78403
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Michal (77.236.209.145) --- 4. 6. 2007
cukr
Tomas Herman:
V Tescu jsem byl minuly tyden a koupil 21kg, 1kg za 16.90. Mozna ste sahnul vedle. Tam co jsem byl ja mely vedle sebe krupici a krystal.Krystal za 19.90 a krupici za 16.90..
Snazim se kupovat cukr prubezne, ale bylo by prijemnejsi ho koupit najednou.
Jeste jeden dotaz kdz uz sme u cukru. Muze se cukr nejak zkazit? Nasel sem po dedovi pytel plny cukru jenze je nejaky navlhly a ma divne aroma.Mozna je to tim, ze to nenei bili cukr na ktery jsem zvykli.Myslite ze kdyz cukr drobek navlhne, muze treba zkysnout nebo tak neco??
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23092
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 4. 6. 2007
Re:cukr
Mozna ste sahnul > vedle. Tam co jsem byl ja mely vedle sebe krupici a krystal.Krystal za > 19.90 a krupici za 16.90..
No tak to je klidne mozne :-)) priznavam ze jsem napis nestudoval, jen sem mrknul na cenovku u ktere sipka ukazovala na misto kde jsem ho bral. Stalo se mi ale uz nekolikrat, ze jsem sel pro cukr v akci a oni ho uz prvni den nemeli - osobne myslim si, ze udelaj reklamu, nalakaji lidi a pak maj k prodeji za tuto cenu jen urcite mnozstvi, ktere je hned vyprodane
Jinak take nakupuju prubezne cely rok podle cenove nabidky a myslim, ze je to pro me optimalni. Deda hned na podzim chtel nakupovat kdy bylo kilo za 20kc, rekl jsem ze pockame a vyplatilo se
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23095
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re: cukr
> Jeste jeden dotaz kdz uz sme u cukru. Muze se cukr nejak zkazit? Nasel sem > po dedovi pytel plny cukru jenze je nejaky navlhly a ma divne aroma.Mozna > je to tim, ze to nenei bili cukr na ktery jsem zvykli.Myslite ze kdyz cukr > drobek navlhne, muze treba zkysnout nebo tak neco??
Samotný čistý rafinovaný cukr se nekazí, protože mikroorganismy potřebují k životu i vodu. Pokud bude v přechodně vlhkém prostředí trochu navlhlý, tak se taky nic neděje, protože prostředí cukru s pár procenty vody je pořád fysiologicky suché, cukr obvykle zas vyschne a jen ztvrdne. Stejně jako je fysiologicky suchý med patřičně zahuštěný včelami. Časem v dlouho vlhkém prostředí se na povrchu cukru utvoří trvalá vlhká vrstva, do které se nanesou kvasinky a jiné mikroorganismy, kterým ta trocha vlhkosti stačí k životu a cukr už nevyschne. Hlavně to platí u surového, afinovaného cukru, kde je už od výroby na povrchu krystalů trvale slabá vlhká vrstva příměsí. Ale nikde jsem neslyšel, že by se takovým starým cukrem otrávily včely. Ale může být, že když by ho včely zpracovaly do zimních zásob, tak pravděpodobně i s látkami, které by jim v zimě zatěžovaly výkalové váčky podobně jako třeba medovicový med. Takže bych radil dát ho včelám k podněcování v srpnu ještě před zimním krmením, aby ho v tom srpnu spotřebovaly nebo v dávce tak 2 kila na včelstvo tak ke konci září, včely ho uloží do buněk po vyběhlém plodu a do mrazů spolehlivě spotřebují. Pokud je moc hnusný, tak prohnat v kvasu pálenicí.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23108
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu