78659
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Tomáš Heřman (e-mailem) --- 4. 6. 2009
Re: Krystalizace jarn?ho medu (35998) (35999) (36007)
> Pokiaľ ho rozpustim tak ako ste pisali tak kryľtalizácia sa stratí?
Jen na chvilu :-) po cas, u kvetoveho medu po kratkem case zacne znovu krystalizovat, zalezi na teplote "prevareni"... V obchodnich retezcich med tece i po roce :-))
Kvetovy med je treba napastovat a naucit na to lidi. Ze bily med nerovna se sadlo a ze je lahodny, nekdo to prirovnava k nutele. Nektere maminky pak objevi ameriku ze decko a jeho okoli neni cely od medu-nesteka, drzi konzistenci :-))
Pastovani = michani medem 1 i vicekrat denne v dobe kdyz med zacina krystalizovat (u kvetoveho cca tyden i driv - med zmeni barvu - jakoby je matny, zakaleny - v tu dobu zacit michat). Jde vyrobit ci koupit pastovaci hranol na vrtacku, ale lze i rucne treba vareckou, nekdo treba jen vali konve po medarne, vzdy o ctvrt az pul otacky.
Vyhoda - pastovany med ma stalou konzistenci a muze si clovek dovolit rict ze takto ten med zustane klidne dva roky. Je chutny naopak od zkrystalizovane repky coz je opravdu to nejhorsi co jsem ochutnal. U medovicovych medu se neda rict jak dlouho vydrzi v tekutem stavu, tam je to vesteni z koule - tolik muj nazor.
T.H.
> > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36009
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu