78612
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- jkala --- 24. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090)
Pytlík do pařáku na vosk se dá koupit ve včelařské prodejně. Lze ho nouzově nahradit dámskou silonovou pučochou a po skončeném lisování vyhodit i se zbytky. Větší výtěžnost: dávat do punčoch menší množství voští a jednotlivé dávky oddělit v koši nařezanými kousky latěk. Lisovat až ustane samovolné odtékání voskové emulze. Jako nádoba na jímání vosku se mi osvědčily dvě varianty: 1. plastový kyblík co nejužší a co nejvyšší. Z vysokého voskového válce malého průměru se nečistoty snadno oškrábnou sekerkou, nebo špachtlí . 2. hranaté plastové vědro ( voskové hranoly se lépe skladují i zasílají poštou ) ( modrá asi za 99 Kč v globusu, či OBI ). Pro získání dobře vyčištěného vosku a dobré separace "svinstva" a špinavé vody je dobré mít vědra zvnějšku tepelně izolovaná ( PS, nebo mont. pěna, stará deka...) a po skončeném lisování přikrýt deskou PS ( polystyrén ) a nechat v klidu do rána. Po dobu chladnutí se s tím nesmí hýbat.
pepa.kala/=/volny.cz http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
----- Original Message ----- From: svetlik_konference2 <svetlik_konference2/=/centrum.cz> To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 1:23 PM Subject: Re: Vaření vosku
> > > > > > > Dík Pavle. To sem už vyzkoušel. Ne s pytlíkem. Vosk sem dal do > takového děravého koše, začal vařit. Vytékaly mi zbytky medu a vosk > a svinstva, která se procpala přes dírky (asi milimetrové). Jde mi spíš > o to, do čeho (aby to šlo vyndat) a jakou technikou chytat rozehřátý vosk > a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. > > Honza > >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4094
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu