| - Pavel Votrubec (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med
Máme stejnou zkušenost. O "jarní" med je obrovský zájem. A ještě lepší když trošku když zkrystalizuje a zežloutne, to pak víme že, je převaha ovocných stromů a pampelišek. To je ten TOP med.
Pavel
----- Original Message ----- From: "KaJi" <e-mail/=/nezadan.spsul.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, May 24, 2009 10:15 AM Subject: Re: bily med
Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.
Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný květen a měl jsem nízké nástavky. Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.
My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé, později med "hořkne" medovicí. (můj názor)
V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.
Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi -- cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.
Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky) jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého zákazníka pětimitovka politické agitace.
Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)
S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat, za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle atd. O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil. Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))
V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd, místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.
Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))
Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 35834
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |