78182

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Pavel Votrubec (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med (35828) (35829)

Máme stejnou zkušenost.
O "jarní" med je obrovský zájem. A ještě lepší když trošku když
zkrystalizuje a zežloutne, to pak víme že, je převaha ovocných stromů a
pampelišek.
To je ten TOP med.

Pavel

----- Original Message -----
From: "KaJi" <e-mail/=/nezadan.spsul.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 10:15 AM
Subject: Re: bily med


Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný
květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé,
později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i
některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi --
cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá
bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k
nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky)
jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na
zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého
zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že
světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat,
za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a
tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle
atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou
dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil.
Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem
na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd,
místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: intenzivní a extenzivní
Předchozí:HonzaP. - Re: bily med (35828)


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu