- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 4. 6. 2009
Re: Krystalizace jarního medu (35998) (35999) (36007) (36010)
Med krystalizuje kolem krystalizačních center. U květového medu to je nejvíc kolem drobných krystalků cukrů, těch je v raných medech hodně a kolem pylů a podobných příměsí. Ty jsou v celé hmotě medu a tak tyto medy krystalizují rychle v celé hmotě a stihnou se vytvořit jen malé krystalky. Mícháním a pastováním při krystalizaci zůstanou ještě menší. Pokud se med rozehřeje jen málo, takže sice teče, ale krystalky se nerozpustí a med zůstane zakalený, tak potom zase ztuhne ve hmotu podobnou pastovanému medu. Pokud se med rozehřeje hodně, takže se stane úplně průhledný a když se nechá tak, tak začne krystalovat jen kolem mála krystalizačních center z pylů atd usazených u dna, u dna potom vytvoří velké hrubé krystaly a u povrchu může zůstat i trvale tekutý a náchylný ke kvašení. Takový med se musí po ochlazení naočkovat nějakým jiným pastovaným medem. Pokud se med rozehřeje hodně, do průhledna a pyl a další částice se odfiltrují, jako tomu je u supermarketových medů, v medu nejsou krystalizační centra a tak půl roku, rok i déle nekrystaluje. Potom přece nakonec zkrystaluje a to často dost odpudivým způsobem. Takže když rozpouštět med, tak jen málo, aby právě tekl ale zůstal jinak zakalený. Pokud se ztuhlý med musí třeba dodatečně přefiltrovat od nečistot nebo z jiných důvodů rozpustit do průhledna, měl by se potom naočkovat jiným pastovaným medem. R. Polášek ----- Original Message ----- From: "Radek Kruina" <radek.krusina/=/atlas.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, June 04, 2009 2:28 PM Subject: Re: Krystalizace jarního medu
> Jozef napsal: > > >Pokiaľ ho rozpustim tak ako ste pisali tak kryľtalizácia sa stratí? > ........... > > Podle mé zkušenosti je to také nějak tak, jak píše Tomáš Heřman. > > Když už se jednou zkrystalizovaný med šetrně rozehřeje, po nějaké době opět > začne krystalizovat. Krystalizace je ale potom už hrubší. Záleží na míře > "přehřátí". > Tipnu si, že šetrně rozehřátý (do 50° max 24 hodin), zkrystalizovaný jarní > med vydrží tekutý tak cca 1 měsíc. > Z toho vyplývá, že už zkrystalizovaný med je potřeba rozehřívat až těsně > před konzumací (prodejem), ne do zásoby. > > Těžko říct, jestli se rozehřívaný med dá ještě pastovat. To jsem ještě > nezkoušel. Spíš si myslím, že to bude problém. > Ale pastování má právě tu výhodu, že se do medu nevnáší teplo, takže je > vhodné pastovat nerozehřívané medy. > > Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36011
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |