78659

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Krušina (194.213.39.94) --- 4. 6. 2009
Re: Krystalizace jarního medu (35998) (35999) (36007)

Jozef napsal:

>Pokiaľ ho rozpustim tak ako ste pisali tak kryľtalizácia sa stratí?
............

Podle mé zkušenosti je to také nějak tak, jak píše Tomáš Heřman.

Když už se jednou zkrystalizovaný med šetrně rozehřeje, po nějaké době opět začne krystalizovat. Krystalizace je ale potom už hrubší. Záleží na míře "přehřátí".
Tipnu si, že šetrně rozehřátý (do 50° max 24 hodin), zkrystalizovaný jarní med vydrží tekutý tak cca 1 měsíc.
Z toho vyplývá, že už zkrystalizovaný med je potřeba rozehřívat až těsně před konzumací (prodejem), ne do zásoby.

Těžko říct, jestli se rozehřívaný med dá ještě pastovat. To jsem ještě nezkoušel. Spíš si myslím, že to bude problém.
Ale pastování má právě tu výhodu, že se do medu nevnáší teplo, takže je vhodné pastovat nerozehřívané medy.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polá?ek - Re: Krystalizace jarního medu
Předchozí:Tomáš Heřman - Re: Krystalizace jarn?ho medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu