78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Anton Turčáni (213.81.170.251) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě

Pán kolega Stonjek, v prvom komentári som napísal,že mne sa to za 50 rokv včelárskej praxe nestalo, aby som vytočil med s vodou nad 18%, pretp som ho ani nemusel "vysúšať".
Ďalej, ak včely neprídu do styku s medom, chovajú sa prirodzene a odlietajú bez toho, aby to išli do svojho úľa a tancami svojim družkám oznámiť, tam a tam je za sud medu, hoďte si ho pozrieť. To sa však nemôže stáť, lebo včely sa chovajú pragmaticky, musia lákový zdroj potravy ochutnať a to sa nestalo, sieť nad medom im v tom bránila.
Ale stáva sa aj to, že sa niekedy vodnatý med vytočí. Poznám včelárov, otca a syna (obhospodarujú asi 6 kočovných vozov), ktorí aby to zvládli vytáčajú med ostošesť, bez ohľadu na to či je prirodzene zahustený alebo nie. Takýto med potom ošetrujú spôsobom ako som odporučil a ako hovoria dá sa to zvládnuť, bez toho, aby tým ohrozili, svoje alebo susedove včelstvá, prípadne ľudí vo svojom okolí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14632


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 13. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

Od: Anton Turcani
...
> Poznám včelárov, otca
> a syna (obhospodarujú asi 6 kočovných vozov), ktorí aby to zvládli vytáčajú
> med ostošesť, bez ohľadu na to či je prirodzene zahustený alebo nie.
........

Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě. ... Kolikrát si myslím, že jednoduše vytvořené pracovní úseky, mohou usnadnit celou práci a celý systém. .... Ale jak jsem napsal. Složitosti s vysoušením vody z medu neberou konce. Ukažte člověku, který si říká včelař rozebíratelné včelí dílo se sladinou a jeho nic jiného nenapadne, než ho bez okolků vytočit.

Pane Turčány. Poraďte příště tomu otci se synem že jsou dva, a že by měli mít dvojnásobný rozum. A když ho nenaleznou, tak jim doporučte ať si vyberou takový úlový systém, který je nebude hnát vybírat sladinu s vysokým obsahem vody.(předpokládám, že ve vozech podle všeho nemají nástavky, do kterých se dá nezralý med přemístit) Je to sladina, protože včelí med vzniká i při zahušťování medu včelou. Ne na slunci na dvorku.
_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14633


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Anton Turčáni (213.81.170.79) --- 14. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

Predstavte si, že Tí dvaja včelári majú vo všetkých kočovných vozoch nadstavkové úle. To len pre objektivitu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14660


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 14. 2. 2006
Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

su roky ked prestavka medzi znaskami je prilis kratka a vtedy treba
odobrat aj plasty s vyssim obsahom vody. Jednodruhove medy su lepsie
ohodnotene ako zmesky.
Sposobov na znizovanie obsahu vody je niekolko.

Pokial aj ten popisovany funguje a med je v poriadku, preco ho zatracovat
? Nie kazdy ma k dispozicii termokomoru s odsavanim vlhkeho vzduchu.

Matej




"Anton Turèáni" <anton.turcani/=/gmail.com>
02/14/2006 06:32 PM
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Vèelaøský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?






Predstavte si, že Tí dvaja včelári majú vo všetkých kočovných vozoch
nadstavkové úle. To len pre objektivitu.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14661


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

Od: Anton Turčáni:
> Predstavte si, že Tí dvaja včelári majú vo všetkých kočovných vozoch
> nadstavkové úle. To len pre objektivitu.
......

Povedlo se mi Antone minule napsat příjmení špatně. Zato se omlouvám.

> ...(předpokládám, že ve vozech podle všeho nemají nástavky, do kterých se dá nezralý med přemístit)...

Každopádně mají nástavků dostatek? Pokud ano, proč nepodstavují? Ono med s vysokým obsahem vody je nutný vytáčet v tropických oblastech s vysokou vzdušnou vlhkostí. Na Slovensku není potřeba tak "spěchat", protože nepatří mezi ty oblasti. Matěji nemám komoru a žádný zahušťovací stroje. Nejsou u mě potřeba. Nechávám to na včelách. To vyjde nejlevněji, protože takový 300 kg zkvašený a podepsaný sud, třeba i jednodruhový ... a u výkupce ... to je na vratku a ostudu. Jestli je problém pro někoho vybírat zralý med unás v Evropě,tak to vypovídá totiž o stejných postupech a praktikách, které mají i v těch čínských a argentýnských a mexických oblastech.

A slepice a prase mám akorát v mražáku. :-))

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14664


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 15. 2. 2006
Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

<Matěji nemám komoru a žádný zahušťovací stroje. Nejsou u mě potřeba.
Nechávám to na <včelách. To vyjde nejlevněji, protože takový 300 kg
zkvašený a podepsaný sud, třeba i <jednodruhový ... a u výkupce ... to je
na vratku a ostudu.

Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim.
Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis. Za
dva dni sa to neda stihnut, ak nechces mat agatovy nektar v repke s
rizikom jej mozneho kvasenia.
To iste je medzi prvym a druhym agatom. Mozes na prvom agate cakat na
zahustenie vcelami, ale potom uz na druhy nemusis kocovat.

Matej

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14676


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

M.Osusky:
> Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim.
> Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis.
.........
A kolik stojí peněz mít a udržovat termokomoru pro řepku od 300 a např. i 1000 a např. 5 000 včelstev, než ji vytočíš? Buď trochu domýšlivej. :-))

Komora je u včelaře o nákladu navíc a včelař má získávat med. Ne vodu. Jednodruhový med je o jiné mistrnosti než vybrat a vysoušet sladkou vodu.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14678


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 15. 2. 2006
Antwort: Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?

( vo dvojici vieme vybrat 250 vcelstiev za den ). Nasledne idu do
chladiarne. Do termokomory idu az 24 hodin pred vytacanim - chcel by som
ta vidiet vytacat agat, ktory ma 12 stupnov celzia. :-)
Ak ma med viac vody tak ho das do komory o nieco skor a zapnes aj
ventilator na odsavanie vlhkeho vzduchu. Tie naklady na prevadzku su
prijatelne - vykurovanie je napojene na teplovodne UK.
Nemyslim ale ze ti hovorim nieco co nepoznas.

Matej




Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
15.02.2006 10:14
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re:Antwort: Re: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?






M.Osusky:
> Gusto, ta termokomora je na nahrievanie plastov pred vytacanim.
> Ak mas medzi repkou a agatom dva dni, tak inak 300 vcelstiev nevytocis.
.........
A kolik stojí peněz mít a udržovat termokomoru pro řepku od 300 a např. i
1000 a např. 5 000 včelstev, než ji vytočíš? Buď trochu domýšlivej. :-))

Komora je u včelaře o nákladu navíc a včelař má získávat med. Ne vodu.
Jednodruhový med je o jiné mistrnosti než vybrat a vysoušet sladkou vodu.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14683


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu