78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Róbert Chlebo (194.160.89.11) --- 18. 3. 2005
Dovoz medu

Na stranke vcelieprodukty.sk je k dispozicii kompletna statistika dovozu a vyvozu medu v roku 2004 za vsetky krajiny EU.
Robo

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9343


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 18. 3. 2005
Re: cukr (9332)

S velikým zármutkem Vám oznamujeme, že podle zatím neověřených zpráv levný cukr v Carefouru již došel.Vzpomínejme na něj v dobrém.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9342


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Sikora (62.209.196.177) --- 18. 3. 2005
Krystalizace medu.

Zdravím všechny v konferenci.
Skoro po 2 leté přestávce jsem začal číst poslední přispěvky.
Zjišťuji, že v konferenci se nic nezměnilo, občasné výpadky
na jiné osoby a praktických rad velice málo.
Dám příklad- žádost začátečníka. rad velice málo, napsáno mnoho.
Co mě přimělo vstoupit do konference?- KVALITA MEDU.
V poslední sezóně medoval les hlavně smrky, takže mám doma pouze lesní med a představte si to nechce KRYSTALIZOVAT.
Podle posleních příspěvků vyplývá, že mám doma falešný med.
Poraďte co mam udělat s fčelami které falšují med?
Jinak všem velice chutná, bohužel už nemám na prodej.
Doufám že se nikdo neurazíl, měl to být pokus o zpestění konference, ale ten med doopravdy nekrystalizuje.
Richard.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9341


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 18. 3. 2005
Re: vcely uz nosi pyl (9333)

Prý už kvetou na některých místech vrby... kolegyni z práce prý kvete
pendula (taková ta převislá)

Arnošt

----- Original Message -----
From: "Petr Mikovský" <miksovsky/=/controltech.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, March 16, 2005 1:54 PM
Subject: vcely uz nosi pyl


dnes 16.3. kolem poledniho jsem byl u vcel (kousek od cidliny, nadmorska
vyska 198m , sice jen na par minut ale stacilo to. videl jsem jak vcely uz
nosi pyl, sice nevim z ceho ale jeden byl svetle zluty a druhy oranzovy

Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9340


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 18. 3. 2005
Dovoz medu

http://www.cs.mfcr.cz/
Zahraniční obchod
český statistický úřad

časové parametry od ..do měsíc rok (např 1.1.2005 – 31.1.2005 )

Zboží
Kombinovaná nomenklatura (8)
Harmonizovaný systém (2)
kód zboží 04090000
Země
Země upravené pro statistiku
Vpravo vyberte Dovoz (případně vývoz)

Zobrazit data

Kód zboží Název zboží Kód země Název země Netto(kg) CZK (tis.) MJ Množství v MJ
04090000 Med přírodní AR Argentina 21 018 1 214 ZZZ
04090000 Med přírodní AT Rakousko 1 507 119 ZZZ
04090000 Med přírodní DE Německo 81 9 ZZZ
04090000 Med přírodní ES Španělsko 23 127 1 841 ZZZ
04090000 Med přírodní GB Spojené království 6 011 794 ZZZ
04090000 Med přírodní HU Maďarsko 15 10 ZZZ
04090000 Med přírodní IN Indie 21 460 1 173 ZZZ
04090000 Med přírodní IT Itálie 1 0 ZZZ
04090000 Med přírodní MX Mexiko 16 520 1 247 ZZZ
04090000 Med přírodní NZ Nový Zéland 7 4 ZZZ
04090000 Med přírodní SK Slovensko 3 041 258 ZZZ
Součet: 92 788 6 669


Například jsme v lednu dovezli med ze Slovenska za 84.84 Kč/kg - to jsou věci!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9339


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

valenta (83.208.6.34) --- 18. 3. 2005
vyvoz a dovoz medu

Při trošce inteligence každý pozná,že první číslo je med v kg,druné číslo je cena,omlouvám se,že se to spojilo,vy také píšete s chybami a nevytzkám vam to.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9338


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.G. z Košíc (217.119.114.6) --- 17. 3. 2005
Re: dovoz a vývoz medu 2004 (9335)

Tie čísla sú nejaké čudné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9337


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 17. 3. 2005
Re: dovoz a vývoz medu 2004 (9335)

Ty čísla ti tam nacvakala tvoje kočka? nebo kde jsi je vzal?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9336


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

valenta (83.208.6.34) --- 17. 3. 2005
dovoz a vývoz medu 2004

DOVOZ
název země Netto kg Kčs/kg
--------------------------------------------------
Slovensko 273 435 68,06
Indie 172 260 54,41
Ukrajina 157 651 37,35
Mexiko 101 718 112,66
Rumunsko 95 717 59,57
Španělsko 77 048 84,35
Spoj.království 69 007 124,38
Moldavsko 57 000 50,07
Německo 31 671 115,15
Vietnam 20 300 39,51
Brazilie 20 160 77,43
Uzbekistan 19 680 39,94
Rakousko 12 277 95,06
Maďarsko 2 994 109,22
Itálie 1 970 206,60
Švýcarsko 762 271,10
Belgie 588 204,08
Francie 1 0,00
-------------------------------------------
součet: 1 114 259 70,00

VYVOZ:
název země Netto kg Kč/kg
-------------------------------------------
Německo 1 847 824 66,91
Dánsko 468 002 72,42
Slovensko 238 971 61,56
Švédsko 178 818 72,24
Rakousko 133 939 75,66
Spojené království 35 008 124,46
Polsko 34 590 55,28
Maďarsko 30 780 78,62
Slovinsko 11 534 96,58
Švýcarsko 782 271,10
Kanada 4 250,00
--------------------------------------------
součet: 2 980 250 68,89



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9335


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiri Novak (e-mailem) --- 16. 3. 2005
vývoz, dovoz medu

Dobrý den,
Nevíte někdo, na jaké internetové adrese najdu tabulku, kolik se dovezlo, vyvezlo medu a za jakou cenu ?
Novák

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9334


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Mikšovský (193.85.146.151) --- 16. 3. 2005
vcely uz nosi pyl

dnes 16.3. kolem poledniho jsem byl u vcel (kousek od cidliny, nadmorska vyska 198m , sice jen na par minut ale stacilo to. videl jsem jak vcely uz nosi pyl, sice nevim z ceho ale jeden byl svetle zluty a druhy oranzovy

Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9333


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 16. 3. 2005
cukr

Pro ty co to ještě neslyšeli.V Carefouru Eden je cukr krupice za 12.9 Kč/kg.Akce trvá již od soboty, ale ještě včera jsem tam byl a cukru bylo dost.Podle plakátu bylo množství na zákazníka max. 20 ks/kg, ale po všechny dny jsem viděl lidi co měli v košíku 50 i 60 kg a pokladní nikoho nevrátily-takže vzhůru-nebo dolu podle toho kde bydlíte -pro zásoby na zimu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9332


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 3. 2005
Fondy EU-pozvánka (56) (9299)

Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Košiciach,
organizuje dňa 23.marca 2005 / streda/ o 16.30 hod.
v zasadačke ŽSR na železničnej stanici v Košiciach / poschodie/ prednášku
na tému " Možnosti čerpania prostriedkov EU z plánov rozvoja vidieka ".
S inštruktážno- metodickým výkladom vystúpia zástupcovia
Ministerstva pôdohospodárstva SR Zúčastniť sa môžu záujemcovia z celého
regionu Východného Slovenska.
Tajomník ZO SZV Košice Ing. Jaroslav Gasper

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9331


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 16. 3. 2005
Re: (9329)

Dneska jsou alergičtí všichni.Hrozně se diví, že po žihadle otečou.Nechápou, že je to normální a protože všichni již slyšeli o alergiích-jsou alergičtí.Najít v létě dobu, kdy bych mohl do včel a sousedovi to nevadilo je téměř nemožné.Nicméně s posledním bodem souhlasím a vřele doporučuji to fakt trochu funguje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9330


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

valenta (83.208.6.34) --- 16. 3. 2005

Zákon nestanový vzdálenost včelstev od veřejných cest a domů.Včely by měly výt umístěny tak,aby neobtěžovali sousedy a nebránily jim ve výkonu svých práv.Z toho vyplývá,že je nutné před umístěním včelstev projednat se sousedy a zeptat se jestli není z nich někdo alergický a zda-li by jim nevadilo,kdyby byly včelstva u jejich obydlí umístěna.Samozřejmě že včelstva se na pozemek musí umístit tak,aby včely nelétali přes pozemek souseda,pokud to nejde,je nutné vednout let instalací stěny,křovin apod.Je také nutné pracovat ve včelstvech v době nepřítomnosti souseda na zahradě a ne v době,kdy se s manželkou zrovna opaluje nebo obdělává pozemek.Je také vhodné při medobraní
si malou skleničkou medu vzpomenout na souseda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ladislav (213.81.167.159) --- 16. 3. 2005
Včelín

Prosím o nasledovnú informáciu : že na akú vzdialenosť od obytných domov može byť umiestnené trvale stanovište včelína podla zákona.
Ďakujem za odpoveď

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 3. 2005
Re: výstražné tabulky "pozor včely" (9315) (9318)

Dobrý den,
zdá se z další diskuze, že neexistuje. Včelařů je necelých 50 tisíc, kdyby
jen každý desátý potřeboval dvě takové tabulky jednou za tři roky, je to už
slušné množství pro hromadnou výrobu.
Okolo roku 1990 se přes svaz distribuovaly plastové tabulky s nápisem "Pozor
včely" a tabulky s vytištěnými kolonkami pro jméno a adresu včelaře. Obojí
tehdy měl včelař vyvěšovat na stanovišti ve volně přístupném prostoru, snad
kvůli pojištění včelařů, nevím. Tato akce velice rychle "schcípla". Snad by
někdo věděl, jak to skončilo, třeba ty tabulky ještě někde na ústředí leží.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Bohumil Horák" <>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, March 15, 2005 10:46 AM
Subject: výstražné tabulky "pozor včely"



Vážení,
v minulém roce jsem instaloval na stanoviště kočovný vůz a bylo mi
majitelem umožněno jej provizorně oplotit. Chtěl bych dát na plot
výstražné tabulky "pozor včely". Existuje takováto tabulka obsahující
text s piktogramem výstrahy normalizovaná?
B.Horák


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9327


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Andrej (194.108.236.76) --- 15. 3. 2005
Audit ve Včele Předboj

Z nezávislého zdroje jsem se dozvěděl, že probíhá (proběhl) audit ve Včele Předboj a.s. a výsledky jsou natolik překvapující, že je předsednictvo ČSV odmítlo zveřejnit, jelikož jasně ukazují, že chyby v hospodaření padají jednoznačně na jejich hlavu.Nevím, co si o tom mám myslet a prosím ostatní, pokud mají jakékoliv informace o tomto auditu, aby se připojili k diskuzi.
Jsem akcionář.
Andrej K.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9326


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vrána Vítězslav (213.194.234.179) --- 15. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9309) (9317)

Účelem mého příspěvku bylo poradit,jak jednoduchým,sice né příliš rychlým,způsobem zjistit kvalitu medu.Jinak v podstatě souhlasím s Vaším popisovaným způsobem,které medy a za jakých podmínek krystalizují.
Konečně tu máme prolet včel,takže přeji hodně zdaru všem kteří mají včelky rádi. Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9325


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Problém SZV ? (56) (9299)

Pre členov Slovenského zväzu včelárov !
Včera som sa dozvedel šokujúcu správu, že na rokovaní Výkonného výboru
SZV v Bratislave dňa 12.3.2005 bol fyzicky napadnutý predseda SZV Ing.
Július Selčan.. Podľa dostupných správ ho inzultoval brat managera SZV p.
Topora.
Pán Topor bol už niekoľko krát navrhnutý na odvolanie pre neplnenie si
svojich povinností.
Ďalej sú tu indície o pripravovanej privatizácii majetku za niekoľko
milionov korún , po VZ SPZ, súkromným osobám. SZV vlastní pekné
nehnuteľnosti, veď snaha získať ich za lacný peniaz a potom streliť za
pekné miliony je dnes veľmi výhodný a nenáročný spôsob ako prísť k peknému
balíku.Na obzore sa rysuje stratégia , vysoko platených podpredsedov, v
snahe presvedčiť jednoduchých členov o zvýšení členských príspevkov, potom
nebude žiadny problém rozhajdákať nejaký ten milion.
Takto páni, či papieroví kandidáti nebudete môsť konať. Pán predseda
Ing. Selčan ako viem má veľkú podporu z regionov Nitra, Záhoria a určite
cíti pomoc aj z Východu Slovenska. Takto bitkou si nedovolia riešiť problémy
ani horkokrvní Východniari. Banditi a násilníci nemajú miesta v našich
radoch a ubeupečujem aktérov a prísediacich tohoto incidentu , že táto
udalosť neostane bez povšimnutia.
Gabriel Komínek, Košice

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9324


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Včelař z Prahy (213.235.185.94) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky (9315) (9318) (9320)

Skutečně, pověsit na včelnici tabulku "Biologické riziko" jako ve filmu "Jurský park" nebo na laboratoř v nemocnici, to by tedy bylo něco.

Tabulí biologické riziko se označují zařízení, která praxují s antraxem a podobnými "svinstvy".

Myslím si, že nápis "pozor včely" bohatě postačuje.

VzP

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9323


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: ochranná známka (9315)

Vyšlo to opět několikrát v Časopise Včelařství.
Člen ČSV (i SHR)může bezplatně užívat ochr. známku ,,Český med"s logem ČSV na med vlastní produkce, pokud splňuje podnikovou normu Český med. Pro daný účel doporučují zadávat vyšetření (atest medu) u Státního veterinárního ústavu, případně u laboratoře VÚVč v Dole již ve vztahu k normě Český med. Používat ho můžete, dokud bude med splňovat kritéria normy. Musí je vlastně splňovat každá sklenička.
Sám ji nepoužívám, protože dodržet vždy např. 18%vody je nemožné. Měřím každý barel zvlášť a někde voda 18% přeleze. Záleží taky na druhu medu. Pak bych musel mít dvoje etikety. I kdybych vybral na atest odpovídající med, každá sklenička by neodpovídala. Zkomplikoval bych si jenom život.
Tonda.


>Chtěl bych se zeptat na použití ochranné známky malovčelařem. Jestliže Svaz vydal ochrannou známku Český med, mohu ji použít na základě vlastního přesvědčení o tom, že normu splňuji, nebo je její použití vázáno na rozbory? Osobně bych ji rád použil, protože věřím, že ji můj med splňuje (obsah vody si změřím a také vidím, do vytáčím,antibiotika nepoužívám, med je skladován kolem 14 stupňů, rozpouštění mi hlídá termostat, med deklaruji jako květový), ale nerad bych ochrannou známku používal "podvodně", popř. na úkor včelařů, kteří si rozbory provádějí. Ve Včelařství jse si normu přečetl, ale nevyčetl jsem právě nutnost rozborů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9322


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky "pozor včely" (9315) (9318)

Normalizovnou neznám, ale jedna vypečená je tady :_)
Odrolujte tu stránku dolů.

http://turlough.blogspot.com/2004_10_01_turlough_archive.html

Ivan


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9321


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky "pozor včely" (9315) (9318)

DD.

Nekde davno, (v daleke galaxii ... ) bohuzel uz nevim kde :-( jsem videl
vystavenou ceduli, kteru autor vytvoril kombinaci dvou normalizovanych
piktogramu a sice "biologicke riziko" a "vstup zakazan" a doplnil textem.
Mozna by se to nekde na siti naslo.

Zdravi PP.


Bohumil Horák napsal(a):
> Vážení,
> v minulém roce jsem instaloval na stanoviště kočovný vůz a bylo mi
> majitelem umožněno jej provizorně oplotit. Chtěl bych dát na plot
> výstražné tabulky "pozor včely". Existuje takováto tabulka obsahující
> text s piktogramem výstrahy normalizovaná?
> B.Horák


--
A
/ \
/DUP\
(_)|(_)
|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9320


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 15. 3. 2005
Re: výstražné tabulky (9315) (9318)

Já jsem si v minulých letech dělal tabulky sám na barevné tiskárně a potom si je nechal zalaminovat.Když nejsou přímo na sluníčku vydrží cca 2 roky, i když barvy vyblednou.Jenom jsem udělal u prvních tu chybu, že jsem díry do tab. dělal až po zalaminování.Doporučuji udělat nejříve do plakátu díru, pak nechat zalaminovat a o něco menším průměrem vyseknout, aby voda nevnikala k papíru.Mám na nich včelu na květu a nahoře pozor a dole včely! Nesouvisí to tedy s normou, ale je to lepší než nic.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9319


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bohumil Horák (e-mailem) --- 15. 3. 2005
výstražné tabulky "pozor včely" (9315)


Vážení,
v minulém roce jsem instaloval na stanoviště kočovný vůz a bylo mi
majitelem umožněno jej provizorně oplotit. Chtěl bych dát na plot
výstražné tabulky "pozor včely". Existuje takováto tabulka obsahující
text s piktogramem výstrahy normalizovaná?
B.Horák

---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.777 / Virová báze: 524 - datum vydání: 14.10.2004


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9318


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9309)

Př Vrána napsal
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.

Dobrý den,
to je jen velice obecný popis a platí to jen na cca 60 - 70 % vzorků.
Akátový květový med, který má být velice kvalitní, nekrystalizuje podle
literatury vůbec a je velice světlý, takže by byl označen za falzifikát.
Taky z dob, kdy se kočovalo na jetel, znám jetelový med a ten taky
krystalizuje velice pomalu a navíc často vizuálně velice podobně jako med ze
supermarketů, to je že se rozdělí na tuhou složku na dně a na tekutou nad
ním. Přitom si ho pamatuji jako velice chutný a určitě je i kvalitní. Taky
medovicové medy krystalizují různě, některé zkrystalizují jemně v celé hmotě
poměrně dost rychle, některé se taky po určité době rozdělí na
zkrystalizovanou a tekutou složkou.
Záleži na složení medu. Pokud převažuje glukóza, med krystalizuje rychle,
jako třeba řepkový med, pokud fruktóza, med krystalizuje neochotně nebo
vůbec, to je případ toho akátového medu. Pokud med obsahuje více
vysokomolekulárních látek, jako jsou třeba bílkoviny, což je případ obecně
medovicových medů, tak tyto látky krystalizaci zpomalují a zjemňují - to je
zmenšují jednotlivé krystaly.
Přehřátí nemá s krystalizací medu nic společného, pokud není přímo významné
množství medu přepáleno a změněno v něco jiného. Ale i v tekutém vytočeném
medu se obvykle nachází spousta malých krystalků cukrů, kolem kterých ihned
po vytočení začíná med krystalizovat. Zahřátím medu tak, aby byl úplně
tekutý, se tyto krystalky rozpustí, krystalizace medu se proto oddálí a
probíhá trochu jinak, tvoří se menší počet větších hrubších krystalů a med
má větší tendenci se rozdělit na zkrystalovanou složku a stále tekutou
složku.
A poznávat umělé medy podle toho, že nekrystalizují, už vůbec nejde. Tady
jde o to, že se nějaká levná cukerná složka příslušně ochutí a obarví podle
potřeby a následně se domíchají složky, které právě ovlivňují tu
krystalizaci. Mohou to být bilkovinné látky, škrobové látky nebo třeba
výtažek z řepy podobně jako u levných marmelád. Takže podle toho, jak se to
namíchá, může umělý med zkrystalovat za 14 dnů nebo klidně vůbec.
Příkladem umělého medu může být třeba recept na pampeliškový med, kdy se
část sacharózy neboli řepného cukru rozštěpí varem a kyselinou citrónovou na
fruktózu a glukózu, tím pádem místo jednoho cukru vznikne směs tří cukrů,
která už z principu krystalizuje pomaleji než roztok jednoho cukru, příměs z
pampeliškových květů "med" ochucuje a zároveň tomu zřejmě dodává i nějaké
vysokomolekulární látky, které nadále tu krystalizaci zpomalují.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vrána Vítězslav" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 5:49 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Vážená paní Moniko!
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.
> S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9317


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308) (9313) (9314)

Dotaz byl na etikety a na ni vyznačené minimální trvanlivosti. Snažil jsem se odpovědět co jsem věděl z časopisu Včelařství a obhajoval jsem dobu trvanlivosti z výkladu př. Kamlera. Dál to myslím nemá cenu rozebírat.
To se netýká etikety.
Tonda.


>Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9316


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

miloš (82.99.180.2) --- 15. 3. 2005
ochranná známka

Chtěl bych se zeptat na použití ochranné známky malovčelařem. Jestliže Svaz vydal ochrannou známku Český med, mohu ji použít na základě vlastního přesvědčení o tom, že normu splňuji, nebo je její použití vázáno na rozbory? Osobně bych ji rád použil, protože věřím, že ji můj med splňuje (obsah vody si změřím a také vidím, do vytáčím,antibiotika nepoužívám, med je skladován kolem 14 stupňů, rozpouštění mi hlídá termostat, med deklaruji jako květový), ale nerad bych ochrannou známku používal "podvodně", popř. na úkor včelařů, kteří si rozbory provádějí. Ve Včelařství jse si normu přečetl, ale nevyčetl jsem právě nutnost rozborů.
Díky za odpověď - s včelařským pozdravem bzzzzbzzz
Miloš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9315


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.134) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308) (9313)

>u medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý.

To ale platí i o medu skladovaném při vyšších teplotách a po více než 2 letech. Množství HMF ukazuje buď na starý med, nebo přehřátý, nebo med z tropických oblastí. Jakým procesem ke vzniku Hmf v medu došlo, to ví jen jeho majitel (možná) a Bůh. To jsou ale jen teorie, pro zákazníka je rozhodující chuť medu. Co mu je platné vědět, že pohankový med je vysoce kvalitní, když mu smrdí. Na rozbor jsem si jednou med dával, ale už mě to při mém prodeji netrápí. Zajímá mě obsah vody a ostatní je dáno včelami, přírodou kolem a hygienou při vytáčení a skladování. Komu jsem prodal med a znal dřív med jen z obchodů, tomu to je hned jasné bez vysvětlování.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9314


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 15. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306) (9308)

Říkal to Kamler na přednášce o medu v Nasavrkách. Psal jsem při správném skladování. Med se má skladovat při teplotě do 25st.C (podle článku Mgr. Machové).
Vyhledal jsem to a jeho slova:,, U medu, skladovaného při 8st.C ani po 2 letech laboratoř nepozná, jak je starý. Jinak skladovat do 20st., bez přímého oslunění (zvl. u pastovaného)".
Tonda.


>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.

To nemusí být Tondo pravda.

Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin

Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9313


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

L. Holec (62.209.244.42) --- 14. 3. 2005
Inzerat: Kompresor, nerezove kazety

Prodám soupravu - kompresor, spal. motor OOP Domažlice, dynamo 12V - spolehlivá - 10 000Kč a 8ks nerez. kazet - výroba ZPA Pečky, 42x30cm, jako nové - 8 000Kč. Holec L. Nasavrky 252, tel: 602 482 992.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9312


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295)

Zcela zásadní je, zda kupujete v obchodní síti nebo tzv. "ze dvora" přímo u
včelaře. V případě prodeje ze dvora není označení nutné (když budete od
souseda chtít košík jablek, taky nebudete žádat etiketu na nej), důležitý je
osobní kontakt, možnost zodpovězení Vašich dotazů apod.
V případě prodeje v obchodní síti musí mít výrobek zákonem stanovené
označení. Určitě bych na něco zapomněl a v zákonu se mi hledat nechce,
zásadní je, že na takový med musí mít producent schválenou technologii
vytáčení a plnění. Je určitě na vyšší hygienické úrovni, ale vytáčení ve
včelínu v lese má své kouzlo. Jinak řečeno malé procento včelařů splňule
stále se spřísňující hygienické požadavky. Z toho co jste napsala bych Vám
doporučil využít naší pozornosti Vám věnované na konferenci a prozradil bych
být Vámi Vaše bydliště, určitě by se nějaký včelař v bližším okolí našel.
S pozdravem MUDr. Radek Hubač

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 1:13 AM
Subject: Kvalita medu


> Děkuji všem za vaše názory.
> Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a
> že
> ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama).
> Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med,
> typla
> bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či
> na
> chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a
> vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla.
> Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných
> nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.
>
> Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má
> nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti?
> Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc
> nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku
> více
> zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky,
> které
> prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9311


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

LUDVIK VLČEK (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Vcelarské internetove adresy (56) (9299)


----- Original Message -----
From: "Duan" <dusan.solcansky/=/bekaert.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 7:32 AM
Subject: Re: Vcelarské internetove adresy


> Vážený účastníci tejto konferencie.
>
> Niekedy uprostred minulého týždňa som v tejto konferencii postrehol
> príspevok uznávaného včelárskeho odborníka Ing. Čermáka, ktorý informoval
o
> otvorení diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu (asi v tomto zmysle). Dnes som
> sa chcel k tomuto príspevku vrátiť (bola tam adresa), ale príspevok tam už
> nie je. Chcel by som poprosiť o opetovné zverejnenie tejto adresy (úplne v
> podvedomí mi prebehla myšlienka, či náhodou táto konferencia nie je
> cenzúrovaná a neurčuje smer vývoja - ja verím a som presvedčený, že nie).
>
> S pozdravom Dušan Solčanský.
>
> __________ Informacia od NOD32 1.876 (20040924) __________
>
> Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32.
> http://www.eset.sk
>
> Áno, minulý týždeň bol založený Optimal klub, potrebné adresy :
http://pandora.idnes.cz/conference/optimal/
optimal/=/pandora.cz
S pozdravom
Ludvik

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9310


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vrána Vítězslav (213.194.234.179) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Vážená paní Moniko!
Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to máte zadarmo podle selského rozumu.
S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302) (9306)

>Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná
>stáří medu ani podle HMF.

To nemusí být Tondo pravda.

Volně podle http://www.airborne.co.nz/HMF.html:
čas na vytoření 30 mg/kg HMF
30°C 100-300 dní
40°C 20-50 dní
50°C 4-10 dní
60°C 1-2.5 dní
70°C 3-5 hodin
80°C < 2 hodin

Med skladovaný při okolní teplotě přes 30 C po dobu 6 měsíců akumuluje více HMF než stejný med rychle ohřátý na 70 C na 5 minut a poté rychle ochlazený.





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9308


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sedli (80.188.44.146) --- 14. 3. 2005
Prolet

Tak konečně začal prolet, byť jen takový malý. Ze 6 včelstev "opatrně" létaly 4. Těšme se na čtvrtek má být až 16°C. Běžte sundavat mřížky! Petr z Třeboně

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9307


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302)

Trvanlivost potravin při správném skladování je daná. Mléko v teple by se taky vyhodilo za jeden den. Několikrát o medu psala Mgr. Machová ve Včelařství. Málo ho čtete. Opisuji pouze její text trochu zkráceně. ,,Protože med je potravina s delší trvanlivostí než je 18 měsíců, může být trvanlivost označena jen uvedením roku, kdy trvanlivost končí".(Nemusí být den a měsíc.) ,,Med nelze označit,, minimální trvanlivost 2 roky, ale např. u medu vyrobeného v roce 2001 datem: minimální trvanlivost do roku 2003. Ukončení trvanlivosti se rozumí poslední den uvedeného roku".
Způsob skladování býval dán vyhláškou. ,,Nová vyhláška č. 76/2003 Sb. však již způsob skladování neuvádí. Od 1. května 2004 už tedy není nutné způsob skladování na etiketách uvádět". Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná stáří medu ani podle HMF.
Prode ze dvora by podle mne měl odpovídat všem vyhláškám o potravinách. Pouze nemusí být schválená stáčírna aj. Při prodeji na trhu už musí být.
Tonda.

>Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9306


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kristl Pavel (e-mailem) --- 14. 3. 2005
RE: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.

Tak to je zajímají opravdu ty nejdůležitější věci na chodu organizace. To bych skoro přemýšlel, proč tu práci v dobrovolné organizaci vlastně berou.
My už jsme výročku měli, jako výbor jsme zůstali téměř ve stejné sestavě, ale o odměnách nepadlo slovo ani od nás vejborů, ani od ostatních 50 členů ZO.
Zdraví Pavel

>... a tak některé nové funkcionáře zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla
> spokojenost a zajištěn dobrý chod organizace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9305


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky (195.113.155.3) --- 14. 3. 2005
Ještě Lejčar-prispevek 9099 Vcela Predboj

a)pred vyporadanim vlastickych vztahu...
predsednictvo CSV nabidlo restituentum vlastici cast zavodu Vcela predboj 30mil korun.
Negativne se k celemu zameru postavila Sekce komercnich vcelaru i Komise pro obchod a propagaci pri UVCSV/Peroutka/ ktera se zamerila jen na uzkou skupinu vcelaru a navrhovala doporuceni jez poskozovala celou clenskou zakladnu.Tato komise byla zrusena jako splneni jednoho z bodu rozvoje ceskeho vcelarstvi 5.sjezdu.

Prvni zprava pro cleny CSV o zameru predsednictva:
Upisovani akcii je potreba chapat jako vyzvu clenum a organisacnim slozkam bez jejihz kapitalove ucasti se nepodari uskutecnit.
Ke svolani ustavujici valne hromady je nutno upsat akcie za 20mil.a dalsi navysit na valne hromade ktera schvali akcie na 50 milionu.
Z clenu CSV upsalo akcie 2730 vcelaru tj.3,5% ,10,2 milionu Kc


Ponikatelsky zamer byl vypracovan odbornou firmou ve 4varantach.
Vyrobni cinost:
vykup,zpracovani vcelich produktu,ovoce,zeleniny a dalsich produktu k vyuziti vyrobni a zpracovatelske kapacity a vyroba produktu z techto vrobku a jejich odbyt.
/pocita se s rozsirenim vyroby o zpracovani dzemu.

b) vcelari prodejem pres ulicisnizili objem medu k obchodovani...
Vukup medu zahajen v kvetnu 1993 v pocatku jen od akcionaru a tech kteri misto penez-akcie,pozdeji od vsech kteri nevyzadovali prazdnou konev.
Vykoupeno jen 524 tun a toto male mnozstvi se ukazalo jako stesti v nestesti,pri odbytu ztrata 2 039000 Kc,tj.3,8Kc/1kg
Podnikatesky zamer totiz neobsahoval cast marketinkovou-odbyt.
1996 byl poveren predsednictvem CSV rizenim podniku doc,dr.V.Senkyr CSc.

c) novi vykupci bez rozpaku vyuzili situaci...
Mnozstvi vykoupeneho medu se snizil i na 300 tun
Kazdy rocni hospodarsky vysledek koncil ztratou,jen jeho vyse byla rok od roku ruzna /clen dozorci rady/
Vcela Predboj spolupracovala v zahranici jen s jedinou firmou ktera mela predplaceno jeste pred sezonou aniz byla uzavrena dohoda o cene.

Lejcar) 70 volenych zastupcu nikoliv jen tajemnik Peroutka
mely velky areal a malo penez na vykup..
Viniky vznikle situace-jsme to my sami-nezkuseni-naivni-stale ocekavajici,ale neochotni nest vlastni kuzi na trh a nedej boze venovat tomu svuj cas a penize.

Existuje i druhy pohled na paterni funkcionare predsednictva CSV:
Neschopni,do vseho zasahujici a nenesouci zadnou odpovednost za sva rozhodnuti.
Velmi Schopni jsou v policko vychovne cinnosti,ktera se v dobe jejich kandidovani vyzadovala-udrzet normalizacni strukturu i v novych,zacinajicich se demokratizaci 1985.

/Lejcar,neni to jen pseudonym ?/ franta


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9304


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

> a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.

Dobrý den,
produkce medovicového medu je mnohem méně pravidelná než květového. Pořádná
medovicová snůška je často jen jednou za několik let i u spolehlivých a
dobrých producentů medovice. Podle klasiky "Medovice a včely" od O Haragsima
žije u nás až okolo 100 různých druhů producentů medovice sbíraných včelami
a v případě příslušné souhry náhod se může kterýkoliv z nich přemnožit a
stát zdrojem medu třeba jen jednou za desetiletí nebo jednou za sto let.
Nebo zdrojem melecitózy. Pět let na poznání zajímavých medovicových medů z
nějakého místa je proto málo.
Taky asi chuťové rozdíly oproti květovým medům budou u medovicových asi
větší směrem k lepší i horší chuti i když to asi bude dost individuální.

Co se týká prodeje na tržištích, myslím, že je snad stanoveno zákonem, že
každý takový prodejce má mít na stánku na sebe uvedený kontakt, minimálně
aspoň IČO a z IČA lze snadno třeba na internetu zjistit potřebné údaje. Co
jsem viděl včelaře prodávat med na tržištích, tak většina z nich měla někde
na tabuli vyvěšenou aspoň svou adresu. Při prodeji ze dvora myslím není
předepsáno nic, záleží to jen na rozhodnutí včelaře ?


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "HUBAČ Radek" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 9:37 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
> vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
> vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
> zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
> spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
> Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
> producentem nema smysl.
> Radek
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
> Subject: Re: kvalita medu
>
>
> > Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala
paní
> > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla
úplně
> > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před
dvaceti
> > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na
této
> > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí
vyšetření
> > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> > sama.
> > Pěkný víkend
> > Daniel Prokeš



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9303


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.134) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300)

Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).
Někde jsem měl křivky závislosti vývoje HMF na čase a teplotě a pamatuju si z toho, že když se med skladuje do teploty 20 C, tak by měl spolehlivě držet podlimitní hodnoty HMF po 3 roky. Pro jistotu se dávají 2 roky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9302


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Adresa OPTIMAL KLUBu (Re: Vcelarské internetove adresy) (56) (9299)

> diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu

http://pandora.idnes.cz/conference/optimal/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9301


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298)

Minimální trvanlivost je 2 roky. Uvádí se slovy např.: ,,minimální trvanlivost do roku 2003".
Tonda.

>nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9300


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Dušan (194.41.109.2) --- 14. 3. 2005
Re: Vcelarské internetove adresy (56)

Vážený účastníci tejto konferencie.

Niekedy uprostred minulého týždňa som v tejto konferencii postrehol príspevok uznávaného včelárskeho odborníka Ing. Čermáka, ktorý informoval o otvorení diskusnej skupiny - OPTIMAL klubu (asi v tomto zmysle). Dnes som sa chcel k tomuto príspevku vrátiť (bola tam adresa), ale príspevok tam už nie je. Chcel by som poprosiť o opetovné zverejnenie tejto adresy (úplne v podvedomí mi prebehla myšlienka, či náhodou táto konferencia nie je cenzúrovaná a neurčuje smer vývoja - ja verím a som presvedčený, že nie).

S pozdravom Dušan Solčanský.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9299


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297)

Vážení přátelé,

mám jeden dotaz:

nemohu nikde najít, kde je uvedeno, jakou má mít med trvanlivost.
Poradíte mi, jakou trvanlivost mám psát na etikety, nebo kde
tento údaj najdu? Dosud jsem prodával med jen známým a nic jsem
na něj nepsal.

Předem děkuji.

Milan Valenta



----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Kvalita medu
Datum: 14.3.2005 - 7:11:09

> Etikerta musí obsahovat:
> označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový),
> způsobem
> získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální
> trvanlivost,
> může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví,
> označení
> výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj.
> adresa vč.
> IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou
> být i další
> údaje.
> Tonda.
>
> >Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med,
> >jistě má
> nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném
> medu býti?
> Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to
> zatím moc
> nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto
> problematiku více
> zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové
> buňky, které
> prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9298


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295)

Etikerta musí obsahovat:
označení potraviny: MED, název skupiny (květový, medovicový), způsobem získávání (pokud není vytočen), množství (g, kg), minimální trvanlivost, může být způsob skladování, možné nepříznivé ovlivnění zdraví, označení výrobce, dovozce nebo prodejce (obchodní jméno a sídlo, tj. adresa vč. IČO), označení země původu, pokud je přimíchán z dovozu. Mohou být i další údaje.
Tonda.

>Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9297


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

tester (168.143.113.125) --- 14. 3. 2005
test

bla bla bla

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9296


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Monika (83.208.231.203) --- 14. 3. 2005
Kvalita medu

Děkuji všem za vaše názory.
Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a že ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama). Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med, typla bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či na chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla. Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.

Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti? Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku více zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky, které prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9295


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
producentem nema smysl.
Radek
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: kvalita medu


> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
> Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
> typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti
> lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
> konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
> vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> sama.
> Pěkný víkend
> Daniel Prokeš
>
>
>> Ahoj Radime,
>> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
>> nepravděpodobnosti,
>> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
>> ----------------------------
>>
>> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>>
>> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
>> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
>> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na
>> chuť
>> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování
>> limonád,
>> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
>> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
>> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
>> snad to i prodávali.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285) (9286)

Za ty tvoje rady Danieli bych, být Monikou, "pěkně poděkoval". Platit rozbor HMF napůl a pak něco po někom požadovat, to jsi snad nemyslel vážně :-).
Ale že existuje regulerní med s příchutí karamelu jsem opravdu nevěděl. Karamel má tak typickou chuť, že si to neumím představit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9293


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
zasedani UV CSV

na adrese http://www.sroll.net/vcely/w2/uv1.html je par fotek z
posledniho zasedani UV CSV. Bez mych komentaru k projednavanym
zalezitostem.



--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9292


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I. (8924) (8955) (8957) (8958) (9046) (9051) (9052) (9053)


----- Original Message -----
From: "Frantisek Sanek" <sanek/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.


> Odměna funkcionářů ZO
> V letošním roce probíhají volby výborů ZO a tak některé nové funkcionáře
> zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla spokojenost a zajištěn
> dobrý chod organizace. Jedná se odměnu předsedy, místopředsedy, jednatele
> a pokladníka. Jaké jsou vaše zkušenosti?
> Prosím uvádějte počet členů ZO.
> Děkuji za vaše odpovědi,
> Franta
>

Jen maličkost. Pokud určenou částku budete deklarovat jako odměnu, musí být
zdaněna. Pokud ji ale budete deklarovat jako příspěvek na úhradu zvýšených
nákladů (objíždí včelaře autem, opotřebovává svůj počítač a nevím co všechno
ještě), pak daním nepodléhá.
S pozdravem
Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9291


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Sanek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I. (8924) (8955) (8957) (8958) (9046) (9051) (9052) (9053)

Odměna funkcionářů ZO
V letošním roce probíhají volby výborů ZO a tak některé nové funkcionáře
zajímá jak velké odměny si mohou stanovit aby byla spokojenost a zajištěn
dobrý chod organizace. Jedná se odměnu předsedy, místopředsedy, jednatele
a pokladníka. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Prosím uvádějte počet členů ZO.
Děkuji za vaše odpovědi,
Franta

> Jinak jsme rádi, že to někdo chce dělat a dáváme mu
> odměnu 500Kč.

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, February 28, 2005 10:28 AM
Subject: Re: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9290


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Sanek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Může se též jednat o nešetrné ztekucení zkrystalizovaného medu velmi vysokou
teplotou.


>Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová.

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9289


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Dobrý den,
ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do
cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S
největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med
s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v
červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji
na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý
luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou
medovici než lípovou.
Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a
nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem,
případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s
tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med".
Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod.
Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je
to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu
klidně akceptoval.


R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

To se mi zdá dost nepravděpodobné, vyrobit umělý med v domácích
podmínkách v takové kvalitě, aby to laický zákazník nepoznal, je
prakticky nemožné. Pamatuji situaci v poválečných letech, kdy se
u nás prodával umělý med pod názvem Kandol. Jeho hnusnou pachuť
si pamatuji dodnes. To, že se v supermarketech často objevují
umělé medy laicky nerozeznatelné od pravých, kterým často
zákazníci dávají přednost, je věc jiná. To je výsledek
laboratorních výzkumů a nasazení moderních technologií, jež
obyčejný podvodník nemá k disposici. Naštěstí. Zatím. Barvení
potravin připáleným cukrem se používá snad od doby, kdy je cukr
znám, viz známé a pověstné kuchařky. Mám dojem, že se mu říká
kulér, pokud to někdo ví přesněji, prosím doplnit.

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Eman" <e-mail/=/nezadan.post.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: kvalita medu
Datum: 13.3.2005 - 6:58:11

> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do
> nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul
> jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v
> encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na
> přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl
> "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela
> zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med
> vařením melasy a
> snad to i prodávali.
>


--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka
snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří
včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se
jedná o medovici ze smrku.
Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě
pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil
v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě
potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama.
Pěkný víkend
Daniel Prokeš


> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
> snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284)

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti, když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
----------------------------

Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.

Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád, medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

HUBAČ Radek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti,
když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál. není dobre porad jen
chranit vcelare, myslim ze se to povedlo aspon jednou kazdemu, ale pokud
dotycny radej neochutnal co zpusobil a nedal to rovnou do medoviny...pak tu
mame problem
Sam se s tim od zakazniku setkavam dost casto, a reseni jsem taky navrhnul.
Neni ostuda med vratit, kazdy rozumny (neprilis jesitny) vcelar vezme med
zpet, nebo to vysvetli. Resenim je staly dodavatel vcelar, kteremu mohu
duverovat.
Zdravi Radek

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 4:12 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Dobrý den,
> neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
> medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
> Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
> přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
> vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
> velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
> pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
> Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
> trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
> látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
> Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
> Subject: kvalita medu
>
>
>> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
> na
>> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
>> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
>> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
>> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
>> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
>> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
>> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
> od
>> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282)

Dobrý den,
neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu


> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
na
> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
od
> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9283


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78405 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 9283 do č. 9343)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu