78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645) (55647)

No, vlastně nástroje z oceli nebo nerezi by mohly při vybírání medu z hliníkové konve přidávat do medu i piliny z toho hliníku.

Co se týká rozpouštědlových barev, ještě měsíc po zatvrdnutí barvy je v hmotě barvy uzavřeno cca 1 - 3 % zbytků ředidel. Po roce je to nějak 0,1 - 0.01 % ředidel. A bývají to ty nejhůř vypařitelná ředidla s vysokým bodem varu a velkou molekulou, která často i nejvíc smrdí. Nádoby natřené zevnitř barvami je tedy třeba nechat pořádně a hodně dlouho vyvětrat. Nebo po pořádném zaschnutí protáhnout přes vysokou teplotu, co barva dovolí.

Ta polyuretanvá barva pro styk s potravinami je U 2054 z Colorlaku? Já jsem na ni taky narazil, když jsem hledal na internetu vhodné barvy, akorát nebyla nikde v provozovnách v prodeji a výrobce mi sdělil, že to je proto, že barva je určena pro průmyslové použití. Řekl bych, že tato polyuretanová barva bude na větší použití o něco lepší než epoxidová S 2321 Epolex, protože polyuretanové barvy se mnohem snadněji stříkají a mělo b být s nimi snadnější dosáhnout kvalitního vzhledu.
Bisil se mně zdá příliš měkký a má malé množství sušiny.

Hliníkovou nádobu použít na kysané zelí je zvěrstvo. Elox, pokud by tam byl, zpomalí rozpouštění toho hliníku kyselinou pouze o nějaký měsíc. Sud by musel být zevnitř natřený třeba tou polyuretanovou nebo epoxidovou barvou, pod ní příslušný základ a to všechno podle návodu pro povrchovou úpravu vnitřků pivovarnických, vinařských a podobných zařízení v tloušťce minimálně 150 mikronů. To znamená několik vrstev nátěrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55650


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:kozlík - palubky
Předchozí:Radek Hubač - Re: Automatizovan? pastov?n? medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu