78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka
snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří
včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se
jedná o medovici ze smrku.
Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě
pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil
v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě
potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama.
Pěkný víkend
Daniel Prokeš


> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
> snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:josef Šroll - Re: kvalita medu
Předchozí:Eman - Re: kvalita medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu