78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


HonzaP. (77.236.209.145) --- 24. 5. 2009
bily med

Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je uz zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu najit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
KaJi (88.103.157.154) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé, později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi -- cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky) jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat, za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil. Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd, místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Máme stejnou zkušenost.
O "jarní" med je obrovský zájem. A ještě lepší když trošku když
zkrystalizuje a zežloutne, to pak víme že, je převaha ovocných stromů a
pampelišek.
To je ten TOP med.

Pavel

----- Original Message -----
From: "KaJi" <e-mail/=/nezadan.spsul.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 10:15 AM
Subject: Re: bily med


Medové krystaly jsou světlé, takže každý med po krystalizaci světlá.

Tady u nás je vzácností a vytáčel jsem jej jen několikrát, když byl pěkný
květen a měl jsem nízké nástavky.
Když se vytáčí později, je vidět jak med tmavne.

My si právě ten první schováváme pro sebe a pro nejlepší zákazníky a známé,
později med "hořkne" medovicí. (můj názor)

V našich snůškových podmínkách je bílý med velmi chutný, ale chutnal jsem i
některé poměrně méně chutné. Ale to je relativní a subjektivní hodnocení.

Bílý med byl za počátkem mého úspěchu při prodeji světlých medů. Kdysi --
cca před 15 lety jsme jej vytočili (tehdy jsem neznal pastování - to udělá
bílý med i z tmavších medů) a přemýšleli jsme co s ním dělat. Vzhledem k
nízké gramotě lidí jsem očekával obvinění, že je v tom cukr (krystal) atd.

Nakonec na to kápla manželka a místo různých pozorností (zapalovače, tužky)
jsme balili med do drobného balení a já to rozdával. Darovanému koni na
zuby nekoukej, do skleniček šel jako první ten světlý. A k tomu u každého
zákazníka pětimitovka politické agitace.

Dnes nemám problém u zavedených zákazníků, zákazníci převzali můj názor, že
světlý med víc sladí čaj. A berou oboje troje. (Pastovaný, světlý i tmavý)

S tím bílým medem byla jedna historka. Jeden zákjazník se začal vyptávat,
za kolik jej může koupit atd. Jeho manželka pobývala předtím v Německu a
tam zpychla a doma si vyráběla něco jako mandlové máslo - máslo, mandle
atd.
O medu prohlásila, že chutná jak to její máslo. Takže tam, jsem měl dlouhou
dobu zajištěn odbyt na pastovaný med. A zaákazník poměrně hodně ušetřil.
Prodával jsem za cenu másla. Byl to velkoobchod s mléčnými výrobky:-))

V práci jsem měl letos několikrát zážitek, že nový zákazník, kterýmu jsem
na zkoušku vnutil pastovaný med, že to je to nejlepší pro nemocné děti atd,
místo škrábajících v krku tmavých, přišel druhý den pro další skleničku.

Prý to ochutnal a snědl to dětem hned v práci. Dva případy a nekecám. :-))


Takže přeji aby byl i ten váš bílý med tak chutný jak ten náš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Takhle krystalizuje každý světlý květový rychlekrystalizující, tedy s velkým
obsahem glukózy a malým fruktózy, med. Typicky med třeba z z řepky, ovocných
stromů, divokých malin... Když se navíc mezi vytáčenými plásty objeví
nějaký zbytek zkrystalovaných zimních zásob nebo loňského medu a dodá do
vytáčeného medu jemné krystalky tuhých cukrů, které zapůsobí jako
krystalizační centra, krystalizace se ještě zrychlí a vzniknou v celé hmotě
medu jemné bílé krystaly.

R. Polášek
----- Original Message -----
From: "HonzaP." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 9:36 AM
Subject: bily med


> Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal
> belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je
uz
> zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze
> dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy
> nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu
najit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 24. 5. 2009
Re:bily med

Je to kristalizace. Každý med skristalizuje trváto podle původu od 1 dne až i 1 roku


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: HonzaP. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: bily med
> Datum: 24.5.2009 09:36:10
> ----------------------------------------
> Mel bych na vas takovy dotaz. Vytocil jsem med a on me po tydnu zacal
> belat. Co znamena, kdyz me zbela med. Ten co jsem mel v misce s vicky je uz
> zatuhlej a uplne bilej jako papir. Zadnym pastovani jsem nedal. Vim, ze
> dedoj obcas taky zbelal, ale me se to nestalo a tak jsem se o to nikdy
> nezajimal. Ted uz se neni koho zeptat a na internetu to nejak nemuzu najit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vosař (82.150.166.38) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 25. 5. 2009
Re: bily med

Já znám med z javoru klenu a ten je ztuhnutý do žlutozelena. Bílý rozhodně
není. Tady je to obvykle med druhé snůšky, je první snůška z řepky nebo
zbytků ovocných stromů, ta se musí rychle vytočit, aby se stihl už naplno
kvetoucí javor klen. Letos ale se tady řepka opozdila a javor klen začal o
něco dříve, takže to splynulo.
R. Polášek
----- Original Message -----
From: "vosař" <sedmilha*/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, May 24, 2009 9:48 PM
Subject: Re: bily med


> Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je
> med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vosař (82.150.166.38) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
KaJi (88.103.157.154) --- 24. 5. 2009
Re: bily med

Už třetí rok takový med točím.Po delším pátráni jsem přišel na to,že to je med z javoru.
-------
Taky jsem ho podezříval. A nebo vrbičky. Nic jiného tady v tu dobu ve větším množství nekvete.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 35840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu