78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Ivan Cerny (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky "pozor včely" (9315) (9318)

Normalizovnou neznám, ale jedna vypečená je tady :_)
Odrolujte tu stránku dolů.

http://turlough.blogspot.com/2004_10_01_turlough_archive.html

Ivan


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9321


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky "pozor včely" (9315) (9318)

DD.

Nekde davno, (v daleke galaxii ... ) bohuzel uz nevim kde :-( jsem videl
vystavenou ceduli, kteru autor vytvoril kombinaci dvou normalizovanych
piktogramu a sice "biologicke riziko" a "vstup zakazan" a doplnil textem.
Mozna by se to nekde na siti naslo.

Zdravi PP.


Bohumil Horák napsal(a):
> Vážení,
> v minulém roce jsem instaloval na stanoviště kočovný vůz a bylo mi
> majitelem umožněno jej provizorně oplotit. Chtěl bych dát na plot
> výstražné tabulky "pozor včely". Existuje takováto tabulka obsahující
> text s piktogramem výstrahy normalizovaná?
> B.Horák


--
A
/ \
/DUP\
(_)|(_)
|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9320


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky (9315) (9318)

Já jsem si v minulých letech dělal tabulky sám na barevné tiskárně a potom si je nechal zalaminovat.Když nejsou přímo na sluníčku vydrží cca 2 roky, i když barvy vyblednou.Jenom jsem udělal u prvních tu chybu, že jsem díry do tab. dělal až po zalaminování.Doporučuji udělat nejříve do plakátu díru, pak nechat zalaminovat a o něco menším průměrem vyseknout, aby voda nevnikala k papíru.Mám na nich včelu na květu a nahoře pozor a dole včely! Nesouvisí to tedy s normou, ale je to lepší než nic.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9319


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bohumil Horák (e-mailem) --- 15. 3. 2005
výstražné tabulky "pozor včely" (9315)


Vážení,
v minulém roce jsem instaloval na stanoviště kočovný vůz a bylo mi
majitelem umožněno jej provizorně oplotit. Chtěl bych dát na plot
výstražné tabulky "pozor včely". Existuje takováto tabulka obsahující
text s piktogramem výstrahy normalizovaná?
B.Horák

---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.777 / Virová báze: 524 - datum vydání: 14.10.2004


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9318


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9309)

Př Vrána napsal
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.

Dobrý den,
to je jen velice obecný popis a platí to jen na cca 60 - 70 % vzorků.
Akátový květový med, který má být velice kvalitní, nekrystalizuje podle
literatury vůbec a je velice světlý, takže by byl označen za falzifikát.
Taky z dob, kdy se kočovalo na jetel, znám jetelový med a ten taky
krystalizuje velice pomalu a navíc často vizuálně velice podobně jako med ze
supermarketů, to je že se rozdělí na tuhou složku na dně a na tekutou nad
ním. Přitom si ho pamatuji jako velice chutný a určitě je i kvalitní. Taky
medovicové medy krystalizují různě, některé zkrystalizují jemně v celé hmotě
poměrně dost rychle, některé se taky po určité době rozdělí na
zkrystalizovanou a tekutou složkou.
Záleži na složení medu. Pokud převažuje glukóza, med krystalizuje rychle,
jako třeba řepkový med, pokud fruktóza, med krystalizuje neochotně nebo
vůbec, to je případ toho akátového medu. Pokud med obsahuje více
vysokomolekulárních látek, jako jsou třeba bílkoviny, což je případ obecně
medovicových medů, tak tyto látky krystalizaci zpomalují a zjemňují - to je
zmenšují jednotlivé krystaly.
Přehřátí nemá s krystalizací medu nic společného, pokud není přímo významné
množství medu přepáleno a změněno v něco jiného. Ale i v tekutém vytočeném
medu se obvykle nachází spousta malých krystalků cukrů, kolem kterých ihned
po vytočení začíná med krystalizovat. Zahřátím medu tak, aby byl úplně
tekutý, se tyto krystalky rozpustí, krystalizace medu se proto oddálí a
probíhá trochu jinak, tvoří se menší počet větších hrubších krystalů a med
má větší tendenci se rozdělit na zkrystalovanou složku a stále tekutou
složku.
A poznávat umělé medy podle toho, že nekrystalizují, už vůbec nejde. Tady
jde o to, že se nějaká levná cukerná složka příslušně ochutí a obarví podle
potřeby a následně se domíchají složky, které právě ovlivňují tu
krystalizaci. Mohou to být bilkovinné látky, škrobové látky nebo třeba
výtažek z řepy podobně jako u levných marmelád. Takže podle toho, jak se to
namíchá, může umělý med zkrystalovat za 14 dnů nebo klidně vůbec.
Příkladem umělého medu může být třeba recept na pampeliškový med, kdy se
část sacharózy neboli řepného cukru rozštěpí varem a kyselinou citrónovou na
fruktózu a glukózu, tím pádem místo jednoho cukru vznikne směs tří cukrů,
která už z principu krystalizuje pomaleji než roztok jednoho cukru, příměs z
pampeliškových květů "med" ochucuje a zároveň tomu zřejmě dodává i nějaké
vysokomolekulární látky, které nadále tu krystalizaci zpomalují.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vrána Vítězslav" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 5:49 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Vážená paní Moniko!
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.
> S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9317


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308) (9313) (9314)

Dotaz byl na etikety a na ni vyznačené minimální trvanlivosti. Snažil jsem se odpovědět co jsem věděl z časopisu Včelařství a obhajoval jsem dobu trvanlivosti z výkladu př. Kamlera. Dál to myslím nemá cenu rozebírat.
To se netýká etikety.
Tonda.


>Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9316


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

miloš (82.99.180.2) --- 15. 3. 2005
ochranná známka

Chtěl bych se zeptat na použití ochranné známky malovčelařem. Jestliže Svaz vydal ochrannou známku Český med, mohu ji použít na základě vlastního přesvědčení o tom, že normu splňuji, nebo je její použití vázáno na rozbory? Osobně bych ji rád použil, protože věřím, že ji můj med splňuje (obsah vody si změřím a také vidím, do vytáčím,antibiotika nepoužívám, med je skladován kolem 14 stupňů, rozpouštění mi hlídá termostat, med deklaruji jako květový), ale nerad bych ochrannou známku používal "podvodně", popř. na úkor včelařů, kteří si rozbory provádějí. Ve Včelařství jse si normu přečetl, ale nevyčetl jsem právě nutnost rozborů.
Díky za odpověď - s včelařským pozdravem bzzzzbzzz
Miloš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9315


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.134) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308) (9313)

>u medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý.

To ale platí i o medu skladovaném při vyšších teplotách a po více než 2 letech. Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý, nebo med z tropických oblastí. Jakým procesem ke vzniku Hmf v medu došlo, to ví jen jeho majitel (možná) a Bůh. To jsou ale jen teorie, pro zákazníka je rozhodující chuť medu. Co mu je platné vědět, že pohankový med je vysoce kvalitní, když mu smrdí. Na rozbor jsem si jednou med dával, ale už mě to při mém prodeji netrápí. Zajímá mě obsah vody a ostatní je dáno včelami, přírodou kolem a hygienou při vytáčení a skladování. Komu jsem prodal med a znal dřív med jen z obchodů, tomu to je hned jasné bez vysvětlování.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9314


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308)

Říkal to Kamler na přednášce o medu v Nasavrkách. Psal jsem při správném skladování. Med se má skladovat při teplotě do 25st.C (podle článku Mgr. Machové).
Vyhledal jsem to a jeho slova:,, U medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý. Jinak skladovat do 20st., bez přímého oslunění (zvl. u pastovaného)".
Tonda.


>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.

To nemusí být Tondo pravda.

Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin

Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9313


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

L. Holec (62.209.244.42) --- 14. 3. 2005
Inzerat: Kompresor, nerezove kazety

Prodám soupravu - kompresor, spal. motor OOP Domažlice, dynamo 12V - spolehlivá - 10 000Kč a 8ks nerez. kazet - výroba ZPA Pečky, 42x30cm, jako nové - 8 000Kč. Holec L. Nasavrky 252, tel: 602 482 992.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9312


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295)

Zcela zásadní je, zda kupujete v obchodní síti nebo tzv. "ze dvora" přímo u
včelaře. V případě prodeje ze dvora není označení nutné (když budete od
souseda chtít košík jablek, taky nebudete žádat etiketu na nej), důležitý je
osobní kontakt, možnost zodpovězení Vašich dotazů apod.
V případě prodeje v obchodní síti musí mít výrobek zákonem stanovené
označení. Určitě bych na něco zapomněl a v zákonu se mi hledat nechce,
zásadní je, že na takový med musí mít producent schválenou technologii
vytáčení a plnění. Je určitě na vyšší hygienické úrovni, ale vytáčení ve
včelínu v lese má své kouzlo. Jinak řečeno malé procento včelařů splňule
stále se spřísňující hygienické požadavky. Z toho co jste napsala bych Vám
doporučil využít naší pozornosti Vám věnované na konferenci a prozradil bych
být Vámi Vaše bydliště, určitě by se nějaký včelař v bližším okolí našel.
S pozdravem MUDr. Radek Hubač

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 1:13 AM
Subject: Kvalita medu


> Děkuji všem za vaše názory.
> Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a
> že
> ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama).
> Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med,
> typla
> bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či
> na
> chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a
> vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla.
> Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných
> nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.
>
> Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má
> nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti?
> Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc
> nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku
> více
> zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky,
> které
> prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9311


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

LUDVIK VLČEK (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Vcelarské internetove adresy (56) (9299)


----- Original Message -----
From: "Duan" <dusan.solcansky/=/bekaert.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 7:32 AM
Subject: Re: Vcelarské internetove adresy


> Vážený účastníci tejto konferencie.
>
> Niekedy uprostred minulého týždňa som v tejto konferencii postrehol
> príspevok uznávaného včelárskeho odborníka Ing. Čermáka, ktorý informoval
o
> otvorení diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu (asi v tomto zmysle). Dnes som
> sa chcel k tomuto príspevku vrátiť (bola tam adresa), ale príspevok tam už
> nie je. Chcel by som poprosiť o opetovné zverejnenie tejto adresy (úplne v
> podvedomí mi prebehla myšlienka, či náhodou táto konferencia nie je
> cenzúrovaná a neurčuje smer vývoja - ja verím a som presvedčený, že nie).
>
> S pozdravom Dušan Solčanský.
>
> __________ Informacia od NOD32 1.876 (20040924) __________
>
> Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32.
> http://www.eset.sk
>
> Áno, minulý týždeň bol založený Optimal klub, potrebné adresy :
http://pandora.idnes.cz/conference/optimal/
optimal/=/pandora.cz
S pozdravom
Ludvik

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9310


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vrána Vítězslav (213.194.234.179) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Vážená paní Moniko!
Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to máte zadarmo podle selského rozumu.
S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306)

>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.

To nemusí být Tondo pravda.

Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin

Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9308


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sedli (80.188.44.146) --- 14. 3. 2005
Prolet

Tak konečně začal prolet, byť jen takový malý. Ze 6 včelstev "opatrně" létaly 4. Těšme se na čtvrtek má být až 16°C. Běžte sundavat mřížky! Petr z Třeboně

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9307


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302)

Trvanlivost potravin při správném skladování je daná. Mléko v teple by se taky vyhodilo za jeden den. Několikrát o medu psala Mgr. Machová ve Včelařství. Málo ho čtete. Opisuji pouze její text trochu zkráceně. ,,Protože med je potravina s delší trvanlivostí než je 18 měsíců, může být trvanlivost označena jen uvedením roku, kdy trvanlivost končí".(Nemusí být den a měsíc.) ,,Med nelze označit,, minimální trvanlivost 2 roky, ale např. u medu vyrobeného v roce 2001 datem: minimální trvanlivost do roku 2003. Ukončení trvanlivosti se rozumí poslední den uvedeného roku".
Způsob skladování býval dán vyhláškou. ,,Nová vyhláška č. 76/2003 Sb. však již způsob skladování neuvádí. Od 1. května 2004 už tedy není nutné způsob skladování na etiketách uvádět". Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná stáří medu ani podle HMF.
Prode ze dvora by podle mne měl odpovídat všem vyhláškám o potravinách. Pouze nemusí být schválená stáčírna aj. Při prodeji na trhu už musí být.
Tonda.

>Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9306


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel (e-mailem) --- 14. 3. 2005
RE: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.

Tak to je zajímají opravdu ty nejdůležitější věci na chodu organizace. To bych skoro přemýšlel, proč tu práci v dobrovolné organizaci vlastně berou.
My už jsme výročku měli, jako výbor jsme zůstali téměř ve stejné sestavě, ale o odměnách nepadlo slovo ani od nás vejborů, ani od ostatních 50 členů ZO.
Zdraví Pavel

>... a tak některé nové funkcionáře zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla
> spokojenost a zajištěn dobrý chod organizace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9305


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky (195.113.155.3) --- 14. 3. 2005
Ještě Lejčar-prispevek 9099 Vcela Predboj

a)pred vyporadanim vlastickych vztahu...
predsednictvo CSV nabidlo restituentum vlastici cast zavodu Vcela predboj 30mil korun.
Negativne se k celemu zameru postavila Sekce komercnich vcelaru i Komise pro obchod a propagaci pri UVCSV/Peroutka/ ktera se zamerila jen na uzkou skupinu vcelaru a navrhovala doporuceni jez poskozovala celou clenskou zakladnu.Tato komise byla zrusena jako splneni jednoho z bodu rozvoje ceskeho vcelarstvi 5.sjezdu.

Prvni zprava pro cleny CSV o zameru predsednictva:
Upisovani akcii je potreba chapat jako vyzvu clenum a organisacnim slozkam bez jejihz kapitalove ucasti se nepodari uskutecnit.
Ke svolani ustavujici valne hromady je nutno upsat akcie za 20mil.a dalsi navysit na valne hromade ktera schvali akcie na 50 milionu.
Z clenu CSV upsalo akcie 2730 vcelaru tj.3,5% ,10,2 milionu Kc


Ponikatelsky zamer byl vypracovan odbornou firmou ve 4varantach.
Vyrobni cinost:
vykup,zpracovani vcelich produktu,ovoce,zeleniny a dalsich produktu k vyuziti vyrobni a zpracovatelske kapacity a vyroba produktu z techto vrobku a jejich odbyt.
/pocita se s rozsirenim vyroby o zpracovani dzemu.

b) vcelari prodejem pres ulicisnizili objem medu k obchodovani...
Vukup medu zahajen v kvetnu 1993 v pocatku jen od akcionaru a tech kteri misto penez-akcie,pozdeji od vsech kteri nevyzadovali prazdnou konev.
Vykoupeno jen 524 tun a toto male mnozstvi se ukazalo jako stesti v nestesti,pri odbytu ztrata 2 039000 Kc,tj.3,8Kc/1kg
Podnikatesky zamer totiz neobsahoval cast marketinkovou-odbyt.
1996 byl poveren predsednictvem CSV rizenim podniku doc,dr.V.Senkyr CSc.

c) novi vykupci bez rozpaku vyuzili situaci...
Mnozstvi vykoupeneho medu se snizil i na 300 tun
Kazdy rocni hospodarsky vysledek koncil ztratou,jen jeho vyse byla rok od roku ruzna /clen dozorci rady/
Vcela Predboj spolupracovala v zahranici jen s jedinou firmou ktera mela predplaceno jeste pred sezonou aniz byla uzavrena dohoda o cene.

Lejcar) 70 volenych zastupcu nikoliv jen tajemnik Peroutka
mely velky areal a malo penez na vykup..
Viniky vznikle situace-jsme to my sami-nezkuseni-naivni-stale ocekavajici,ale neochotni nest vlastni kuzi na trh a nedej boze venovat tomu svuj cas a penize.

Existuje i druhy pohled na paterni funkcionare predsednictva CSV:
Neschopni,do vseho zasahujici a nenesouci zadnou odpovednost za sva rozhodnuti.
Velmi Schopni jsou v policko vychovne cinnosti,ktera se v dobe jejich kandidovani vyzadovala-udrzet normalizacni strukturu i v novych,zacinajicich se demokratizaci 1985.

/Lejcar,neni to jen pseudonym ?/ franta


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9304


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

> a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.

Dobrý den,
produkce medovicového medu je mnohem méně pravidelná než květového. Pořádná
medovicová snůška je často jen jednou za několik let i u spolehlivých a
dobrých producentů medovice. Podle klasiky "Medovice a včely" od O Haragsima
žije u nás až okolo 100 různých druhů producentů medovice sbíraných včelami
a v případě příslušné souhry náhod se může kterýkoliv z nich přemnožit a
stát zdrojem medu třeba jen jednou za desetiletí nebo jednou za sto let.
Nebo zdrojem melecitózy. Pět let na poznání zajímavých medovicových medů z
nějakého místa je proto málo.
Taky asi chuťové rozdíly oproti květovým medům budou u medovicových asi
větší směrem k lepší i horší chuti i když to asi bude dost individuální.

Co se týká prodeje na tržištích, myslím, že je snad stanoveno zákonem, že
každý takový prodejce má mít na stánku na sebe uvedený kontakt, minimálně
aspoň IČO a z IČA lze snadno třeba na internetu zjistit potřebné údaje. Co
jsem viděl včelaře prodávat med na tržištích, tak většina z nich měla někde
na tabuli vyvěšenou aspoň svou adresu. Při prodeji ze dvora myslím není
předepsáno nic, záleží to jen na rozhodnutí včelaře ?


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "HUBAČ Radek" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 9:37 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
> vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
> vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
> zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
> spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
> Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
> producentem nema smysl.
> Radek
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
> Subject: Re: kvalita medu
>
>
> > Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala
paní
> > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla
úplně
> > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před
dvaceti
> > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na
této
> > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí
vyšetření
> > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> > sama.
> > Pěkný víkend
> > Daniel Prokeš



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9303


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.134) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300)

Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
Někde jsem měl křivky závislosti vývoje HMF na čase a teplotě a pamatuju si z toho, že když se med skladuje do teploty 20 C, tak by měl spolehlivě držet podlimitní hodnoty HMF po 3 roky. Pro jistotu se dávají 2 roky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9302


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Adresa OPTIMAL KLUBu (Re: Vcelarské internetove adresy) (56) (9299)

> diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu

http://pandora.idnes.cz/conference/optimal/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9301


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298)

Minimální trvanlivost je 2 roky. Uvádí se slovy např.: ,,minimální trvanlivost do roku 2003".
Tonda.

>nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9300


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dušan (194.41.109.2) --- 14. 3. 2005
Re: Vcelarské internetove adresy (56)

Vážený účastníci tejto konferencie.

Niekedy uprostred minulého týždňa som v tejto konferencii postrehol príspevok uznávaného včelárskeho odborníka Ing. Čermáka, ktorý informoval o otvorení diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu (asi v tomto zmysle). Dnes som sa chcel k tomuto príspevku vrátiť (bola tam adresa), ale príspevok tam už nie je. Chcel by som poprosiť o opetovné zverejnenie tejto adresy (úplne v podvedomí mi prebehla myšlienka, či náhodou táto konferencia nie je cenzúrovaná a neurčuje smer vývoja - ja verím a som presvedčený, že nie).

S pozdravom Dušan Solčanský.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9299


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297)

Vážení přátelé,

mám jeden dotaz:

nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.

Předem děkuji.

Milan Valenta



----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Kvalita medu
Datum: 14.3.2005 - 7:11:09

> Etikerta musí obsahovat:
> označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový),
> způsobem
> získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální
> trvanlivost,
> může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví,
> označení
> výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj.
> adresa vč.
> IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou
> být i další
> údaje.
> Tonda.
>
> >Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med,
> >jistě má
> nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném
> medu býti?
> Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to
> zatím moc
> nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto
> problematiku více
> zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové
> buňky, které
> prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9298


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295)

Etikerta musí obsahovat:
označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový), způsobem získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální trvanlivost, může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví, označení výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj. adresa vč. IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou být i další údaje.
Tonda.

>Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9297


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

tester (168.143.113.125) --- 14. 3. 2005
test

bla bla bla

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9296


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Monika (83.208.231.203) --- 14. 3. 2005
Kvalita medu

Děkuji všem za vaše názory.
Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a že ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama). Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med, typla bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či na chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla. Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.

Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9295


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
producentem nema smysl.
Radek
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: kvalita medu


> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
> Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
> typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti
> lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
> konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
> vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> sama.
> Pěkný víkend
> Daniel Prokeš
>
>
>> Ahoj Radime,
>> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
>> nepravděpodobnosti,
>> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
>> ----------------------------
>>
>> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>>
>> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
>> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
>> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na
>> chuť
>> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování
>> limonád,
>> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
>> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
>> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
>> snad to i prodávali.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285) (9286)

Za ty tvoje rady Danieli bych, být Monikou, "pěkně poděkoval". Platit rozbor HMF napůl a pak něco po někom požadovat, to jsi snad nemyslel vážně :-).
Ale že existuje regulerní med s příchutí karamelu jsem opravdu nevěděl. Karamel má tak typickou chuť, že si to neumím představit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9293


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
zasedani UV CSV

na adrese http://www.sroll.net/vcely/w2/uv1.html je par fotek z
posledniho zasedani UV CSV. Bez mych komentaru k projednavanym
zalezitostem.



--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9292


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I. (8924) (8955) (8957) (8958) (9046) (9051) (9052) (9053)


----- Original Message -----
From: "Frantisek Sanek" <sanek/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.


> Odměna funkcionářů ZO
> V letošním roce probíhají volby výborů ZO a tak některé nové funkcionáře
> zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla spokojenost a zajištěn
> dobrý chod organizace. Jedná se odměnu předsedy, místopředsedy, jednatele
> a pokladníka. Jaké jsou vaše zkušenosti?
> Prosím uvádějte počet členů ZO.
> Děkuji za vaše odpovědi,
> Franta
>

Jen maličkost. Pokud určenou částku budete deklarovat jako odměnu, musí být
zdaněna. Pokud ji ale budete deklarovat jako příspěvek na úhradu zvýšených
nákladů (objíždí včelaře autem, opotřebovává svůj počítač a nevím co všechno
ještě), pak daním nepodléhá.
S pozdravem
Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9291


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Sanek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I. (8924) (8955) (8957) (8958) (9046) (9051) (9052) (9053)

Odměna funkcionářů ZO
V letošním roce probíhají volby výborů ZO a tak některé nové funkcionáře
zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla spokojenost a zajištěn
dobrý chod organizace. Jedná se odměnu předsedy, místopředsedy, jednatele
a pokladníka. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Prosím uvádějte počet členů ZO.
Děkuji za vaše odpovědi,
Franta

> Jinak jsme rádi, že to někdo chce dělat a dáváme mu
> odměnu 500Kč.

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, February 28, 2005 10:28 AM
Subject: Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9290


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Sanek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Může se též jednat o nešetrné ztekucení zkrystalizovaného medu velmi vysokou
teplotou.


>Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová.

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9289


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Dobrý den,
ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do
cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S
největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med
s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v
červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji
na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý
luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou
medovici než lípovou.
Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a
nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem,
případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s
tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med".
Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod.
Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je
to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu
klidně akceptoval.


R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

To se mi zdá dost nepravděpodobné, vyrobit umělý med v domácích
podmínkách v takové kvalitě, aby to laický zákazník nepoznal, je
prakticky nemožné. Pamatuji situaci v poválečných letech, kdy se
u nás prodával umělý med pod názvem Kandol. Jeho hnusnou pachuť
si pamatuji dodnes. To, že se v supermarketech často objevují
umělé medy laicky nerozeznatelné od pravých, kterým často
zákazníci dávají přednost, je věc jiná. To je výsledek
laboratorních výzkumů a nasazení moderních technologií, jež
obyčejný podvodník nemá k disposici. Naštěstí. Zatím. Barvení
potravin připáleným cukrem se používá snad od doby, kdy je cukr
znám, viz známé a pověstné kuchařky. Mám dojem, že se mu říká
kulér, pokud to někdo ví přesněji, prosím doplnit.

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Eman" <e-mail/=/nezadan.post.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: kvalita medu
Datum: 13.3.2005 - 6:58:11

> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do
> nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul
> jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v
> encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na
> přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl
> "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela
> zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med
> vařením melasy a
> snad to i prodávali.
>


--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka
snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří
včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se
jedná o medovici ze smrku.
Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě
pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil
v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě
potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama.
Pěkný víkend
Daniel Prokeš


> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
> snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284)

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti, když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
----------------------------

Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.

Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád, medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti,
když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál. není dobre porad jen
chranit vcelare, myslim ze se to povedlo aspon jednou kazdemu, ale pokud
dotycny radej neochutnal co zpusobil a nedal to rovnou do medoviny...pak tu
mame problem
Sam se s tim od zakazniku setkavam dost casto, a reseni jsem taky navrhnul.
Neni ostuda med vratit, kazdy rozumny (neprilis jesitny) vcelar vezme med
zpet, nebo to vysvetli. Resenim je staly dodavatel vcelar, kteremu mohu
duverovat.
Zdravi Radek

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 4:12 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Dobrý den,
> neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
> medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
> Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
> přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
> vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
> velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
> pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
> Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
> trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
> látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
> Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
> Subject: kvalita medu
>
>
>> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
> na
>> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
>> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
>> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
>> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
>> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
>> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
>> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
> od
>> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Dobrý den,
neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu


> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
na
> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
od
> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9283


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Monika (83.208.231.203) --- 12. 3. 2005
kvalita medu

Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď na svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků, ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si od této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9282


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: veobecně-A.Pazderka (9187) (9241) (9242) (9252) (9276) (9278)

V. Hájek napsal
> tak špatné myšlenky, spíše naopak. Je třeba v budoucí činnosti ČSV vyvážit
> pokrývání zájmů většiny malovčelařů i početně menší skupiny velkovčelařů,
> ale zejména je asi třeba více a otevřeněji diskutovat a to je asi pouze
> formou článků ve Včelařství nedostatečné. Jinak nesdílím některé názory,
že
> vydávání časopisu Moderní včelař, internetových Včelařských novin je
> českému včelařství na škodu a je prvním krokem k rozvrácení svazu, spíše
> naopak. Je třepa přinášet více různých informací a nových poznatků.

Platí zákon nabidky a poptávky. Před nějakou dobou vznikla potřeba časopisu
pro komerční a větší včelaře a protože ČSV toto nepodpořil a nevčlenil tyto
témata do svazového časopisu Včelařství, tak prostě vznikl takový časopis
mimo svaz. Totéž platí i pro internetové Včelařské noviny i pro tuto
konferenci. Je prostě úplně normální, že pokud lidem něco nevyhovuje, tak po
nějaké době přejdou tam, kde jim to vyhovuje lépe. Je velká škoda, že
internetové noviny a internetová diskuze, jako je tato konference se nevede
přímo pod záštitou svazu. Dneska už jen papírové informační médium vůbec
nestačí. Je doslova směšné, když se třeba objeví melecitóza jako v roce
tuším 2002 a články v oficiálním časopise Včelařství, co s tím dělat a jak
to případně napravit se objeví až za 4 - 5 měsíců (jen tři měsíce je tuším
redakční lhůta.), kdy už mohou včelaři maximálně vymetat mrtvé včely a
počítat škody. Kdyby svaz v oblasti internetové diskuze a internetového
časopisu nezaspal, mohlo to už tehdy probíhat jinak - v polovině září se
mohly objevit první příspěvky v diskuzi o melecitóze, během týdne mohl někdo
ze svazu obvolat známé spolehlivé včelaře nebo jinak zjistit skutečnou
situaci a během dalšího týdne uveřejnit v internetových novinách oprášený
aktualizovaný článek, co s tou melecitózou dělat. Takže na konci září by se
objevil článek informující včelaře o nebezpečí a včelaři by měli nejméně do
poloviny říjny, v případě teplého počasí klidně až do konce října na
prohlídku a v případě výskytu melecitózy na nápravu - náhradu rámků s
melecitózou za prázné a zakrmení cukru do těch rámků. Kolik včelstev by se
tím zachránilo a kolik prostředků za náhrady ušetřilo? Ale místo toho se
svaz internetu a diskuze bojí jako četr kříže a spíše naopak vytváří ve
Včelařských novinách o tomto informačni prázdno. A pak se případně může
divit, že vznikají diskuze na téma "K čemu je nám svaz?"
Jinak si myslím, že internetová diskuze, internetové noviny a papírový
časopis si ani tolik nemusí konkurovat, v případě spolupráce se naopak mohou
velice vhodně doplňovat.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vhájek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, March 11, 2005 1:19 PM
Subject: Re: veobecně-A.Pazderka


> Na zakládání družtev s požehnáním nebo spíše s podporou státu nevidím nic
> špatného a nelze to srovnávat se združstevňováním v 50 letech. Vždyť už za
> první republiky existovalo v Brně včelařské a bednářské drustvo a
> fungovalo. Jestiže bude založeno dobrovolně a tak už si zakladatelé jeho
> činnost uhlídají, ostatně si myslím, že jich nebude mnoho. Příliš bych
> neviděl dělat takovéto věci jako aktivitu ČSV a to na žádné úrovni. Jen
tak
> se lze vyhnout důsledkům typu Včela Předboj.
> K zájmům velkých včelařů jen tolik, že diskutovaná iniciativa 2J vzešla od
> nich a asi mají pocit že ČSV pro ně dělá málo. Je bohužel škoda, že se z
> vedení ČSV do diskuzí na tomto popř. na jiných serverech nijak výrazně
> nezapojuje, mohlo by se ledacos vysvětlit. Iniciativa 2J neobsahuje zase

> tak špatné myšlenky, spíše naopak. Je třeba v budoucí činnosti ČSV vyvážit
> pokrývání zájmů většiny malovčelařů i početně menší skupiny velkovčelařů,
> ale zejména je asi třeba více a otevřeněji diskutovat a to je asi pouze
> formou článků ve Včelařství nedostatečné. Jinak nesdílím některé názory,
že
> vydávání časopisu Moderní včelař, internetových Včelařských novin je
> českému včelařství na škodu a je prvním krokem k rozvrácení svazu, spíše
> naopak. Je třepa přinášet více různých informací a nových poznatků. Je
> škoda, že nejsou např. na stránkách ČSV zpřístupněny "Odborné včelaské
> překlady", zatím jsem nenašel ani jejich obsah a pod.
>
>
> S pozdravem V.Hájek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9281


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.2) --- 11. 3. 2005
Re: všeobecně-A.Pazderka (9187) (9241) (9242) (9252) (9276) (9278)

Zdravím všechny.
Jaké zakládání družstev s požehnáním státu bylo na mysli??
Dotace družstvům jsou podle mě výsměchem včelařům.
Jinak zakládání družstev není o bolševikovi nebo jak, je to ošetřeno zákonem za určitých podmínek..., ale jak jsem vyrozuměl z příspěvku, snad správně, tak požehnání státu stím nemá nic společného, ten jenom získá, když všechno proženeme účetnictvím.
Další věc, na kterou jsem z min. zemědělství dostal konkrétní odpověď: Operační program rozvoje venkova nepočítá s podporou včelařství, s dotacema nebo bezúročnýma půjčkama atd. pro včelaře (nákup úlú, vybavení medáren...), pouze do budoucna s podporou prodeje komunity a uplatněním medu na trhu = podpora obchodníků s medem, nemusíš být včelař, chcou abys prodával med. Tak to vyplynulo ze zprávy, odpovědi, kterou mi zaslalo min. zemědělství??????!
ČSV má na stránkách odkazy, ale nikde jsem nic pozitívního pro včelaře nenašel, co se týče dotací z EU apod.
Ještě jednou Vás zdravím, a ať nám to co nejdřív lítá:-))))
JS.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9280


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 11. 3. 2005
Re: všeobecně (9187) (9241) (9242) (9252) (9276)

Jsem doma proto dlouze pro internetový převodník pana Lžičaře:

>Potom jsou tu ale členové ČSV, kteří mají stav nad 40
>včelstev. Co prospěšného a naprosto srovnatelného učinili
>představitelé pro ně? Nejsou tito prospěšní společnosti
>také?

To ti nestačí dotace na včelstvo a na léky? Co pořád brečíš? Potřebuje náš stát produkovat med, který může lacino dovézt z celého světa, nebo plošné rovnoměrné zavčelení celé krajiny? Co dělají státy pro včelaře USA,
Argentiny, Číny atd. ? A co dělají naši "velkomedaři"? Dovezou med bez ohledu na to, co obsahuje, falšovaný škrobovými hydrolyzáty a přirazí si maximum, co dovolí trh (proč ne?) Zneužívají dobré jméno českého medu a výsledky vidíš sám v kontrolách SZPI. My malí včelaři s těmito kupčíky nemáme nic společného a stydím se za ně. Jediné co by mohl svaz pro nás udělat je zatnout jim soudně tipec, aby přestali zneužívat značku Český med.

P.S.
Když chceš podnikat se včelami, tak se "musíš snažit pane správce", abys byl stejně dobrý, ne-li lepší než ti ve světě. Když EU dotovala svým zemědělcům plodiny víc než my, tak místní zemědělci právem protestovali, že to není férová
konkurence, že jsou v nevýhodě. V medu jsme v Česku zcela soběstační při dnešní průměré spotřebě na hlavu. Tak o co komu jde? Jde jen o distribuci.
Když si výkupce přijede pro med, dá většina vesnických dědulů 500 kg řepkový rovnou za 50 Kč a mají to bez starostí, ať si kupec přirazí 100% a prodá si ho jako český med kde chce. Lesní med si prodáme sami, lidi jsou na něj pořád lační - zaručujeme čistotu a 17-18% vody. Pokud ale Šp..ek nabízí 30 Kč za kg a někde prohlašuje, že si naši spotřebitelé musí zvykat na to, že med bude na hranici poživatelnosti, tak už k tomu nemám co říci a přestává mě to
celé zajímat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9279


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vhájek (81.19.46.66) --- 11. 3. 2005
Re: všeobecně-A.Pazderka (9187) (9241) (9242) (9252) (9276)

Na zakládání družtev s požehnáním nebo spíše s podporou státu nevidím nic špatného a nelze to srovnávat se združstevňováním v 50 letech. Vždyť už za první republiky existovalo v Brně včelařské a bednářské drustvo a fungovalo. Jestiže bude založeno dobrovolně a tak už si zakladatelé jeho činnost uhlídají, ostatně si myslím, že jich nebude mnoho. Příliš bych neviděl dělat takovéto věci jako aktivitu ČSV a to na žádné úrovni. Jen tak se lze vyhnout důsledkům typu Včela Předboj.
K zájmům velkých včelařů jen tolik, že diskutovaná iniciativa 2J vzešla od nich a asi mají pocit že ČSV pro ně dělá málo. Je bohužel škoda, že se z vedení ČSV do diskuzí na tomto popř. na jiných serverech nijak výrazně nezapojuje, mohlo by se ledacos vysvětlit. Iniciativa 2J neobsahuje zase až tak špatné myšlenky, spíše naopak. Je třeba v budoucí činnosti ČSV vyvážit pokrývání zájmů většiny malovčelařů i početně menší skupiny velkovčelařů, ale zejména je asi třeba více a otevřeněji diskutovat a to je asi pouze formou článků ve Včelařství nedostatečné. Jinak nesdílím některé názory, že vydávání časopisu Moderní včelař, internetových Včelařských novin je českému včelařství na škodu a je prvním krokem k rozvrácení svazu, spíše naopak. Je třepa přinášet více různých informací a nových poznatků. Je škoda, že nejsou např. na stránkách ČSV zpřístupněny "Odborné včelaské překlady", zatím jsem nenašel ani jejich obsah a pod.


S pozdravem V.Hájek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9278


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.134) --- 11. 3. 2005
Statistika

Počet registrovaných chovatelů včel:
48696 členů ČSV plus 1413 (3%) nečlenů - Celkem 50109
Počet vyšetřených vzorků měli 125000 +-?
Počet včelstev: 547759 od členů, plus 9094 (1.6%) nečlenů - celkem 556853

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9277


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (62.77.117.153) --- 10. 3. 2005
Re: všeobecně (9187) (9241) (9242) (9252)

Jsem na cestách, proto krátce.
Podle mého názoru je naprosto chvályhodný výsledek při jednání našich představitelů. Tím jednáním je malovčelař se stavem do 40 včelstev. A tím je daňová úleva. To je ta nejvyšší pocta, kterou může stát - společnost udělat jednotlivci malovčelařovi jako dík za prospěšnou činnost.

Potom jsou tu ale členové ČSV, kteří mají stav nad 40 včelstev. Co prospěšného a naprosto srovnatelného učinili představitelé pro ně? Nejsou tito prospěšní společnosti také? Jaké výhody vidím ? Vidím jen to co viděli drobní rolníci v 50-tých létech. A to zakládání družtev s požehnáním státu. Co dále? Zkuste pročítat tuto konferenci a možná nato někteří dojdete.

Věřím tomu, že se situace nejeví až tak, jak může vyplívat z tohoto příspěvku.


________________________________________________
Vhájek:S mým zájmovým chovem 6-20 včelstev se obejdu bez dotací, bez potřeby prodeje výkupcům a v podstatě i bez ČSV, a takže mě stav v ČSV až tolik netíží. Vzhledem k tomu, že mám bydliště 80 km od stanoviště a také ZO ČSV nemám ani možnost se nějaké výraznější činnosti v ČSV věnovat. Z toho co jsem vysledobal z diskuzí, problémy mají a změny ve svazu požadují pouze velcí včelaři a chtějí prosadit změny především ve svém vlastním zájmu a prospěchu. To je vcelku logické a přirozené.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9276


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Löffelmann (62.77.117.153) --- 10. 3. 2005
Prohlaseni - Jan Löffelmann -8.3.2005 11:37

V poslednim tydnu se na vcelarske konferenci zacinaji objevovat zpravy,ktere napadaji moji osobu a me podnikani. Domnivam se ze je to reakce na moji cinnost v Iniciative 2J a take reakce na me uspesene podnikani v nasem oboru vcelarstvi. Na rozdil od lidi kteri nejsou ochotni nebo se boji odpovidat na vznesene dotazy I2J, jsem naprosto pripraven k diskuzi nad jakoukoliv vecnou a konkretni kritikou me osoby a meho podnikani. Absolutne
vsak odmitam reagovat na pomluvy typu "zle jazyko o Vas rikaji ze jste podnikatel a proto jste schopen cehokoliv" Prodavame vcelarske potreby v dobre kvalite, nektere nase vyrobky jsou nejlepsi v CR. Vceli vosk nakupujeme vyhradne od vcelaru v CR a platime ty nejvyssi ceny. Mezisteny v
soucasne dobe bereme od Vcelpa (v majetku CSV). Nizkych cen dosahujeme diky velkym nakupum vcel. potreb a tak nam vyrobci poskytuji vysoke rabaty, ktere pak zpetne muzeme dat nasim zakazniku. O kvalite nasich vyrobku svedci fakt,
ze je jiz 10 let exportujeme dvema nejprestiznejsim vcelarskym firmam v Nemecku. Chtel bych Vas ujistit, ze i nadale budu otevrene rikat to co si myslim. Delal jsem to i za bolsevika, tak nevim proc ne dnes v svobodne zemi. Vas vcelare a predevsim nase zakazniky s kartou MEDOCENTRUM (mame jich pres 2000) chci se vsi vaznosti ubezpecit, ze vcel potreby ktere prodavame, jsou v dobre kvalite, nezavadne a vetsinou pochazeji z CR. Dovazime nektere vcel. potreby jako od fa JERO, ktere jsou spickove v nasem oboru jak kvalitou tak cenou. Je mozne ze uslysite podobne pomluvy - nepomluvy typu zle jazyky. K tomu to se nebudu vyjadrovat, na kazdou vecnou kritiku odpovim osobne, nikoliv prostrednictvim konference.
____________________________________________

Daný příspěvek byl zveřejněn z osobní mailové pošty na žádost o přeposlání do konference www.vcely.or.cz přítelem J.Loffelmannem.

Gustimilián Pazderka


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9275


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mirek (147.229.152.64) --- 10. 3. 2005
zacatecnik

Pokud by mel nekdo zajem, podelim se o skusenosti se stavbou zateplenych ulu. Vnitrni stena 6 mm drevo, venkovni drevo - sololit.Jsem z Brna.
Mirek
sadovsky/=/feec.vutbr.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9274


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

venouch (195.47.41.202) --- 9. 3. 2005
Re: začátečník (9246) (9261) (9262)

ahoj
jsem taky zacatecnik, uz 3 roky a musim souhlasit s petrem, 5 je na jednoho vcelare, ktery zacina az az.

vzhledem k tvemu dotazu: pobliz sidli pritel Cimala, v Jindrichove na Morave. Zkus se s nim kontaktovat, je to chovatel matek a pokud vim vcelari s dadantem: http://www.vcelimed.cz/sezona2003/kontakt.htm

hodne zdaru, at ti to lita
venouch

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9273


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vlastimil (62.209.244.122) --- 9. 3. 2005
Prohlášení i2j

Diskuse o hospodaření ČSV, o iniciativě Dvě jubilea a také o budoucnosti svazu již konečně ožívá a to dokonce i na stránkách časopisu Včelařství. Na některé nové skutečnosti i obavy některých členů reagujeme v prohlášení, které najdete na známé adrese
http://i2j.webpark.cz/

Jaro do úlů a především do duší přeje Vojta V. Protivínský

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9272


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Vitula (212.71.150.246) --- 9. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Přechod na jinou rámkovou míru (začátečník) (661) (9270)

Díro: sam jsi pták, tak si najdi jinou konferenci kde se mužeš realizovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9271


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Díra (83.208.13.157) --- 9. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Přechod na jinou rámkovou míru (začátečník) (661)

Chcem ptaci diry

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9270


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

František Rada (e-mailem) --- 9. 3. 2005
RE: med v koberci (9258) (9263) (9268)

--------
Firma AMWAY má i prostředek na koberce ...vytepuje se a vysaje. Můžu
zapůjčit pokud jsi z z blízkosti Brna. Arnošt
--------

Díky za nabídku, asi na jaře nechám přes víkend otevřený okno a třeba to
nějaký včelky vyberou :-))

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9269


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 9. 3. 2005
Re: med v koberci (9258) (9263)

Firma AMWAY má i prostředek na koberce ...vytepuje se a vysaje.
Můžu zapůjčit pokud jsi z z blízkosti Brna.
Arnošt

----- Original Message -----
From: "Bure" <88buresova/=/razdva.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, March 08, 2005 7:12 PM
Subject: Re: med v koberci


Nebylo by patrně marné nasadit proti medu přípravek LOC od firmy AMWAY
ředěný 1:10 a vytepovat. Med v koberci se chová podobně jako veš v kožichu.

Zdravím Bureš J.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9268


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Přepechal (e-mailem) --- 9. 3. 2005
Re: med v koberci

... a co postavit do kanceláře plemenáč a pak jen ten flek rosit,
aby si to holky vysály ... :-))

JP

> Nebylo by patrně marné nasadit proti medu přípravek LOC od firmy AMWAY
> ředěný 1:10 a vytepovat. Med v koberci se chová podobně jako veš v kožichu.
>
> Zdravím Bureš J.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9267


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 8. 3. 2005
Re: začátečník (9246) (9261) (9264) (9265)

To je pravda. Já měl příležitost výhodné koupě úlů a tím to bylo dané. Rozmnožit včelstva je hračka. Bojuju jako začátečník s nedostatkem vosku na mezistěny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9266


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 8. 3. 2005
Re: začátečník (9246) (9261) (9264)

Ono asi bude záležet na podmínkách, má-li začátečník někoho, kdo mu poradí
a pomůže, nebo je na všechno od začátku sám. Pokud je sám, tak si myslím, že
mu pro první rok takových 5 včelstev bohatě postačí, než získá zručnost...
S pozdravem Petr.

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.volny.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, March 08, 2005 8:29 PM
Subject: Re: začátečník


> Proč 6 a ne hned 10. Lepší se s tím číslem počítá.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9265


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 8. 3. 2005
Re: začátečník (9246) (9261)

Proč 6 a ne hned 10. Lepší se s tím číslem počítá.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9264


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bureš (195.146.123.169) --- 8. 3. 2005
Re: med v koberci (9258)

Nebylo by patrně marné nasadit proti medu přípravek LOC od firmy AMWAY ředěný 1:10 a vytepovat. Med v koberci se chová podobně jako veš v kožichu.

Zdravím Bureš J.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9263


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dušan Konečný (85.160.168.190) --- 8. 3. 2005
Re: začátečník (9246) (9261)

Pavle díky!
Když se jednou do něčeho pustím,neodradí mně hned první neúspěch.........Tak radši 6.včelstev.Dobrá!

Jak jste mnozí pochopili,s tou nadmořskou výškou jsem se pěkně"uklepnul" je to okolo 400m.n.m.
Dušan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9262


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Votrubec (e-mailem) --- 8. 3. 2005
Re: začátečník (9246)

Vůbec nemusíš mít strach. včelám je jedno v jakém úlu jsou :-)).
Co jim není jedno, je prostor v úle vůči jejich aktuálnímu množství a vhodné
umístění úlů.
Co Ti ale musím poradit, začni s alespoň šestero včelstvama.. Dvoje je málo.
Práce skoro stejná, ale ve dvou je podstaně výšší riziko, že o ně přjdeš a
pak mi přijdme o dalšího přítele včelaře...
Pavel

----- Original Message -----
From: "Duan Konečný" <duszko/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 07, 2005 3:01 PM
Subject: začátečník


> Děkuji všem,za odpovědi.
> Jen to trochu poopravím.Zdejší klima je zvláštní tím,že tady na jižní
> straně dozraje i réva,byť jsem pod horami.S tou nadm.výškou to je
> okolo4000
> m.n.m.Možná jste to někde slyšeli,říká se tady tomu kraji "Malá Haná".
> Říkal jsem si,že bych si vyrobil 2ks."sololitové úly-Optimal" a tak
> začal.....Včestva bych mohl získat,ale právě z těch "starých" úlů,tak mám
> trochu obavy,jak by si zvykaly.....
> Je to dobrý nápad?Nebo špatný?No,uvidím,nějak se s tím porvu.
> A uvítám další rady.......
> Ještě něco.K int. se dostanu jen v práci,tak to někdy může dýl trvat,než
> odpovím-zareaguji.Díky!
> Dušan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9261


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78405 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 9261 do č. 9321)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu