78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 3. 2. 2007
Re:krystalizace medu
Od: Littlehook:
> Objevili jsme ve sklepě 5l sklenici medu z roku 1984, ovšem není > vykrystalizovaný...je med ještě v pořádku? Může se med zkazit? Děkuji ..... Med se může zkazit. Ovšem to by bylo patrno už jen pohledem. Tj, nějaký kvasný proces od povrchu nebo tzv. stupeň při stárnutí medu - "vrstvení medu". Při vrstvení medu dochází k procesům, které jsou ovlivněny mnoha aspekty. Jedním z nich jako výsledek je, že může i viditelně šplouchat jako voda. Tak ten bych asi nalil někam do záchodu nebo poslal k rozborům např. k učebním účelům na odd. apidologie do Brna na fakultu. Tam by stálo zato poslat každopádně nějaký malý vzorek.
Každopádně jestli byla teplota tak do 8 °C v tom sklepě, vypadá jeko med, nemusí tomu více jak 20 letému nic být jako sladidlu (jako med už asi dokonal) a jesti byl dobře uzavřen a chutná dobře, tak ho s rozumem načít a "užívat. Nevím o nebezpečích ze starého, ale kvalitně uskladněného medu.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20576
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 4. 2. 2007
Re: krystalizace medu
Nevím o tom, že by se med kazil takovým způsobem, že by byl ještě poživatelný a přitom způsobil člověku nějaké problémy ( jako třeba teď listerie v salátech). Takže pokuď je vzhledově v pořádku a chuťově přijatelný, nevidím žádný problém ho použít buď přímo do kafe nebo na chleba s máslem atd nebo nepřímo do pečiva nebo pokud ta chuť je mizerná do medoviny či pálenky. Nedával bych ho včelám, protože kvůli dlouhému skladování obsahuje hodně HMF a to na rozdíl od člověka včelám škodí. Pokud byste ho chtěl přece jen vyhodit, můj tip na využití je přidávat do 5 - 10 % do krmení slepicím, sice údajně nemají chuťové buňky na sladké, ale takhle ochucený obilný šrot vyhledávají.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Littlehook" <mlittlehook/=/centrum.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, February 03, 2007 7:50 PM Subject: krystalizace medu
> Objevili jsme ve sklepě 5l sklenici medu z roku 1984, ovšem není > vykrystalizovaný...je med ještě v pořádku? Může se med zkazit? Děkuji
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20583
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 4. 2. 2007
Re:krystalizace medu
KDYSI SE TVRDILO ,ŽE JE SPRÁVNĚ ULEŽENÝ ALE KROM ZVÝŠENÉ HLADINY HMF BY MU NEMĚLO NIC BÝT JEN MNE ZARÁŽÍ ŽE NENÍ ZKRYSTALIZOVANÝ a to mě přivádí k myšlence že byl přehřátý a už v době koupi v podstatě zničený. I akát by měl za tu dobu zkrystalizovat ALE JAKO SLADIDLU TO URČITĚ NEVADÍ MUSÍTE HO POSOUDIT CHUŤOVĚ
PEPAN > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Littlehook <mlittlehook/=/centrum.cz> > Předmět: krystalizace medu > Datum: 03.2.2007 19:50:22 > ---------------------------------------- > Objevili jsme ve sklepě 5l sklenici medu z roku 1984, ovšem není > vykrystalizovaný...je med ještě v pořádku? Může se med zkazit? Děkuji > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20586
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 4. 2. 2007
Re: Re:krystalizace medu
Mohl to být akátový med nebo co jsem taky měl nějaké zapomenuté dlouhodobě skladované medy tak třeba silně medovicový po tak 10 letech jakoby se stal ještě víc zakalený a tmavší než ztuhlý po dvou třech letech a jakoby více tekutější, a to ve světnici pod střechou, kde je v létě k 30 a v zimě se blíží k nule. Nevím, jestli za tu dobu proběhla v medu nějaká reakce nebo došlo k nějakému nasátí vzdušné vlhkosti přes neutěsněné víčko. V každém případě ten med nekvasí. I květový med za tu dobu původně ztuhlý v celé hmotě se rozdělil půl na půl na tuhé světlé krystaly a hustou tekutou tmavší složku.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, February 04, 2007 11:36 AM Subject: Re:krystalizace medu
KDYSI SE TVRDILO ,ŽE JE SPRÁVNĚ ULEŽENÝ ALE KROM ZVÝŠENÉ HLADINY HMF BY MU NEMĚLO NIC BÝT JEN MNE ZARÁŽÍ ŽE NENÍ ZKRYSTALIZOVANÝ a to mě přivádí k myšlence že byl přehřátý a už v době koupi v podstatě zničený. I akát by měl za tu dobu zkrystalizovat ALE JAKO SLADIDLU TO URČITĚ NEVADÍ MUSÍTE HO POSOUDIT CHUŤOVĚ
PEPAN
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20588
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Michal (82.208.33.254) --- 20. 2. 2007
Re: krystalizace medu
Dobrý den pane Littlehook. Dříve než zmíněný med z roku 84 vyhodíte nebo jinak znehodnotíte, doporučil bych Vám poslat vzorek k analýze třeba do Výzkumného ústavu včelařského v Dole - viz www.beedol.cz - e-mail beedol(a)beedol.cz Třeba by šlo výsledky analýzy zveřejnit ve Včelařství nebo i někde na internetu - což by určitě zajímalo i ostatní vřelaře a vůbec další spotřebitele. A třeba ho zaslat i panu Přidalovi do Brna - jak už pan Pazderka poznamenal, kterého by to jistě také zajímalo - jeho kontakt jsem našel zde: http://old.mendelu.cz/~apridal/
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20915
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu