78369
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Kovář (80.188.188.170) --- 31. 5. 2007
Možnosti dekrystalizace medu
Prosím o zkušenosti, letos jsem stočil a pastoval poprvé med do 10 l umělohnotných kbelíčků, přemýšlím jakým nejrychlejším způsobem ho dostat do sklenic, když již ho nelze přelít.Jaké jsou zkušenosti s nerezovou spirálou-která by měla na povrchu mít teplotu zhruba 40 stupňů. Nebo používáte lepší metodu?A přemýšlím jestli med, který se rozpustí si zachová vlastnosti pastovaného medu.Omlouvám se za přerušení plodné debaty o dotacích :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23012
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Vita Vydra (e-mailem) --- 31. 5. 2007
Re: Monosti dekrystalizace medu
Pastovaný med dobře teče už při teplotě lehce nad 30 °C (po promíchání pastovací spirálou..). Ohřívám ho v zimě na peci (chalupářské), v létě poslouží elektrická spirála, musí se vyndat hned jak projde na dno, jinak se med rozpustí.
On 5/31/07, Kovář <mira.kovar/=/centrum.cz> wrote: > > Prosím o zkušenosti, letos jsem stočil a pastoval poprvé med do 10 l > umělohnotných kbelíčků, přemýšlím jakým nejrychlejším způsobem ho dostat > do > sklenic, když již ho nelze přelít.Jaké jsou zkušenosti s nerezovou > spirálou-která by měla na povrchu mít teplotu zhruba 40 stupňů. Nebo > používáte lepší metodu?A přemýšlím jestli med, který se rozpustí si > zachová > vlastnosti pastovaného medu.Omlouvám se za přerušení plodné debaty o > dotacích :-) >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23014
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 31. 5. 2007
Re:Monosti dekrystalizace medu
jIŽ JSI UDĚL CHYBU pastovaný me, se ještě pokud teče, stáčí rovnou do sklenic do sklenic. Ale i tak protože je zpastovaný jde to nějakou dřevěnou nebo nerezovu lopatkou rychle
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Kov?? <mira.kovar/=/centrum.cz> > Předmět: Monosti dekrystalizace medu > Datum: 31.5.2007 13:37:53 > ---------------------------------------- > Prosím o zkušenosti, letos jsem stočil a pastoval poprvé med do 10 l > umělohnotných kbelíčků, přemýšlím jakým nejrychlejším způsobem ho dostat do > sklenic, když již ho nelze přelít.Jaké jsou zkušenosti s nerezovou > spirálou-která by měla na povrchu mít teplotu zhruba 40 stupňů. Nebo > používáte lepší metodu?A přemýšlím jestli med, který se rozpustí si zachová > vlastnosti pastovaného medu.Omlouvám se za přerušení plodné debaty o > dotacích :-) > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23018
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Vita Vydra (e-mailem) --- 1. 6. 2007
Re: Monosti dekrystalizace medu
Ne, to není chyba: jednak na plnění sklenic není při vytáčení vůbec čas a druhak je pastovaný med stočený až po napastování výrazně lepší (měkčí) než ten přímo stáčený do sklenic. Sklenice plním v zimě a jde to jedna radost. Vita
On 5/31/07, Josef.Mensik/=/seznam.cz <Josef.Mensik/=/seznam.cz> wrote: > > jIŽ JSI UDĚL CHYBU pastovaný me, se ještě pokud teče, stáčí rovnou do > sklenic do sklenic. > > Pepan >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23026
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Karel (88.103.157.154) --- 1. 6. 2007
Re: Monosti dekrystalizace medu
...pastovaný med stočený až po napastování výrazně lepší (měkčí) než ten přímo stáčený do sklenic.
....
Po jedné technologické nekázni jsem došel ke stejnému názoru. Pastovaný med je možné znova rozvrtět. Ale je k tomu potřeba výkonná dvojstupňová vrtačka, nejlépa s kovovou převodovkou. Já používám starý NAREX 600W. A i tak se pěkně zahřeje.
Spirálou co se prodává se to dá pěkně roztočit (nejlépe ale ne najednou - motor+převedovka to ocení) a jde pak normálně stáčet střihacím ventilem. Zvláště když manželka stáčí a já to tou spirálou honím k ventilu.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23028
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Vita Vydra (e-mailem) --- 10. 6. 2007
Re: Monosti dekrystalizace medu
Spirálu na pastování medu je vhodné volit co nejmenší, pak se tolik nehuntuje vrtačka ani ruce. Používám "dvoukolíkovou" spirálu od přítele Havrlíka z Jinců, tu utáhne i 500 W vrtačka a ani se nezahřeje. 50 l barel promíchá za 5 minut. Dobrá je i spirála typu "pružina" (stočený nerez drát). Často používané "vrtule" jdou moc ztěžka, smysl mají možná pro velkovčelaře. Zkoušel jsem včera rozehřát pastovaný med v konvích na sluníčku (ráno na slunce, párkrát během dne otočit konev, večer promíchat) a stočit do sklenic, šlo to nádherně. Med měl večer 29 °C a bohatě to stačilo. Vita
On 6/1/07, Karel <karel.jirus/=/seznam.cz> wrote: > > Ale je k tomu potřeba výkonná dvojstupňová > vrtačka, nejlépa s kovovou převodovkou. Já používám starý NAREX 600W. A i > tak se pěkně zahřeje. > Spirálou co se prodává se to dá pěkně roztočit (nejlépe ale ne najednou - > motor+převedovka to ocení) a jde pak normálně stáčet střihacím ventilem. > Zvláště když manželka stáčí a já to tou spirálou honím k ventilu. > > Karel >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23192
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 31. 5. 2007
Re:Monosti dekrystalizace medu
a ještě jeden poznatek stačilo 35 kilový sud večer postavit na radiátor zakrýt dekou a na druhý den to teklo
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Kov?? <mira.kovar/=/centrum.cz> > Předmět: Monosti dekrystalizace medu > Datum: 31.5.2007 13:37:53 > ---------------------------------------- > Prosím o zkušenosti, letos jsem stočil a pastoval poprvé med do 10 l > umělohnotných kbelíčků, přemýšlím jakým nejrychlejším způsobem ho dostat do > sklenic, když již ho nelze přelít.Jaké jsou zkušenosti s nerezovou > spirálou-která by měla na povrchu mít teplotu zhruba 40 stupňů. Nebo > používáte lepší metodu?A přemýšlím jestli med, který se rozpustí si zachová > vlastnosti pastovaného medu.Omlouvám se za přerušení plodné debaty o > dotacích :-) > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23019
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu