78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- vsusicky (82.117.130.2) --- 5. 2. 2008
Re: Neklidné zimování
V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup i další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, kde se používá KM).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27148
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidné zimování
Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké zásoby v náhradních plástech.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM Subject: Re: Neklidné zimování
> V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup i > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, kde > se používá KM).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27182
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n?
Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to bída
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n? > Datum: 06.2.2008 22:26:50 > ---------------------------------------- > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. > Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké > zásoby v náhradních plástech. > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM > Subject: Re: Neklidné zimování > > > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup > i > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, > kde > > se používá KM). > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27183
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n?
Zapomněl jsem dodat že stejně přijdu tak o jedno z třiceti
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n? > Datum: 06.2.2008 22:58:28 > ---------------------------------------- > Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v > podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na > zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem > Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě > napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše > jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních > loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam > dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to > bída > > Pepan > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n? > > Datum: 06.2.2008 22:26:50 > > ---------------------------------------- > > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a > > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je > > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba > > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k > > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. > > Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, > > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med > > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 > > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat > > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly > > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako > > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná > > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké > > zásoby v náhradních plástech. > > > > R. Polášek > > > > ----- Original Message ----- > > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM > > Subject: Re: Neklidné zimování > > > > > > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup > > i > > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, > > kde > > > se používá KM). > > > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27186
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Kala (88.102.193.235) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidné zimování
Zas nejde z emailu, proto znovu:
Rozhodně nepoužívat žádný cizí med pro konzumaci včelami!
Ani tepelně upravený, ani do medocukrového těsta. Cizí med ( od jiného včelaře, nebo z obchodu- to je jedno). Konzumace cizího medu včelami je nejsnazší cesta, jak oslabeným včelstvům přidat právě to množství patogenů, které vede k propuknutí chorob nosemózou počínaje, morem a virózami konče.
J.Kala
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27189
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef Kala (e-mailem) --- 7. 2. 2008
RE: Neklidné zimování
Rozhodně nepoužívat žádný cizí med pro konzumaci včelami! Ani tepelně upravený, ani do medocukrového těsta. Cizí med ( od jiného včelaře, nebo z obchodu- to je jedno). Konzumace cizího medu včelami je nejsnazší cesta, jak oslabeným včelstvům přidat právě to množství patogenů, které vede k propuknutí chorob nosemózou počínaje, morem a virózami konče. J.Kala
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Radim Polášek Sent: Tuesday, February 05, 2008 9:36 AM To: vcely/=/v.or.cz Subject: Re: Neklidné zimování
Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, třeba klidně i med z akce v supermarketu.
__________ Informace od NOD32 2845 (20080202) __________
Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. http://www.nod32.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27190
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 2. 2008
Re: Neklidné zimování
Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké zásoby v náhradních plástech.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM Subject: Re: Neklidné zimování
> V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup i > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, kde > se používá KM).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27224
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu