78659

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 4. 6. 2009
Re: Krystalizace jarního medu (35998) (35999) (36007) (36010)

Med krystalizuje kolem krystalizačních center. U květového medu to je nejvíc
kolem drobných krystalků cukrů, těch je v raných medech hodně a kolem pylů a
podobných příměsí. Ty jsou v celé hmotě medu a tak tyto medy krystalizují
rychle v celé hmotě a stihnou se vytvořit jen malé krystalky. Mícháním a
pastováním při krystalizaci zůstanou ještě menší. Pokud se med rozehřeje jen
málo, takže sice teče, ale krystalky se nerozpustí a med zůstane zakalený,
tak potom zase ztuhne ve hmotu podobnou pastovanému medu. Pokud se med
rozehřeje hodně, takže se stane úplně průhledný a když se nechá tak, tak
začne krystalovat jen kolem mála krystalizačních center z pylů atd usazených
u dna, u dna potom vytvoří velké hrubé krystaly a u povrchu může zůstat i
trvale tekutý a náchylný ke kvašení. Takový med se musí po ochlazení
naočkovat nějakým jiným pastovaným medem. Pokud se med rozehřeje hodně, do
průhledna a pyl a další částice se odfiltrují, jako tomu je u
supermarketových medů, v medu nejsou krystalizační centra a tak půl roku,
rok i déle nekrystaluje. Potom přece nakonec zkrystaluje a to často dost
odpudivým způsobem.
Takže když rozpouštět med, tak jen málo, aby právě tekl ale zůstal jinak
zakalený. Pokud se ztuhlý med musí třeba dodatečně přefiltrovat od nečistot
nebo z jiných důvodů rozpustit do průhledna, měl by se potom naočkovat jiným
pastovaným medem.
R. Polášek
----- Original Message -----
From: "Radek Kruina" <radek.krusina/=/atlas.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 04, 2009 2:28 PM
Subject: Re: Krystalizace jarního medu


> Jozef napsal:
>
> >Pokiaľ ho rozpustim tak ako ste pisali tak kryľtalizácia sa stratí?
> ...........
>
> Podle mé zkušenosti je to také nějak tak, jak píše Tomáš Heřman.
>
> Když už se jednou zkrystalizovaný med šetrně rozehřeje, po nějaké době
opět
> začne krystalizovat. Krystalizace je ale potom už hrubší. Záleží na míře
> "přehřátí".
> Tipnu si, že šetrně rozehřátý (do 50° max 24 hodin), zkrystalizovaný jarní
> med vydrží tekutý tak cca 1 měsíc.
> Z toho vyplývá, že už zkrystalizovaný med je potřeba rozehřívat až těsně
> před konzumací (prodejem), ne do zásoby.
>
> Těžko říct, jestli se rozehřívaný med dá ještě pastovat. To jsem ještě
> nezkoušel. Spíš si myslím, že to bude problém.
> Ale pastování má právě tu výhodu, že se do medu nevnáší teplo, takže je
> vhodné pastovat nerozehřívané medy.
>
> Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: Krystalizace jarn?ho medu
Předchozí:Radek Krušina - Re: Krystalizace jarního medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu