78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 22. 12. 2005
Antwort: Re: termokomora


netvrdim ze mam termokomoru. Mam v dome UK, kde vystupnu teplotu mam
nastavenu na 70 stupnov na vystupe a 50 stupnov na spiatocke. Ak da
skrystalizovany med v poharoch ( 1 kg ) na radiator tak su za 18 hodin
znovu tekute. Na radiator v kuchyni sa mi vojde 10 poharov. Investicny
naklad 0,- Sk.

Matej




"Radim
Polášek" An: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
<polasek/=/e-dn Kopie:
es.cz> Thema: Re: termokomora

22.12.2005
11:10
Bitte
antworten an
"Vcelarska
konference"






Obecně vzduch není moc dobré médium pro přenos tepla. Proto musí mít ta
trubka procházející termokomorou o dost větší teplotu než 40 - 50 st C.
Odhadem tak 50 - 60 st C s žebrovicemi a 80 - 100, pokud je to jen tenká
třeba coulka bez žebrovic. Potom se ale ten med tam nesmí zapomenout, jinak
se přehřeje, pokud tam je obyčejný ventilátorek, tak v teplotě nad 50 st C
většinou poměrně rychle odejde a taky pokud je jako izolace použit pěnový
polystyren, některé jeho druhy se začínají pomalu degradovat - smršťovat
při
teplotě od 60 st C.
Takže pokud je k dispozici nějaká taková trubka, je asi rozumné řešení
udělat "kolem " ní termokomoru na 2-3 flašky od okurek, trubka musí být buď
přesně uprostřed pod flaškami nebo musí být nad trubkou pod flaškami ještě
nějaký jednoduchý segment, který rozděluje teplo víceméně rovnoměrně kolem
flašek. Odhadnutá doba rozpouštění 20 - 36 hodin se musí dodržovat s
přesností 5-10 hodin, umístit dovnitř ventilátor jen za předpokladu, že je
jmenovitě určen pro vyšší teploty do cca 80 st C, jinak ne a pokud se v
termokomoře nerozpouští med, musí být otevřená, aby tam nebyla zbytečně
zvýšená teplota. Regulace teploty otevíráním a zavíráním nějaké ovětrávací
clony by byla hotová buď drahá nebo pro domácí výrobu příliš složitá.

Je otázka, jestli nebude lepší místo trubky použít samostatné topné těleso,
třeba na tři flašky od okurek tři žárovky 100 Wattů zapojené do série a
regulované třeba tím boilerovým termostatem. Takové "topné" těleso má výkon
okolo 150 - 200 wattů, což úplně stačí, žárovky je možné umístit přesně pod
flaškami, takže by ventilátor nebyl tak nutný a na rozdíl od žárovek
samostatně paralelně zapojených mají menší povrchovou teplotu a k vypínání
a
zapínání termostatem delší životnost.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, December 22, 2005 8:22 AM
Subject: Re: termokomora


> No u rodičů máme v bytovkách o dost více horké trubky.Tady jdou od kotle
> dvě trubky, v té teplejší je zabudovaný teploměr a na něm je cca 40 st.
> C.Ta teplota je fakt nízká.





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Havlík (195.146.122.170) --- 22. 12. 2005
Re: Antwort: Re: termokomora

My na moc stupnů netopíme.Protože pak narůstá rychle spotřeba. Obávám se, u nás doma by ti asi byla zima, i když mě teda není.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13846


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Cervenka (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Antwort: Re: termokomora

Dne čtvrtek 22 prosince 2005 14:47 Havlík napsal(a):
> My na moc stupnů netopíme.Protože pak narůstá rychle spotřeba. Obávám se, u
> nás doma by ti asi byla zima, i když mě teda není.

DD,

je to teda mimo obor vcelarstvi, ale co vim, tak na 40 se topi plynem, na vic
(snad do tech 70) v kotly na tuha paliva (drevo, uhli).

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2005
Re: Antwort: Re: termokomora

Je to mimo, ale tak jednoduché to není.
Klasické kotle ohřívají vodu k 90 - 95 st C, teplota zpátečky u nich často
nesmí klesnout pod 40 st C, aby nedošlo k nízkoteplotní korozi. Je jedno,
čím se v nich topí. Kondenzační kotle, a ty jsou zatím v praxi jen plynové,
z principu své činnosti, pokud se mají blížit k účinnosti uváděné v
prospektech, výstupní teplota vody by u nich neměla překročit 50 - 60 st C a
teplota zpátečky musí být co nejnižší k nule.
Radiátory jsou až na výjimky určeny pro teplotní spád 90 - 70 st C,
podlahové topení vyžaduje vyžaduje vodu s teplotou pod 40 st C, stěnové
topené něco mezi tím.
A teď ještě do toho vstupuje systém regulace, který může tyto hodnoty taky
měnit.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, December 22, 2005 8:18 PM
Subject: Re: Antwort: Re: termokomora


Dne čtvrtek 22 prosince 2005 14:47 Havlík napsal(a):
> My na moc stupnů netopíme.Protože pak narůstá rychle spotřeba. Obávám se,
u
> nás doma by ti asi byla zima, i když mě teda není.

DD,

je to teda mimo obor vcelarstvi, ale co vim, tak na 40 se topi plynem, na
vic
(snad do tech 70) v kotly na tuha paliva (drevo, uhli).

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu