| - Lukáš (83.69.56.215) --- 10. 5. 2007
Re: Cena medu v roce 2007
Zdravím!
S kolegou Heřmanem souhlasím.
Ve včelaření jsem pouze dvouleté mimino, takže mně tahle debata zajímá kvůli různým pohledům na věc. Přispěju taky svojí špetkou do mlýna...
Kromě včel taky chovám dvě kozy a z jejich mlíka vyrábím tvaroh, jogurt, sýr, brynzu a někdy i kefír, podle nálady a chuti. Sám mám nemalou spotřebu mlíka (nedělá mi problém vypít jen tak na chuť litr), ale když ho nadojím denně kolem čtyř litrů, tak mám samozřejmě přebytky a ty prodávám. Zjistil jsem si ceny kozího síra u mně podobných minizemědělců a nasadil si senu o pedesátikorunu vyšší, kilo kozího sýra prodávám za 250Kč. Cena běžných tavených sýrů z obchodu se pohybuje kolem dvouset korun, jenže zatímco jsou v nich zahuštovadla a barviva a emulgátory a konzervanty a ochucovadla a kdovíco ještě, tak v mém sýru je kozí mlíko plus syřidlo plus sůl, nic víc. Musím mít skoro pořadníky, protože nestačím vyrábět...
Co tím chci říct: jestliže je naše společnost nastavená tak, že čisté přírodní produkty jsou mnohem dražší než jak já říkám ta většina produktů "umělohmotných", budu tuhle hru hrát i já. Se svými zákazníky co nejvíc komunikuju, děti si můžou kozičky pohladit, nakrmit, podojit když se nebojí, ukazuju jim čistý a voňavý chlívek. Ohledně včel nabízím prohlídku včelína, včel (oblek zapůjčím), nabízím přednášku, hromadu textů a zajímavostí na cédéčku, knížku ke koupi. Jestliže zákazník tohle všechno vidí, vůbec mu nedělá problémy dát víc peněz. Se svojí cenou medu 100Kč/kg mám stejné problémy jako se sýrem, nestačím dodávat. A uvažuju, že cenu ještě zvednu o desetikorunu.
Vážím si práce, vážím si práce svojí, práce koz, včel, slepic a chci, aby to ta druhá strana ohodnotila. Věcí zadarmo si člověk totiž málokdy váží.
S pozdravem
Lukáš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 22647
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |