78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



jkala --- 8. 7. 2004
Re: Kvaení medu (6511)

Stručně:
Med je silně hygroskopický ( jímá vlhkost z ovzduší i pachy )
Med s vyšším obsahem vody je vždy v povrchové vrstvě v nádobě. Uvádí se, že
pokud je v této vrstvě obsah vody vyšší než 22% med začne v této vrstvě
kvasit. Je to kvašení "alkoholového" typu působením kvasinek ( ty jsou
přítomny všude v ovzduší ). Jak naleznou vhodné podmínky ( v tomto případě v
ředěném medu ) začnou "žít", konzumovat cukry a měnit je na etylalkohol.
Chuťově je to vada medu, ale zdravotně by med ( myslím ) měl být v pořádku.
Ke stejné situaci dojde, pokud se med nabírá lžičkou např. do čaje a část
tekutiny od mokré lžičky zůstane na medu.
Náprava :-) sebrat povrchové vrstvy do čaje, přilít menší než obvyklé
množství rumu a vypít.
To se v letošním chladném létě má šanci uplatnit.
Větší množství zkvašeného medu by byl asi dobrý základ pro jednoduchou
medovinu.
Pokud ví někdo víc, nebo lépe, prosím opravte mne, či doplňte.
Pepa Kala

----- Original Message -----
From: Heky <e-mail/=/nezadan.volny.cz>
To: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, July 08, 2004 6:45 PM
Subject: Kvaení medu


> Zdravím.
> Nejsem včelař, ale med mám rád a kupuji ho v dost velkém množství. Letos
> jsem ale zjistil jednu nepříjemnou věc. Med v některých sklenicích (ze
> stejné produkce) mi začal kvasit. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit proč
> tomu tak je a jestli je tento med nezávadný pro konzumaci?
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.698 / Virová báze: 455 - datum vydání: 2.6.2004

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6512


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polášek - Re: 'Děravost' roštu - úspornost dýmáku
Předchozí:Heky - Kvašení medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu