78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Michal Pol --- 4. 8. 2002
Rozpuątění medu
Přátelé,
můžete mi poradit, jestli je vhodné rozpouštět krystalický med ne slunci? Vím, že se med skladuje v temnu, ale není mi jasné proč.
Máte někdo přesné informace o rozpouštění medu v mikrovlnce? Několikrát jsem slyšel, že se tím med zničí, ale nevím jestli to je pravda, nebo jen názor člověka, který má z mikrovlnky strach, protože neví na jakém principu funguje. Zkoušel někdo provést rozbor takto zahřátého medu?
Samozřejmě u obou metod předpokládám, že nedojde k přehřátí.
Michal Pol
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1512
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jakub ©merda --- 5. 8. 2002
Re: Rozpuątění medu
O rozpousteni medu sluncem tu uz nekdo psal - pry je nejlepsi dat sklenici s medem za okno auta.
ad skladovani v temnu a rozehrivani v mikrovlnce - med je cenny predevsim proto, ze obsahuje enzymy a spoustu vitaminu. Pokud med rozehrejes v mikrovlnce vse dokonale znicis a zbyde ti s trochou nadsazky jen ovoneny roztok cukru :-). Mikrovlnka navic bude mit podobne ucinky jako, kdyby jsi med prohnal vare - bude vznikat HMF. Podobne to je, kdyz je med na slunci - nektere enzymy, ale predevsim vitaminy, jsou fotolabilni.
Kuba
> Přátelé, > > můžete mi poradit, jestli je vhodné rozpouštět krystalický med ne slunci? Vím, že se med skladuje v temnu, ale není mi jasné proč. > > Máte někdo přesné informace o rozpouštění medu v mikrovlnce? Několikrát jsem slyšel, že se tím med zničí, ale nevím jestli to je pravda, nebo jen názor člověka, který má z mikrovlnky strach, protože neví na jakém principu funguje. Zkoušel někdo provést rozbor takto zahřátého medu? > > Samozřejmě u obou metod předpokládám, že nedojde k přehřátí. > > > Michal Pol >
______________________________________________________________________ Reklama: Co davaji v TV? http://tv.seznam.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1513
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jiri Borik --- 5. 8. 2002
Re: Rozpuątění medu
On Mon, 5 Aug 2002, Jakub Šmerda wrote:
> O rozpousteni medu sluncem tu uz nekdo psal - pry je nejlepsi dat > sklenici s medem za okno auta.
Ano, rozpoustel jsem loni takto med v plastovych kbelicich (10 - 15l). Pokud byl sluny letni den (cerven, cervenec) rozpustil se med za den. Tedy zcela tuhy repkovy med se rozpustil na hustsi roztok se zbytky krystalu, ktery uz sel pastovat). Pokud bych chtel med zcela tekuty, asi by to chtelo jeste jeden den - je to preci jen velky objem. Sklenice se budou rozpoustet rychleji umerne mensimu objemu. Mereni teploty jsem neprovadel, ale pochybuju, ze by se timto zpusobem podarilo dosahnout v medu vyssi teploty nez 45-50 stupnu. Auto parkuju na slunci trvale, a vyssi teploty bych pri odjezdu asi neprezil ;-).
> Podobne to je, kdyz je med na slunci - nektere enzymy, ale predevsim > vitaminy, jsou fotolabilni.
Rekl bych, ze jde spis o dlouhodobe pusobeni svetla pri skladovani (sklenice s medem v kuchyni na okne). Behem nekolika hodin rozpousteni zrejme svetlem tak moc skody nenastane. Ale i pri rozpousteni se da pusobeni svetla potlacit - staci sklenice prikryt papirem (pro zlepseni prijmu tepla spise tmavsi barvy).
Jirka Borik <jiri.borik/=/volny.cz>
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1516
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu