78553
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (160.218.209.67) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus (8752) (8754)
Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním krm.
Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru ,Bretschneidera a kolektiv.
Dovolím si drobný výtah.
Z historie.
Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás začala pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.
Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.
Produkt Koeficient čistoty v %
řepa..........................70-75
řepná šťáva...................88-90
difúzní šťáva.................90-91
těžká šťáva...................93-94
surový cukr(jednotný).........96-98
surový cukr o Rd>95...........98
afináda.......................>99
rafináda......................>99,95
Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8763
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu