78659
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radek Krušina (194.213.39.94) --- 4. 6. 2009
Re: Krystalizace jarního medu (35998) (35999) (36007)
Jozef napsal:
>Pokiaľ ho rozpustim tak ako ste pisali tak kryľtalizácia sa stratí?
............
Podle mé zkušenosti je to také nějak tak, jak píše Tomáš Heřman.
Když už se jednou zkrystalizovaný med šetrně rozehřeje, po nějaké době opět začne krystalizovat. Krystalizace je ale potom už hrubší. Záleží na míře "přehřátí".
Tipnu si, že šetrně rozehřátý (do 50° max 24 hodin), zkrystalizovaný jarní med vydrží tekutý tak cca 1 měsíc.
Z toho vyplývá, že už zkrystalizovaný med je potřeba rozehřívat až těsně před konzumací (prodejem), ne do zásoby.
Těžko říct, jestli se rozehřívaný med dá ještě pastovat. To jsem ještě nezkoušel. Spíš si myslím, že to bude problém.
Ale pastování má právě tu výhodu, že se do medu nevnáší teplo, takže je vhodné pastovat nerozehřívané medy.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36010
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu