78506

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radek Krušina (195.39.121.166) --- 15. 2. 2006
Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Gustimilián Pazderka napsal:
>1.Když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.
>2...Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a tím může být i otázka na druhou otázku.
>3.Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. zeptej se (jí), co je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterií.
>4.Zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med, kvalitní stravu. A to zjistíš z analýz na koliformní bakterie.
……………………..

Přátelé, co si myslíte popřípadě víte o získávání medu z tmavých souší?
Podle toho, co píše přítel Gusta, by to vypadalo, že každý med vytočený ze zakladených plástů je horší kvality než z díla, které nebylo zakladeno.
Souše jsem neluhoval, tak jak popisuje Gusta, ale přeci se mi zdá, že máčet souše ve vodě a vytáčet med z plástů, které předtím včely vyčistily, je rozdíl. Možná by se ty tmavé souše musely máčet v medu, který má jiné vlastnosti než voda. A také je otázka, jestli ty látky co se z košilek do medu případně dostávají, medu ubírají na kvalitě, nebo ho činí typickým. Vždyť to je všechno ze včel.
Ale to jsou jen mé laické úvahy.

Moc o tom nevím, tak se ptám.
-       Je opravdu med z tmavých plástů horší kvality, nebo je to jen reklama?
-       Pokud si myslíte nebo víte že ano, jak se snížená kvalita dá prokázat?
-       Sledovali jste někdy jinou chuť nebo barvu u medu z tmavých souší než z nezakladených?
-       Víte něco o tom, jak je to v zahraničí?

Já vycházím z toho, co jsem četl nebo slyšel o medu:
-       med zabíjí v podstatě všechny bakterie (mimo mor včelího plodu), protože jako nasycený cukerný roztok je vysaje.
-       Při vytáčení jsem nepozoroval různou barvu ani chuť medu podle toho z jak tmavých souší byl med vytáčen. (používám různě obojí) Snažím se vytáčet spolu nezakladené souše, a jsem k nim při vytáčení šetrnější. Čeho jsem si všimnul, že spíš než tmavost souší se projeví na barvě medu to, z kterého včelstva souše beru – při převaze nějaké snůšky to přičítám tomu, že některé včely najdou jiný zdroj.
-       I rozbory medu prováděné SVS dle Gustou uvedeného článku neprokázaly nekvalitní med od českých včelařů (jak jsem tuším včera četl informace ze sjezdu)
-       Již zakladené souše včely čistí a připravují pro uložení medu.
-       Při vytáčení nevystříkne z buňky všechen med a vždy na stěně něco zůstane.
-       Neslyšel jsem zatím o nějakých odborných článcích, které by dokládaly zhoršenou kvalitu medu ze zakladených souší. Spíš se vždy jednalo o tvrzení těch, kteří med takto produkují.
-       Tmavé souše byly v literatuře doporučovány do medníku jako pevnější.

Pokud by opravdu tmavé souše snižovaly kvalitu medu a je to prokázané, měli bychom to jistě změnit všichni.
Zatím mi to ale připadá jen jako reklama se snahou získat výhodu před těmi, kteří vytáčí med ze zakladených souší.
Rád se ale nechám přesvědčit pádnými argumenty.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14702


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Dezy (84.47.73.113) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Priateľ Gusta tu už popísal množstvo sprostostí, ktoré už pomali nikto nečíta. Je predpoklady sú ako analýza a tá dokázala hovno.

analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno
analýza dokázala hovno


Přátelé, co si myslíte popřípadě víte o získávání medu z tmavých souší?
Podle toho, co píše přítel Gusta, by to vypadalo, že každý med vytočený ze zakladených plástů je horší kvality než z díla, které nebylo zakladeno.

Gustimilián Pazderka napsal:
>1.Když si ohřeješ vodu na 30 - 35° a vyzkoušíš takové " čisté" souše nějak vyprat. Po takových 10 kusech ti bude vizuálně jasné, co se dostává do takového medu. A hlavně tu vodu ochutnej. Potom ten smrad (ocas) dokážeš identifikovat v medu snadněji.
>2...Dojdeš nato, že med nemá obsahovat patogenní látky a tím může být i otázka na druhou otázku.
>3.Rozbory se drží pod pokličkou na SVS. zeptej se (jí), co je průkazem v analýzách infikovaného medu speciálními koloniemi bakterií.
>4.Zeptej sám sebe, jak je tvůj med kvalitní,... a potom podle toho tak máš ty a přátelé, kterým poskytuješ med, kvalitní stravu. A to zjistíš z analýz na koliformní bakterie.
……………………..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14703


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Stonjek (213.151.87.17) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/ V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny. Ale kdo nechce, neslyší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14704


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Stonjek napsal:
>Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/
>V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny.
>Ale kdo nechce, neslyší.

Zajímá mě to.
Co je to vyplavování medu?
Zkoumají to v Dole nebo je to soukromý názor dr. Kamlera?
Pokud je to pravda, proč toho není plné včelařství a není to doloženo tabulkami, jak to požaduje Gustav po veterině?
Ta medovina je tím nějak zdravorně závadná, nebo jen chutná jinak?

Zatím jsem kromě tvrzení jednotlivých včelařů neviděl žádný seriózní argument o nekvalitnosti medu ze zakladených souší.
I Gustav nakonec napsal, jak jsem to pochopil, že myslel včelaře, kteří dílo pravidelně neobnovují.

Ale jaké další látky se do tmavých souší dostávají, než zase jen košilky a exkrementy larev, které jsou i v žemlových souších (samozřejmě mimo léčiva)? zřejmě propolis, jak napsal a Turčáni.

Možná jde jen o míru, vždyť dílo providelně obnovuje absolutní většina včelařů. Těch, kdo používají do medníků jen nezakladené souše podle mě moc není. A takto to vypadá, že každý, kdo používá souše zakladené ja vlastně čuně, a nabízí zákazníkům nekvalitní med.


Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Hele Dezy trochu se zklidni.Se vším souhlasit nemusím a ty taky ne.Nicméně logicky je jasné, že příliš staré-tmavé plásty pro včely nejsou takovým přínosem.I když je vidět, že některé plásty jsou u včel oblíběnější než jiné.Zpravidla to bývají ty tmavé, kterých bych se rád zbavil.Jednou jsem měl třeba takový plást se zavíčkovaným plodem a chtěl jsem ho dát tavit, dal jsem ho do medníku-bez včel až nahoru.Jelikož nepoužívám mřížku, matka prošla z 2nástavkového plodiště přes další dva nástavky částečně zanešené medem až nahoru a po vylíhnutí včelek ho znovu zakladla. Jiných světlejších plástů si ani nevšimla.Je otázkou, zda včelky skutečně vykoušou staré košilky, zatím to podle mne vypadá spíš na to, že se např. průměr buňky a tím velikost včelek stářím plástu zmenšuje.Také když jsem řešil uskladnění plástů přes zimu, abych je měl na jaře k disposici a svěřil jsem se jedné zkušenější včelařce, tak mi řekla.Nech je stavět!Čím víc tím líp.Zbavíš se nosemy a i snůška bude větší.Musím jí dát zapravdu.Nedá se ani říci, že tím, že by se včelky zdržely stavbou a já tím přišel o med.Přinesou ho možná o polovinu víc než do starého díla.Také si myslím, že kdo to odvíčkovává ručně potvrdí, že víčka na starších plástech se sundavají o dost hůř.Takže teď jsem si trochu ulevil a jdu dom.Zítra si zase zabzučíme. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14706


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Dezy napsal:

>Priateľ Gusta tu už popísal množstvo sprostostí, ktoré už pomali nikto nečíta.
>Je predpoklady sú ako analýza a tá dokázala hovno.

Já jeho příspěky čtu. A ostatní myslím taky. On se včelami živí (na rozdíl od většiny z nás), má o nich mnoho vědomostí které je ochoten dát k dispozici i jiným a věnuje včelaření spoustu času.
Fandím mu.
Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze zaplodovaných plástů.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14731


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Radek Krušina
>Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze
>zaplodovaných plástů.

Taky Gustimiliánovi fandím. Kdo ho napadá ať nenadává, ale přesvědčí argumenty. Každý si udělá názor kdo je kdo z několika slov.

S kvalitou medu to vidím takto. Pokud důkladný rozbor medu ukáže, že med splňuje požadavky potravinového zákona a vyhlášek o povolených látkách v medu (potravinách), není falšovaný, nastavovaný, pak ho lze považovat za kvalitní. Chápu, že všechno změřit nelze a jsou ingredience neměřitelné a také záleží na chuťových preferencích. Všechno se vyvíjí. Jsou lidé, co zásadně med nejedí. Hraje v tom roli psychika.

Přečtěte si:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/bee.html
o celkem fundovaných názorech z jiného úhlu pohledu na "prospěšnost" včelích produktů. Je to něco zcela v rozporu s tím, co se u nás traduje. Každý něco tvrdí jenom proto, že to někde slyšel, četl, děda mu to tvrdil, tak to musí být pravda :-). Je to většinu jenom ideologie, mýty a pověry.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14737


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Radek Krusina:
> -       I rozbory medu prováděné SVS dle Gustou uvedeného článku
> neprokázaly nekvalitní med od českých včelařů (jak jsem tuším včera četl
> informace ze sjezdu)
........

Já věřím trochu jiným způsobem než přes nepřesnou a hlavně obecnou informaci chápajíc "mezi řádky". Já si myslím ,že je taková nezveřejněná tabulka jediná, která může prokázat kvalitu českého medu. Ne nějaké povrchní konstatování pana, paní neznámé. Doufám, že by se tohoto mohl chytnout i člověk a specialista z oboru, který je účasten i na této konferenci. (Dr. Hubač)
_________
Radek Krusina:
> Pokud by opravdu tmavé souše snižovaly kvalitu medu a je to prokázané, měli
> bychom to jistě změnit všichni.
......

Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda. Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena, protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.

Na agaru se právě ta čistota nejvíce umí ukázat, protože to je např. jedna z více metod ve spojení s obsahy těl včelích larev ke zjišťování a růstu B.l.l.(mor), nebo M.p. ; P.a. (hniloba). (Zdroj a přesné složení živné půdy na mor je někde na internetu) Tudíž med je v přenosu např. moru nejritičtější. A s tím je propojena i infikace plástů touto chorobou a posléze zdrojem nákazy, který přejde opět do medu.

Včela donese nektar a jeho zahušťování a vznik medu je propojen s nasáváním a vyvrhováním do medného volátka. Enzymy, které se přitomto uvolňují do medu a takto kolují, podle mě fungují ve spojitosti s obsahem vody právě jak "pračka s programem máchání" povrchu včelích buněk. A to nemluním o nečistotách, které zůstávají hluboko v mezivrstvách po svlékání larev.

Já to beru jednoduše a to tak, že kdo neobměňuje včelí dílo pravidelně, je pr...preclík :-). (zprominutím) A tu laxnost proč neobměňovat zdůvodňuje docela dost včelařů nějakým českým kanaďanem, o kterém byl článek kdysi ve Včelařství. Tam bylo jeho dílo v takovém stavu, že jej včely už i vykusovaly. To je podle mě (znovu zprominutím) chovatelská prasárna nejvyšší třídy.



_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14707


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
P.K. (195.39.10.34) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

jestli je souš zakladená nebo ne je medu vcelku jedno, to podstatné je spíš kolika prošla léčeními a z toho důvodu kolik má v sobě rezudií, které se můžou dostat do medu...

je to jak s ponožkama, můžete je nosit týden i jeden den,nohy to snesou, záleží co snese vaše svědomí a okolí...

......?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14708


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
164410 (193.165.75.141) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Zdravím a dovolím si pár slov k "ošklivému" medu s černých souší. Při čtení vlákna mi připadne, že ve víru diskuse jste/jsme si trošku pozapomnměli vytyčit alespoň náznakové "mantinely". Nikdo se nezmiňuje z JAK starých souší med má na mysli, a zanedbává se spousta dalších vlivů, například mám za to, že to jde i naopak, že bílé panenské dílo se tmavým medem barví. Taky zkouška s vypráním souší myslím je neadekvátní probíranému problému. Takže já osobně naprosto nemám nic proti medu, který je uložený v "žemlově hnědých" souších, které pokud možno neprošly zimováním. A že černé souše nepatří do úlu, je mimo diskusi.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Anton Turčáni (213.81.173.249) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Je úžasné čo si človek v komentároch všetko prečíta. To čo ja chcem napísať ešte nikto z Vás nenapísal (aspoň tie, ktoré som čítal). Možno sa niekto nahnevá a nazve ma volom. Nič sa nestane, veď miečo znesiem.
Tešte sa, vaša reakcia bude adresná, lebo moje meno, ktorým uvádzam každý svoj komentár, je skutočné. Ten kto chce serióznu radu, či odpoveď mi pošle meil domov. Neraz so to stalo a nielen zo Slovenska, ale i z Poľska či Česka.

Teraz k veci. Čierny plást, svetlý plást a panenský plást. To všetko sa vo včeľom úli nachádza i keď panenský plást získame len v tom prípade, keď osadíme npr. roj do úľa bez plástovej predlohy. Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli. Iba ak by sme prešli na švédsky spôsob, ktorí do medníkových debničiek vkladajú na špeciálne závesy medzisteny bez drôtenej výstuhy a med lisujú - bolo to v OVP. Ale to nie sú panenské plásty bez akýchkoľvek patogénov, lebo medzistena môže byť nimi "zásobená" z výroby. Či chceme alebo nie, musíme vystavané plásty postupne dopĺňať novovystavanými a prekladať stále vyššie a najstaršie odobrať, vytáčať a vyraďovať. Iba ak v medníkoch budeme preferovať vystavané plásty bez plodovania do nich (budú bez košieľok a exkrementov od vyvíjacujúceho sa plodu a v plodiskách pravidelne pridávať medzisteny a staré čierne plásty priamo z plodiska vyraďovať. Podobne ako v Dadantoch. Zkomplikujeme si včelársky život, ale náš med bude skoro čistý. Čistý nebude lebo vosk bude obsahovať fumigačné rezíduá, alebo vždy keď budeme včelstvá fumigovať, panenské plásty budeme z úľa odoberať. Kto bude presvedčný, že med dorobený doterajším spôsom je na priamu konzumáciu nevhodný, dokáže uskutočniť aj to čo som v predchádzajúcej vete doporučil.

Je isté, že staršie tmavé a čierne súše sú znečistené čo dokazuje tmavá voda po vyváraní týchto plástov. Čiastočne som sa vo Vašich komentároch dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v ktorej včely vychovávajú plod.
Toto všetko sa dozviete v každej dobrej publikácii o včelách, kde sa podrobne popisuje čo urobia včely predtým, ako matka položí vajíčko do bunky. Potvrdzuje to i moja prax lebo som to často pozoroval. Včely skutočne pokryjú vnútro bunky, v ktorej ostala košieľka po zvliekaní dospievajúceho imága, proplisom. Včely ihneď po vyliahnutí imága vyčistia bunku od nečistôt a košieľku pokryjú propolisom a dokonale vyleštia. Tento istý úkon včely robia i v novopostavenej medzisteny a len potom matka položí vajíčko do čistej kolísky- kolébky, a vyliahnutej larvičky v čistom prostredí venujú svoju starostlivosť až kým včeliu larvičku nezaviečkujú.
A práve vrstvičky mikrofilmu poropolisu, ktorých môže byť za rok až 18-21 instarov a keď je takýto plást ponechaný v plodisku niekoľko rokov, tak sa toho nazbiera až, až. To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby odlačky jednotlivých buniek. Je aj iný príklad. Ak tavíte staré čierne plásty na vosk vo vriacej vode, často získate aj tmavý a niekedy až čierny vosk. Ak takýto vosk pretavíte v slnečnom tavidle, získate pekný žltý vosk. Tanier však musí byť len v miernom sklone, aby s voskom nestiekol doäho aj propolis a vosk potom nebude žltý ale mierne šedý.
Na záver vyslovím poučenie, nerobte problém aj tam kde nemusíte. Med, ktorý vytáčame pri dodžaní technických a hygienických zásad je dobrý a kvalitný. Len aby každý rok bol. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Od: Anton Turcani :

> Čiastočne som sa vo Vašich komentároch
> dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie
> všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od
> prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v
> ktorej včely vychovávajú plod.

> To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj
> novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást
> niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte
> na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z
> čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby
> odlačky jednotlivých buniek.
.............

Nechci hledat problém . Ale u toho nezaplodovovaného plástu bych to typoval na propolis zanešenej pohybem noh včel po prostředí úlu a sedimedt z nektaru. Něco podobného je vidět při silně pylové (např. slunečnicové) snůšce jasně.

To, jestli skutečně potahují včely po vyběhnutí plodu nějakou nanovrstvou "leštěnky" s příměsí propolisu nedokazuje, že ji med posléze nenaruší a nedostane se ke zbytkům exrementů od larev atp.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Gustimilián Pazderka napsal:

>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)
>Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda.
>Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,
>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.

Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud přinést.
Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z nezakladených.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14730


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný pro děti do 6 měs. věku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14734


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

to je neoddůvodněná opatrnost

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 16.2.2006 13:44:05
> ----------------------------------------
> také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný
> pro děti do 6 měs. věku.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14735


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Pepane a to si říkáš včelař , když polemizuješ o něčem, očem asi nemáš ani páru? Zdraví novorozenců a kojenců je důležitější než kšeft s medem a nějakej tvůj pocit z produkce zdravého produktu.
__________
> Od: Pepan:
> to je neoddůvodněná opatrnost

___________
Od: Havl?k:
> > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný
> > pro děti do 6 měs. věku.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14736


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

No vidíš já mám tři děti a včichni dostávali med do čaje hned a to s vědomím našeho dětského lékaře. Sám mně řekll je to lepší jak cukr ale nesmí se to přehánět je to prý jen otázka množství . A teť si vyber.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 16.2.2006 14:20:40
> ----------------------------------------
> Pepane a to si říkáš včelař , když polemizuješ o něčem, očem asi nemáš ani páru?
> Zdraví novorozenců a kojenců je důležitější než kšeft s medem a nějakej tvůj
> pocit z produkce zdravého produktu.
> __________
> > Od: Pepan:
> > to je neoddůvodněná opatrnost
>
> ___________
> Od: Havl?k:
> > > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný
> > > pro děti do 6 měs. věku.
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Od: Pepan :
> No vidíš já mám tři děti a včichni dostávali med do čaje hned a to s vědomím
> našeho dětského lékaře. Sám mně řekll je to lepší jak cukr ale nesmí se to
> přehánět je to prý jen otázka množství . A teť si vyber.
...........

No a to já znám případ, kdy byl člověku jako dítěti vyloženě "cpán" med do úst proti jeho vůli (prý kvůli lupénce) a nakonec játra tak zareagovala, že v dospělosti když ochutnal med, tak lokálně začal červenat.(to je průvodní jev a psychika hraje u této nemoci také své)

Je-li dítě zdravé, není problém. Ale jak se objeví nějaká reakce(bolení bříška, nevolnost), jeto hrubě na vážkách. A to ti ten dětský lékař potvrdí. A přitom v dospělosti to dítě může být konzument kvant medu.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

to je právě ta otázka množství ale přece nemohu děsit ty rozumné již na etiketě NA SALÁMU NEBO MINERÁLNÍCH VODÁCH TI záměrně TAKÉ NENAPÍŠOU , ŽE JE TO ŠKODLIVÉ PRO LIDI S VYSOKÝM TLAKEM

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 17.2.2006 09:19:25
> ----------------------------------------
> Od: Pepan :
> > No vidíš já mám tři děti a včichni dostávali med do čaje hned a to s vědomím
> > našeho dětského lékaře. Sám mně řekll je to lepší jak cukr ale nesmí se to
> > přehánět je to prý jen otázka množství . A teť si vyber.
> ...........
>
> No a to já znám případ, kdy byl člověku jako dítěti vyloženě "cpán" med do úst
> proti jeho vůli (prý kvůli lupénce) a nakonec játra tak zareagovala, že v
> dospělosti když ochutnal med, tak lokálně začal červenat.(to je průvodní jev a
> psychika hraje u této nemoci také své)
>
> Je-li dítě zdravé, není problém. Ale jak se objeví nějaká reakce(bolení bříška,
> nevolnost), jeto hrubě na vážkách. A to ti ten dětský lékař potvrdí. A přitom v
> dospělosti to dítě může být konzument kvant medu.
>
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Havlík (195.146.122.170) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Víš na všeobecně známé věci se upozorňovat nemusí.To až z USA pochází nesmyslná upozornění, jako že horká káva je opravdu horká, atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Od: Havlik:
> Víš na všeobecně známé věci se upozorňovat nemusí.To až z USA pochází
> nesmyslná upozornění, jako že horká káva je opravdu horká, atd.
.......

To ale není vůbec nesmyslná věc. To je mnohdy právní nedostatek. Např. v Itálii v turistických oblastech (a nejen tam) jsem si všiml nápadných cedulek označující soukromý majetek.

Hodně postkomunistických společností má zafixováno v povaze a také v nedokonalých zákonech, že všechno je všech. Ta cedulka po celé Itálii je podle mě řešením všude jako jinde jiných právních systémech ochrany soukromého majetku.

Když společnost nebo obchod nenapíše v USA na horkou kávu horká káva, mohl by opařený zákazník např. vysoudit na základě nějakýho precedensu pěkný majlant. Příklad je viditelný na hromadných žalobách v USA s cigaretama a škodlivostí, na kterou nebyli žalobci (kuřáci) upozorněni. A peněz to byla fůra co se vysoudilo.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
Havlík (195.146.122.170) --- 20. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Vysoudilo, ale nedostalo.Soudy soudí, advokáti se odvolávají, s vládou se uzavírají tajné dohody, požaduje se ochrana před věřiteli, chrání se zaměstnanost a daňové odvody atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                    
Pepan (e-mailem) --- 20. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

takovéto zprávy jsou na PRD očem je řeč vůbec nevím k čemu to přiřadit co to má společného s předmětem

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 20.2.2006 10:30:03
> ----------------------------------------
> Vysoudilo, ale nedostalo.Soudy soudí, advokáti se odvolávají, s vládou se
> uzavírají tajné dohody, požaduje se ochrana před věřiteli, chrání se
> zaměstnanost a daňové odvody atd.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                       
Havlík (195.146.122.170) --- 20. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Promiň Pepane, je to reakce na 14792, konkrétně poslední odstavec Gustovy reakce.Já se snad příště polepším.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Havlík (195.146.122.170) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

No já si také myslím, že tzv. medové zuby jsou spíše způsobeny různými štávičkami.Ale serioznější výzkum by byl potřeba.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Medové zuby
Myslím hlavně to je, když matka přislazuje mléko v kojenecké láhvi nebo
potom když dítěti dává pít přeslazený čaj nebo přeslazené ovocné šťávy nebo
něco takového přeslazeného. Cukr je nejspíš horší, ale med tu kazivost
způsobuje taky, jen asi o nějaká procenta méně. Takže medové zuby je to,
když má dítě v třech 4 letech kopletně zkažený mléčný chrup.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, February 17, 2006 9:20 AM
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?


> No já si také myslím, že tzv. medové zuby jsou spíše způsobeny různými
> štávičkami.Ale serioznější výzkum by byl potřeba.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Je to kvůli tomu, že tak malé děcka nemají skorem žádnou imunitu-na rozdíl od poslanců, a prý v USA s tím již byly problémy.Možná to není zbytečná opatrnost, ale spíš péče o zákazníka.Přátelé, nesnažme se zákazníkovi lhát-ani sami sobě!Chceme přece nabízet vynikající produkt, o jehož kvalitách jsme sami přesvědčeni a který má nejen vynikající chuť, ale zákazníkovi třeba i pomůže , ale v žádném případě mu nesmí uškodit!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?


Názov: Podávať med dojčaťu?
Oblasť: DETSKÁ PORADŇA
Autor: doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc.
Publikované: 28.10.2005
článok vyšiel v čísle: 11/2005
„Môj manžel je úspešný včelár. Máme doma výborný med. Nemôžem
mojej 11-mesačnej dcérke Lucii natrieť med na chlebík?“ (Andrea zo Senice)


Med sa vyznačuje tým, že okrem toho, že je pomerne sladký,
obsahuje aj veľké množstvo peľových alergénov. Keďže nie je vhodné, aby sme
už v ranom detstve navykli dieťa na sladkú chuť, med pre dojča neodporúčame.
Rovnako nie je vhodný aj z hľadiska možného vzniku alergie.

Dodatok od Gabi M.Kominka : moja dcéra je vydatá v Holandsku.
Tam deťom do dvoch rokov nepodávajú med vôbec . Až neskôr ako sladidlo do
ovsennej kaše, ktorá je každodennými raňajkami. Holanďania sú v tomto smere
dosť opatrní. Med kupujú priamo od včelárov v mieste kde bývajú, je to
kvetový med z plantáži hrušiek a jabloní a čiastočne repkový. Z dovozu majú
tak do 30 druhov medov zo zámoria , ale to kupujú prisťahovalci z bývalých
kolónii.

Po prekonaní detských chorôb , osýpky, kiahne a pod. med sa
dáva na chlebík s maslom, do čaju . Pohoršene pôsobí naberať med lyžicou a
tak ho konzumovať. Nechcú vôbec medovicové medy. Konkretne môj svat sa
sťažoval na škriabanie v hrdle a med dcére vrátil.

Gabi M.Kominek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Od: Radek Kruina :
> Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných
> souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
.......

Zřejmě toto bylo pojmuto jako otázka a ta jde vyřešit pokusy. Bohužel takovou otázkou se není možné jinak zabývat, než ve spojení náročným výzkumem kvality medu, která je u nás velmi bagatelizována běžným zájmovým chovem a organizovaností jako "přínosného zájmu". Také trh, který jak známo, nezajímá stěžejně nějaký med ze strdí. (viz. příspěvek A. Turčániho a myšlenka: )
______
Turčáni:
> Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli.

_____
Není problém, aby vznikl v rámci nařízení a doporučení SVS a VÚ Vč. komerční nebo zájmový technologický postup pro získávání medu pouze ze strdí, ale kde není poptávka, není nabídka. A když by byla poptávka, trh ti dnes nabídne almužnu, protože cena takového medu by nebyla koncovým zákazníkem akceptovaná.




_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14738


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Lisování mudu bylo již v c.k. Rakouskuu nás výnosem císaře zakázáno a dokonce jsem někde nedávno četl že doposud nebyl zrušen a jen se naněj pozapomělo aněco takového platilo i přece za socialismu.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Datum: 16.2.2006 14:29:18
> ----------------------------------------
> Od: Radek Kruina :
> > Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných
> > souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
> .......
>
> Zřejmě toto bylo pojmuto jako otázka a ta jde vyřešit pokusy. Bohužel takovou
> otázkou se není možné jinak zabývat, než ve spojení náročným výzkumem kvality
> medu, která je u nás velmi bagatelizována běžným zájmovým chovem a
> organizovaností jako "přínosného zájmu". Také trh, který jak známo, nezajímá
> stěžejně nějaký med ze strdí. (viz. příspěvek A. Turčániho a myšlenka: )
> ______
> Turčáni:
> > Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali
> čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli.
>
> _____
> Není problém, aby vznikl v rámci nařízení a doporučení SVS a VÚ Vč. komerční
> nebo zájmový technologický postup pro získávání medu pouze ze strdí, ale kde
> není poptávka, není nabídka. A když by byla poptávka, trh ti dnes nabídne
> almužnu, protože cena takového medu by nebyla koncovým zákazníkem akceptovaná.
>
>
>
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Jsem jenom obyčejný doktor a učitel vcelarstvi, ale tomu tedy nerozumim.
Pripady kojeneckého botulismu byli asi 2 za posledních 100let, je to
blbost. Samozrejme, ze zdrojem nejsou vcely, ale prach ve kterem se
nahodne spory Clostridia vyskytuji a samozrejme prezivaji mnoho let.
Bakterie jsou vsude, dychame jich miliardy kazdou minutu..... a nejsme
nemocni. Dítěti svemu davam med cca od 3 mesicu a nepozoroval jsem zadne
problemy a dceri jsou vic nez 3 roky.
Rozhodne to tedy nesouvisi ze zaplodovanosti plastu, bylo by třeba cely
clanek, to co pises nedava smysl.
Ahoj Radek

MUDr. Radek Hubač
předseda OV ČSV Pardubice
drh/=/seznam.cz
mobil: 724 801 014


-----Original Message-----
From: Radek Kruina [mailto:radek.krusina/=/atlas.cz]
Sent: Thursday, February 16, 2006 11:46 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Gustimilián Pazderka napsal:

>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby
Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)
>Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná
sranda.
>Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám
teorii,
že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,

>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde
nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo
možnou
příčinou.

Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných
souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud
přinést.
Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med
pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně
nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z
nezakladených.

Radek Krušina

__________ Informace od NOD32 1.1411 (20060216) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14755


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Stonjek (62.84.141.72) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Josef_Sroll (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí
spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý
med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou
produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou
podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se
všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto
bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo
ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou
to snad kraviny?

Pepa


----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 9:29 PM
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?


> Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze
> konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k
> horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S
> tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto
> několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl
> také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů
> zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se
> strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Od: Josef_Sroll :
> Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí
> spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý
> med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou
> produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou
> podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se
> všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto
> bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo
> ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou
> to snad kraviny?
........
To nevím.
Každopádně. Jdeš nato jako správný politický kádr. :-)
.
.
Tak to dopadá, když vytáhnu informace z učebních skript, kterým zdroj je odborné oddělení ČSV, resp. p. Lněnička a abych byl úplný. Také dalším (pro mě zatím neznámým) zdrojem je jistý Snowdon. (ten už zcela jistě nemá nic společného s ČSV :- ) )

Je to zřejmě tabu, takže už dám na toto "tématické zabroušení" pokoj. :-(




_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14759


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?

Pokud si dobře pamatuji, tak do tří nebo 6 měsíců se kojencům má dávat jen
mateřské mléko nebo jeho náhražky, jinak hrozí rozvrácení jakési metabolické
rovnováhy a problémy. Do dvou let se mají dávat jen minimálně slazené
potraviny a to i medem, protože hrozí návyk na sladké, takové děti potom
třeba nejedí zeleninu a jiné zdravé potraviny, protože je pro ně bez chuti,
je to prostě ta kokakolová generace, co nepije nic jiného, než přeslazenou
kokakolu a podobné nápoje a k svačinám a obědům ve škole si nekupuje nic
jiného než sladké tyčinky, čokoládu a podobná sladká jídla. Taky hrozí ty
medové zoubky, pokud děcko co půl hodiny nebo hodinu konzumuje nějakou
sladkou tyčinku nebo nějaký sladký nápoj, bakterie v ústech během krátké
doby přemění zbytky cukrů v kyseliny, které zuby během pár let vyleptají. A
je úplně jedno, jestli to jsou tyčinky s řepným cukrem nebo nějaký
přeslazený čaj s medem. Jestli je ten med ze starých tmavých plástů nebo
vystavěných mezistěn je jedno.
Co se týká tetracyklinu, materiál v zubech se formuje nějak do věku 15 let.
Tetracyklin právě způsobuje poruchy ve formování, popraskanou zubní
sklovinu, napadání zubů zubním kazem a následně v dospělosti docely rychlý
rozpad zubů. Viděl jsem na vlastní oči u jedné kolegyně na studiích.
Zjistilo se to někdy v 80 letech a od té doby se dětem tetracyklin
nepředepisuje nebo snad jen jako antibiotikum poslední záchrany. Dospělým
snad ještě ano, nevím.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Josef_Sroll" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, February 16, 2006 10:43 PM
Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?


> Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí
> spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí
tmavý
> med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet
svou
> produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou
> podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se
> všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že
toto
> bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo
> ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele.
Jsou
> to snad kraviny?
>
> Pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu