78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 30. 7. 2007
Re: sluneční tavidlo
Hrnec s pokličkou s roztaveným voskem a vodou obaluji starými hadry, tak celkem asi 1 - 2 cm silnou vrstvou hadrů. Je to proto, že čím pomaleji vosk tuhne, tím více se oddělí vosk a nečistoty. 2 - 3 kila vosku s vodou tuhne 12 - 24 hodin. 20 cm voskový koláč v průměru má studený asi o 3 milimetry menší průměr než hrnec, ve kterém tuhnul, takže se dá vyklopit. V poslední době používám plastovou krabici původně na nářadí snad z polyetylenu nebo polypropylenu, do které vosk s vodou vyliji. Má mít teplotní odolnost 100 nebo 120 st C a to stačí. Hranaté voskové odlitky se mnohem lépe balí do balíku, pokud se vosk zasílá poštou.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Petr Lokvenc" <lokvenc.petr/=/volny.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, July 30, 2007 12:03 PM Subject: Re: sluneční tavidlo
> Plátýnko by asi nefungovalo. Je možné hrubé nečistoty již při tavení > zachycovat například kouskem kovové mateří mřížky. Jemné nečistoty pak > odstraňuji tak, že vosk přetavím ve vodě (pozor, aby se nevařil) a nechám co > nejpomaleji vychladnout. Nečistoty se usadí na spodku voskového koláče a lze > je odstranit špachtlí nebo nožem. Nádoba, ve které se vosk ve vodě bude > přetavovat, nesmí být železná s oprýskaným glejtem - zahřátý vosk by se > železem reagoval a znehodnocoval by se. Také by se neměla nahoru zužovat > nebo mít nahoře obroučku vylisovanou dovnitř, jak už některé hrnky mívají, > kvůli snadnému vyklopení vystydlého koláče. S vyklopením nepospíchat, > nejlépe je počkat až do druhého dne, protože vosk stydne pomalu od shora > dolů a dokud není studený, tak plynule přechází do vody a vylila byste s > vodou i část vosku, nehledě na to., že by ani nedošlo k onomu usazení > nečistot. > S pozdravem Petr.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24052
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu