilián Pazderka napsal:
>1.Když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.
>2...Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a tím může být i otázka na druhou otázku.
>3.Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. zeptej se (jí), co je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterií.
>4.Zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med, kvalitní stravu. A to zjistíš z analýz na koliformní bakterie.
……………………..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14703


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 15. 2. 2006
Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Gustimilián Pazderka napsal:
>1.Když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.
>2...Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a tím může být i otázka na druhou otázku.
>3.Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. zeptej se (jí), co je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterií.
>4.Zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med, kvalitní stravu. A to zjistíš z analýz na koliformní bakterie.
……………………..

Přátelé, co si myslíte popřípadě víte o získávání medu z tmavých souší?
Podle toho, co píše přítel Gusta, by to vypadalo, že každý med vytočený ze zakladených plástů je horší kvality než z díla, které nebylo zakladeno.
Souše jsem neluhoval, tak jak popisuje Gusta, ale přeci se mi zdá, že máčet souše ve vodě a vytáčet med z plástů, které předtím včely vyčistily, je rozdíl. Možná by se ty tmavé souše musely máčet v medu, který má jiné vlastnosti než voda. A také je otázka, jestli ty látky co se z košilek do medu případně dostávají, medu ubírají na kvalitě, nebo ho činí typickým. Vždyť to je všechno ze včel.
Ale to jsou jen mé laické úvahy.

Moc o tom nevím, tak se ptám.
-       Je opravdu med z tmavých plástů horší kvality, nebo je to jen reklama?
-       Pokud si myslíte nebo víte že ano, jak se snížená kvalita dá prokázat?
-       Sledovali jste někdy jinou chuť nebo barvu u medu z tmavých souší než z nezakladených?
-       Víte něco o tom, jak je to v zahraničí?

Já vycházím z toho, co jsem četl nebo slyšel o medu:
-       med zabíjí v podstatě všechny bakterie (mimo mor včelího plodu), protože jako nasycený cukerný roztok je vysaje.
-       Při vytáčení jsem nepozoroval různou barvu ani chuť medu podle toho z jak tmavých souší byl med vytáčen. (používám různě obojí) Snažím se vytáčet spolu nezakladené souše, a jsem k nim při vytáčení šetrnější. Čeho jsem si všimnul, že spíš než tmavost souší se projeví na barvě medu to, z kterého včelstva souše beru – při převaze nějaké snůšky to přičítám tomu, že některé včely najdou jiný zdroj.
-       I rozbory medu prováděné SVS dle Gustou uvedeného článku neprokázaly nekvalitní med od českých včelařů (jak jsem tuším včera četl informace ze sjezdu)
-       Již zakladené souše včely čistí a připravují pro uložení medu.
-       Při vytáčení nevystříkne z buňky všechen med a vždy na stěně něco zůstane.
-       Neslyšel jsem zatím o nějakých odborných článcích, které by dokládaly zhoršenou kvalitu medu ze zakladených souší. Spíš se vždy jednalo o tvrzení těch, kteří med takto produkují.
-       Tmavé souše byly v literatuře doporučovány do medníku jako pevnější.

Pokud by opravdu tmavé souše snižovaly kvalitu medu a je to prokázané, měli bychom to jistě změnit všichni.
Zatím mi to ale připadá jen jako reklama se snahou získat výhodu před těmi, kteří vytáčí med ze zakladených souší.
Rád se ale nechám přesvědčit pádnými argumenty.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14702


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší (14638) (14666) (14692) (14696)

To nebude příčina boření.U mého staršího ručního medometu jsem rázy nepozoroval, pokud nepočítám vibrace způsobené nevyvážeností plástů.Spíše se projevuje odstředivá síla, když jsem moc hamižný a pokouším se plást "vyždímat".Doporučuji křehké plásty při prvním vytáčení točit na nízké otáčky i za tu cenu, že část medu v buňkách zůstane.Ten med se přece neztratí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14701


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka P. (217.115.253.145) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souse - plástečkový med (14638) (14666) (14671) (14694)

Téma plástečkový med mě také zajímalo a již dříve jsem na internetu našel stránky s tímto tématem, kde je také možnost sadu pro plástečkový med objednat. Je tam také nějaké povídání o tvorbě plástečkového medu v těchto plastových výliskách. Pro začátečníka jako jsem např. já je tam i poučné počtení jak na to. Adresa: http://www.cmail.cz/hajdamach/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14700


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing . Aleš Příleský (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:panenské souse - plástečkový med (14638) (14666) (14671) (14694)

Myslím, že odbyt - jako "kusovka" v desítkách kusů, nikoliv velkoseriový produkt, je docela dobrý v letních měsících bezprostředně po odebrání včelkám. Pokud dojde ke krystalizování, prakticky neprodejné.
Jde samozřejmě také o celkový vzhled obalu, potisk štítku a úsměv na tváři prodávajícího atd.

Potíž je v tom, že jako mezistěny pro plástečkový med se musí užít speciální "potravinářské" = čistější, mezistěny

Přesnější informace má určitě př. Hajdamach

Aleš Příleský

> ----------------------------------------
> Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
> Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
> Jak je to v naší republice s odbytem?
>
>
> Arnošt
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14699


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78508 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 14699 do č. 14759)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu