78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Archibald (e-mailem) --- 20. 12. 2005
nejjednodušší temokomora bez zbytečností

Nejjednodušší termokomora je ze staré ledničky alespoň 220 l, vejde se sem spolehlivě konev, při vrácení drátěných polic se mohou sem dát znovurozehřát kilové klenice. Vybavovat lednici nějakými topnými spirálami či žehličkami se mi zdá příliš složité. Léta používám na dně ledničky lampičku se žárovkou, což je jednoduché a plně postačuje.
Na uvedenou ledničku dávám první den žárovku stovku, když se baňka prohřeje, druhý den ji vyměním za pětasedmdesátku, která nepřekročí padesát stupňů, Původně jsem chtěl použít termostat z boileru, ale nebylo to nutné. Dle zolace té které ledničky si každý vybere tu správnou watáž, která odpovídá teplotě do padesáti stupňů.
Výhodou je rozehříávání v širokých otevřených vědrech, kde se med při rozehřívání i zahušťuje.
Zajímalo by mne, zda někdo pro prodloužení doby tekutého stavu medu rozehřátý med cedí z důvodu odstranění mikrokrystalů a pylových zrn, které urychlují opětovné ztuhnutí. Jde o to, aby med i u spotřebitelů zůstal ce nejdéle tekutý.
S přáním hezkých chvil strávených u silných zdravých včeliček přeje Gustav

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 12. 2005
Re: nejjednodušší temokomora bez zbytečností

Když jsou v rozehřátém medu mikrokrystaly, med sice rychle ztuhne, ale
zůstává měkký, jakoby pastovaný. Když se mikrokrystaly odstraní, tuhne sice
později, ale ztuhlý med je tvrdý jako když ztuhne po vytočení nebo dokonce
tuhne podobně jako medy v supermarketu, to je že spodní polovina jsou hrubé
nevábné krystaly a horní polovina je řídká tekutina.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Archibald" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, December 20, 2005 9:31 PM
Subject: nejjednodušší temokomora bez zbytečností


Nejjednodušší termokomora je ze staré ledničky alespoň 220 l, vejde se sem
spolehlivě konev, při vrácení drátěných polic se mohou sem dát znovurozehřát
kilové klenice. Vybavovat lednici nějakými topnými spirálami či žehličkami
se mi zdá příliš složité. Léta používám na dně ledničky lampičku se
žárovkou, což je jednoduché a plně postačuje.
Na uvedenou ledničku dávám první den žárovku stovku, když se baňka prohřeje,
druhý den ji vyměním za pětasedmdesátku, která nepřekročí padesát stupňů,
Původně jsem chtěl použít termostat z boileru, ale nebylo to nutné. Dle
zolace té které ledničky si každý vybere tu správnou watáž, která odpovídá
teplotě do padesáti stupňů.
Výhodou je rozehříávání v širokých otevřených vědrech, kde se med při
rozehřívání i zahušťuje.
Zajímalo by mne, zda někdo pro prodloužení doby tekutého stavu medu
rozehřátý med cedí z důvodu odstranění mikrokrystalů a pylových zrn, které
urychlují opětovné ztuhnutí. Jde o to, aby med i u spotřebitelů zůstal ce
nejdéle tekutý.
S přáním hezkých chvil strávených u silných zdravých včeliček přeje
Gustav


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu