78558

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(2a00:1028:96c4:8366:7bf6:9834:ad87:1982) --- 22. 11. 2024
Včelařství vs. Moderní včelař

Všimli jste si že v listopadovém včelařství je stránka věnovaná soutěži med roku 2024 ? zajímavé, dříve nemohl čsv psnv ani cítit, že by se hrany začali obrušovat..? Navíc mi připadá že včelařství poslední dobou Přináší více odborné články než moderní včelař.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78462


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek H (109.80.50.176) --- 21. 11. 2024
životní úroveň

Příteli Polášku,napsal jste to úplně pravdivě a souhlasím s Vaším příspěvkem.
Přeji příjemný den

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78461


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 21. 11. 2024
Re: (78450) (78451) (78452) (78453) (78454) (78455)

JosPr: Tak kdo má aspoň průměrnou mzdu a jsou v rodině zaměstnáni oba dva a žijí ve svém, tak se tak dobře snadno mít můžou. Jenže průměrnou mzdu a vyšší bere tak třetina, možná čtvrtina lidí. Ostatní berou výrazně méně.
Kde z nějakého důvodu vydělává jenom jeden a nežijí ve vlastním, ale v nájmu, tak si to spočítejte. Nájem o 5 - 10 tisíc vyšší než minimální mzda, dalších 5 - 10 tisíc za energie a vodu měsíčně.... Milión 200 tisíc lidí dnes žádá stát o příspěvek na bydlení a pochybuji, i když se to moc nekontroluje, že by mezi nimi byli nějací se dvěma třemi auty, co každý rok jezdí na dovolenou do Egypta. Naopak se odhaduje, že těch 1200 tisíc jsou asi 2 /3 - 3/4 lidí, co by na příspěvek měli nárok, těch pár stovek tisíc buď o tom, že mají na příspěvek nárok nevědí nebo nechtějí z různých důvodů žádat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78460


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:401a:e06:1:0:45df:7f4f) --- 20. 11. 2024
Re: Měl, měl, měl? (78441) (78458)

Nepošleš, daj ti pokutu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78459


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Polách farma Čejkovice (95.173.86.64) --- 20. 11. 2024
Re: Měl, měl, měl? (78441)

Ahoj. Vděčné téma.
Neposílám nic. Nevím komu za vzorky fakturovat.
Vymyšlená patologická diagnosa.
Ale kdo chce, může do SVÚ (XY) odesílat vzorky vlákniny, sušeného sypkého česneku a rybího koření popř. zalepit víčka u sklenic. Nepoznají bramboru od řepy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78458


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.115.11) --- 20. 11. 2024

No tak nevím. Momentálně musím omezovat prodej, protože do jara bych byl vyprodaný. Od září mizí každý týden okolo 100 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78457


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 20. 11. 2024
Re: (78450) (78451) (78452) (78453) (78454) (78455)

Nějak jssm si nevšiml,že by doba produkovala žebráky.2-3 auta v baráku,plné superhyper a narvané nákupní koše,vyprodané dovolené,a to mnozí jedou 2-3x za rok,miliardové úspory nastřádané v bankách,děcka chodí s mobily za desetitisíce,to svědčí o tom,ze se máme jako prasata v žitě a ne žebráci.<

To co vidíš podléhá poučce, že Česko je smetištěm EU. Nemá to co dočinění s cenou medu a jeho koupěschopností.

Musíš více pitvat a pozorovat.

Auta jsou levná, nakupují se o Němců přímo. V Rakousku to auto dodnes dostaneš zadarmo, protože ho v Rakousku mít, znamená platit daň až 1000€ navíc zato, že máš auto, mimo další poplatky. A když nemáš na tuto daň nebo ji už nechceš paltit a koupíš si eauto za 20€ daně, klidně se nějaké hujdy do 50tisíc zbavíš za 100€.

Plné hypersuper neznamená, že lidi nakupují také hyper super. Desetinu lidí, se jen prochází protože není kde jinde se procházet. Další dvě až půlka jsou důchodci kteří nakupují pravidelně malé pravidelné položky, ty jsou zákazníky dokud budou živi. Je tam i podíl obchodníků kteří si nakupují několik košů do svých provozoven, jako kuchaři, Vietnamci, atp. prostě pozorovatelé akcí a nákupu za levno. To jsou zpravidla ti s narvanými koši. Narvaný koš si také dopřeje jednou až dvakrít do měsíce, podle počtu výplat a členů domácnosti a podílu na žití, domácnost po výplatě.

Dovolené jsou spjaty s cenou paliv a venou destinací, do CHorvacka se např. už nejezdí tak jak v minulosti, za tu cenu se jezdí za levněji kamkoli jinam v adekvátní kvalitě. Chorvacko také dojde nato, že musí slevit.

Miliardové úspory jsou jen hypotetické v době vývozu a dovozu kapitálu. Každý národ má své finanční spekulanty a každá vláda si drží nějakou cizí měnu jiné vlády. Také u lidí jsou zpravidla v peněžence dolary, eura koruna, a nějaký bitcoin nepo podobná měna, čínský RMB, japonský, atp.
A víš proč? Protože je to jen papír nebo virtuální nic co má hodnotu. A lidi jsou jak straky, prostě shromaždují instinktivně vše, očem si myslí, že to má nějakou hodnotu. To platí i občas o medu, dokonce někdo na internetu chtěl med používat jako platitdlo, jenže nyní je med hodně ale hodně nízko, takže ho nikdo neshromažďuje kdom dovozců, protože se hodně obávají co bude dále. Takže tyto přebytky tisíců tun ve skladních prostorech EU dělá med neprodejným. To samé platí i o bublinách s penězi, ale je to vyvážené politikou v měnových rozhodntí. Např. USA nejen že mají pevný byznys v opylení, ale letos podruhé v historii 60% dovozu z Číny padlo. A Číňané jsou na takový boj připraveni. Udají to na vlastním trhu ale stím padne i jejich hodnota jenu a stím je jasné, že na ali expresech a jiných eshopech made in china vč. celosvětové výroby, se zvednou náklady. Protože jakmile se zvedne spotřeba, zvednou se platy a stím vše ostatní v Číně.

O těch děckách, je to mnohem složitější.












Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78456


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.79.192) --- 20. 11. 2024
Re: (78450) (78451) (78452) (78453) (78454)

Nějak jssm si nevšiml,že by doba produkovala žebráky.2-3 auta v baráku,plné superhyper a narvané nákupní koše,vyprodané dovolené,a to mnozí jedou 2-3x za rok,miliardové úspory nastřádané v bankách,děcka chodí s mobily za desetitisíce,to svědčí o tom,ze se máme jako prasata v žitě a ne žebráci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78455


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 20. 11. 2024
Re: (78450) (78451) (78452) (78453)

Tak med se stává potravinou jen po ty bohatší, ne masovou potravinou pro lidi, tudíž trh zájemců o med se neustále zmenšuje. Tím a současně taky omezením produkce medu dnešními problémy se včelami. Obojí tlačí cenu medu výš.
Plus to, že med jsou v podstatě cukry neboli hlavně energie, které dnes mají lidi ve výživě nadbytek. A že těch ostatních po výživu užitečných látek je tam dost málo.
Dnes je ještě med jako potravina vyzdvihován, zelenou propagandou i prodejní reklamou, ale současný hon na cukry se klidně může kdykoliv rozšířit i na med.
A situace s prodejem medu se ještě bude dost zhoršovat s tím, jak se bude stupňovat bruselské zelené okrádání a ožebračování lidí. Které podle všeho bude trvat a stupňovat se minimálně do příštích bruselských voleb. Nebo i déle, pokud lidi v EU do té doby neprozřou a nepošlou zelené škoditele lidské společnosti na smetiště dějin za nacisty a komunisty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78454


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 11. 2024
Re: (78450) (78451) (78452)

Reklam je plno, vše co očima a ušima konzumujete je pod tímto reklamním tlakem. I běžné články, filmy kde si něco někdo obleče nebo koupí nebo ukáže na kameru, nebo aktuálně na této inspiraci se drží ceny léčiv velmi nahoře, bez dotací na léčiva by se vůbec neléčilo a Dol nestavěl nové výrobní prostory.

To není jen medu. Konkurence výdajů který představuje velkej konzumní koš. Tak je důležité brát problematiku prodeje čehokoli.

Můžete se bavit o krásném zboží, ale pokud naněj nemáte nebo jste nebyl cenou přesvědčen, tak toho moc neprodáte.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78453


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(89.24.44.74) --- 19. 11. 2024
Re: (78450) (78451)

Rozebíráte to moc vědecky. Čím víc se o medu píše a čím víc se všude možně používá, tím větší je poptávka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78452


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 11. 2024
Re: (78450)

Trh s medem to nevytrhne. Chce to nový produkt. Startupy jsou v podstatě také uměle vytvořené nabídky. Ale s novým produktem to má cosi společné.

Nový produkt ale není o chovu včel a ani o prodeji medu, je to o výrobě a větší konkurenci medu. ROzdělení stávajících konzumentů medu. Je to rozdrobení trhu s medem na ještě větší kousky.

Každopádně o nových produktech se nyní baví v Brémách, jak budou vypadat nově nové definice medu, nové názvy, zpřístupní se díky informovanosti i medy filtrované, medy různě upravené ale stále se bavíme o medu, ne o medu s nějakou jinou potravinou, která dělá z produktu "med", potravinu "s medem". To jsou dvě různé definice a dvě různé instituce který potom bude takový med dohlížet. SVS nemá co dočinění s potravinami, to dělá ČPI a ČOI. To se ví už 20 let.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78451


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(89.24.35.67) --- 19. 11. 2024

https://forbes.cz/zmrzlina-se-spekem-nekonecne-moznosti-medu-nas-bavi-rikaji-zakladatele-medoo/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3XBYcFRFa4ubPaN43zVU9FeHqhdLa7xfuueKz-Kd0wIhWwpeHKtffqUM8_aem_ttvDQPBMbDeI8--TI6eUJg&utm_campaign=BV+kampa%C5%88_new&utm_content=SZIF+2%2F3+%7C+7.11.2024&ad_content=SZIF+2%2F3+%7C+7.11.2024

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78450


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 17. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442) (78443) (78445) (78446) (78448)

Tak při 35 lety jsme kvůli tomu cinkali na náměstích klíčemi.<

Zajímavý při této vzpomínce je, že to bylo jedno jak to dopadne, bylo to nějak nachystaný. Ale pokud se Musk bojí rozvoje umělé inteligence a všechny vlády světa se bojí jejího rozvoje, jestli to není historický moment. Moment, kdy se člověk v nejvyšších pozicích podíval poprvé do zrcadla a lekl se svého odrazu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78449


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 17. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442) (78443) (78445) (78446)

Tak při 35 lety jsme kvůli tomu cinkali na náměstích klíčemi.
Nyní tady máme, co jsme si vycinkali, konzumní společnost s obrovskou převahou nabídky spousty v podstatě zbytečností, které ani moc nepotřebujem. A ještě k tomu okořeněnou podprůměrným českým příjmem, mzdou.
A prodejci to zboží musí všemožnými způsob nacpat lidem - prodat. Včetně těch všelijakých slev.
Kdo nakupuje s rozvahou, toho využije, kdo ne, utratí všechno, co vydělá a nakonec nemá nic.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78448


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 17. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442) (78443) (78445) (78446)

Došel jsem do obchodu s chladničkou, cenovka s cenou, dívám se a vybírám, sdělení? Mladý prodavač sděluje. Mohu Vám to slevit o 1 tisíc. Dávám a ukazuji informaci, že na podnikovém webu je to o dva tisíce levnější. Další informace, tak vám to slevím o dva tisíce.

Takto se prodává v obchodě dnes, tržní známý řetězec, na place obchodního centra hned vedle Tesca. Žádný pajzl, načančaný a drahý obchodní prostor.

Obchod je nyní jen o slevě, kdysi to byla čest nabídnout poctivou cenu, dnes Vás jen šálí přeceněným zboží a byrokrati co mají ochra%novat nic proti těmto moderním šmejdům nedělají.

ČOIku mohou naprosto v klidu zrušit, akorát buzerují zbytek trhovců, na velké řetězce si netroufnou. DOvozy medu jen dokazují kdo je tu pán a kdo poslouchá. A ČSV tomu ještě asistuje? Pěkné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78447


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 17. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442) (78443) (78445)

Slevují protože okrádají a prodávají draze. Nic jiného to není. Lidi co tuto hru začnou hrát, jsou v podstatě ihned v konzumní pasti.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78446


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 17. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442) (78443)

Zas tak blbiny to nejsou. Je to marketing a další zaháčkování do dalšího členského systému.
Podle mne to funguje jako další zneprůhlednění nabídky zboží, protože je třeba vybírat nejvýhodnější nejen podle ceny, ale i podle různých slev za různých podmínek, podle úrovně zaháčkování se do toho klientského systému a dalších věcí, na které si momentálně nevzpomenu. Hloupý či líný potom platí víc a kdo si to dokáže propočítat platí méně.
Jako za komunistů fungovalo to, když člověk bydlel ve právném regionu, kde bylo dobře dostupné bydlení, pracoval v tom správném podniku, kde byl třeba odprodej kovového materiálu za šrotovou cenu, odprodej barvy za zbytkovou cenu, odprodej použitých cihel atd nebo třeba odprodej krmení pro prase oma v chlívku za režijní cenu atd. Tak měl spoustu věcí nebo služeb za výrazně nižší cenu a o to víc mu zbylo z tehdejší výplaty.
Tak dneska je totéž o zaháčkování v různých spotřebitelských systémech. Kauflandu, Lídlu, Tesca i teď toho ČSV, když už v něm člověk je a kdovíčeho ještě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78445


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.3.242) --- 15. 11. 2024
Re: Měl, měl, měl? (78441)

Bohužel.Moloch ČSV-SVS vyhrál,blbnutí na kvadrát s počítáním brouků pokračuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78444


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.3.242) --- 15. 11. 2024
Re: přišlo mailem (78442)

Na blbiny je užije.Členové končí,ubyvá jich i kvůli tomu,co se ze Svazu za 600 ročně stalo,tak vymýšlí kraviny-slevy typu akce na máslo.To jsme to dopracovali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78443


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 15. 11. 2024
přišlo mailem

v sekci Akce a Slevy na Portálu včelaře pro vás průběžně připravujeme exkluzivní nabídky, které jsou dostupné pro řádné členy ČSV. Stačí si jen vybrat, a co jste zaplatili za členské příspěvky se vám vrátí do kapsy, ani nemrknete!

Aktuální slevy pro vás:

Bushman: sleva 40 % na oblečení a obuv do přírody i do města
Makro: sleva 10% na cukr
Beedol: detekce rezistence

Připravujeme:

Alza.cz
Stavebniny s celorepublikovou působností
Řetězec lékáren
Cestovní kancelář
Pro inspiraci:
Pokud ve stavebninách nakoupíte celkově za 10.000 Kč, ušetříte díky členství v ČSV 2.000 Kč. Nebo třeba dostanete 1.000 Kč při nákupu nové pračky na Alza.cz. Se slevovým programem pro včelaře máte své příspěvky za chvíli zpět, a to bez ohledu na dotace.

přihlaste se na www.portalvcelare.cz a spočítejte si všechny výhody členství!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78442


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 15. 11. 2024
Měl, měl, měl?

Stále je aktuální sběr měli? Jedna parta s pár lidma to v ruku vruce zavedla, ale ani stovky nebo tisíce podpisů na petici pro zrušení, sběr měli demokraticky nezruší. Jak složitá je ta demokracie. Za komárů by to bylo rozvracení systému. Dnes je to směšná záležitost.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78441


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 11. 11. 2024
Re: Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá (78439)

Gusmiliane víš jaké téma bylo sdělení nebo zapůslobilo první svatomartinské určitě dobré koštoval jsem v Poštorvné<

Na zdraví! V Poštorné je plno JZD a vinohradů kam jen oko dohlédne, pro vinohrady v Poštorné se není ani kam hnout a svatomartinské tam dosud hlídají proti špačkům, stovky Ha.A Ha.A Ha. Dosud jsem si myslel že tam je akorát Dyje a komáři a kamera na 50tku na Valtické. Nyní prý se tam dá koštovat.

Takže nevím co to bylo za výrobu, nic takového jako plošné vinohrady v Poštorné nejsou. Je to půda pro révu nevhodná jestli něco víš o víně a o Poštorné.

Jo čistá čava,(alias italský šuměnky) ta je všude. V podstatě na Apollu a u Brikolu když jedeš pro flašky, je burčák od června do ledna. Neuvěřitelný burčák. Stále vaří.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78440


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(93.89.102.199) --- 11. 11. 2024
Re: Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá

Další otázka co mi kupující sdělují co to je za med za tu cenu není to pančovaný (což si nemyslím) sdělení stávajících zakazníků.<
--------------------------------------------------------------
Také se ptám, ale jen sám sebe, kolik, jaký je poměr ve víně za tisíce/l, italských vínových šuměnek. (české šuměnky alá limonáda za 40hal, si snad pamatujete)
---------------------------------------------------------
Gusmiliane víš jaké téma bylo sdělení nebo zapůslobilo první svatomartinské určitě dobré koštoval jsem v Poštorvné

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 11. 11. 2024
Re: Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá? (78435)

Další otázka co mi kupující sdělují co to je za med za tu cenu není to pančovaný (což si nemyslím) sdělení stávajících zakazníků.<

Na to se zeptá každý, normálně vychovaný zákazník a konzument medu. Cena 80 nebo 3000/kg není žádnou zárukou pravosti. Viz. manuková nemoc na Novém Zélandě a mnoho opuštěných úlů a distributor pro svět schovaný v jedné kanceláři bez skladů někde vedle benzinky v malém městě.

Také se ptám, ale jen sám sebe, kolik, jaký je poměr ve víně za tisíce/l, italských vínových šuměnek. (české šuměnky alá limonáda za 40hal, si snad pamatujete)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.20.17) --- 9. 11. 2024
Zvedá

Se vždy na podzim. Prodat med není problém, ale chce to čas, vytrvalost, spolehlivost, pravidelnost.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78437


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 9. 11. 2024
Re: Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá? (78435)

Podle mne taky přichází zima, jsou nízké teploty, rodiny mají dřívější med spotřebovaný a tak kupují med na léčení na rýmu a kašel na zimní období.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk (93.89.102.199) --- 9. 11. 2024
Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá?

Já jsem cenu medu nezvedal když se zvedaly všechny ceny potravin a energii prodával jsem kilo medu cca za 200Kč zakazníci kupovali někteří odpadli nebylo jich mnoho přišli noví.Myslím si,že na odbyt medu má na větší vliv výnosnost medu v určitých letech u včelařů.(nadbytek -nedostatek) Ti co se podbízejí s cenou ,když ho mají tak ho chtějí rychle prodat, ale jsou nestálí ,že si u nich med koupím. Další otázka co mi kupující sdělují co to je za med za tu cenu není to pančovaný (což si nemyslím) sdělení stávajících zakazníků. Dál si nemyslím, že med je základní potravina,(koupím chleba na med nebude ještě musím zaplatit např. plyn atd.A na závěr včelaři nejsou ti co zásobují potravinami národ .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78435


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 9. 11. 2024
Proč se aktuálně prodejnost medu se zvedá?

Pomalu a postupně, někde rychleji se zvedá prodejnost medu. Proč tomu tak je?

Můj dojem z této otázky je zcela laický. Ale. Základem je nákupní koš konzumenta. Od léta probíhají tzv. slevy energií, které zabírají v tomto konzumním koši dost významné místo. Tz. pokud včelař od léta zlevnil drahý med, v tuto dobu to raketově zvýšilo jeho prodej, protože konzumetovi po úvaze zbývá více peněz díky slevě energií. Ta je nyní v druhé fázi slev, chodí obálky do domácností s informací o snížení záloh na elektřinu.

Bohužel konzument je hodně opatrný, čeká na vyučtování, a pokud dostane vyšší přeplatek, zpravidla se tím žeší i vyšší nákladové nutné položky k útratě. Takže druhá vlna snížením záloh má vliv také na prodejnost medu, protože zbyde po slevě malá rezerva použita k nákupu třeba malé skleničky medu okolo 100Kč v akci nebo u včelaře, který má levnější med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78434


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (193.108.106.48) --- 1. 11. 2024
Olomouc 24/10

Děkuji panu S.Č. za kvalitní 40min seznámení s výstavou.
Olomouc pro mne z ruky.
https://youtu.be/RHx1T-MJlIo?feature=shared

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78433


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 24. 10. 2024
Ochrana včely medonosné před pesticidy, fipronilem?

Citace: García LM, Caicedo-Garzón V, Riveros AJ (2024) Orální podávání fytochemikálií chrání včely před kognitivními a motorickými poruchami vyvolanými insekticidem fipronilem. PLoS ONE 19(3): e0300899. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0300899

Znečištění způsobené vystavením pesticidům je hlavním problémem pro zabezpečení potravin, protože má negativní dopady na opylovače. Fipronil, insekticid široce používaný po celém světě, je spojován s pokračujícím úbytkem včel. S charakteristickou neuroaktivní toxikodynamikou vede fipronil při subletálních dávkách ke kognitivním a motorickým poruchám. Navzdory regionálním zákazům jsou pro ochranu opylovačů nezbytné víceúrovňové strategie. Nedávné důkazy naznačují, že specifické živiny ve stravě včel mohou vyvolat ochranu před insekticidy. Zde jsme hodnotili, zda podávání tří fytochemikálií, konkrétně rutinu, kempferolu a kyseliny p-kumarové, poskytuje ochranu afrikanizované včele medonosné Apis mellifera proti orálnímu podávání reálných dávek fipronilu. Testovali jsme potenciální poškození způsobené fipronilem a ochranu vyvolanou fytochemikáliemi při učení, 24hodinové paměti, citlivosti na sacharózu a motorické kontrole. Zjistili jsme, že podávání fipronilu vyvolalo poruchu učení a motoriky závislou na koncentraci, ale ne 24hodinovou paměť nebo citlivost na sacharózu přes 24hodinové okno. Zjistili jsme také, že podávání rutinu, kyseliny p-kumarové, kempferolu a směsi bylo neškodné a obecně poskytovalo ochranu proti poškozením vyvolaným fipronilem. Celkově naše výsledky naznačují, že včely mohou být profylakticky chráněny před insekticidy prostřednictvím výživy, což představuje alternativu k přetrvávajícímu konfliktu mezi používáním insekticidů a úbytkem opylovačů. Vzhledem k tomu, že studované fytochemikálie jsou široce přítomny v nektaru a pylu, naše výsledky naznačují, že nutriční složení, a nejen jeho produkce, by měly být brány v úvahu při implementaci strategií ochrany prostřednictvím zahrad a společných plodin.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 24. 10. 2024
Re: Léčiva (78427) (78428) (78429) (78430)

To funguje když včelaříte pro med. Ale když včelaříte stacionárně na zahradě u domu kvůli opylení ovocných stromů nebo kvůli zálibě, tak je s tím problém.
Jedinou pomoc vidím v dlouhodobém šlechtění včel ne na výnos a sílu včelstva , jako se šlechtí dosud, ale na životaschopnost v prostředí občasného nedostatku pastvy či v době sucha vody a na přiměřenou malou velikost včelstva. atd.
Aspoň tak 10 let soustavného šlechtění a intenzívního brakování.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78431


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.126.151) --- 24. 10. 2024
Re: Léčiva (78427) (78428) (78429)

Nezkoušel. Zakládal jsem vždy stanoviště jen na místech s dostatkem jarní i letní, nektarové i pylové snůšky. Popřípadě včelstva ke snůšce převážím. Další řešení je pronájem orné půdy a výsev entomofilních plodin. Zkrátka snůškové podmínky jsou základem všeho. Je třeba zvážit, zda mám vhodné podmínky pro chov včel. Pokud ne, raději budu dojíždět.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78430


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 23. 10. 2024
Re: Léčiva (78427) (78428)

Nekrmit je fajn, souhlasím, že se od toho odvíjí další postupy s léčením/neléčením. Má to háček potřebujete k tomu letní snůšky. U 90% stanovišť každá nová metodika ztroskotá na letním hladu, takže následuje omezené plodování, dodání cukru, slídění, léčení... začarovaný kruh.

Už jste zkoušel vaši metodiku na stanovištích bez akátu, slunečnice apod ... to je většina stanovišť. Po řepce na polích obilí, kukuřice, řepa, přejede postřikovačem stovky hektarů, nikde ani květ pro opylovače, agrární poušť.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78429


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 23. 10. 2024
Re: Léčiva (78427)

Zdravotní situace se vždy v okolí mých stanovišť zlepšila, pokud kolegové provedli alespoň minimum léčebných zásahů a také v podletí vzhledem k loupeživosti používají rozum a ne ... to druhé. To je první předpoklad úspěchu. Druhý je účinnost látky podávané a hlavně jeho kvalita a kvalita podání. Třetí je monitoring. Čtvrtý rozum radí, že zatím nikdo na světě nevymyslel "krabičku" do které by ty roztoče navábil. Pátá je převčelenost místa. atd., atd.

Není důležité to furt omílat dokola co ovlivňuje úspěch, ale priority řazení podle důležitosti! Jsou u léčení a u postupů proti VD věci důležité a ne moc důležité.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78428


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.126.151) --- 23. 10. 2024
Léčiva

Je třeba jít jinou cestou než používáním léčiv. Pokouším se o to a výsledky nejsou zatím vůbec špatné. Jen to chce nepodceňovat situaci a dělat zákroky v pravý čas. Dá se takto zlikvidovat drtivá většina roztočů a s nimi i virová nálož. V zimě je po ukončení plodování (také nutná selekce na brzké ukončení plodování, to má zase další podmínku - nekrmení) nutné ponechat včelám čas na rozvoj groomingu foretických roztočů. Možná že kdyby nás bylo více, celková situace ohledně zdravotního stavu včelstev by se zlepšila minimálně na lokální úrovni. Kdo se přidá?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78427


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 23. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416) (78418) (78419) (78423) (78424)

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.<

"A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. "


Ne, vypadlo jedno slovo >použije<, ani slovo o včele která používá ke štěpení kyselinu. Jak píšu někdy si při úpravě něco odmažu nebo to po sobě až tak pečlivě nečtu. Dál to rozvedu a bude doufám jasnější jak to myslím.

Metabolismus medu chápu tak, že to je živá věc. A pokud se jakkoli kontaminuje kyselinou kterou do úlu láduje jako chovatel člověk, med pojme tuto kyselinu a jeho metabolismus (toho medu) tu kyselinu použije pro výrobu medu.

Zní to blbě ale čím dál více si myslím, že všechny věci - jev má svou duši.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78426


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 22. 10. 2024
Re: Jiná cesta (78420) (78421) (78422)

Ten článek na vcelari-terlicko.cz/?p=2121 je skutečně dobrý. A hned vedle je docela pěkně popisováno přemetení včelstev, jeho rozdělení na dvě pro nevýdělečné včelaření. Asi budoucnost mnoha včelařů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78425


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 22. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416) (78418) (78419) (78423)

"A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. "

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78424


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 22. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416) (78418) (78419)

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.<
To jsem napsal kde? Nebo se Tě zeptám, co ovlivňuje produkci těchto enzymů, co živí nebo omezuje produkci žláz které ty enzymy produkují? Jaké to jsou enzymy, včetně nevčelích metabolitů podílející se na kooexistenci s medem (úlová mikrobiologie) Včelstvo a její dutiny v kterých žije a produkty vč. biofilmů které to včelstvo obklopují, jsou bioindikátory životního prostředí. Dojde člověk, změní okolí a vnitřek úlu a to za účelem produkce medu. Musí přemýšlet o tom, co se děje při jeho činnosti dále. Jenže to nechápe nebo neumí pochopit nebo jen nechce chápat aby byl v pohodě z toho, co se zřejmě děje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78423


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (193.108.106.48) --- 22. 10. 2024
Re: Jiná cesta (78420) (78421)

o KŠ: Hledal a našel pěkně vysvětlené např. na stránkách: vcelari-terlicko.cz/?p=2121 možná to není špatný nápad jako doplňková léčba v terminu 11/12 s dodrzenim okolnich podminek ohledem na vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78422


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 21. 10. 2024
Re: Jiná cesta (78420)

Hm,argentinští včelaři, co kyselinu šťavelovou začali používat podle popisu prali do včel pásek se šťavelkou, cukrem a glycerínm na dlouhodobé ošetření na 14 dnů pomalu každý měsíc a problém neměli. Aspoň to v článcích nepsali.
A jinak nerozpustný šťavelan je jenom šťavelan vápenatý, ostatní šťavelany i samotná šťavelka jsou poměrně dost rozpustné ve vodě, takže by se v úlu nějaké krystaly moc hromadit neměly. Navíc šťavelka ve zředěném stavu a v kyselém prostředí se poměrně snadno oxiduje vzdušným kyslíkem na oxid uhelnatý a uhličitý, tudíž se časem rozkládá bez vzniku reziduí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78421


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (193.108.106.48) --- 21. 10. 2024
Jiná cesta

tak zbyva zase ta fumigace ktere jsem se chtěl vyhnout….anebo
Stavební rámek-trubčí plástev do každého včelstva. Zjara množit trubce a v červnu vyndat, analyzovat stav roztočů a podle stavu zlikvidovat jako mite-trap. Tam kde přemnožen, likvidovat i dělničí plod dle německé praxe.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78420


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 21. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416) (78418)

Gupo, včela neinvertuje sacharózu kyselinou, ale svými enzymy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78419


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 21. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416)

Tak si to testněte zda to včely budou sát. Stačí kaplka na rámek a počkat jak se k tomu postaví. Těch 5% KŠ ani nepoznají za tím sladidlem<

Je jedno jestli do roztoku dám cukr, glycerín nebo třeba vazelínu nebo škrob. Pokud je tím pobliju, vč. obsazeného prostoru včelou, dělnice se bude snažit sebe a prostor očistit, přitom používá kusadla a sosák. A jak jsem psal s tím čištění čehokoli třeba i buněk dojde na pojmutí ak problému s kontaminacemi které moho ústit iv nemoc - , bakterie, viry. Prostě to pozřou a přenesou to do koloběhu krmiv. Proto když se dělá pravidelný veterinární monitoring léčiv, stačí si vzít vzorky medů a podle degradujících nebo rezistentních látek, které se hledají se zjišťují míry kontaminací a to, jestli včelaři v nějakém souhrnu produkují ještě med který vyhovuje k lidské spotřebě. Samozřejmě že u nemocí se míra infekce sčítá podle koeficientu např. ředění snůškou atp. A u kyselin se započítává k metabolismu samotného medu který kyselinu pro inverzi sacharózy pro výrobu medu. Míry kyselin pokud vím jsou stanoveny, jenže se díky curům mění na jiné sloučeniny. Jenže u KM je to v podstatě těkavá sloučenina, v medu běžně k nálezu, zatímco u šťavelky jsou šťavelany soli které se zachytávají a případně rostou jako krystal. Jak v medu tak ve včele někde v Mappigických žlázách a hemolymfě. Takže pokud si pamatuji dobře, EU ve směrnicích na KŠ dala limit do svých monitorovacích tabulek jako kontaminant. Vedle ATB, a jiných hledaných mňamek co mohou být v medu k nalezení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78418


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepe (109.81.82.11) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina štavelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415) (78416)

Diky všem za reakce chtěl jsem zbavit včely roztoču šetrnějšim zpusobem ale asi pokap ětavelkou nebude taky ěejak dobry tak zbyva zase ta fumigace ktere jsem se chtěl vyhnout

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78417


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (91.217.53.175) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414) (78415)

Tak si to testněte zda to včely budou sát. Stačí kaplka na rámek a počkat jak se k tomu postaví. Těch 5% KŠ ani nepoznají za tím sladidlem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78416


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 20. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413) (78414)

Tak cukr se snad dává proto, aby tu látku s kyselinou 3ťavelovou včely zkonzumovaly a tím dostaly šťavelku do tělních šťáv, které roztoč nasává.
Jinak by se použil třeba škrob nebo třeba glycerín. Když ten se se dává, aby šťavelku s cukrem udržel dostatečně dlouho v páscích.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78415


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412) (78413)

Včely ten roztok nepozřou, i když je v něm cukr.<

To je v rozporu s tím co jsem o cukrovém roztoku zjistil já.

Jeden podíl spadne na zem, další část skončí ve volátku.

Proto je důležité ve včelstvu nemít roztoče, protože druhotná kontaminace je pozřením zbytků čističkou která recykluje ve svém volátku krmivo do alimentárního systému včelstva dál. Proto zemře včelstvo na virózu třeba se 150 roztoči, nebo s 5 tisíci roztoči. Ale vždy zemře a zmizne. Protože to alimentární cesta kontaminovala. Pokud se včelstvo po pokapu převede ze zimního spánku do aktivní výchovy plodu, takový cukrový roztok na povrchu dělnic je v podstatě spouštěč přechodu do výchovy plodu místo zimního klidu a podle mých zkušeností takové stanoviště se podle okolností pokálí kůvli zvýšené spotřebě z vyrušení z pokapu KŠ.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78414


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:5015:2b47:1:0:69d:b3f6) --- 17. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411) (78412)

Včely ten roztok nepozřou, i když je v něm cukr. Vyhýbají se mu. To je právě potreba aby ulpěl na včelách a vzájemným kontaktem a čištěním se roznese na většinu včel a zasahne roztoče. Na YouTube jsou k tomu videa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78413


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.219) --- 17. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410) (78411)

No ale že to je zrovna ten cukr. Včely tu KŠ slížou a zkrátí jim tak život ještě víc - že by záměr?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78412


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:5015:2b47:1:0:69d:b3f6) --- 17. 10. 2024
Re: kyselina števelova proč cukr ? (78410)

Kvůli viskozitě

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78411


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepe (109.81.82.128) --- 17. 10. 2024
kyselina števelova proč cukr ?

proč se micha pri pripravě do kyseliny čtavelove na pokap cukr ? včely ji přece nemusi jist a leptat si tělo ze vniř. Kyselina by přece měla pusobit kontaktně. Mužete mi to prosim nekdo vysvětlit ? Děkuji Pepe

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78410


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 10. 2024
Re: Medová expertní skupina EU - Evropská komise (78407) (78408)

Je to dohledatelné na portálu Evropské Komise - expertní skupiny, za Česko zatím nikdo, jinak ostatní státy jo Slovensko třeba Róbert Chlebo, hodně Italů, Němců, ...

Jo a nedávno jsem to tu psal že se referenční laboratoře převádí na jedinou v EU. A proto EK potřebuje národní rady pro zastřešení takové aktivity. Prostě Dol bude už jen výrobce s pobočnou laboratoří. Veselý se musí obracet v hrobě.

Osobně bych do členství takového podrazu vůbec nešel. Ale někoho tam strčí nebo se tam vetře někdo určitě.



Úkol
Jiné (1. shromažďovat údaje o metodách ke zlepšení kontrol pravosti medu, zejména o metodách zjišťování falšování medu, s cílem je případně harmonizovat; 2. poskytovat doporučení pro systém Unie pro sledovatelnost s cílem vysledovat med zpět producentovi nebo dovozci sklizně 3. poskytnout doporučení ohledně možné potřeby aktualizovat kritéria složení a další kvalitativní parametry stanovené v této směrnici 4. poskytnout doporučení za účelem zřízení referenční laboratoře Unie;

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78409


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:4008:7eca:1:0:9122:7234) --- 16. 10. 2024
Re: Medová expertní skupina EU - Evropská komise (78407)

Jojo, co to vlastně je medová expertni skupina, co bude řešit, vize, úkoly, cíle

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78408


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk (93.89.102.199) --- 16. 10. 2024
Medová expertní skupina EU - Evropská komise

Gusmiliane buď napiš: Medová expertní skupina EU - Evropská komise:tečka o co se jedná jinak je to výkřik do tmy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78407


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 15. 10. 2024
Medová expertní skupina EU - Evropská komise

Nějaká nová aktivita v tomto směru, probíhají registrace, zatím Česko registrované je, ale jmenovitě za hodně zemí krom Španělska (typuji podle jmen) zatím nikdo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78406


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 9. 10. 2024
Re: slabší včelstvo (78401) (78404)

By mě zajímalo, tak za 2 - 4 měsíce, jak to dopadlo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78405


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek (194.213.207.151) --- 8. 10. 2024
Re: slabší včelstvo (78401)

Za mne jednoznačně zavřít a vysířit.

Zamezit, aby byly zbytky vybrány sousedními včelstvy a tím se - velmi pravděpodobná - nákaza viry roznesla do okolí.

Současně nejméně pracné řešení.

Zásobní zavíčkované plásty lze uchovat pro oddělky na jaro - pauza mimo buňku a zima RNA virům nesvědčí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78404


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R.Polášek (90.178.51.173) --- 7. 10. 2024
Re: slabší včelstvo (78401) (78402)

Při takovém počtu včel na plástech to jsou zbytky včelstva po kolapsu vylupované zlodějkami. V této době by včelstvo totiž mělo mít 10 - 15 tisíc včel zimní generace, které přežijí zimu a na jaře rozjedou nové plodování to včelstvo obecně. 9 plástů třeba 39x24 plně obsazených nebo aspoň z poloviny plástové uličky plně obsazené a zbytek volnější. Plus nějké tisícovky krátkověkých letních včel,které do dvouměsíců dožijí. Minimum pro přežití včel přes zimu v odělku je tak 4 - 5 tisíc zimních včel, plně obsazené tak 3 - 4 plásty 39x24. A na začátku zimy za mrazů z toho vyjdou zimním chumáčem obsazené 2 - 3 plástové uličky.
a.
Jestli to vylupování probíhá, v první řadě si chraň oddělek před rozšířením vylupování i na něho. Zuž česínko oddělku na jednu včelu a utěsni případné netěsnosti v úlku oddělku. Zlodějky mohou nalétávat kolem úlku a k česnu oddělku, ale nesmí být podnícené k tomu se násilím dostat přes česno dovnitř a vzájemně se se včelami oddělku na česínku zabíjet, protože oddělku včely zbytné pro přežití brzo dojdou. Do včel choď, jen pokud nezbytně musíš a k večeru, kdy už zbývá tak půlhodina použitelného světla, aby se loupež vyvolaná otevřením včelstva nestihla rozběhnout. Slabé podnícení včelstva menším množství cukerného roztoku k účinnějšímu odporu zlodějkám je možné, roztok se musí do krmítka dávat potmě, včely ho musí vybrat a krmítko vyčistit ideálně do hodiny, dvou hodin a zbytek noci cukr zpracovávat do buněk. Ještě zlepšit to je možné, když se přes noc česínko rozšíří, aby mohly snadno větrat. S rozedněním přirozeně se česno zase musí zpátky zůžit. Znakem dobrého stavu oddělku je potom to, že za vhodného slunečnéh podzimního počasí včely do oddělku nosí pyl.
a.
U toho včelstva je podle mne třeba česno ve dnu úlu zavřít, otevřít česno přes očko nástavku, pokud tam je a zůžit ho na jednu včelu, aby se omezil tlak zlodějek. Večer potmě se potom podívat shora na včelstvo. Pokud včelstvo ještě funguje, soustředí se kolem matky a kolem ní obsadí plástové uličky, ostatní zůstanou prakticky prázdné. Potom je možné spekulovat, jak včelstvo zkusit zachránit. Musí se každopádně zůžit jenom na obsazené plásty, aby včelstvo bylo schopné udržet kontakt s česnem a na česnu mělo strážkyně bránicí úl proti zlodějkám. Možná nějakou vložkou do nástavku a vyplnění prázdného prostoru nějakou izolací, možná přenesením včelstva do úlku pro oddělky? Když už má jenom sílu oddělku. Zůžené včelstvo potom zkonsolidovat pokrmením přes noc podobně jako jsem napsal u oddělku. Možná nechat přes jeden den ještě zkonsolidovat uzavřené potmě v temném sklepě ? S tím ovšem osobně nemám zkušenosti.
Pokud je potmě, kdy tlak zlodějek není, včelstvo rozblemcané zhruba stejně na všech plástech, obvykle v malém počtu včel, je včelstvo rozvrácené a zřejmě už zničené. Takže je na řadě zřejmě coby nejlepší řešení včelstvo zrušit, včely asi nejlépe vytřepat ven a plásty se zásobami zavřít někde do skříně a chránit proti zavíječům.
a.
A potom ještě dát na modlení. Aby v oddělku a možná zachráněném včelstvu bylo dostatek zimních včel k přežití zimy a kolem dubna k vytvoření nové jarní generace včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78403


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:96c4:8366:6d1d:bd5e:1886:3fc5) --- 7. 10. 2024
Re: slabší včelstvo (78401)

To bude včelstvo před kolapsem. Nespojovat, jinak přijdeš o obě. Lepší počkat do jara a na jaře když trochu podnitíš a budeš rozumě rozšiřovat, máš z oddělku krásné včelstvo pripravené na snůšku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78402


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78558 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 78402 do č. 78462)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu