78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

HonzaP. (77.236.209.145) --- 24. 5. 2009
bily med

Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je uz zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu najit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
KaJi (88.103.157.154) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé, později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi -- cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky) jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat, za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil. Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd, místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Máme stejnou zkušenost.
O "jarní" med je obrovský zájem. A ještě lepší když trošku když
zkrystalizuje a zežloutne, to pak víme že, je převaha ovocných stromů a
pampelišek.
To je ten TOP med.

Pavel

----- Original Message -----
From: "KaJi" <e-mail/=/nezadan.spsul.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 10:15 AM
Subject: Re: bily med


Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný
květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé,
později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i
některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi --
cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá
bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k
nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky)
jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na
zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého
zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že
světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat,
za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a
tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle
atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou
dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil.
Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem
na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd,
místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Takhle krystalizuje každý světlý květový rychlekrystalizující, tedy s velkým
obsahem glukózy a malým fruktózy, med. Typicky med třeba z z řepky, ovocných
stromů, divokých malin... Když se navíc mezi vytáčenými plásty objeví
nějaký zbytek zkrystalovaných zimních zásob nebo loňského medu a dodá do
vytáčeného medu jemné krystalky tuhých cukrů, které zapůsobí jako
krystalizační centra, krystalizace se ještě zrychlí a vzniknou v celé hmotě
medu jemné bílé krystaly.

R. Polášek
----- Original Message -----
From: "HonzaP." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 9:36 AM
Subject: bily med


> Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal
> belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je
uz
> zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze
> dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy
> nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu
najit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re:bily med

Je to kristalizace. Každý med skristalizuje trváto podle původu od 1 dne až i 1 roku


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: HonzaP. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: bily med
> Datum: 24.5.2009 09:36:10
> ----------------------------------------
> Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal
> belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je uz
> zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze
> dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy
> nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu najit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vosař (82.150.166.38) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 25. 5. 2009
Re: bily med

Já znám med z javoru klenu a ten je ztuhnutý do žlutozelena. Bílý rozhodně
není. Tady je to obvykle med druhé snůšky, je první snůška z řepky nebo
zbytků ovocných stromů, ta se musí rychle vytočit, aby se stihl už naplno
kvetoucí javor klen. Letos ale se tady řepka opozdila a javor klen začal o
něco dříve, takže to splynulo.
R. Polášek
----- Original Message -----
From: "vosař" <sedmilha*/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 9:48 PM
Subject: Re: bily med


> Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je
> med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vosař (82.150.166.38) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (88.103.157.154) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.
-------
Taky jsem ho podezříval. A nebo vrbičky. Nic jiného tady v tu dobu ve větším množství nekvete.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu