78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Karel (194.138.39.55) --- 23. 6. 2006
Re: Obasah vody v medu x kvašení (17230) (17231)
Letos si koupím refraktometr. Po zkušenostech z loňska.
Med jeem vytočili, stočili do sklenic, hermeticky je uzavřeli. Med zkrystalizoval, vše vypadalo O.K.
Ale pak se začaly krystaly "přeskupovat", dělaly se tam hrudky a oblasti mezi nimi se vyplňovaly tmavším tekutým medem. A ten pak začal kvasit.
Slyšel jsem něco o mezikrystalické vodě.
Tedy hned všechny takto mírně chycené sklenice jsem dal na jaře včelám k doplnění zásob. Včely nejdříve odsály tekutou fázi a pak ten med byl náznaku kvašení a chuťově celkem bez vady.
Takže je možné, že by se i celkově nízký obsah vody dokázal lokálně přesunout a umožnil kvašení?
Děkuji za případné vysvětlení. Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 17232
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu