78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 30. 7. 2007
Re: sluneční tavidlo

Hrnec s pokličkou s roztaveným voskem a vodou obaluji starými hadry, tak
celkem asi 1 - 2 cm silnou vrstvou hadrů. Je to proto, že čím pomaleji vosk
tuhne, tím více se oddělí vosk a nečistoty. 2 - 3 kila vosku s vodou tuhne
12 - 24 hodin. 20 cm voskový koláč v průměru má studený asi o 3 milimetry
menší průměr než hrnec, ve kterém tuhnul, takže se dá vyklopit. V poslední
době používám plastovou krabici původně na nářadí snad z polyetylenu nebo
polypropylenu, do které vosk s vodou vyliji. Má mít teplotní odolnost 100
nebo 120 st C a to stačí. Hranaté voskové odlitky se mnohem lépe balí do
balíku, pokud se vosk zasílá poštou.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Petr Lokvenc" <lokvenc.petr/=/volny.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, July 30, 2007 12:03 PM
Subject: Re: sluneční tavidlo


> Plátýnko by asi nefungovalo. Je možné hrubé nečistoty již při tavení
> zachycovat například kouskem kovové mateří mřížky. Jemné nečistoty pak
> odstraňuji tak, že vosk přetavím ve vodě (pozor, aby se nevařil) a nechám
co
> nejpomaleji vychladnout. Nečistoty se usadí na spodku voskového koláče a
lze
> je odstranit špachtlí nebo nožem. Nádoba, ve které se vosk ve vodě bude
> přetavovat, nesmí být železná s oprýskaným glejtem - zahřátý vosk by se
> železem reagoval a znehodnocoval by se. Také by se neměla nahoru zužovat
> nebo mít nahoře obroučku vylisovanou dovnitř, jak už některé hrnky mívají,
> kvůli snadnému vyklopení vystydlého koláče. S vyklopením nepospíchat,
> nejlépe je počkat až do druhého dne, protože vosk stydne pomalu od shora
> dolů a dokud není studený, tak plynule přechází do vody a vylila byste s
> vodou i část vosku, nehledě na to., že by ani nedošlo k onomu usazení
> nečistot.
> S pozdravem Petr.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24052


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu