78617
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Monika (83.208.231.203) --- 14. 3. 2005
Kvalita medu
Děkuji všem za vaše názory.
Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a že ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama). Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med, typla bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či na chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla. Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.
Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9295
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Etikerta musí obsahovat:
označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový), způsobem získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální trvanlivost, může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví, označení výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj. adresa vč. IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou být i další údaje.
Tonda.
>Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9297
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Vážení přátelé,
mám jeden dotaz:
nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost. Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem na něj nepsal.
Předem děkuji.
Milan Valenta
----- PŮVODNÍ ZPRÁVA ----- Od: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/seznam.cz> Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Předmět: Re: Kvalita medu Datum: 14.3.2005 - 7:11:09
> Etikerta musí obsahovat: > označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový), > způsobem > získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální > trvanlivost, > může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví, > označení > výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj. > adresa vč. > IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou > být i další > údaje. > Tonda. > > >Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, > >jistě má > nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném > medu býti? > Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to > zatím moc > nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto > problematiku více > zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové > buňky, které > prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9298
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Minimální trvanlivost je 2 roky. Uvádí se slovy např.: ,,minimální trvanlivost do roku 2003".
Tonda.
>nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9300
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.134) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
Někde jsem měl křivky závislosti vývoje HMF na čase a teplotě a pamatuju si z toho, že když se med skladuje do teploty 20 C, tak by měl spolehlivě držet podlimitní hodnoty HMF po 3 roky. Pro jistotu se dávají 2 roky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9302
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Trvanlivost potravin při správném skladování je daná. Mléko v teple by se taky vyhodilo za jeden den. Několikrát o medu psala Mgr. Machová ve Včelařství. Málo ho čtete. Opisuji pouze její text trochu zkráceně. ,,Protože med je potravina s delší trvanlivostí než je 18 měsíců, může být trvanlivost označena jen uvedením roku, kdy trvanlivost končí".(Nemusí být den a měsíc.) ,,Med nelze označit,, minimální trvanlivost 2 roky, ale např. u medu vyrobeného v roce 2001 datem: minimální trvanlivost do roku 2003. Ukončení trvanlivosti se rozumí poslední den uvedeného roku".
Způsob skladování býval dán vyhláškou. ,,Nová vyhláška č. 76/2003 Sb. však již způsob skladování neuvádí. Od 1. května 2004 už tedy není nutné způsob skladování na etiketách uvádět". Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná stáří medu ani podle HMF.
Prode ze dvora by podle mne měl odpovídat všem vyhláškám o potravinách. Pouze nemusí být schválená stáčírna aj. Při prodeji na trhu už musí být.
Tonda.
>Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9306
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.135) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.
To nemusí být Tondo pravda.
Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin
Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9308
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Říkal to Kamler na přednášce o medu v Nasavrkách. Psal jsem při správném skladování. Med se má skladovat při teplotě do 25st.C (podle článku Mgr. Machové).
Vyhledal jsem to a jeho slova:,, U medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý. Jinak skladovat do 20st., bez přímého oslunění (zvl. u pastovaného)".
Tonda.
>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.
To nemusí být Tondo pravda.
Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin
Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9313
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.134) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
>u medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý.
To ale platí i o medu skladovaném při vyšších teplotách a po více než 2 letech. Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý, nebo med z tropických oblastí. Jakým procesem ke vzniku Hmf v medu došlo, to ví jen jeho majitel (možná) a Bůh. To jsou ale jen teorie, pro zákazníka je rozhodující chuť medu. Co mu je platné vědět, že pohankový med je vysoce kvalitní, když mu smrdí. Na rozbor jsem si jednou med dával, ale už mě to při mém prodeji netrápí. Zajímá mě obsah vody a ostatní je dáno včelami, přírodou kolem a hygienou při vytáčení a skladování. Komu jsem prodal med a znal dřív med jen z obchodů, tomu to je hned jasné bez vysvětlování.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9314
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Dotaz byl na etikety a na ni vyznačené minimální trvanlivosti. Snažil jsem se odpovědět co jsem věděl z časopisu Včelařství a obhajoval jsem dobu trvanlivosti z výkladu př. Kamlera. Dál to myslím nemá cenu rozebírat.
To se netýká etikety.
Tonda.
>Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9316
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - HUBAČ Radek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu
Zcela zásadní je, zda kupujete v obchodní síti nebo tzv. "ze dvora" přímo u včelaře. V případě prodeje ze dvora není označení nutné (když budete od souseda chtít košík jablek, taky nebudete žádat etiketu na nej), důležitý je osobní kontakt, možnost zodpovězení Vašich dotazů apod. V případě prodeje v obchodní síti musí mít výrobek zákonem stanovené označení. Určitě bych na něco zapomněl a v zákonu se mi hledat nechce, zásadní je, že na takový med musí mít producent schválenou technologii vytáčení a plnění. Je určitě na vyšší hygienické úrovni, ale vytáčení ve včelínu v lese má své kouzlo. Jinak řečeno malé procento včelařů splňule stále se spřísňující hygienické požadavky. Z toho co jste napsala bych Vám doporučil využít naší pozornosti Vám věnované na konferenci a prozradil bych být Vámi Vaše bydliště, určitě by se nějaký včelař v bližším okolí našel. S pozdravem MUDr. Radek Hubač
----- Original Message ----- From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, March 14, 2005 1:13 AM Subject: Kvalita medu
> Děkuji všem za vaše názory. > Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a > že > ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama). > Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med, > typla > bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či > na > chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a > vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla. > Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných > nedostanu kontakt na kvalitního včelaře. > > Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má > nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? > Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc > nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku > více > zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, > které > prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9311
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu