78142

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Stonjek (90.183.70.9) --- 25. 7. 2009
Re: (36954) (36961) (36962)

No Radim se opět rozjel, ale letošní rok je opravdu průšvih. Včely se s nějakým zahušťováním, když vlhkost vzduchu neklesá pod 90% moc nepářou a tak medy kolem 30% nejsou asi zas tak vyjímkou. Dokonce i já vyhlášený šetřílek jsem si po 35 letech praxe koupil refraktometr a začaly mě vztávat vlasy hrůzou a to jsem čekání na zavíčkování doopravdy protahoval jak to šlo. Žel konec letošní sklizně nic moc a včely roztažené zásoby ve 2 - 4 nástavcích nevíčkují, vlhkost tak 22% a tak se stejně musí točit a připravovat na zimu. Jestli tedy med kvasí a není ho moc, stačí snad odebrat horní vrstvu a použít např. na medovinu, a zbytek nahřát na 45 stupňů a míchat a větrat jak o život. V tomhle mokrém vzduchu budou výsledky nic moc a kdy se počasí umoudří je velkou neznámou. Stane li se toto velkému včelaři je v průšvihu a může ho zachránit pouze urychlené stavění vysoušeče. Pro malé v podstatě stačí nahřívací box, větráček a funkční menší lednička. Box se musí co největším otvorem propojit s ledničkou a větrákem do ní hnát teplý vzduch a nějakými plechy donutit vzduch, aby v ledničce měl co nejdelší dráhu zvl. kolem zadní stěny, kde je zapěnován výparník. Proto se také otvor do ledničky musí dělat jen zboku nebo ze dna. Při práci nekuřte a ani jinde nesmí být otevřený oheň. Kdyby vám totiž uniklo chladivo tak kolem ohně máte hned fosgen a to asi není to pravé ořechové. /informace od chladařů/ Samozřejmě obsahem nádob v boxu se musí míchat a ne málo! Jinak nejlepším pomocníkem jak zabránit kvašení medu ve skladu je chlad! Místo párání se s ledničkou lze také koupit vysoušeč vzduchu, ceny začínají od 4 500. Ale funguje to úplně stejně. Jinak v Dole asi před 10 lety o tom napsal vědecké pojednání Dr. Kamler, ale nic moc a to se vyjadřuji hodně diplomaticky. Kdo se nechce umíchat musí zvolit řešení aby suchý vzduch měl k dispozici co největší plochu medu, proto Jindrovo "mlýnské kolo" nebo různá jiná míchátka. Takže jestli tropy budou pokračovat i v následujících letech, máme o zábavu postaráno. Zdraví R. S

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:G.Pazderka - Re:
Předchozí:Radim Polášek - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu