78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Monika (83.208.231.203) --- 12. 3. 2005
kvalita medu

Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď na svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků, ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si od této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9282


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu

Dobrý den,
neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu


> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
na
> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
od
> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9283


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
HUBAČ Radek (e-mailem) --- 12. 3. 2005
Re: kvalita medu

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti,
když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál. není dobre porad jen
chranit vcelare, myslim ze se to povedlo aspon jednou kazdemu, ale pokud
dotycny radej neochutnal co zpusobil a nedal to rovnou do medoviny...pak tu
mame problem
Sam se s tim od zakazniku setkavam dost casto, a reseni jsem taky navrhnul.
Neni ostuda med vratit, kazdy rozumny (neprilis jesitny) vcelar vezme med
zpet, nebo to vysvetli. Resenim je staly dodavatel vcelar, kteremu mohu
duverovat.
Zdravi Radek

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 4:12 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Dobrý den,
> neodvažuji se to takhle zdálky hodnotit, ale už jsem vytočil takový
> medovicový med, o kterém by se dalo říct, že chutnal trochu jako karamel.
> Zvláště po ztuhnutí. A krystalizoval velice pomalu a bez jakéhokoliv
> přičinění jemně úplně jako pastovaný, zřejmě obsahoval mnoho
> vysokomolekulárních cukrů a bílkovinných látek. Takový med považuji za
> velice kvalitní medovicový med. Ale taky to mohl být med, kde si včelař
> pomohl v době snůšky třeba afinovaným cukrem, možná dokonce melasou.
> Afinovaný cukr, který jsem kdysi používal na krmení včel, chutnal taky
> trochu po karamelu a docela příjemně. Karamelem asi ne, karamel jakožto
> látka vzniklá přepálením cukru by měl být pro včely jedovatý.
> Když už ne laboratoř, chce to aspoň posoudit přímo.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
> Subject: kvalita medu
>
>
>> Dobrý den, nejsem včelařka, ale myslím, že zde bych mohla získat odpověď
> na
>> svou otázku. Již od dětství mám strašně ráda med. Nikdy se mi nestalo, že
>> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
>> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
>> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
>> hustota je více karamelová jak medová. Jsem-li opravdu obětí podvodníků,
>> ráda bych věděla, jak se proti takovýmto lidem bránit, jelikož kazí jméno
>> včelařům a odrazuje to lidi od koupě dalšího medu. Je mi jasné, že já si
> od
>> této dámy již v životě med nekoupím, ale co další odběratelé?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Ahoj Radime,
tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové nepravděpodobnosti, když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
----------------------------

Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.

Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád, medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Daniel Prokeš (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i odborníka
snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani sklenička.Staří
včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti lety a údajně se
jedná o medovici ze smrku.
Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V případě
pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby vyšetření zaplatil
v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní Monika v případě
potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši sama.
Pěkný víkend
Daniel Prokeš


> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
> snad to i prodávali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9286


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Eman (82.99.129.160) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Za ty tvoje rady Danieli bych, být Monikou, "pěkně poděkoval". Platit rozbor HMF napůl a pak něco po někom požadovat, to jsi snad nemyslel vážně :-).
Ale že existuje regulerní med s příchutí karamelu jsem opravdu nevěděl. Karamel má tak typickou chuť, že si to neumím představit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9293


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
josef Šroll (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

To se mi zdá dost nepravděpodobné, vyrobit umělý med v domácích
podmínkách v takové kvalitě, aby to laický zákazník nepoznal, je
prakticky nemožné. Pamatuji situaci v poválečných letech, kdy se
u nás prodával umělý med pod názvem Kandol. Jeho hnusnou pachuť
si pamatuji dodnes. To, že se v supermarketech často objevují
umělé medy laicky nerozeznatelné od pravých, kterým často
zákazníci dávají přednost, je věc jiná. To je výsledek
laboratorních výzkumů a nasazení moderních technologií, jež
obyčejný podvodník nemá k disposici. Naštěstí. Zatím. Barvení
potravin připáleným cukrem se používá snad od doby, kdy je cukr
znám, viz známé a pověstné kuchařky. Mám dojem, že se mu říká
kulér, pokud to někdo ví přesněji, prosím doplnit.

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Eman" <e-mail/=/nezadan.post.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: kvalita medu
Datum: 13.3.2005 - 6:58:11

> Ahoj Radime,
> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
> nepravděpodobnosti,
> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
> ----------------------------
>
> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>
> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do
> nějakého receptu
> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul
> jsem to na sporáku a
> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v
> encyklopediích). Byl na chuť
> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na
> přibarvování limonád,
> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl
> "lesní med". Takový
> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela
> zajímavý. Před lety byl
> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med
> vařením melasy a
> snad to i prodávali.
>


--
Levnější internet v pracovní dny již od 18:00 hod.
Surfujte s VOLNÝ!
http://mimospicku.volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9287


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Dobrý den,
ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do
cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S
největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med
s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v
červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji
na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý
luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou
medovici než lípovou.
Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a
nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem,
případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s
tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med".
Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod.
Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je
to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu
klidně akceptoval.


R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
HUBAČ Radek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
producentem nema smysl.
Radek
----- Original Message -----
From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
Subject: Re: kvalita medu


> Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala paní
> Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla úplně
> typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před dvaceti
> lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na této
> konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí vyšetření
> vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> sama.
> Pěkný víkend
> Daniel Prokeš
>
>
>> Ahoj Radime,
>> tazatelce jsem odpověděl , nechápu proč vymýšlíš takové
>> nepravděpodobnosti,
>> když si můžeš být téměř jistý, že ho dotycny přehřál.
>> ----------------------------
>>
>> Ahoj Radku, tvoje odpověď se tu nějak ztratila.
>>
>> Můžu potvrdit, že se mi při nahřívání asi 1 kg medu do nějakého receptu
>> povedl nádherný tmavohnědý tekutý karamel (zapomenul jsem to na sporáku a
>> určitě to nebylo 120 st. Celsia jak se píše v encyklopediích). Byl na
>> chuť
>> docela pikantní a dlouho jsem ho úspěšně používal na přibarvování
>> limonád,
>> medoviny a pod. Slyšel jsem, že někdo takhle vyráběl "lesní med". Takový
>> přehřátý med se někomu může chuťově zdát docela zajímavý. Před lety byl
>> případ, kdy nějací vandráci v Praze dělali falešný med vařením melasy a
>> snad to i prodávali.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu

> a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.

Dobrý den,
produkce medovicového medu je mnohem méně pravidelná než květového. Pořádná
medovicová snůška je často jen jednou za několik let i u spolehlivých a
dobrých producentů medovice. Podle klasiky "Medovice a včely" od O Haragsima
žije u nás až okolo 100 různých druhů producentů medovice sbíraných včelami
a v případě příslušné souhry náhod se může kterýkoliv z nich přemnožit a
stát zdrojem medu třeba jen jednou za desetiletí nebo jednou za sto let.
Nebo zdrojem melecitózy. Pět let na poznání zajímavých medovicových medů z
nějakého místa je proto málo.
Taky asi chuťové rozdíly oproti květovým medům budou u medovicových asi
větší směrem k lepší i horší chuti i když to asi bude dost individuální.

Co se týká prodeje na tržištích, myslím, že je snad stanoveno zákonem, že
každý takový prodejce má mít na stánku na sebe uvedený kontakt, minimálně
aspoň IČO a z IČA lze snadno třeba na internetu zjistit potřebné údaje. Co
jsem viděl včelaře prodávat med na tržištích, tak většina z nich měla někde
na tabuli vyvěšenou aspoň svou adresu. Při prodeji ze dvora myslím není
předepsáno nic, záleží to jen na rozhodnutí včelaře ?


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "HUBAČ Radek" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 9:37 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
> vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
> vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
> zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
> spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
> Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
> producentem nema smysl.
> Radek
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
> Subject: Re: kvalita medu
>
>
> > Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala
paní
> > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla
úplně
> > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před
dvaceti
> > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na
této
> > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí
vyšetření
> > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> > sama.
> > Pěkný víkend
> > Daniel Prokeš



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9303


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Frantisek Sanek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu

Může se též jednat o nešetrné ztekucení zkrystalizovaného medu velmi vysokou
teplotou.


>Nikdy se mi nestalo, že
> by byl cítit a chutnal po karamelu. Nyní jsem však jeden takový koupila a
> zdá se mi to podezřelé. Mohl by mi prosím někdo říci, nejedná-li se o
> podvod a med je ředěn karamelem? Nejenže ztrácí typickou chuť medu, ale i
> hustota je více karamelová jak medová.

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, March 12, 2005 3:20 PM
Subject: kvalita medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9289


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Vrána Vítězslav (213.194.234.179) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu

Vážená paní Moniko!
Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to máte zadarmo podle selského rozumu.
S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 3. 2005
Re: kvalita medu

Př Vrána napsal
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.

Dobrý den,
to je jen velice obecný popis a platí to jen na cca 60 - 70 % vzorků.
Akátový květový med, který má být velice kvalitní, nekrystalizuje podle
literatury vůbec a je velice světlý, takže by byl označen za falzifikát.
Taky z dob, kdy se kočovalo na jetel, znám jetelový med a ten taky
krystalizuje velice pomalu a navíc často vizuálně velice podobně jako med ze
supermarketů, to je že se rozdělí na tuhou složku na dně a na tekutou nad
ním. Přitom si ho pamatuji jako velice chutný a určitě je i kvalitní. Taky
medovicové medy krystalizují různě, některé zkrystalizují jemně v celé hmotě
poměrně dost rychle, některé se taky po určité době rozdělí na
zkrystalizovanou a tekutou složkou.
Záleži na složení medu. Pokud převažuje glukóza, med krystalizuje rychle,
jako třeba řepkový med, pokud fruktóza, med krystalizuje neochotně nebo
vůbec, to je případ toho akátového medu. Pokud med obsahuje více
vysokomolekulárních látek, jako jsou třeba bílkoviny, což je případ obecně
medovicových medů, tak tyto látky krystalizaci zpomalují a zjemňují - to je
zmenšují jednotlivé krystaly.
Přehřátí nemá s krystalizací medu nic společného, pokud není přímo významné
množství medu přepáleno a změněno v něco jiného. Ale i v tekutém vytočeném
medu se obvykle nachází spousta malých krystalků cukrů, kolem kterých ihned
po vytočení začíná med krystalizovat. Zahřátím medu tak, aby byl úplně
tekutý, se tyto krystalky rozpustí, krystalizace medu se proto oddálí a
probíhá trochu jinak, tvoří se menší počet větších hrubších krystalů a med
má větší tendenci se rozdělit na zkrystalovanou složku a stále tekutou
složku.
A poznávat umělé medy podle toho, že nekrystalizují, už vůbec nejde. Tady
jde o to, že se nějaká levná cukerná složka příslušně ochutí a obarví podle
potřeby a následně se domíchají složky, které právě ovlivňují tu
krystalizaci. Mohou to být bilkovinné látky, škrobové látky nebo třeba
výtažek z řepy podobně jako u levných marmelád. Takže podle toho, jak se to
namíchá, může umělý med zkrystalovat za 14 dnů nebo klidně vůbec.
Příkladem umělého medu může být třeba recept na pampeliškový med, kdy se
část sacharózy neboli řepného cukru rozštěpí varem a kyselinou citrónovou na
fruktózu a glukózu, tím pádem místo jednoho cukru vznikne směs tří cukrů,
která už z principu krystalizuje pomaleji než roztok jednoho cukru, příměs z
pampeliškových květů "med" ochucuje a zároveň tomu zřejmě dodává i nějaké
vysokomolekulární látky, které nadále tu krystalizaci zpomalují.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vrána Vítězslav" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 5:49 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Vážená paní Moniko!
> Velmi jednoduchý způsob jak poznat z falšovaný med:odeberte vzorek
> podezřelého medu,pokud začne do 3 měsíců krystalizovat,jedná se o
> medovicový med s příměsí květového medu.Pokud začne krystalizovat do půl
> roku,jedná se o čistou medovici,pokud nezkrystalizuje vůbec,jedná se o
> falzifikát medu,nebo byl med znehodnocen vysokou teplotou při z
> tekucování.Ušetříte si náklady na složité a nákladné zjišťování:Takhle to
> máte zadarmo podle selského rozumu.
> S pozdravem Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9317


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Vrána Vítězslav (213.194.234.179) --- 15. 3. 2005
Re: kvalita medu

Účelem mého příspěvku bylo poradit,jak jednoduchým,sice né příliš rychlým,způsobem zjistit kvalitu medu.Jinak v podstatě souhlasím s Vaším popisovaným způsobem,které medy a za jakých podmínek krystalizují.
Konečně tu máme prolet včel,takže přeji hodně zdaru všem kteří mají včelky rádi. Vrána V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9325


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu