| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: dotace
Tomu rozumím, že nějaké jasné vady nebo podezřelá chuť se vrací. Ale med třeba dva roky skladovaný, včelařem minimálně jednou rozehřívaný, aby vůbec šel ve výkupu přelít nebo to, že včelaři je jasné v polovině zimy, že mu spoustu medu zbude do příštího roku a rozhodne se vybrat ten horší, rozehřát a dát ho do výkupu, to všechno vykoupeno je. Potom se to všechno musí zase rozehřát, aby se to vůbec mohlo filtrovat a homogenizovat, do toho přijde ještě třeba nějaká dávka s rezavého medometu s stopami železa nebo zinku, která prošla kontrolou a výsledek je, že potom homogenizovaný med se blíží chutí i kvalitou - aktivitou enzymů spíše tomu medu dva roky skladovanému a vícekrát zahřívanému než čersvému. I když původně byla většina z homogenizované dávky třeba kvalitní med. Je potom velký rozdíl, aspoň si to myslím, kdyby se výkupci povedlo vykoupit med od včelařů třeba ještě tekutý po vytáčení, takže se vůbec nemusí zahřívat kvůli přelívání a kontrole kvality a třeba ještě jako tekutý ho zpracovat jako jednodruhový, takže by se kvůli homogenizaci zahříval jen minimálně nebo když takový med, třeba řepkový nebo jiný květový, vykoupený jako tekutý a tudíž nezahřívaný, uskladní na nějaký měsíc a na konci včelařského roku ho rozehřeje a smíchá a zhomogenizuje s nějakým jiným kvalitním medem, takže takový med je zahříván maximálně jednou a aktivita enzymů v něm je vysoká.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, June 03, 2007 1:38 AM Subject: Re: dotace
> Radim Polášek: > > >Přesně takhle jsem to myslel. Když někdo připravuje med pro svůj prodej ze > dvora, dá si zatraceně pozor, aby kvalitní med nemíchal s nekvalitním, kde > mu třeba něco ujelo. Protože by musel s cenou jít dolů a tratil by na tom. > Zatímco s vykupovaným medem se to děje zřejmě pořád.< > ..... > > Tak to prrr. Medy se vrací včelařům od váhy, když jsou to prokazatelně > viditelné či chuťově podezřelé a nenapravitelné sračky. (železná chuť či > sudy, celá cihle odhadem z podlahy vepřína na dně, atp.) Také se dodávky > popisují dodavatelem a přelívají atp. kvůli zárukám. Mě šlo spíš o > falšování a pytlíkování s cukry. Nejdou samozřejmě tedy vidět např. střepy > a makadam, lžíce na dně či písek. Ale k tomu je ta fitráž. Takže to si zase > myslet nemusíš. > > U vody například náprava jde učinit, ale stojí peníze a když si spočítáš > jen např. odpar 1% vody z 1t medu, nedivím se srážkám při výkupu. > > Také by jsi nesměl jíst párky, salámy, saláty, mouku, a prostě nic co > pochází z velkých zpracoven. Nemluvím o vínech a alkoholech vůbec. Prostě > filtry a homogenizace při zpracování tekutin a směsí, zkrátka velkovýroba u > výživy obyvatelstva je jedinečná a nenahraditelná. (jako přispění včel k > opylení ;-) ) > > > G.Pazderka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23044
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |