78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Martin (78.102.30.190) --- 12. 3. 2008
Re: vyteznost vosku ze sousi

Pratele,
nemuzu se dopocitat, kolik vosku se ziska ze starych sousi.
Predchozi prispevky vlakna rikaji - 12 dkg na jednu sous 39x24.

Poridil jsem si nove 'Golema' = vyvijec pary a sud, kam se
nastrkaji souse k vytaveni. Golem dymal jako o zivot, souse
se vytavily, ale prumer na ramek byl 5,5 dkg. Totez vazi
mezistena, kterou do ramku nove zatavuji. Neco mi tu
nehraje. Nebo je tahle vyteznost vosku u starych sousi
bezna?

Diky, Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28022


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 13. 3. 2008
Re: vyteznost vosku ze sousi

Za prvé hodně záleží, jak jsou souše staré. Čím starší, tím více košilek z
plodu a jiných nečistot. Za druhé vosk se musí ze souší vylisovat nebo
odstředit, teprve potom se získá téměř těch 100 %, pokud se jen roztaví a
nechá za horka odkapat, zhruba ta polovina tam zůstane. V tom směru je ta
výtěžnost běžná. O takových 20 % se to zlepší, když se roztavené voští ještě
párkrát promíchá.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Martin" <martin/=/olsak.net>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, March 12, 2008 11:21 PM
Subject: Re: vyteznost vosku ze sousi


> Pratele,
> nemuzu se dopocitat, kolik vosku se ziska ze starych sousi.
> Predchozi prispevky vlakna rikaji - 12 dkg na jednu sous 39x24.
>
> Poridil jsem si nove 'Golema' = vyvijec pary a sud, kam se
> nastrkaji souse k vytaveni. Golem dymal jako o zivot, souse
> se vytavily, ale prumer na ramek byl 5,5 dkg. Totez vazi
> mezistena, kterou do ramku nove zatavuji. Neco mi tu
> nehraje. Nebo je tahle vyteznost vosku u starych sousi
> bezna?
>
> Diky, Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 13. 3. 2008
Re: vyteznost vosku ze sousi

ČÍM STARŠÍ SOUŠE TÍM MÉNĚ VOSKU Z NÍ ZÍSKÁŠ Je to tím ,že spousta ho zůstane v košilkách . U některých souší nezískáš ani váhu mezistěny zvláště ve slunečním tavidle, Lepší je vařák na vosk a ještě lepší je ve vodě kdy jsou souše pod hladinou vody vosk se sbírá z hladiny a zbytky lisují pak jsou již metody které doma nejdou dělat neb vyžadují nákladné zařízení a poslední je chemická extrakce, ale tento vosk nejde použít na výrobu mezistěn

PEPAN

----------- Původní zpráva ------------
> Od: Martin <martin/=/olsak.net>
> Předmět: Re: vyteznost vosku ze sousi
> Datum: 12.3.2008 23:22:03
> ----------------------------------------
> Pratele,
> nemuzu se dopocitat, kolik vosku se ziska ze starych sousi.
> Predchozi prispevky vlakna rikaji - 12 dkg na jednu sous 39x24.
>
> Poridil jsem si nove 'Golema' = vyvijec pary a sud, kam se
> nastrkaji souse k vytaveni. Golem dymal jako o zivot, souse
> se vytavily, ale prumer na ramek byl 5,5 dkg. Totez vazi
> mezistena, kterou do ramku nove zatavuji. Neco mi tu
> nehraje. Nebo je tahle vyteznost vosku u starych sousi
> bezna?
>
> Diky, Martin
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu